ΤΟΠΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΣΤΟ Ν. ΚΟΣΜΟ
Πάνω από 45 άτομα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» το Σάββατο 28/11 στο καφενείο «Αφρίν» για τη δημιουργία τοπικής επιτροπής στο Νέο Κόσμο. Ήταν η συνέχεια της μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στη γειτονιά δυο μόλις μέρες μετά τη φασιστική επίθεση στα δύο αραβικά μαγαζιά και τον τραυματισμό τεσσάρων μεταναστών.
Τη συνάντηση άνοιξε ο Νεκτάριος Δαργάκης, μέλος της Κίνησης στην επιτροπή Κουκακίου-Πετραλώνων που πήρε την πρωτοβουλία για την δημιουργία της επιτροπής στον Νέο Κόσμο. Αρχικά αναφέρθηκε στο χτύπημα των φασιστών. «Το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτόμαστε μετά από μια τέτοια επίθεση, είναι να οργανώσουμε μια άμεση απάντηση. Η άμεση απάντηση ήρθε τόσο από τους μετανάστες όσο και από τον κόσμο της γειτονιάς με τη διαδήλωση που οργανώσαμε την Τετάρτη που πολύς κόσμος έμαθε τι έγινε πραγματικά. Θα πρέπει να αναδείξουμε ότι ήταν μια φασιστική επίθεση. Πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά πως κινούνται οι φασίστες σε αυτήν την περίοδο. Είναι η πρώτη φορά που χτυπάνε με αυτόν τρόπο, τόσο οργανωμένα». Στη συνέχεια τόνισε ότι χρειάζεται να συσταθεί η τοπική επιτροπή για να συμμετέχουν τόσο οι ντόπιοι όσο και οι μετανάστες και να ανοίξει όλα τα ζητήματα. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τις επιθέσεις, να νομιμοποιηθούν όλοι οι μετανάστες, να υπάρχουν τακτικές παρεμβάσεις στη γειτονιά.
Έπειτα, το λόγο πήρε ο Χασάν, Σύριος μετανάστης από το Νέο Κόσμο που μίλησε στα αραβικά. Ευχαρίστησε όσους ήρθαν και τόνισε ότι πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.
Η τελευταία εισήγηση έγινε από τον Πέτρο Κωνσταντίνου, από το Κεντρικό Συντονιστικό της Κίνησης. «Αυτό που προσπάθησε να αφήσει αυτή η ρατσιστική επίθεση είναι το φόβο και τον τρόμο. Στις γειτονιές δεν μπορούν να περπατάνε οι μετανάστες, στις γειτονιές θα κυριαρχεί η φασιστική τρομοκρατία. Η συγκάλυψη από την Αστυνομία δεν πάει άλλο. Αυτό που λέμε είναι να μπει τέρμα στην ατιμωρησία, να αποδίδονται ευθύνες για αυτά που γίνονται. Θα προχωρήσουμε άμεσα σε μήνυση κατά των προσώπων που έκαναν αυτήν την επίθεση. Ξαφνικά το να είσαι μετανάστης ή πρόσφυγας είναι έγκλημα. Είναι έγκλημα να είσαι κυνηγημένος από την Παλαιστίνη, το Κουρδιστάν, το Ιράκ. Η διαδικασία νομιμοποίησης σταμάτησε το 2005. Αυτό είναι ο ρατσισμός»,τόνισε. Στη συνέχεια εξήγησε ότι είναι κοινή μάχη ντόπιων και μεταναστών να μην μας φορτώσουν την κρίση, θύμισε τους αγώνες που έχουμε δώσει ενάντια στα ρατσιστικά μέτρα της Νέας Δημοκρατίας και ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή παρά τις υποσχέσεις του Χρυσοχοϊδη.
Στη συνέχεια άνοιξε συζήτηση για το ποιες δράσεις θα υπάρχουν. Ο Φαϊζάλ από την Παλαιστίνη αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στα αστυνομικά τμήματα και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών απέναντι τους μετανάστες. Πρότεινε να βγει ένα κείμενο και για να μοιραστεί στη γειτονιά, αλλά και να σταλεί παντού.
Συνεργασία
Ο Μουσταφά από τη Συρία τόνισε ότι η καλύτερη απάντηση στην επίθεση ήταν η μεγάλη διαδήλωση της Τετάρτης και ότι χρειάζεται να εξηγήσουμε στη γειτονιά τι πραγματικά έγινε. Ο Νασερ, ιδιοκτήτης του ενός από τα δύο μαγαζιά που χτυπήθηκαν, θύμισε ότι στο παρελθόν Έλληνες πρόσφυγες είχαν πάει στην Αίγυπτο και στις άλλες αραβικές χώρες και τους υποδέχτηκαν φιλικά. Τόνισε ότι το ίδιο χρειάζεται να γίνει και εδώ.
