KATAΛHΨEIΣ ΣE OΛEΣ TIΣ ΣXOΛEΣ: Oι φοιτητές στο κέντρο του αγώνα

Μεγαλειώδη απάντηση σε όλα τα σενάρια τρομοκράτησης έδωσαν οι φοιτητές όλη αυτή την εβδομάδα, αφού τόσο με την παρουσία τους στην Πανεργατική την προηγούμενη εβδομάδα, όσο και με τις μαζικές συνελεύσεις, τα συντονιστικά, την πανεκπαιδευτική πορεία της Παρασκευής αλλά και με τις αποφάσεις για συνέχιση των καταλήψεων, δίνουν το στίγμα της αγωνιστικής δυναμικής.

Στην πανεργατική της 10ης Δεκέμβρη, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές μαζί με μαθητές αλλά και τα μπλοκ των δασκάλων, των καθηγητών, της ΠΟΣΔΕΠ και μαζί με το μαχητικό μέτωπο των οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς, πορεύονταν στους δρόμους της Αθήνας, από το Μουσείο προς το Σύνταγμα, σπάζοντας την αστυνομική καταστολή.

«Στις τράπεζες λεφτά στην νεολαία σφαίρες», φώναζαν οι φοιτητές, σε μια άνευ προηγουμένου οργισμένη διαδήλωση. «Και οι πέτρες εξοστρακίζονται», έγραφε το πανό της Καλών Τεχνών, ενώ σε κάθε σύνθημα, σε κάθε υψωμένη γροθιά, στα συνοφρυωμένα πρόσωπα, σκιαγραφούταν η οργή για το θάνατο του Αλέξη. «Αυτό είναι το σωστό ο Κούγιας να πεθάνει με εξοστρακισμό», «σκοτώνουν μετανάστες, σκοτώνουν μαθητές αλήτες δολοφόνοι, ρατσιστές», είναι λίγες από τις οργισμένες απαντήσεις των φοιτητών.

Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που είδε η Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες, η σύνδεση της αστυνομικής βίας με τις επιθέσεις της κυβέρνησης σε όλα τα δημόσια αγαθά, παιδεία, υγεία, κοινωνική ασφάλιση, ήταν πέρα για πέρα κατανοητή. «Η αστυνομία δολοφονεί, κάτω η κυβέρνηση του Καραμανλή», ακουγόταν από άκρη σε άκρη, ενώ το σύνθημα «φοιτητές εργατιά μια φωνή και μια γροθιά», έφερνε στο προσκήνιο τις ενιαίες συντονισμένες μάχες που έχουν να δώσουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία απέναντι στην κυβέρνηση των ψευτών, των κλεφτών και των δολοφόνων.

«Η νεολαία και οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται πως η δολοφονία του Αλέξη δεν είναι τυχαία. Οι αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης Καραμανλή, και η προσπάθειά της να καταστείλει κάθε κοινωνική αντίδραση, όπλισε το χέρι του μπάτσου. Οι ίδιες πολιτικές που θέλουν απολύσεις, λιτότητα, ελαστικά ωράρια για τους εργαζόμενους, οι πολιτικές που χαρίζουν 28 δις ευρώ στις τράπεζες και 30 δις στις πολεμικές βιομηχανίες, είναι οι ίδιες πολιτικές που ξεπουλάνε κάθε δημόσιο αγαθό, που θέλουν την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης και την αναγνώριση των ΚΕΣ. Η πανεργατική ήταν ένα τρανταχτό παράδειγμα σύνδεσης των αγώνων της νεολαίας με τους εργαζόμενους. Οι φοιτητικές καταλήψεις μαζί με τις μαζικές απεργίες, είναι οι μόνοι τρόποι για να διώξουμε την κυβέρνηση του Καραμανλή», τόνισε στην Ε.Α. η Έλλη Πανταζοπούλου από το Oικονομικό της Νομικής.

Στόχος

Το άλλο όμως σημαντικό στοιχείο που βγαίνει από την Πανεργατική, αλλά και όλες τις υπόλοιπες κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, είναι η βαθιά πολιτικοποίηση του κόσμου. Η πτώση του Καραμανλή είναι ο πρώτος στόχος, όμως ανοίγουν πλατιά όλες οι συζητήσεις για την προοπτική, διεκδικούμε ως επαναστάτες την περαιτέρω οργάνωση της κοινωνικής ανυπακοής.

Να μην επιτρέψουμε να εκτονωθεί η οργή πίσω από πέτρες και ψευτοσυγκρούσεις, αλλά να μετεξελιχθεί σε ένα μεγάλο κίνημα αλλαγής με προοπτική όχι μόνο την πτώση της κυβέρνησης αλλά και την δημιουργία γερών βάσεων κοινωνικής διεκδίκησης. Η Πανεργατική της 10ης Δεκέμβρη έβαλε βαθιά τα ζητήματα της αντικαπιταλιστικής δράσης, τα ζητήματα της οργάνωσης και του συντονισμού του κινήματος, τόσο μέσα στα πανεπιστήμια, όσο και της σύνδεσης με τους εργατικούς χώρους. Το συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε στην Νομική μετά την διαδήλωση έδειξε τόσο την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών, όσο και την πολιτική ενεργοποίησή τους».

Πράγματι σε ένα ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο στην Νομική έγινε ένα από τα μεγαλύτερα συντονιστικά που έχουν πραγματοποιηθεί, παίρνοντας αποφάσεις που δίνουν την προοπτική και τους στόχους για την συνέχεια των κινητοποιήσεων.

