Απεργία διαρκείας στην Αγροτική

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες απαντούν οι εργαζόμενοι της Αγροτικής στην απόφαση της συγκυβέρνησης να ξεπουλήσει την τράπεζα στην Πειραιώς. Η απεργία διαρκείας στην ΑΤΕ ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου ενώ η ΟΤΟΕ πραγματοποιούσε 24ωρη πανελλαδική - παντραπεζική απεργία συμπαράστασης. Την Τετάρτη 1/8 οι απεργοί της ΑΤΕ οργανώνουν πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με συγκέντρωση στις 11πμ στην Πανεπιστημίου 23 και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Τις δύο πρώτες μέρες της απεργίας, όλα τα καταστήματα της ΑΤΕ πανελλαδικά έμειναν κλειστά με μεγάλα σημειώματα στις εισόδους να γράφουν “Απεργία”, ενώ σε πολλά έγιναν μαζικές περιφρουρήσεις και συγκεντρώσεις απεργών και συμπαραστατών. Ο Σύλλογος Εργαζόμενων της ΑΤΕ (ΣΕΑΤΕ) έχει αποφασίσει να μην διαθέσει καν προσωπικό ασφαλείας και καλεί τους εργαζόμενους να μην μπει “κανείς μέσα, όπως και απ' όποιον ειδοποιηθεί!”. Κατεβασμένα ήταν τα ρολά στις 30/7 και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον επόμενο προς πώληση στόχο της συγκυβέρνησης.

Στην Αθήνα, παρά τον αφόρητο καύσωνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Αγροτική και άλλες τράπεζες μαζί με συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν στο κατάστημα της ΑΤΕ στις αρχές της Πανεπιστημίου και διαδήλωσαν έξω από το κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας διαμαρτυρόμενοι για το ρόλο της διοίκησης της τελευταίας στο συντονισμό της όλης επιχείρησης του ξεπουλήματος. Ο αγώνας διαρκείας για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης ήταν στα στόματα όλων των συγκεντρωμένων, γεγονός που εκφράστηκε και στις έντονες αποδοκιμασίες προς τον πρόεδρο του ΣΕΑΤΕ αλλά και της ΟΤΟΕ όταν πήραν το λόγο για να απευθυνθούν στη συγκέντρωση.

Τόσο η προσπάθεια του πρώτου να καθησυχάσει τους εργαζόμενους ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί χωρίς όμως να απαντά στο επίμονο ερώτημα που του απευθυνόταν αν θα γίνει γενική συνέλευση, όσο και η γενικόλογη τοποθέτηση συμπαράστασης του δεύτερου χωρίς καμία πρόθεση συνέχισης της απεργίας σε όλο τον κλάδο, ξεσήκωναν τους εργαζόμενους. “Η τράπεζα χαρίστηκε στο Σάλλα με τίμημα μόλις 95 εκατομμύρια με τους εργαζόμενους επί της ουσίας απολυμένους, δεδομένου ότι με βάση το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε δεν μεταφέρονται στην Πειραιώς οι συμβάσεις εργασίας ή τα δικαιώματα αποζημίωσης”, μας είπε ο Βασίλης Θεοφανόπουλος, εργαζόμενος στην ΑΤΕ.

Κλοπή

“Ετσι ο Σάλλας παίρνει μία τράπεζα καθαρή με τα καλά δάνεια, με εργαζόμενους που μπορεί να τους απολύσει ανά πάσα στιγμή χωρίς να υπολογίζει την προϋπηρεσία τους και σε ένα εξεφτελιστικό τίμημα. Ο στόχος της απεργίας είναι να μην περάσει αυτό το τερατούργημα, αυτή η τεράστια κλοπή. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει γενική συνέλευση. Αυτό παλεύουμε εμείς σαν Αγωνιστική Πρωτοβουλία και δεν γίνεται δεκτό από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Η έκτακτη γενική συνέλευση είναι απαραίτητη ώστε τον αγώνα που έχει εξαγγείλει το ΔΣ να τον πάρουν στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με εκλεγμένη και ανακλητή επιτροπή αγώνα και κατάληψη κομβικών σημείων της τράπεζας που είναι το μηχανογραφικό κέντρο και οι διευθύνσεις οι κρίσιμες όπως του ανθρώπινου δυναμικού που αυτή τη στιγμή ετοιμάζει τα χαρτιά των απολύσεών μας. Εχει μεγάλη συμμετοχή σήμερα η απεργία, η κρίσιμη μέρα όμως είναι αύριο”.