Ο Γιουσούφ, πρόεδρος του Σωματείου «Ειρήνη, Φιλία και Αλληλεγγύη» δήλωσε ότι θα στηρίξει την επιτροπή και θα υπάρχει συνάντηση ανάμεσα στην τοπική κίνηση και το σωματείο για περαιτέρω συνεργασία.
Ο Στέλιος πρότεινε να γίνουν προβολές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να φέρουμε τον κόσμο της γειτονιάς πιο κοντά. Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις τόνισαν ότι θα πρέπει να έχουμε πρόγραμμα δράσης για να απομονώσουμε τους φασίστες και να βάλουμε σε κίνηση τον κόσμο της γειτονιάς.
Στο τέλος αποφασίστηκε η δημιουργία της τοπικής κίνησης, να βγει μια ανακοίνωση που να μοιραστεί σε όλους τους χώρους, η συμμετοχή στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και η ανάληψη πρωτοβουλιών με αρχή το Σάββατο 5/12 όταν και θα οργανωθεί έκθεση αντιρατσιστικής φωτογραφίας στη γειτονιά.
Μαζική απάντηση στη δολοφονική επίθεση κατά των μεταναστών δόθηκε την Τετάρτη 25 Νοέμβρη στον Νέο Κόσμο. Η διαδήλωση για την οποία είχαν πάρει πρωτοβουλία η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και οι Σύριοι μετανάστες της περιοχής συσπείρωσε πάνω από 400 άτομα που βάδισαν στους δρόμους της γειτονιάς καταγγέλοντας τους φασίστες και την κάλυψη της Αστυνομίας στην επίθεση.
Η διαδήλωση ξεκίνησε από τη γωνία Κασομούλη και Ντουρμ όπου βρίσκονται τα δύο αραβικά μαγαζιά που είχαν χτυπήσει οι φασίστες το βράδυ της Δευτέρας 23/11. Έγιναν ανακοινώσεις από ντουντούκες για το τι πραγματικά είχε συμβεί καθώς την πρώτη μέρα μετά την επίθεση τα κανάλια και οι εφημερίδες μιλούσαν για «συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών» και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». Αμέσως μετά η πορεία ξεκίνησε με κατεύθυνση για το μετρό του Νέου Κόσμου όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν πολύς κόσμος.
Συνθήματα
Η σύνθεση της διαδήλωσης ήταν εντυπωσιακή και ενθαρρυντική για τη συνέχεια. Όλοι κρατούσαν αντιρατσιστικές πικέτες της Κίνησης, κόσμος από τη γειτονιά, από το γειτονικό Κουκάκι και τη Νέα Σμύρνη και πολλοί μετανάστες που, με ή χωρίς χαρτιά, διαδήλωναν με παλμό και χωρίς κανένα φόβο. Τα συνθήματα που ακούστηκαν περισσότερο ήταν «έξω οι φασίστες από τις γειτονιές», ποτέ ξανά φασισμός», «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».
Η ανταπόκριση του κόσμου της γειτονιάς που έβλεπε τη διαδήλωση ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Πολλοί χειροκροτούσαν από τα μπαλκόνια τους και όσοι βρέθηκαν κοντά στην πορεία ενημερώθηκαν από τους διαδηλωτές με προκήρυξη που είχε κυκλοφορήσει η Κίνηση. «Μια γυναίκα ήταν στο μπαλκόνι της στον 1ο όροφο μια πολυκατοικίας. Μου έκανε νόημα τι έγινε. Τότε, έκανα…μπάλακι μια προκήρυξη και της την πέταξα. Μου έκανε νόημα με το χέρι της μπράβο», μας είπε ο Χασάν, μέλος του ΣΕΚ και της Κίνησης.
Η πορεία κατέληξε στο μέρος όπου ξεκίνησε μετά από ένα μεγάλο κύκλο στη γειτονιά και εκεί έγιναν ανακοινώσεις για την ανοιχτή συνάντηση το Σάββατο 28/11 στο κουρδικό καφενείο «ΑΦΡΙΝ» για να φτιαχτεί τοπική επιτροπή της Κίνησης και για το αντιπολεμικό συλλαλητήριο ενάντια στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ.
«Σήμερα μαζευτήκαμε όλοι μαζί εδώ για φωνάξουμε όχι στον ρατσισμό για αυτό που έγινε δύο μέρες πριν. Είναι φοβερό αυτό που έγινε. Όσοι ζουν εδώ είναι εργάτες, δεν έχουν πειράξει κανένα και όλη στη γειτονιά εδώ το ξέρουν. Θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί, μετανάστες και Έλληνες», είπε στην Ε.Α. ο Μουσταφά, οικοδόμος από τη Συρία.
Η διαδήλωση ήταν μόνο η αρχή της προσπάθειας για να φύγουν οι φασίστες από τη γειτονιά, να μην υπάρξουν ξανά επιθέσεις, για μια γειτονιά χωρίς φόβο, αλλά γεμάτη από αλληλεγγύη και ενότητα ντόπιων και μεταναστών.