Η αστυνομοκρατία δεν περνάει
Ρεκόρ προσαγωγών (πάνω από 850) και συλλήψεων (πάνω από 170) πραγματοποίησε η Αστυνομία του Χρυσοχοΐδη τις δύο μέρες των πανελλαδικών κινητοποιήσεων στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου και στον ένα χρόνο από την επέτειο της εξέγερσης.
Το Υπουργείο «Προστασίας του Πολίτη» προσπάθησε να μπλοκάρει τις κινητοποιήσεις από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας με φήμες για λοκ-άουτ στις σχολές και την Παρασκευή έστειλε τα ΜΑΤ για να σταματήσουν την προσπάθεια των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ να οργανώσουν γενική συνέλευση του Συλλόγου τους με πρόσχημα…την γρίπη.
Τα ΜΑΤ απώθησαν τον κόσμο που ζητούσε να μπει στη σχολή με χημικά και ξύλο μέχρι το ύψος του ΗΣΑΠ στην Πατησίων. Παρόλα αυτά περίπου 70 άτομα είχαν καταφέρει να μπουν στο κτίριο από μια πλαϊνή πόρτα. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν πάνω από 400 φοιτητές που απαιτούσαν να αποχωρήσει η Αστυνομία και να ανοίξει η σχολή. Μετά από αρκετές ώρες και συνθήματα υπέρ του ασύλου από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί, οι δυνάμεις των ΜΑΤ αποχώρησαν και οι φοιτητές πανηγυρίζοντας άνοιξαν τη σχολή. Ήταν μια μεγάλη νίκη απέναντι στην καταστολή.
Η συνέχεια από τη «δημοκρατική» Αστυνομία του Χρυσοχοΐδη ήρθε το Σάββατο βράδυ. Έγινε έφοδος στο πολιτικό-πολιτιστικό στέκι «Ρεσάλτο» και πραγματοποιήθηκαν μαζικές προληπτικές προσαγωγές εν όψει των συλλαλητηρίων. Με έφοδο των ΜΑΤ αντιμετωπίστηκε και η κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κερατσινίου από κόσμο που διαμαρτυρόταν για τις προσαγωγές. Μέσα σε λίγες ώρες, ο Χρυσοχοΐδης επιβεβαίωσε ότι είναι χειρότερος από τον Βύρωνα Πολύδωρα και το δόγμα των «προληπτικών συλλήψεων».
Την Κυριακή σε κάθε σταθμό του μετρό και του ηλεκτρικού υπήρχαν ασφαλίτες και αστυνομικοί με στόχο τον εκφοβισμό του κόσμου που ξεκινούσε για τις διαδηλώσεις. Εκατοντάδες έλεγχοι, ψάξιμο σε τσάντες, προσβολές ήταν η τακτική της Αστυνομίας απέναντι στους χιλιάδες που ήθελαν να διαδηλώσουν στο κέντρο.
Δολοφονική
Το αποκορύφωμα της καταστολής ήταν η στάση της Αστυνομίας στα δύο μαζικά συλλαλητήρια. Την Κυριακή και ενώ η πορεία περνούσε από την πλατεία Κλαυθμώνος έγινε επίθεση με δακρυγόνα μέσα στα μπλοκ των μαθητών του Συντονιστικού Αντίστασης και του ΣΕΚ, ενώ λίγη ώρα μετά στο Σύνταγμα έγινε η δολοφονική επίθεση στο μπλοκ του ΕΕΚ με αποτέλεσμα η Αγγελική Κουτσουμπού να χτυπηθεί σοβαρά από μηχανή της ομάδας «Δ» και να βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση με χτύπημα στο κεφάλι.
