Εργατικό κίνημα
ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΡΑ: Stage, συμβασιούχοι - Κοινός αγώνας

Εδώ και δύο εβδομάδες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι (με συμβάσεις χρόνου ή έργου, ή με συμβάσεις stage) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα βρίσκονται στο δρόμο. Οι 30.000 εργαζόμενοι με Stage θυσιάζονται σε μια νύχτα. Εργαζόμενοι των 450 ευρώ, κακοπληρωμένοι και ανασφάλιστοι. Όμως η επίθεση που συνοδεύεται με μια άνευ προηγουμένου λασπολογία περί «γαλάζιων παιδιών» και «ρουσφετολογικών προσλήψεων» δεν μένει αναπάντητη. 

Αντιθέτως μάλιστα η οργισμένη απάντηση των εργαζόμενων με Stage συμπαρέσυρε ένα κύμα κινητοποιήσεων που ξαναέβγαλε στο δρόμο και τους υπόλοιπους συμβασιούχους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως στα πηγαδάκια των συμβασιούχων στην κινητοποίηση της Τετάρτης 11/11 η άποψη για τους εργαζόμενους με stage ήταν ξεκάθαρη. «Όλοι παλεύουμε για τα ίδια πράγματα». 

Οι εικόνες επαληθεύουν αυτή την άποψη. Οι κινητοποιήσεις τους είναι παρόμοιες. Ίδια συνθήματα. Ίδια πανό. Οργισμένοι εργαζόμενοι έξω από την βουλή να φωνάζουν τα αυτονόητα. «Βγείτε έξω απ’ τα γραφεία, να δείτε τι σημαίνει ομηρία». Την μια μέρα οι εργαζόμενοι στα Stage. Την άλλη μέρα οι συμβασιούχοι. Ή το ανάποδο. Μέχρι και οι τρόποι συντονισμού και οι διαδικασίες οργάνωσης είναι παρεμφερείς. Πανελλαδικά Συντονιστικά με επιτροπές ανά νομό και πανελλαδικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας. Οι υπουργικές απαντήσεις επίσης παρόμοιες. «Δεν είναι στα κυβερνητικά σχέδια οποιαδήποτε μονιμοποίηση». 

Απέναντι στην προοπτική των μαζικών απολύσεων 130.000 εργαζόμενων η απάντηση όλων πρέπει να είναι ενιαία. Δεν υπάρχουν περιθώρια απομόνωσης κανενός από τα κομμάτια που βρίσκονται σε κίνηση. Αντιθέτως πρέπει να ξεπεραστούν οι ψεύτικες διαφοροποιήσεις που καλλιεργούνται πάνω στην βάση νομικίστικων απόψεων που θέλουν το ένα ή το άλλο κομμάτι να βρίσκονται πιο κοντά σε μια μονιμοποίηση ή ανανέωση κ’άποιων συμβάσεων για κάποιο χρονικό διάστημα. Στην συγκεκριμένη συγκυρία η κοινή αγωνιστική κάθοδος είναι μονόδρομος. 

Η προοπτική της νίκης, του σπασίματος της πολιτικής παγώματος των προσλήψεων που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να επιβληθεί με κανέναν άλλο τρόπο παρά με συνεχόμενες κοινές κινητοποιήσεις. 

Κοινές απεργιακές δράσεις σε όλες τις υπηρεσίες της χώρας σε όλους τους νομούς, κοινές καταλήψεις, κοινές διαδηλώσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που θα αναγκάσει και τα σωματεία των μόνιμων εργαζόμενων να λάβουν αποφάσεις συμπαράστασης. 

Το παράδειγμα των εργαζόμενων στις ΔΥΟ Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας είναι χαρακτηριστικό. Στην ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 11/11 δεν μπορούσε να μην τεθεί το θέμα των συμβασιούχων και των stage. «Χιλιάδες εργαζόμενοι μπαίνουν σε ομηρία, με όλες τις μορφές των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, δουλεύουν χρόνια και κάποια στιγμή πετιούνται στην ανεργία», τονίζεται στο ψήφισμα της συνέλευσης. «Απέναντι στην προσπάθεια κατασυκοφάντησης των πιο κακοπληρωμένων και εκμεταλλευομένων εργαζομένων στο Δημόσιο, απαντάμε με ενωμένο αγώνα, μόνιμων και μη. Απαιτούμε: Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους είτε είναι με stage, είτε με σύμβαση έργου, είτε ορισμένου χρόνου».

Με το ίδιο σκεπτικό η Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικάτων και Συνδικαλιστών καλεί την Παρασκευή στις 5μμ ευρεία σύσκεψη συμβασιούχων και εργαζόμενων με Stage στο ΕΚΑ με σκοπό να διερευνηθούν οι δυνατότητες για κοινό συντονισμό της δράσης τους. Επίσης οργανώνει εκδήλωση στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΟΣΠΕΡΤ την Τετάρτη 12.30μμ με σκοπό την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων.


Stage

Συνεχίζουν με την ίδια ένταση ανακοινώνοντας την 5η κατά σειρά κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στα stage. Το Πανελλαδικό Συντονιστικό που συνεδρίασε την Παρασκευή 13/11 αποφάσισε να καλέσει σε πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή 20/11. 