«Το κλίμα σύμπνοιας των οργανώσεων της επαναστατικής αριστεράς έδωσε χώρο ώστε να μπορέσουμε να συνδέσουμε και να βάλουμε μπροστά να οργανώσουμε όλες τις μάχες του επόμενου διαστήματος», τονίζει η Έλλη, εξηγώντας πως τα συμπεράσματα του συντονιστικού δείχνουν ακριβώς το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των φοιτητών.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε μέχρι να πέσει η κυβέρνηση των δολοφόνων. Η πρόταση για μαζικές συνελεύσεις σε όλες τις σχολές με αποφάσεις για καταλήψεις διαρκείας, έρχεται να δέσει με την προσπάθειά μας για συντονισμό με πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, συνδικάτα και εργατικά κέντρα και γενικότερη σύνδεση με το εργατικό κίνημα. Απαιτούμε η 18η Δεκεμβρίου να κηρυχτεί πανεργατική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ίδια μέρα οργανώνουμε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 10 το πρωί. Θα πρέπει να οργανώσουμε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία, σε γειτονιές για παλλαϊκή συμμετοχή στην απεργία της 18ης Δεκέμβρη. Επίσης αποφασίσαμε να συμμετέχουμε μαζικά στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στις 20 Δεκέμβρη στις 10 το πρωί στα Προπύλαια».



Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκονται πλέον τόσο η κυβέρνηση του Καραμανλή όσο και τα κάθε είδους φερέφωνά της. Η τεράστια κοινωνική οργή, όπως παρουσιάστηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα, έχει πολώσει το κλίμα σε τέτοιο βαθμό που τους αναγκάζει να θέτουν σε λειτουργία κάθε είδους παρακρατικό μηχανισμό, νομίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να χειραγωγήσουν την κατάσταση. Στην προσπάθεια τρομοκράτησης του κινήματος και της κοινωνίας, δεν εμπλέκονται μόνο οι κρατικές δυνάμεις καταστολής, αλλά και τα κάθε είδους φασιστοειδή που κινούνται γύρω από την Ν.Δ., που έχει προ πολλού απολέσει κάθε ιδεολογικό μανδύα περί μεσαίου χώρου συνεργαζόμενη ανοιχτά με τους φασίστες του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής (βλ. Πάτρα, Κομοτηνή).


Κι όμως σε αυτές τις συνθήκες, η ηγεσία του ΚΚΕ επέλεξε να στείλει τις δυνάμεις της νεολαίας που επηρεάζει να «περιφρουρήσουν» τις σχολές ενάντια στους φοιτητές που ήθελαν να κάνουν συνελεύσεις.. Αποφάσισε να στείλει μέλη του σκληρού πυρήνα της ΠΚΣ να διαλύσουν τις συνελεύσεις που θα πραγματοποιούνταν την επόμενη μέρα σε όλα τα πανεπιστήμια για να τεθούν σε ψηφοφορία στην βάση του φοιτητικού κινήματος και να οργανωθούν όλες οι αποφάσεις που πάρθηκαν στο συντονιστικό της Τετάρτης 10/12.

Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος ήταν άμεση. Εκατοντάδες φοιτητές περικύκλωσαν τις σχολές αναγκάζοντας την «περιφρούρηση» να αποχωρήσει. Στην Φιλοσοφική, στην Πάντειο, στο ΤΕΙ του Πειραιά, στο ΤΕΙ Αθηνών, στην Πάτρα, στην Θεσσαλονίκη, παντού, συντονισμένα, η διάλυση των συνελεύσεων δεν πέρασε.

Οι συνελεύσεις σε όλες τις σχολές ήταν τεράστιες. Οι αποφάσεις παρθήκανε πανηγυρικά και την επόμενη μέρα στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πάνω από 50.000 φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πάρθηκαν καταλήψεις παντού και αποφασίστηκε τόσο η συνέχιση του αγώνα όσο και η οργάνωση της απεργίας για τις 18 Δεκέμβρη.

Παρόλη την ήττα της η ΠΚΣ δεν σταμάτησε, χέρι - χέρι με την ΔΑΠ, να προσπαθεί να διαλύσει τις συνελεύσεις και τις καταλήψεις. Την Δευτέρα 15/12 και την Τρίτη 16/12 ακολουθούσε νέος γύρος συνελεύσεων, με την ΠΚΣ να καλεί σε πανκινητοποίηση ώστε να πάρει τις συνελεύσεις. Όμως πάλι δεν κατάφεραν τίποτα. Η οργανωμένη απάντηση του φοιτητικού κινήματος έβγαλε νέες καταλήψεις κλείνοντας τις σχολές μέχρι τα Χριστούγεννα και δημιουργώντας τις συνθήκες για μια τεράστια απεργιακή κινητοποίηση στις 18 του Δεκέμβρη.

Μαζικότατες συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα στην Νομική και το Οικονομικό της Νομικής, το ΠΑΠΕΙ, το Γεωπονικό, τη Φιλοσοφική, την Πληροφορική, το Φυσικό, το Βιολογικό, το Μαθηματικό της Aθήνας, αποφασίζοντας συνέχιση των καταλήψεων. Επίσης στο ΑΠΘ, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στην Ξάνθη, στο Βόλο, στην Πάτρα, οι δεκάδες συνελεύσεις απέδειξαν την αποφασιστικότητα του φοιτητικού κινήματος. Στην AΣOEE το ρόλο της παρεμπόδισης της Συνέλευσης ανέλαβαν ομάδες αναρχικών.

Οι φοιτητές οργανωμένα, συντονισμένα και μέσα από τις δημοκρατικές διαδικασίες των σχολών τους, απαντάνε στις μεθοδεύσεις καταστολής του κινήματος και βάζουν πλώρη όχι μόνο να ρίξουν την κυβέρνηση των δολοφόνων αλλά να πρωτοπορήσουν στην δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού μετώπου.