Λίγα μέτρα πιο πέρα, αστυνομικός της ίδιας ομάδας τράβηξε πιστόλι αφιονισμένος και κυνηγούσε τους διαδηλωτές. Υπάρχει φωτογραφία που ανέβηκε τόσο στο ίντερνετ (ΤVXS, Indymedia κ.α.) όσο και το βίντεο της ΝΕΤ που εκείνη την ώρα είχε ζωντανή σύνδεση. Ανακοίνωση-καταγγελία εξέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Καλλιτεχνικού σχολείου στο Γέρακα για επίθεση από την ομάδα «Δ» που οδήγησε στον τραυματισμό μιας 14χρονης μαθήτριας.
Σε όλη τη διάρκεια της πορείας η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική και σε κάθε στενάκι υπήρχε διμοιρία των ΜΑΤ που προκαλούσε τους διαδηλωτές. Την ίδια εικόνα είχαμε και τη Δευτέρα στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.
Εκεί, η Αστυνομία έκανε την προσπάθεια να χτυπήσει την πορεία από νωρίς. Τα δακρυγόνα ξεκίνησαν από το ύψος της Ιπποκράτους και, ειδικά, έξω από το Τιτάνια έσκαγαν στα πόδια των μαθητών και των υπόλοιπων διαδηλωτών. Η πορεία αναγκάστηκε στη μεγαλύτερη της διάρκεια να έχει αλυσίδες στο πλάι για να μην διαλυθεί. Το ίδιο συνέβη και λίγο πριν η πορεία βρεθεί έξω από τη Βουλή, ενώ όταν έφτασε στα Προπύλαια τα ΜΑΤ είχαν καταπατήσει το άσυλο και δεν άφηναν τον κόσμο να τελειώσει την διαδήλωση αφού βρισκόντουσαν πάνω στην πλατεία έξω από το κτίριο της Πρυτανείας.
Να διαλυθούν οι ομάδες “Δ”
Με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται στο νοσοκομείο η Αγγελική Κουτσουμπού, μέλος του ΕΕΚ και αγωνίστρια επί χούντας όταν μάλιστα είχε φυλακιστεί και βασανιστεί.
Την Κυριακή 6/12 και ενώ το μπλοκ του ΕΕΚ βρισκόταν στο Σύνταγμα ένας αστυνομικός της Ομάδας “Δ” ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα και κινήθηκε δολοφονικά προς το μέρος των διαδηλωτών. Έπεσε με φόρα πάνω στην Αγγελική και την χτύπησε σοβαρά. Στη συνέχεια, επίθεση δέχτηκαν τόσο αυτοί που πήγαν να την βοηθήσουν όσο και το υπόλοιπο μπλοκ της οργάνωσης καθώς δεκάδες μέλη της ομάδας «Δ» επιτέθηκαν για να τους πάρουν τα πανό και να τους διαλύσουν. Οι «Ζητάδες» και οι «Δελτάδες» επιχείρησαν συστηματικά δολοφονικούς εμβολισμούς πέφτοντας με ταχύτητα πάνω σε διαδηλωτές.
Η σκηνή του τραυματισμού της Α. Κουτσουμπού φάνηκε καθαρά και στην τηλεόραση της ΝΕΤ που είχε κάμερες για να καλύπτουν τη διαδήλωση. Το βίντεο έχει ανέβει και στο You Tube (http://www.youtube.com/watch?v=zu06paWOF2I ) και έχει πάνω από 50.000 προβολές από κόσμο που προσπαθεί να μάθει τι συνέβη.
Απαράδεκτη ήταν η στάση των περισσότερων ΜΜΕ, τα οποία δεν ανέφεραν λέξη για το συμβάν παρόλο που υπήρχε ζωντανή σύνδεση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι «το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη έγινε δίκυκλο» και τονίζει ότι χρειάζεται να δοθεί μάχη για να τιμωρηθούν οι ένοχοι, όπως και οι δολοφόνοι του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα αιτήματα του κινήματος να αφοπλιστεί η Αστυνομία, να διαλυθούν τα ΜΑΤ και οι ομάδες Δ και Ζ είναι περισσότερο επιτακτικά μετά από το διήμερο των κινητοποιήσεων και το όργιο καταστολής και τρομοκρατίας από τη μεριά της κυβέρνησης.
