Κτηματολόγιο

Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση πραγματοποίησαν την Πέμπτη 5/7 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών οι εργαζόμενοι του Εθνικού Κτηματολόγιου, δηλαδή την καταληκτική ημερομηνία και ώρα κατάθεσης των προσφορών του διαγωνισμού για την εξεύρεση του «οικονομικού συμβούλου» που θα αναλάβει την πώληση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε. σε ιδιώτες.

Πριν ακόμα τις προγραμματικές δηλώσεις του Σαμαρά που ετοιμάζεται να τα ξεπουλήσει όλα, οι εργαζόμενοι στο Κτηματολόγιο είπαν ένα πρώτο όχι στην ιδιωτικοποίηση αφού η νέα κυβέρνηση, παρά τις υποσχέσεις δεν προχώρησε στην ακύρωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού, αλλά πήρε τη σκυτάλη από τους προκατόχους της αποδεικνύοντας πως η μνημονιακή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζεται.

“Καλούμε την κυβέρνηση να ακυρώσει την απαράδεκτη απόφαση της Διυπουργικής επιτροπής να προχωρήσει προεκλογικά το σχέδιο ξεπουλήματος του Εθνικού Κτηματολογίου”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. η Αθηνά Σκαμπά πρόεδρος του σωματείου Εργαζόμενων στο Κτηματολόγιο. “Πρόκειται για μια ιδιωτικοποίηση που δεν ζημιώνει μόνο οικονομικά την χώρα αλλά κλέβει και τα αποθεματικά του Κτηματολόγιου και εξασφαλίζει ότι και αυτά θα πάνε στα χέρια των ιδιωτών”.

Στην πρώτη αυτή κινητοποίηση πήρε μέρος η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών. Όπως τόνισε η Ιωάννα Μπαλάτσα, μέλος της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών που συμμετείχε στην κινητοποίηση, “η ιστορία της ιδιωτικοποίησης του Κτηματολόγιου είχε προαναγγελθεί από τις προηγούμενες φάσεις του πρώτου και του δεύτερου Μνημόνιου. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. έχει 1 δις μετοχικό κεφάλαιο που με τα έσοδα φτάνει το 1,8 δις. Αυτά τα λεφτά, χρήματα που έχει πληρώσει με τις εισφορές του ο απλός κόσμος θέλουν να τα χαρίσουν στους ιδιώτες. Η Κτηματολόγιο Α.Ε. είναι μια κερδοφόρα δημόσια επιχείρηση για αυτό την ξεπουλάνε σαν φιλέτο. Ταυτόχρονα αυτή η πώληση θα σημάνει τον θάνατο για τους απλούς μηχανικούς αφού η συνδιαλλαγή θα γίνεται με μεγάλες εταιρίες του κλάδου και οι μηχανικοί θα δουλεύουμε για ένα ξεροκόμματο».

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι σε άλλους οργανισμούς που κλείνουν και συγχωνεύονται όπως από την Θέμις Κατασκευαστική, από το ΙΓΜΕ και τον ΟΣΚ.