Tο κίνημα απλώνεται σε όλη την Eλλάδα

Η μαζική πανεργατική απάντηση που δόθηκε από χιλιάδες εργαζόμενους και νεολαίους την Τετάρτη 10 Δεκέμβρη, στην πανεργατική απεργία και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις που έγιναν σε όλες τις πόλεις έδωσε το έναυσμα για κλιμάκωση του κινήματος κόντρα στην κυβέρνηση των δολοφόνων.

«Μετά την πανεργατική της Τετάρτης έγινε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης Συντονιστικό των Γενικών Συνελεύσεων με τη συμμετοχή εργαζομένων και μαθητών», μας περιγράφει ο Νίκος Παπαθανασίου. «Αποφάσεις που πάρθηκαν ήταν να οργανωθεί νέα διαδήλωση την Παρασκευή το απόγευμα, να καλεστεί αντιρατσιστική διαδήλωση το Σάββατο και νέα σύσκεψη τη Δευτέρα 15/12, που θα συζητήσει πώς θα μπει η πίεση στα συνδικάτα για να μετατραπεί η στάση εργασίας στις 18/12 σε Γενική Απεργία, όπως αποφάσισε η ΕΝΙΘ.

Την περασμένη εβδομάδα η Καλών Τεχνών, η Δημοσιογραφία, η Αρχιτεκτονική, η Νομική βρίσκονταν υπό κατάληψη ύστερα από αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων. Οι μαθητές κατεβαίνουν κάθε μέρα στο δρόμο και στο κέντρο και τοπικά. Κέντρο της οργάνωσης του μαθητικού κινήματος έχει μετατραπεί το τεχνικό Λύκειο «Ευκλείδης».

Η πορεία της Παρασκευής ήταν πολύ δυναμική παρά το γεγονός ότι έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή. Συμμετείχε πάνω από 3000 κόσμος φοιτητές εργαζόμενοι και μαθητές. Η πορεία κατευθύνθηκε προς τη Νεάπολη με στόχο να ξεσηκώσουμε τις γειτονιές των Δυτικών Συνοικιών της Θεσσαλονίκης. Και πράγματι το καταφέραμε. Ο κόσμος έβγαινε από τα σπίτια και τα μαγαζιά και χειροκροτούσε, φώναζε συνθήματα ενάντια στην αστυνομία και την κυβέρνηση Καραμανλή και άρπαζε κυριολεκτικά από τα χέρια μας την Εργατική Αλληλεγγύη. Αυτή ήταν άλλη μία απόδειξη ότι ο κόσμος δεν έχει τσιμπήσει στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι κινδυνεύει από τους διαδηλωτές».

«Ολες οι σχολές των Ιωαννίνων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε κατάληψη» μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου. «Οι αποφάσεις των συνελεύσεων μιλάνε για κλιμάκωση με καταλήψεις διαρκείας μέχρι τα Χριστούγεννα και νέες Γενικές Συνελεύσεις αμέσως μετά. Επίσης αποφασίστηκε να γίνει κάλεσμα στα σωματεία για να κηρυχθεί στις 18 Δεκέμβρη νέα πανεργατική απεργία. Σε αυτό το κλίμα συνέβαλε η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας και το γεγονός ότι τις επόμενες ημέρες συνεχίστηκαν οι κινητοποιήσεις απαιτώντας να πέσει η κυβέρνηση των δολοφόνων. Την Παρασκευή 13/12 έγινε νέα διαδήλωση καλεσμένη από φοιτητικούς συλλόγους και σχολεία Αυτή την εβδομάδα οι μαθητές έχουν ξεκινήσει να κλείνουν τα σχολεία τους με καταλήψεις».

«Στα Χανιά από την περασμένη εβδομάδα γίνονται καταλήψεις και καθημερινές διαδηλώσεις κυρίως από τους μαθητές και τους φοιτητές. Η πανεργατική της Τετάρτης είχε μεγάλη συμμετοχή. Μία μεγάλη συγκέντρωση ξεκίνησε από την Αγορά και διαδήλωσε στο κέντρο της πόλης μέχρι το Δημαρχείο και κατέληξε πάλι στην Αγορά. Συμμετείχαν με πανώ η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων και πολλά σχολεία και οι φοιτητές του Πολυτεχνείου. Το Σάββατο καλέστηκε και νέα διαδήλωση από τους συλλόγους των εκπαιδευτικών. Την Κυριακή το βράδυ οργανώθηκε συναυλία στο κέντρο της πόλης με πρωτοβουλία των φοιτητών και των μαθητών με πολύ μαζική συμμετοχή. Τώρα οργανώνουμε το συλλαλητήριο στις 18 Δεκέμβρη στις 12 στην Αγορά. Παλεύουμε αυτή η ημέρα να μετατραπεί σε νέα πανεργατική πιέζοντας τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν ανάλογη απόφαση» μας είπε η Μαργαρίτα Παπαμηνά.