Μετά από μια ακόμα σημαντική αγωνιστική δράση την προηγούμενη Πέμπτη 12/11, οι εργαζόμενοι στα Stage έδειξαν πως όχι μόνο δεν παραδίνονται, αλλά σε αντίθεση με όσους προσπαθούν να τους απομονώσουν αυτοί πεισματικά συνεχίζουν τις μαζικές κινητοποιήσεις τους. «Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης. Ο ίδιος ο υπουργός που την μια στιγμή μας μίλαγε για την αντισυνταγματικότητα των προσλήψεών μας, την άλλη στιγμή παραδεχόταν πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονιμοποίησή μας. Η προειδοποίηση από την δικιά μας την μεριά ήταν ξεκάθαρη. Δεν θα σταματήσουμε να διαδηλώνουμε. Θα βρισκόμαστε κάθε βδομάδα στο δρόμο μέχρι να δικαιωθούμε», ανέφερε η Λία Κουτράκου από το Πανελλαδικό Συντονιστικό εργαζόμενων με stage αμέσως μετά την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό εσωτερικών Γ. Ραγκούση. «Παρά τις επιθέσεις που δεχόμαστε από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Η συμπαράσταση του κόσμου, αλλά και η αποφασιστικότητα των συναδέλφων και τα μηνύματα που δεχόμαστε από όλη την Ελλάδα για συνέχιση των κινητοποιήσεων μας δίνουν κουράγιο».

«Στην Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση των εργαζόμενων με stage ήταν μαζική. Εργαζόμενοι από την Βόρεια Ελλάδα βρέθηκαν στο άγαλμα του Βενιζέλου και έκαναν πορεία μέχρι το συνέδριο του Εργατικό Κέντρου Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς για άλλη μια φορά το ΕΚΘ δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Το συνέδριο όχι μόνο δεν πήρε απόφαση στήριξης των εργαζόμενων με Stage αλλά δεν δέχτηκε ούτε να επιτρέψει στους εργαζόμενους να βγάλουν ανακοίνωση στην ολομέλεια του συνεδρίου», τόνισε στην Ε.Α. ο Νίκος Τουρνάς. «Μετά από αυτό οι εργαζόμενοι συνέχισαν την πορεία τους μέχρι το Υπ. Βορείου Ελλάδας για να βρουν και εκεί τις πόρτες κλειστές. Παρόλα αυτά ήταν εντυπωσιακός ο παλμός της διαδήλωσης. Η οργή των εργαζόμενων ξεχείλιζε».

Δυναμική

«Στα Γιάννενα η κινητοποίηση έξω από την Νομαρχία είχε οργισμένο χαρακτήρα. Παρά του ότι οι εργαζόμενοι με stage  στον νομό είναι διάσπαρτοι και αυτό δεν βοηθάει στον συντονισμό τους, η παρουσία, κυρίως εργαζόμενων από το ΙΚΑ αλλά και τους ΟΤΑ του νομού ήταν δυναμική. Φυσικά με την κυβέρνησης να αρνείται οποιονδήποτε διάλογο και ο Νομάρχης Ιωαννίνων που τους συνάντησε δεν είχε τίποτα καινούριο να προσθέσει», εξηγεί η Αργυρή Ερωτοκρίτου. 

Οι ίδιες εικόνες έρχονται από παντού. Στην Πάτρα οι εργαζόμενοι του νεοσύστατου σωματείου εργαζόμενων Stage Αχαϊας «η Αλληλεγγύη» έκαναν διαδήλωση και πορεία από την Νομαρχία στο Δήμο. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά κατέθεσαν ψηφίσματα στις Νομαρχίες. Στη Λάρισα και στο Βόλο κατέλαβαν το δρόμο μπροστά από τις Νομαρχίες δίνοντας το στίγμα της συνέχειας των κινητοποιήσεων.

«Η πραγματικότητα είναι πως η σημερινή κινητοποίηση έχει ως σκοπό τον καλύτερο περιφερειακό συντονισμό. Αυτό που προσπαθούμε–και σε αν βαθμό το έχουμε πετύχει- είναι να συντονίσουμε τα ασυνδικάλιστα κομμάτια της επαρχίας. Είναι αναγκαίο να ανοίξουμε το θέμα όσο πιο πολύ γίνεται», εξηγεί ο Γιάννης Κολτσίδας από το Πανελλαδικο Συντονιστικό εργαζόμενων στα stage. «Οι προσπάθειες που κάνουμε να συνδεθούμε με τους συμβασιούχους αλλά και με τους μόνιμους συναδέλφους μας δυστυχώς δεν έχουν επιφέρει ακόμα καρπούς. Εμείς επιμένουμε. Αντιπροσωπεία των εργαζόμενων στα  stage θα βρεθεί στην πανελλαδική κινητοποίηση των συμβασιούχων την ερχόμενη Τετάρτη με σκοπό να δηλώσει την συμπαράστασή μας στον αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ένας αγώνας που είναι κοινός και ενιαίος για όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό διωγμό. Με το ίδιο σκεπτικό η απόφαση του Συντονιστικού να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο συνδέει τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για ένα καλύτερο αύριο, με τους αγώνες που δίνουμε σήμερα για επιβίωση. Το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία θα παραμένει επίκαιρο όσο οι άνθρωποι ζουν σε καθεστώς εκμετάλλευσης».