Η διάθεση της βάσης για απεργία διαρκείας μέχρι την ανατροπή της επίθεσης είχε φανεί και στην περιφερειακή συνέλευση που έγινε την περασμένη Πέμπτη 26/7 στα γραφεία του Συλλόγου, όταν δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί επίσημα το ξεπούλημα και το μόνο που ίσχυε από άποψη κινητοποποίησης ήταν η 24ωρη απεργία της ΟΤΟΕ στις 30/7.

“Στην τελευταία συνέλευση βγήκε ο πρόεδρος του Συλλόγου μας και προσπαθούσε να διασπάσει τη συνέλευση με κομματικές αντιπαραθέσεις και είπε να περιμένουμε τις εξελίξεις, ενώ όλοι -200 με 300 άτομα που ήμασταν εκεί- ήθελαν απεργία από την Παρασκευή”, μας περιέγραψε η Βιργινία Χριστοπάνου, ταμίας στην ΑΤΕ, “Ενώ ήξεραν ότι θα υπήρχαν εξελίξεις στο θέμα, αρνήθηκαν να τις προλάβουν. Πρέπει να συνεχίσουμε με απεργία διαρκείας στην Αγροτική και σε όλες τις τράπεζες, και με απεύθυνση προς τα έξω, στους αγρότες, στους συναιτερισμούς, να ξεσηκωθεί όλη η κοινωνία, αυτό που έγινε είναι τραγικό”.

Σε όλη τη χώρα φαίνεται η διάθεση της κλιμάκωσης. Στα Γιάννενα τη Δευτέρα 30/7 έγινε κοινή κινητοποίηση εργαζόμενων της ΑΤΕ και κτηνοτρόφων της Δωδώνης, ενώ στην Καβάλα η γενική συνέλευση των απεργών έβγαλε μια εντυπωσιακή απόφαση για την συνέχεια του αγώνα (βλέπε σελ. 3). Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ έχουν τη δύναμη να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση.


Καβάλα

“Σήμερα 30/7 και ώρα 07.30 στο Κεντρικό Κατάστημα Καβάλας συγκεντρωθήκαμε οι απεργοί – υπάλληλοι της ΑΤΕbank διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση μεταβίβασης της ΑΤΕbank στην υπό κατάρρευση Τράπεζα Πειραιώς αποφασίζοντας τα παρακάτω:

• Συντονισμός των αντιδράσεών μας με τα υπόλοιπα καταστήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για κλιμάκωση του αγώνα

• Συνεχής παρουσία και περιφρούρηση της απεργίας στα καταστήματα του Ν. Καβάλας

• Πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας στις 31/7 προς την Τράπεζα της Ελλάδος και συμβολική κατάληψή της – κατάθεση ψηφίσματος

• Κάλεσμα σε συγκέντρωση – σύσκεψη των αγροτών, φορέων, αγροτικών ενώσεων και γεωργικών συνεταιρισμών για ενημέρωσή των σχετικά με τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα της αντισυνταγματικής μεταβίβασης της ΑΤΕbank στην Τράπεζα Πειραιώς

• Πληροφόρηση των συμπολιτών μας σχετικά με το αντισυνταγματικό «χάρισμα» της ΑΤΕbank και τις κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της κίνησης

