H ΠANEPΓATIKH AΠEPΓIA 10 ΔEKEMBPH: Kι όμως η πορεία έγινε. Aπ´ το Mουσείο ως το Σύνταγμα πλημμύρισε η Aθήνα με απεργούς

Τη σφραγίδα της στην κρίση που συγκλονίζει την κυβέρνηση Καραμανλή μετά την δολοφονία του 15χρονου μαθητή στα Εξάρχεια έβαλε η εργατική τάξη την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας στην Πανεργατική Απεργία των συνδικάτων φωνάζοντας, από το Σύνταγμα και τη Βουλή, την Πανεπιστημίου και τη Σταδίου ως το Μουσείο, ένα και μόνο σύνθημα: «Κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων».

Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει στις πλάτες των εργατών και της νεολαίας, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα. Ένα τεράστιο πλήθος με φωτογραφίες του Αλέξη, με πανό και αυτοσχέδια πλακάτ που με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους έλεγαν «να φύγετε», με οργισμένα συνθήματα και πανό των συνδικάτων ενάντια στις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων κατέλαβε κυριολεκτικά το κέντρο της Αθήνας.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν, η κυβέρνηση προσπάθησε με κάθε τρόπο να σταματήσει αυτό που θεωρεί -και είναι- η μεγαλύτερη απειλή για την επιβίωσή της: την απεργιακή έκρηξη των εργατών σε συντονισμό με τις φοιτητικές και μαθητικές καταλήψεις. Ολοι οι μηχανισμοί της επιστρατεύτηκαν για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο να συμμετάσχει στην διαδήλωση, προπαγανδίζοντας ότι θα σημαδευτεί από «επεισόδια».

Στα ΜΜΕ, μεγαλοδημοσιογράφοι και πολιτικοί, μετά τα εκτενή ρεπορτάζ για τις καταστροφές των τελευταίων ημερών, αναρωτιόντουσαν με θράσος «μα, δε γίνεται να γίνει την επόμενη βδομάδα η απεργία;» Πρυτάνεις και Σύγκλητοι παρέα με το υπουργείο Παιδείας έκλειναν τις σχολές και τα σχολεία τις προηγούμενες μέρες για να εμποδίσουν τους φοιτητές και τους μαθητές να πάρουν αποφάσεις για καταλήψεις και μαζική συμμετοχή στην πανεργατική. Η τελευταία απεγνωσμένη προσπάθεια ήρθε από τον ίδιο τον Καραμανλή που απηύθυνε έκκληση στους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να αναβάλουν την απεργιακή διαδήλωση.

Ολη η κυβερνητική εκστρατεία για να μην εκφραστεί στους δρόμους η οργή των εργατών έγινε θρύψαλα. Ούτε η υποχώρηση της ηγεσίας των συνδικάτων στις πιέσεις της κυβέρνησης, που εκφράστηκε με την απόφασή τους να ματαιώσουν την απεργιακή διαδήλωση και να πραγματοποιήσουν μόνο συγκέντρωση στο Σύνταγμα, λειτούργησε. Οι χιλιάδες που συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, γιούχαραν την ηγεσία των συνδικάτων που, μετά τις πρωτοφανείς για τα χρονικά ολιγόλεπτες ομιλίες (20 λεπτά όλες μαζί!) των εκπροσώπων τους, κάλεσαν σε λήξη της συγκέντρωσης. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου παρέμεινε εκεί, έξω από τη Bουλή να φωνάζει συνθήματα και να διαδηλώνει.

Μια σειρά Ομοσπονδίες, Σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι μαζί με τις οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς αποφάσισαν να μην υποκύψουν στις κυβερνητικές πιέσεις για τα «επεισόδια». Επέμειναν στο κάλεσμά τους στο Μουσείο για να γίνει κανονικά η διαδήλωση. Αποδείχτηκε πως χιλιάδες είχαν την ίδια γνώμη. Οι εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες με τα πανό της ΟΛΜΕ, της ΔΟΕ, της ΠΟΣΔΕΠ, των Συλλόγων Δασκάλων Αττικής και των ΕΛΜΕ Αττικής ξεκίνησαν από το Μουσείο. Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια, οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟ το ίδιο.

«Οι πανεπιστημιακοί μαζί με όλους τους εργαζόμενους είμαστε στους δρόμους για να διαδηλώσουμε ενάντια σε μια πολιτική που έχει διαλύσει την κοινωνία, που έχει στερήσει τους νέους ιδιαίτερα και τους εργαζόμενους συνολικά από θεμελιώδεις κοινωνικές και εργασιακές κατακτήσεις, μας είπε ο Λάζαρος Απέκης, πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, «Είμαστε εδώ συγχρόνως για να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για την άγρια, απρόκλητη δολοφονία του νέου από ένα αστυνομικό, το οποίο θεωρούμε ως απότοκο μιας συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης, πολιτικής καταστολής, αστυνομικής ωμής βίας, διώξεων τις οποίες έχουμε υποστεί και ως πανεπιστημιακό κίνημα τα τελευταία χρόνια.

Αυτή την πολιτική καταδικάζουμε, είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε τους αγώνες των νέων, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με τους φοιτητές και όλη τη νεολαία για να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές, για να ανατραπεί αυτή η σάπια πολιτική κατάσταση που διαλύει την κοινωνία και εξοντώνει τους νέους. Εχουν πλιατσικολογήσει το παρόν για την πάρτη τους και έτσι στέρησαν το μέλλον από τους νέους και οι νέοι ξεσηκώνονται. Εμείς είμαστε δίπλα τους ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι».

