Ο Σαμαράς υποδέχεται το αρχιγεράκι του Ισραήλ

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα κάνει ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, από τις 6 Αυγούστου. Είναι πλέον συνηθισμένη επιλογή για τους ισραηλινούς αξιωματούχους να έρχονται στην Ελλάδα τον Αύγουστο, προσπαθώντας να αποφύγουν τις μεγάλες διαδηλώσεις.

Ωστόσο, οι επισκέψεις τους, και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο, από ανύπαρκτες μέχρι πριν κάποια χρόνια εξελίσσονται σε ρουτίνα. Ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που υποδέχθηκε ισραηλινό ομόλογό του ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο ΓΑΠ ήταν επίσης ο πρώτος έλληνας πρωθυπουργός που έκανε επίσκεψη στο Ισραήλ.

Οι Ισραηλινοί ξέρουν όμως ότι τώρα στη θέση του πρωθυπουργού έχουν ξανά έναν καλό τους φίλο. Ο Σαμαράς ήταν Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν για πρώτη φορά η Ελλάδα και το Ισραήλ απέκτησαν διπλωματικές σχέσεις και το Ισραήλ άνοιξε την πρεσβεία του στην Αθήνα. Έως τότε, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν είχαν αναγνωρίσει το Ισραήλ ως ισότιμο εταίρο. Η αλλαγή έγινε την εποχή που οι σχέσεις συσφίχτηκαν λόγω και της συμμετοχής της Ελλάδας στο πλευρό του πατέρα Μπους στον πόλεμο κατά του Ιράκ το 1990-1991.

Από τότε οι σχέσεις της Ελλάδας με το σιωνιστικό κράτος έχουν αναβαθμιστεί ασύγκριτα. Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, εμπορικές συμφωνίες, ακόμα και κοινές συνεδριάσεις των δύο κυβερνήσεων έχουν στηθεί. Το σαμποτάζ στον τελευταίο στόλο της Ελευθερίας οργανώθηκε στην Ελλάδα. Με ισραηλινο-ελληνική συνενοχή, τα καράβια που μετέφεραν βοήθεια στη Γάζα παρέμειναν καθηλωμένα. Το ισραηλινό ρεσάλτο στον προηγούμενο στόλο έμεινε ασχολίαστο από την ελληνική πλευρά, παρόλο που συμμετείχαν πλοία με ελληνική σημαία και έλληνες ακτιβιστές. Η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα θεωρείται η πιο πολύτιμη κατάκτηση αυτής της στενής σχέσης. Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ, με τη συνεργασία των ΗΠΑ, προσπαθούν να βάλουν στη γωνία όλα τα άλλα κράτη της περιοχής, για να αποκτήσουν τον έλεγχο στα κοιτάσματα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Πλάι στην ενεργειακή συνεργασία, το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον ελληνικό εναέριο χώρο για να ασκούνται οι πιλότοι του εν όψει μελλοντικών βομβαρδισμών.

Φυσικό αέριο

Όλα αυτά λέγονται πλέον ανοιχτά. Σε συνέντευξη που έδωσε στην Κυριακάτικη Καθημερινή ο διευθυντής της αμερικανικής εβραϊκής επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, εν όψει της επίσκεψης Πέρες, χαρακτηρίζει “άριστες” της ελληνοϊσραηλινές σχέσεις “και γίνονται καλύτερες όσο περνάει ο χρόνος”.

Σε όποιον νομίζει πως οι συνεργασίες αυτές είναι “ειρηνικές” ο Χάρις εξηγεί: “Με σύνεφα πάνω από την Αίγυπτο, ταραχές στη Συρία, τη Χαμάς στη Γάζα, και τη Χεζμπολάχ να επιχειρεί να επιβληθεί στον Λίβανο, η λογική της τετραμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ είναι ακόμα πιο πειστική.”

Είναι επίσης ξεκάθαρος για το ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ είναι οι αραβικές επαναστάσεις. “Και οι δύο χώρες είναι σταθερές δημοκρατίες, και οι δύο μοιράζονται κοινές ανησυχίες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου ο ξεσηκωμός των Αράβων έχει θέσει υπό αμφισβήτηση ζωτικά ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας”.