l Την Τρίτη το βράδυ την ώρα που η Ε.Α. πήγαινε στο τυπογραφείο γινόταν διαδήλωση καλεσμένη από κοινού από ΕΕΚ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η ίδια εικόνα υπήρχε σε όλες τις πόλεις που πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη. Την Κυριακή η Αστυνομία επιτέθηκε στα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων τουλάχιστον δύο φορές και προσπάθησε να απομονώσει μπλοκ διαδηλωτών. Την δεύτερη φορά είχε εγκλωβίσει περίπου 200 άτομα και μόνο μετά από επίμονη παρέμβαση των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αφέθηκαν οι 120 περίπου ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο της πόλης. Ένα μεγάλο κομμάτι της πορείας με επικεφαλής την ΑΝΤΑΡΣΥΑ οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το κτίριο μέχρι αργά το βράδυ.
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ ήταν προκλητικές και τις δύο μέρες των κινητοποιήσεων αφού «έσπασαν δύο φορές άσυλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κάνοντας προσαγωγές μέσα στο προαύλιο και πετούσαν συνεχώς δακρυγόνα», όπως μας είπε ο Νίκος Τουρνάς, μεταπτυχιακός φοιτητής.
Η προσπάθεια του Χρυσοχοΐδη να σπείρει το φόβο και να απομαζικοποιήσει τις κινητοποιήσεις απέτυχε πανελλαδικά. Παρά την προσπάθεια κάποιων ΜΜΕ(όπως τα ΝΕΑ ή το Μέγκα) να παρουσιάσουν τον Υπουργό ως προστάτη των πολιτών απέτυχε επίσης. Τα συγχαρητήρια από το ΛΑΟΣ και τους εκπροσώπους των ΜΑΤατζήδων σε εκπομπές που ακολούθησαν μετά τη Δευτέρα ανάγκασαν ακόμα και γνωστούς δημοσιογράφους να κάνουν ερωτήσεις στον Χρυσοχοΐδη σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί. Ταυτόχρονα, έχει εκτεθεί καθώς μόλις πριν από δέκαπέντε περίπου μέρες χαρακτήρισε «γελοίο» τον νόμο για την κουκούλα και τώρα υπάρχουν διαδηλωτές που σέρνονται στα δικαστήρια με βάση αυτόν.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να σταματήσει το μαζικό κίνημα. Αυτό είναι που την ενοχλεί, αυτό είναι που την φοβίζει. Στους χιλιάδες διαδηλωτές στόχευαν οι ΜΑΤατζήδες όταν έριχναν τα δακρυγόνα, σε αυτούς επιτέθηκαν δολοφονικά οι Δελτάδες. Η καλύτερη απάντηση είναι το νέο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη και η προσπάθεια για πανεργατική απεργία αό τα κάτω κόντρα στο προϋπολογισμό της λιτότητας και της ανεργίας στις 17 Δεκέμβρη.
Τεράστια συλλαλητήρια, αφετηρία καταλήψεων
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν στις 6 και 7 Δεκέμβρη από τις οργανώσεις της Αριστεράς και μαζικούς φορείς στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που ακολούθησε.
Την Κυριακή το κάλεσμα που είχε γίνει από τις οργανώσεις της Αριστεράς και άλλες κινήσεις συσπείρωσε χιλιάδες κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα κανάλια που πρόβαλλαν περισσότερο τα επεισόδια δεν μπόρεσαν να μην σχολιάσουν ότι «όταν η κεφαλή της πορείας έφτανε μπροστά στις κλούβες των ΜΑΤ στο Σύνταγμα η ουρά της δεν είχε φτάσει στην μέση της Σταδίου».
Ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται από νωρίς, τουλάχιστον μια ώρα πριν από το κάλεσμα για την πορεία. Πριν από τη διαδήλωση μιλήσαμε με τον Ραφαήλ Καστρίτση από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Φέτος, οι φοιτητές και γενικά όλο το κίνημα κατεβαίνει ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου όχι μόνο για να τον τιμήσει, αλλά και για να δοθεί μια απάντηση ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης στους φοιτητικούς και νεολαιίστικους αγώνες και στις εργατικές μάχες. Για αυτό και η πορεία θα κατευθυνθεί στη Βουλή. Στη σχολή μου έγινε μάζεμα από κόσμο από τις αριστερές παρατάξεις και αποφασίσαμε να κατέβει πανό και να κάνουμε μια οργανωμένη πορεία. Για να απαντήσουμε σε όλες τις επιθέσεις. Με συνθήματα όχι μόνο αντικατασταλτικά, αλλά και ενάντια στην κυβέρνηση και τον καπιταλισμό συνολικά».
Με πανό είχαν κατέβει και πολλοί μαθητές από την Ελληνογερμανική Ένωση. «Το σχολείο μας δεν έχει κατέβει ποτέ ξανά σε πορεία. Είναι και η φωνή του σχολείου μας στον αγώνα για να αλλάξει και η παιδεία και γενικότερα το σύστημα», είπε στην ΕΑ η Σίλια Θεοδοσοπούλου.
Όσο περνούσε η ώρα, ο κόσμος πολλαπλασιαζόταν. Στην κορυφή της πορείας βρέθηκαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, μετά ακολουθούσαν το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Βιβλίου και Χάρτου, πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, το ΕΕΚ το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, οι μαθητές Anticapitalista, ξανά πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΣΕΚ και έπειτα το ΚΚΕ μλ, το ΜΛ-ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα πολύχρωμο ποτάμι με πάνω από τριάντα χιλιάδες διαδηλωτές με μαζικά μπλοκ, με παλμό και συνθήματα που αναδείκνυαν τη ριζοσπαστικοποίηση από την περσινή εξέγερση. Το «μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι η επανάσταση και ο σοσιαλισμός» δονούσε την ατμόσφαιρα και έδινε σε έμπνευση και σε όσους παρακολουθούσαν την πορεία.
Η διαδήλωση κατέληξε στην Ομόνοια κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο στο κέντρο παρόλο που Αστυνομία «βομβάρδιζε» με δακρυγόνα και χημικά και προσπάθησε σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις να απομονώσει μπλοκ διαδηλωτών. Ήταν η καλύτερη αρχή για την συνέχεια του Δεκέμβρη.
Πανεκπαιδευτικό 7 Δεκέμβρη
Την Δευτέρα οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας πλημμύρισαν ξανά από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Ήδη από νωρίς το πρωί είχαν οργανωθεί μαθητικές πορείες σε γειτονιές, κάποιες από τις οποίες κατέληξαν σε αστυνομικά τμήματα. Τοπικές διαδηλώσεις έγιναν στην Καλλιθέα, στο Γαλάτσι, στη Δροσιά, στον Πειραιά, στη Γκράβα και αλλού.
Στο συλλαλητήριο καλούσαν οι σχολές που βρίσκονταν σε κατάληψη, το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, ενώ η ΑΔΕΔΥ είχε προκηρύξει στάση εργασίας για να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου στη διαδήλωση.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των φοιτητών από όλες τις σχολές. «Η δυναμική παρουσία μαθητών και φοιτητών στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη αποδεικνύει ότι ο περσινός αυθορμητισμός ήταν κάθε άλλο παρά στείρος. Μετουσιώθηκε σε κοινωνική και πολιτική ερμηνεία του σήμερα. Στην Πάντειο ετοιμάζουμε εκδήλωση για τα 10 χρόνια από το Σιατλ και θα είμαστε στην απεργία και τη διαδήλωση στις 17 Δεκέμβρη», μας είπε ο Μάριος Κούνας, φοιτητής Παντείου.