Συμβασιούχοι

Με δεύτερη μεγάλη, πανελλαδική αυτή τη φορά, κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη 19/11 στις 10πμ στα Προπύλαια, απαντάνε οι συμβασιούχοι όλης της χώρας στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης που αρνείται να μονιμοποιήσει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που καλύπτουν εδώ και πολλά χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου τομέα.  

Στην πρώτη μετεκλογική τους κινητοποίηση, την Τετάρτη 11 Νοέμβρη οι συμβασιούχοι χρόνου και έργου έδειξαν πως η υπομονή και η ανοχή στις πολιτικές που τους κρατάνε όμηρους τόσα χρόνια έχουν τελειώσει. Η παρουσία τεσσάρων και πλέον χιλιάδων εργαζόμενων στο Πεδίον του Άρεως έδειξε την αποφασιστηκότητά τους. Εργαζόμενοι από Ταμεία, από Οργανισμούς, από Δήμους, από Υπουργεία και Γενικές Γραμματείες, από Νομαρχίες και Περιφέρειες, από ΔΕΚΟ βρέθηκαν όλοι μαζί να διαδηλώσουν ενάντια στην εργασιακή ομηρία που τους έχουν καταδικάσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. «Το δόγμα των μην προσλήψεων της κυβέρνησης Σημίτη είχε οδηγήσει . Η σύσταση των εργαζόμενων και των μπλοκ τους ήταν ετερογενής, το αίτημα όμως ενιαίο. «Μονιμοποίηση όλων τώρα. Καμιά απόλυση».

Αρχή

«Η σημερινή κινητοποίηση των συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου είναι μόνο η αρχή. Η πρώτη αυτή προσπάθεια στέφθηκε με τεράστια επιτυχία. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σήμερα στο δρόμο. Φανταστείτε τι θα γίνει από εδώ και πέρα που έχουμε ξεκινήσει να οργανωνόμαστε. Είμαστε σίγουροι πως από μέρα σε μέρα το κίνημα θα μαζικοποιείται. Οι εικόνες έρχονται από όλους τους χώρους. Ξεκινήσαμε 20 σωματεία. Σήμερα είμαστε 30 και κάθε μέρα όλο και περισσότεροι συνάδελφοι έρχονται σε επικοινωνία με το συντονιστικό», αναφέρει μιλώντας στην Ε.Α. ο Δημήτρης Γεωργακόπουλος πρόεδρος των συμβασιούχων του ΙΚΑ και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού. «Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια δικαιώματα. Είτε με συμβάσεις είτε με stage, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διαχωριστούν. Νομίζω ότι αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε σε ενιαίο αγώνα. Το μέτωπο ενάντια στις απολύσεις και στην ανεργία είναι κοινό για όλους μας». 

«Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, οι συμβάσεις είναι ομηρία», και «Πάγκαλε Λοβέρδο ακούστε το καλό, θα πάτε να συναντήσετε και ‘σεις την Πετραλιά» φώναζαν οι συμβασιούχοι έξω από την Βουλή. Είναι τα ίδια συνθήματα που ακούγονται εδώ και δυο εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας και από τους εργαζόμενους στα Stage. 

Σημαντική ήταν η παρουσία των συμβασιούχων της ΕΡΤ που με την στήριξη των μόνιμων συναδέλφων τους έδωσαν ένα βροντερό παρόν. «Η κατάσταση στην ψηφιακή τηλεόραση της ΕΡΤ είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Τεχνικοί και δημοσιογράφοι βρισκόμαστε υπό διωγμό. Κανένας δεν μας ανακοινώνει τίποτα για την συνέχεια και μέχρι το τέλος του χρόνου λήγουν όλες οι συμβάσεις», εξηγεί στην Ε.Α. ο Κώστας Καλιαντέρης τεχνικός στην ψηφιακή ΕΡΤ.

«Δεν νομίζω πως υπάρχει κανένας άλλος τρόπος διεκδίκησης από εδώ και πέρα παρά μόνο οι κινητοποιήσεις», εξηγεί η Μαρία Καπετανίδου από το Δ.Σ. του Σωματείου Συμβασιούχων ΟΑΕΕ και μέλος του Πανελλαδικού Συντονιστικού. «Υπάρχουν σκέψεις για ακόμα πιο δυναμικές δράσεις. Να ξεκινήσουμε καταλήψεις σε κτίρια. Να καλέσουμε σε απεργίες. Η κοροϊδία τόσων ετών είναι αδιανόητη. Ο μόνος τρόπος είναι να τα κλείσουμε όλα μέχρι να καταλάβουν στην κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Τι θα γίνει άμα βρεθούν στο δρόμο άλλοι 100.000 άνεργοι;».