«7.000 κόσμος συμμετείχε στην πανεργατική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης που είχε επικεφαλής τους φοιτητικούς συλλόγους» μας είπε ο Βασίλης Μυρσινιάς. «Από την προηγούμενη ημέρα, ύστερα από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων οι φοιτητικές καταλήψεις οργάνωσαν πορεία 1000 ατόμων η οποία κατέληξε στη Νομαρχία όπου έγινε κατάληψη. Μετά την πανεργατική στην υπό κατάληψη Νομαρχία έγινε το πρώτο συντονιστικό των γενικών συνελεύσεων το οποίο ξεκίνησε και την οργάνωση των δράσεων των συλλόγων. Η νομάρχης Ηρακλείου Σχοιναράκη σε μία επίδειξη υπευθυνότητας απέναντι στην κυβέρνηση εκβίαζε για μία ολόκλη­ρη μέρα τους φοιτητικούς συλλόγους αρνούμενη να αποχωρήσει από το γραφείο της.

Kάλεσμα

Δημιουργήθηκαν επιτροπές που φρόντιζαν για τις δράσεις των φοιτητών. Εκδόθηκε κείμενο βάσει των αποφάσεων των καταλήψεων των συλλόγων που συνολικά διανεμήθηκε περίπου σε 1500 αντίτυπα, οργανώθηκε συναυλία ανάδειξης των αιτημάτων των καταλήψεων και έγινε κοινό κάλεσμα σε μαθητές για την πορεία της Πέμπτης και ανακοινώθηκε ότι η εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρο Απέκη που θα διοργάνωναν οι φοιτητικοί Σύλλογοι θα γίνει ανοιχτά στην κατειλημμένη Νομαρχία.

Την επόμενη ημέρα όλα τα ΜΜΕ αναγκάστηκαν να αρχίσουν τις μεταδόσεις τους με το πόσο εύρυθμα κυλάει η κατάληψη της Νομαρχίας. Την Πέμπτη 11/12 το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων συντάχθηκε μπροστά από την κατάληψη της Nομαρχίας και μέλη της συντονιστικής επιτροπής κατάληψης συνάντησαν μέλη του συντονιστικού αγώνα σχολείων για να συνεννοηθούν για μία κοινή πορεία. Η παρουσία της ΠΚΣ όμως απέτρεψε αυτή την προοπτική. Μετά την μαζική πορεία της Πέμπτης είχε προγραμματιστεί να γίνει συντονιστικό με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων σωματείων. Λίγο πριν μαζεύτηκαν βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΔAKίτης πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού και σχεδόν σύσσωμο το νομαρχιακό συμβούλιο όπου έκαναν ένα άνευ προηγουμένου ντου ενάντια στην κατάληψη. Παρόλα αυτά οι καταλήψεις συνεχίστηκαν στις σχολές του Ηρακλείου. Συνεχίζουμε ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων με καταλήψεις διαρκείας με προοπτική να μετατραπεί η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ στις 18/12 σε πανεργατική απεργία».

«Την επομένη της πανεργατικής καλέστηκε νέα διαδήλωση από τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαθητές που πολιόρκησε το αστυνομικό τμήμα», μας είπε η Δήμητρα Τζέκου από το Ρέθυμνο. «Την Παρασκευή καλέστηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση. Η πρόταση για κατάληψη στηρίχτηκε μόνο από την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ που δεν πέρασε για περίπου 20 ψήφους. Την Δευτέρα στη νέα Γενική Συνέλευση στηρίχτηκε αυτή τη φορά από τα ΕΑΑΚ, την ΑΡΕΝ και την Πρωτοβουλία ΓΕΝΟΒΑ και πήρε την πλειοψηφία και αποφασίστηκε επίσης και η συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 18/12».

«Από το πρώτο βράδυ που μαθεύτηκε το γεγονός της δολοφονίας του μαθητή στα Εξάρχεια άρχισαν να οργανώνονται κινητοποιήσεις και στην Ξάνθη», μας είπε ο Τζεμαλί. «Το βράδυ της 6 Δεκέμβρη έγινε μία πρώτη πορεία των φοιτητών και την Κυριακή έγινε μία μεγάλη και δυναμική πορεία με τη συμμετοχή εργαζομένων της πόλης που πήγε στο αστυνομικό τμήμα. Την Δευτέρα και την Τρίτη έγιναν αυθόρμητες μαθητικές πορείες. Την Τρίτη που υπήρχε απεργία των εκπαιδευτικών κατεβήκαμε όλοι μαζί και πήγαμε στο αστυνομικό τμήμα. Οι καθηγητές κάνοντας αλυσίδες απέτρεψαν την επίθεση της αστυνομίας απέναντι στους μαθητές. Η συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη μπροστά στο Εργατικό Κέντρο ήταν πολύ μαζική για τα δεδομένα της Ξάνθης. Μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι κατευθύνθηκαν για άλλη μία φορά στο αστυνομικό τμήμα όπου πέταξαν πέτρες. Αυτό το κλίμα έχει οδηγήσει στο να βγουν καταλήψεις σε πολλά σχολεία, σε ΕΠΑΛ, σε Γενικά Λύκεια και Γυμνάσια ενώ σε κατάληψη βρίσκεται και το πανεπιστήμιο».