Στη διάρκεια της προετοιμασίας για την επίσκεψη Πέρες εξελίσσονταν και κοινές ασκήσεις σε ελληνικό έδαφος και στο Αιγαίο. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι γίνονταν ταυτόχρονα κοινές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ σε Αττική και Βοιωτία, από τις ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών, και ασκήσεις των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων. Στα “Καράβια” βορειοδυτικά της Μήλου, ισραηλινά πλοία έκαναν βολές με πραγματικά πυρά. Πάνω στην ισραηλινή κορβέτα Λαχάβ, έγιναν μάλιστα επαφές σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον γραμματέα της ελληνικής κυβέρνησης, συναντήθηκαν με τον ναύαρχο Λαξ, επικεφαλής του τμήματος ναυτικών πληροφοριών του Ισραήλ.

Η Καθημερινή, που δίνει τις πληροφορίες, σχολιάζει το πολεμικό σκηνικό που στήνεται: “Σε σκηνικό προετοιμασίας για συνθήκες έντασης παραπέμπουν οι ασκήσεις αμερικανικών και ισραηλινών δυνάεμων που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες και εντός της ελληνικής επικράτειας, την ώρα μάλιστα που το θερμόμετρο στη Συρία ανεβαίνει επικίνδυνα.”

Αυτές τις μέρες έγινε γνωστό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε έκτακτη βοήθεια 70 εκατομμύρια ευρώ στο Ισραήλ για να χρηματοδοτηθεί ένας καινούργιος πύραυλος μικρού βεληνεκούς. Ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, θέλοντας να αποδείξει ότι είναι ακόμη πιο φιλο-σιωνιστής από τον Ομπάμα, σε επίσκεψή του στο Ισραήλ την περασμένη βδομάδα, αποκάλεσε την Ιερουσαλήμ “πρωτεύουσα του Ισραήλ”.


60 χρόνια δολοφόνος

Το Ισραήλ είναι ένα κράτος εποίκων που στήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '40, αφού ένοπλες παραστρατιωτικές οργανώσεις του σιωνιστικού “κινήματος” έδιωξαν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη γη τους. Το Ισραήλ αγκαλιάστηκε από τις μεγάλες δυνάμεις και από τα τέλη της δεκαετίας του '50 ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, εξοπλίστηκε μέχρι τα δόντια για να μετατραπεί σε μαντρόσκυλο του ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή. Είναι η μόνη χώρα της περιοχής που κατέχει πυρηνικές κεφαλές, χωρίς κανέναν διεθνή έλεγχο.

Ο Σιμόν Πέρες που έρχεται στην Ελλάδα είναι ένα γεράκι που συμμετείχε σε αυτή τη ματοβαμμένη πορεία του Ισράηλ από την Αρχή. Πήγε στην Παλαιστίνη τη δεκαετία του '30. Εντάχθηκε σε σιωνιστικές οργανώσεις και έγινε μέλος της παραστρατιωτικής Χαγκάνα το 1947, υπεύθυνος για την προμήθεια όπλων.

Στη συνέχεια έγινε υπουργός Άμυνας, χτίζοντας το οπλοστάσιο που θα ξέσπαγε πάνω στην Αίγυπτο το 1956, στον πόλεμο του Σουέζ. Η Αίγυπτος έπρεπε να “τιμωρηθεί” επειδή μετά την ανατροπή του βασιλιά Φαρούκ, η κυβέρνηση αποφάσισε να εθνικοποιήσει τη διώρυγα του Σουέζ και να διώξει τους Άγγλους που λυμαίνονταν τη χώρα.

Ο Πέρες ήταν Υπουργός Μεταφορών στον πόλεμο “του Γιομ Κιπούρ” το 1973, πάλι κατά της Αιγύπτου. Το 1987 όταν ξέσπασε η πρώτη Ιντιφάντα με τους μικρούς Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη να βγαίνουν με τις σφεντόνες ενάντια στα ισραηλινά τανκς, ήταν Υπουργός Εξωτερικών.

Είναι ένας χασάπης με ιστορία πάνω από 60 χρόνια. Γι'αυτό είναι ανεπιθύμητος, όπως ανεπιθύμητα είναι και τα ισραηλινά μαχητικά και οι κορβέτες. Οι δικοί μας σύμμαχοι στην περιοχή δεν είναι ούτε οι ιμπεριαλιστές, ούτε τα μαντρόσκυλά τους. Είναι οι απλοί άνθρωποι, εργάτες, αγρότες, φοιτητές και φτωχοί των πόλεων που εξεγείρονται στον αραβικό κόσμο.