Μεγάλη συμμετοχή είχαν και οι εκπαιδευτικοί που κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με μαθητές τους. «Η εικόνα μου είναι πολύ θετική και από τη σημερινή και από τη χτεσινή διαδήλωση. Πρέπει να συνεχίσουμε με στροφή στα σωματεία. Είναι ένας δρόμος που δεν μας έχει προδώσει ποτέ. Για τις 17 Δεκέμβρη είμαστε από εκείνα τα σωματεία που συντονίζουν αυτήν την προσπάθεια», μας δήλωσε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, απερχόμενος πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφειρίου-Φυλής.
Στην κεφαλή της πορείας ήταν το τεράστιο μπλοκ του Πολυτεχνείου και ακολουθούσαν πολλοί σύλλογοι ακόμα, όπως της Ιατρικής, του Φυσικομαθηματικού, της Νομικής, του Πολιτικού και άλλοι.
Έπειτα, υπήρχε το μπλοκ των εκπαιδευτικών, μετά οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού και ακολουθούσαν οι μαθητές με πολύ δυνατή την παρουσία του Συντονιστικού Αντίστασης. Τέλος, πανό είχαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά τις επιθέσεις των ΜΑΤ με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, η πορεία δεν διαλύθηκε και αφού έφτασε στη Βουλή προχώρησε προς τα Προπύλαια.
Οι φοιτητές συνέχισαν προς το Πολυτεχνείο όπου συνεδρίασε σε ένα κατάμεστο ΜΑΧ το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων το οποίο πήρε απόφαση για διαδήλωση την Πέμπτη 10 Δεκέμβρη στις 12 η ώρα στα Προπύλαια και διοργάνωση νέου γύρου γενικών συνελεύσεων για μαζικές καταλήψεις σε όλες τις σχολές. Η μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια άνοιξε δρόμους για να απλωθεί η αντίσταση σε σχολές, σχολεία και εργατικούς χώρους.
Σε όλες τις πόλεις
Η εξέγερση του Δεκέμβρη έχει αφήσει το στίγμα της σε κάθε πόλη και αυτό ήταν φανερό στο διήμερο των κινητοποιήσεων ενάντια στη δολοφονία του Αλέξη. Τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα οργανώθηκαν διαδηλώσεις με χιλιάδες νεολαίους και εργαζόμενους να πλημμυρίζουν τα κεντρικά σημεία των περιφερειακών πόλεων
Στο Ηράκλειο την Κυριακή έγινε μαζική διαδήλωση με πάνω από 1000 άτομα στην οποία συμμετείχαν οι φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ,το ΚΚΕ (μ-λ) και δεκάδες ανέχταχτοι αγωνιστές. Στο Ρέθυμνο πριν από την πορεία που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης υπήρχε θεατρικό δρώμενο από θεατρική ομάδα φοιτητών αφιερωμένο στον Αλέξη και την περσινή εξέγερση. Στα Χανιά η πορεία είχε πάνω από 900 άτομα.
Στα Γιάννενα μεγάλη συμμετοχή είχαν τα συλλαλητήρια που οργάνωσαν οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Διαδηλώσεις με έντονη την παρουσία μαθητών έγιναν στην Τρίπολη, στο Άργος, στη Βέροια, στη Ζάκυνθο.
Χιλιάδες συμμετείχαν στις πορείες στην Πάτρα και την Ξάνθη όπου δέσποζαν τα φοιτητικά μπλοκ.
Στη Λάρισα εκτός από την μεγάλη πορεία της Κυριακής και της Δευτέρας οργανώθηκε και συζήτηση την Παρασκευή 4/12 για τον «Δεκέμβρη και τις εξεγέρσεις του μέλλοντος» με συμμετοχή 70-80 ατόμων. Ομιλητής από την πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν ο Κώστας Παπαδάκης.
Σε όλες τις κινητοποιήσεις οι διαδηλωτές αντιμετώπισαν την καταστολή της Αστυνομίας, αλλά η μαζικότητα των διαδηλώσεων δεν άφησε περιθώρια να διαλυθούν σε καμιά περίπτωση.
Ρεπορτάζ και κείμενα: Νεκτάριος Δαργάκης
Φωτογραφίες: Κυριάκος Μπάνος, Παντελής Σαϊτας