Οι διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει στο Σουδάν εδώ και μερικές βδομάδες προκαλούν αναταραχή στο πολιτικό σκηνικό. Το βράδυ του Σαββάτου, κυβερνητικές δυνάμεις συνέλαβαν τον Καμάλ Ομάρ, στέλεχος της αντιπολίτευσης, μέσα από το σπίτι του.
Την Κυριακή, χίλιοι φοιτητές του πανεπιστήμιου του Χαρτούμ, προσπάθησαν να βγουν οργανωμένα από την πανεπιστημιούπολη, αλλά δέχθηκαν μαζική επίθεση με δακρυγόνα. Ένα κομμάτι τους, μερικές εκατοντάδες, κατάφερε για λίγο να βγει στο δρόμο, αφού πήρε την αστυνομία στο κυνήγι με πέτρες. Τα συνθήματα που αντανακλούν την επιρροή της αραβικής Άνοιξης ήταν «Ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος» και «Κάτω η στρατιωτική εξουσία». Την Παρασκευή η αστυνομία είχε συμπεριφερθεί με παρόμοιο τρόπο απέναντι σε ένα τζαμί γεμάτο με κόσμο. Γνωρίζοντας ότι ο κόσμος θα ξεχυθεί με διαδήλωση στο δρόμο μετά την προσευχή, άρχισαν να τους πνίγουν στα δακρυγόνα.
Το περασμένο σαββατοκύριακο οι διαδηλώσεις είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν χιλιάδες κόσμο, ακριβώς τις μέρες που ο Ομάρ Μπασίρ γιόρταζε τα 23 του χρόνια στην εξουσία της χώρας. Την Τετάρτη, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν ανοιχτή δήλωση ότι υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις, παρόλο που δεν κάλεσαν τα μέλη τους να πάρουν μέρος. Προς το παρόν, το βάρος της σύγκρουσης το σηκώνουν οι φοιτητές του πανεπιστημίου του Χαρτούμ. Το Πανεπιστήμιο έχει όμως ιδιαίτερη συμβολική σημασία, μιας και στις δύο μεγάλες πρόσφατες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές του Σουδάν, το 1964 και το 1985, τα γεγονότα είχαν ξεκινήσει από εκεί.
Πολλαπλή κρίση
Το Σουδάν έμοιαζε πως έμενε έξω από τον κύκλο των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν με την αραβική Άνοιξη, παρόλο που είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες το 2011. Τώρα όμως, η κυβέρνηση του Μπασίρ βρίσκεται παγιδευμένη μέσα σε μια κρίση ελλείμματος και έναν πληθωρισμό που καλπάζει, στοιχεία που έχουν ενταθεί μετά την πρόσφατη ανεξαρτητοποίηση του Νότιου Σουδάν, το οποίο είχε και έχει τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά στην παραγωγή πετρελαίου. Ταυτόχρονα το καθεστώς του Μπασίρ βρίσκεται και κάτω από την πίεση των ιμπεριαλιστών για μεγαλύτερες παραχωρήσεις.
Η επιλογή που προτίμησε ο Μπασίρ ήταν να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα λιτότητας, τα οποία υποτίθεται θα σταθεροποιήσουν την οικονομία. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος σχολιάζοντας πρόσφατες διαδηλώσεις είπε πως η «ανατροπή του Μπασίρ είναι αδύνατη, όπως αδύνατον είναι να γλείψεις τον ίδιο σου τον αγκώνα». Οι φοιτητές ονόμασαν ειρωνικά τις επόμενες κινητοποιήσεις τους «Διαδηλώσεις: γλείψε τον αγκώνα σου».
Με έμπνευση από τους φοιτητές έχουν οργανωθεί διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και σε γειτονιές της πρωτεύουσας με σύνθημα «Όχι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων», οι οποίες καταλήγουν σε σύγκρουση με την αστυνομία. Το περασμένο σαββατοκύριακο (1-2 Ιούλη) η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χίλιες συλλήψεις. Κάθε άλλο παρά φανερώνει ηρεμία απέναντι σε φαινομενικά «μικρές» διαδηλώσεις.