• Σε συντονισμό με τον Σύλλογο ΣΕΑΤΕ την από κοινού οικονομική στήριξη συναδέλφων που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα

• Κοινοποίηση του ψηφίσματος στον τοπικό Τύπο

• Αίτημα προς τον ΣΕΑΤΕ για σύγκληση Γενικής ή Περιφερειακής Συνέλευσης”

Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ bank στα καταστήματα του Νομού Καβάλας


Ηράκλειο

Την Δευτέρα 30 Ιουλίου οργανώθηκε απεργιακή φρουρά και συγκέντρωση από τους τραπεζοϋπαλλήλους της Αγροτικής Τράπεζας. Στην συγκέντρωση ήταν περίπου 80 άτομα, απεργοί και συμπαραστάτες από όλη την αριστερά με εμφανή την παρουσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Εργατικής Αλληλεγγύης.

Κατα τη διάρκεια της περιφρούρησης η Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε με τον Ζαχαρία, εργαζόμενο στην ΑΤΕ ο οποίος δήλωσε:

“Ο υπουργός οικονομικών υπέκρυψε την αλήθεια στη συνάντηση που είχε η ΟΤΟΕ μαζί του την Πέμπτη το απόγευμα. Την Παρασκευή ανακοινώθηκε επίσημα και από την Τράπεζα της Ελλάδος και την τράπεζα Πειραιώς ότι η Αγροτική θα λειτουργεί από τη Δευτέρα υπό το σχήμα της Πειραιώς καθώς αναστέλεται η άδεια λειτουργία της Αγροτικής. Το θέμα των εργαζομένων είναι εντελώς στον αέρα, το μόνο που έχουν αποφασίσει είναι ότι θα δώσουν μέσω της ανακεφαλαιοποίησης χρήματα στην Πειραώς για να επιστρέψουν στην ΑΤΕ.

Tο δημόσιο που είχε την Αγροτική θα δώσει χρήματα στην Πειραιώς για να αγοράσει την Αγροτική (!). Ουσιαστικά δίνουν δώρο την ΑΤΕ στην Πειραιώς. Μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργία της ΑΤΕ οι εργαζόμενοι από το Σάββατο είμαστε άνεργοι, δεν ανήκουμε κάπου. Θεωρητικά σήμερα το πρωί η Πειραιώς θα κάνει τις προσλήψεις των 5.500.”

Οι εργαζόμενοι κάλεσαν σε γενική συνέλευση στις 5μμ στο κατάστημα της ΑΤΕ στο Λιμάνι του Ηρακλείου, για να αποφασίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Συγκεντρώθηκαν 150 άτομα, έγιναν ομιλίες από συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ και του Ε.Κ. Ηρακλείου, μετά από εργαζόμενους και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, Πολίτες κατά του χρέους, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή και αποφασίστηκε αποκλεισμός της Τράπεζας της Ελλάδος την επόμενη μέρα το πρωί και πορεία στην πόλη.

Φώτης Φραγγελάκης, Νίκος Σκιαδάς


Πάτρα

Με μεγάλη συμμετοχή ξεκίνησαν τη Δευτέρα 30/7 οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων της Αγροτικής Τράπεζας στην Πάτρα.  Από νωρίς το πρωί έγιναν απεργιακές φρουρές στα υποκαταστήματα και στη συνέχεια απεργιακή συγκέντρωση στο κεντρικό κατάστημα, στην Αγ. Ανδρέου , όπου συμμετείχαν και συμπαραστάτες από άλλους εργατικούς χώρους αλλά και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Εργατική Αλληλεγγύη και τον ΣΥΡΙΖΑ .

Οι εργαζόμενοι της ΑΤΕ έκαναν πορεία έως την Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν ανοιχτή συνέλευση έξω από το κλειστό κεντρικό κατάστημα της ΑΤΕ, όπου αποφάσισαν να συγκροτήσουν απεργιακή επιτροπή που  να οργανώσει τα επόμενα βήματα του αγώνα τους σε συντονισμό και με άλλους χώρους, όπως με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Αιγιάλειας που πλήττονται άμεσα από τη διάλυση της ΑΤΕ .

