ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Την πρώτη τους συντονισμένη απεργιακή απάντηση ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας Υγείας δίνουν την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, στις 11πμ, που έχει κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα νοσοκομεία της Αττικής συμμετέχουν στην απεργία και τη συγκέντρωση με 6ωρη στάση εργασίας 9πμ με 3μμ. Αναδεικνύοντας τον κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν 24ωρη απεργία την ίδια μέρα.

Οι μεγαλόστομες δηλώσεις του Αβραμόπουλου για 5000 προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία το επόμενο διάστημα και γενικά για την «σκληρή» του προσπάθεια να λύσει τα προβλήματα του ΕΣΥ, δεν μπορούν να πείσουν ούτε έναν εργαζόμενο. Η πραγματικότητα είναι ότι ο υπουργός και η κυβέρνηση Καραμανλή παγώνουν για άλλη μια χρονιά στον προϋπολογισμό του 2009 τα κονδύλια για την Δημόσια Υγεία και μαζί τα κονδύλια για νέες προσλήψεις, χτυπούν μισθούς και συντάξεις, αρνούνται στους εργαζόμενους την ένταξή τους στα ΒΑΕ και το επίδομα των 176 ευρώ, αδιαφορούν για τις 25-30.000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία που δημιουργούν εξοντωτικά ωράρια για γιατρούς και εργαζόμενους.

Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι σκοτώνονται στη δουλειά για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, ο υπουργός δεν ξεχνά να ικανοποιεί τα οικονομικά αιτήματα των προμηθευτών και των ιδιωτικών εταιριών υγείας, να εγκαινιάζει τις νέες πτέρυγες των ιδιωτικών νοσοκομείων όπως έκανε πρόσφατα στο Ιασώ, να φέρνει τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο του για να διαλύουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζόμενων.

Το τελευταίο διάστημα οι στάσεις εργασίας στα νοσοκομεία, οι συγκεντρώσεις στις πύλες και το υπουργείο, το κλείσιμο κρίσιμων τμημάτων των νοσοκομείων, έχουν πολλαπλασιαστεί. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώνονται ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και απαιτούν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αυτό το εκρηκτικό κλίμα αποτυπώθηκε και στη σύσκεψη που κάλεσε τη Δευτέρα 15/12 η ΠΟΕΔΗΝ με τα ΔΣ των Σωματείων Εργαζομένων για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας στις 18 Δεκέμβρη. Συμμετείχαν πάνω από 60 εκπρόσωποι εργαζομένων, όχι μόνο από την Αττική αλλά και από την επαρχία, όπως τη Χαλκίδα, τη Θήβα και αλλού.

Η Φανή Λουκά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Αττικό περιέγραψε τον τρίμηνο συντονισμένο αγώνα γιατρών και εργαζόμενων στο νοσοκομείο που στρίμωξε τον Αβραμόπουλο, ενώ η Μαρία Αμοργιανή από το Αγία Σοφία τόνισε την ανάγκη η 18 Δεκέμβρη να μην είναι μια συμβολική κινητοποίηση αλλά να έχει συνέχεια. Οι περισσότεροι ομιλητές πρότειναν να γίνει μια μεγάλη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, η οποία στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στη Βουλή αφού ενωθεί με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που θα διαδηλώνει για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη και θα διεκδικεί την παραίτηση της κυβέρνησης. Η σύνδεση ήταν άμεση, καθώς η ίδια κυβέρνηση που δολοφόνησε το μαθητή, δολοφονεί καθημερινά τη δημόσια Υγεία.

Η απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία ξεσηκώνει και τους γιατρούς. Μετά το μαζικό και από τα κάτω κίνημά τους που απείλησε τον Αβραμόπουλο με εφημεριακό κραχ στα νοσοκομεία αναγκάζοντάς τον σε μια σειρά υποχωρήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ, οι γιατροί συνεχίζουν για να κερδίσουν όλα τα αιτήματά τους.

Συνελεύσεις

Η απόφαση των γιατρών της Θεσσαλονίκης στη τελευταία συνέλευση της ΕΝΙΘ για 24ωρη απεργία στις 18 Δεκέμβρη, δείχνει την ανάγκη των γιατρών για συντονισμό με τους εργαζόμενους και κλιμάκωση των αγώνων μέχρι την νίκη.

«Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έγινε συνέλευση γιατρών και εργαζομένων την Τρίτη 15/12, όπου ενημερώσαμε για την 24ωρη της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΝΙΘ στις 18 Δεκέμβρη», μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, ειδικευόμενος γιατρός, από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ-Νυστέρι, «Είναι ευκαιρία αυτή τη μέρα για τους γιατρούς να δείξουν ότι δεν σταματούν τον αγώνα με την υπογραφή της ΣΣΕ που έτσι κι αλλιώς είναι πίσω από τα αιτήματά μας, αλλά συνεχίζουμε στο πλευρό των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και όλων των εργαζόμενων μέχρι να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει αποφασίσει ότι από 1η Μάρτη σε συντονισμό με τα σωματεία-μέλη της θα εφαρμοστεί πλήρως η εργατική νομοθεσία που προβλέπει την υποχρεωτική εφαρμογή πενθήμερου, μία νυχτερινή βάρδια εβδομαδιαία, 12ωρη ανάπαυση μεταξύ δύο βαρδιών για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Η απειλή αυτή δεν μπορεί παρά να συνδυαστεί με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αμέσως μετά τις 18 Δεκέμβρη. Προχωρώντας σε απεργίες διαρκείας και κλείσιμο των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι και οι γιατροί στη Δημόσια Υγεία θα παίξουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο να γίνει το σύνθημα του κινήματος «Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων» πραγματικότητα.