Ένα δυναμικό μπλοκ δημιούργησαν οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες και τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με τα πανό του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ, του Σωματείου Εργαζομένων στην WIND, του Σωματείου Εργαζομένων στην VODAFON. «Φταίμε που δεν έχουμε αντιδράσει μέχρι τώρα, όσο μαζικά θα έπρεπε, σε όλα αυτά που γίνονται γύρω μας», μας είπε ο Χάρης Παπαδόπουλος, εργαζόμενος στην Ιντρακόμ «Η κοινωνία αυτή μας λέει ότι ο καθένας πρέπει να τραβάει το δρόμο του χωρίς να βλέπει ότι γύρω του υπάρχουν άλλοι που μπορεί να υποφέρουν και να έχουν προβλήματα. Αρα σήμερα δίνουμε το μήνυμα πρώτα απ´όλα της συμμετοχής μας. Εάν βασικές υποδομές, όπως παιδεία, υγεία ήταν εξασφαλισμένα, θα μπορούσαμε να ζήσουμε καλύτερα. Αλλά όλα τα κάνουν κέρδη».

Kαταλήψεις

Από το Μουσείο ξεκίνησαν όλες οι φοιτητικές καταλήψεις και σύλλογοι. Χιλιάδες φοιτητές από το ΕΜΠ, το Φυσικό, τη Νομική, την Αρχιτεκτονική, την Ιατρική, το Βιολογικό, τη Γεωπονική, το Μαθηματικό, τη Φαρμακευτική, την Πληροφορική δε σταμάτησαν να φωνάζουν «Αυτή η σφαίρα δεν ήτανε τυχαία, κάτω τα χέρια από τη νεολαία» και «Στις τράπεζες λεφτά στη νεολαία σφαίρες, για τούτη την κυβέρνηση τελειώσανε οι μέρες».

Εντυπωσιακό ήταν και το μπλοκ των μαθητών Anticapitalista. «Την Κυριακή, την επόμενη ημέρα της δολοφονίας κατεβήκαμε όσα παιδιά μπορούσαμε στο έκτακτο συλλαλητήριο», μας είπε ο Κώστας, από το 1ο Λύκειο Βριλησσίων, «Τη Δευτέρα όλο το σχολείο βγήκε έξω, κάναμε πορεία, κλείσαμε τη λεωφόρο Πεντέλης, πήγαμε μέχρι το αστυνομικό τμήμα Βριλησσίων και μέχρι το αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου. Διαδηλώσαμε απ´έξω, φωνάξαμε συνθήματα, πετάξαμε κάποια νεράντζια. Φωνάζαμε κύρια ?Τα χέρια τους βαμμένα στο αίμα του Αλέξη, το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη´ και ?Λιτότητα ανεργία καταστολή, κάτω η κυβέρνηση του Καραμανλή´. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη, να σκοτώνει ένας αστυνομικός ένα 15χρονο παιδί, δε θέλουμε να ξαναγίνει, οι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν. Γι´αυτό είμαστε σήμερα εδώ μαζί με τους εργαζόμενους και θα συνεχίσουμε».

«Θέλουμε να αφοπλιστούν οι μπάτσοι, να φύγει η αστυνομία από τις γειτονιές», μας είπε ο Χάρης, από το 11ο Λύκειο Περιστερίου, «Είμαστε οργισμένοι από τη δολοφονία και όσα κάνει η κυβέρνηση. Δε θέλουμε να είμαστε η γενιά των 700 ευρώ, πρέπει να τους σταματήσουμε από το να δίνουν λεφτά στις τράπεζες και σε μας σφαίρες».

Η πρωτοβουλία των παραπάνω συνδικάτων και της Aντικαπιταλιστικής Aριστεράς για συγκέντρωση στο Μουσείο και διαδήλωση στη Βουλή, κόντρα στις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και της επίσημης Αριστεράς -ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε πίσω το κάλεσμα στο Μουσείο και δέχτηκε τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ το ΚΚΕ αποφάσισε να μη φτάσει καν στη Βουλή αλλά να διαδηλώσει από την Ομόνοια δέκα βήματα μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης στην Πειραιώς- ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα η Πανεργατική να είναι πραγματικά η μαζική εργατική απάντηση στις δολοφονικές και όλες τις επιθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή.

Σαν επόμενο πανεργατικό βήμα, ΓΣΕΕ καλεί σε απογευματινό συλλαλητήριο την Παρασκευή 19 Δεκέμβρη, στις 3μμ, στη Βουλή ενάντια στον προϋπολογισμό. Είναι ένα κάλεσμα που δεν ανταποκρίνεται στη μαζική διάθεση των εργατών και της νεολαίας για σύγκρουση με την κυβέρνηση των δολοφόνων. Το μήνυμα της κλιμάκωσης θα το πάρουν ξανά οι ηγεσίες των συνδικάτων την προηγούμενη ημέρα, 18 Δεκέμβρη, με την 24ωρη απεργία των εργαζόμενων στα νοσοκομεία και τη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, που σε πολλούς εργατικούς χώρους γίνεται προσπάθεια να εξελιχτεί σε 24ωρη. Η οργάνωση του αγώνα σε κάθε εργατικό χώρο, οι αποφάσεις για καταλήψεις σε σχολεία και σχολές μπορούν να πιέσουν τα συνδικάτα για νέα πανεργατική απεργία τώρα και συνέχεια μέχρι να πέσει η κυβέρνηση.