Δημήτρης Μπελιάς


Ξεπούλημα σκάνδαλο

Το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) στην Πειραιώς είναι ένα σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις. Η συγκυβέρνηση του Σαμαρά αποφάσισε να διασπάσει την ΑΤΕ σε δύο τράπεζες, μία “καλή” και μία “κακή”. Η καλή, στην οποία περνάνε όλες οι καταθέσεις, τα περιουσιακά στοιχεία, τα καταστήματα, οι εργαζόμενοι και τα δάνεια που εξυπηρετούνται στην ώρα τους, χαρίζεται στον Σάλλα της Πειραιώς. Η κακή στην οποία περνάνε οι θυγατρικές εταιρείες, τα προβληματικά δάνεια και οι υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, παραμένει στο κράτος και οδηγείται σε άλλου τύπου ξεπούλημα μέσω του “Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας”.

Η απόφαση που πάρθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πήρε την τελευταία της μορφή την ώρα που έφτανε η Τρόικα στην Ελλάδα, προφανώς υπό την έγκρισή της. Το γεγονός ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, για παράδειγμα το ακριβές ποσό που θα “δώσει” ή Πειραιώς, δεν έχουν γίνει γνωστές είναι από μόνο του κομμάτι του σκανδάλου. Το Βήμα της Κυριακής γράφει ότι το ποσό είναι 95 εκατομμύρια ευρώ. Συγκριτικά, το 2010 η Πειραιώς ήθελε να αγοράσει την Αγροτική με 370 εκ. ευρώ. Μόνο το ενεργητικό της “καλής” τράπεζας σε καταθέσεις, ακίνητα και υγιή δάνεια εκτιμάται ότι είναι 750 εκ. ευρώ.

Το σκάνδαλο όμως δεν είναι μόνο το ξεπούλημα. Τα χρήματα δεν θα τα “δώσει” πραγματικά ο Σάλλας. Η Πειραιώς είναι ενταγμένη στη διαδικασία της “ανακεφαλαιοποίησης”, δηλαδή θα πάρει μια ένεση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για να αποζημιωθεί για το κουρεμα που εφαρμόστηκε στα ομόλογα του δημοσίου. Μόνο στην επόμενη δόση που θα περιμένει το ελληνικό κράτος από το Ταμείο, από τα 31 δις τα 23 θα πάνε για ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζών που κρίθηκαν βιώσιμες: Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς. Η Αγροτική, όπως και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κρίθηκαν μη βιώσιμες, χωρίς όμως να ενταχθούν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Δηλαδή η Αγροτική δέχτηκε να κουρευτούν τα ομόλογά της, όπως όλες οι τράπεζες, αλλά χωρίς να ανακεφαλαιοποιηθεί. Και τώρα ο Σάλλας χρησιμοποιεί τα λεφτά που του χαρίζει το Δημόσιο για να απορροφήσει μια τράπεζα του Δημοσίου. Στο δημόσιο φορτώνονται μόνο οι ζημιές.

Σε κίνδυνο

Η Αγροτική δεν είναι μόνο οι καταθέσεις. Οι θυγατρικές επιχειρήσεις: Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ), Ελληνική Βιομηχανία Ζωοτροφών (ΕΛΒΙΖ), Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας (ΕΤΑΝΑΛ), μένουν στον αέρα και έχουν μπροστά τους τον κίνδυνο της διάλυσης. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, ψαράδες, καταναλωτές, αλλά και η περιουσία και παραγωγή αυτών των εταιρειών μπαίνουν σε κίνδυνο. Η Αγροτική ελέγχει πάνω από 70% των χορηγήσεων στον αγροτικό τομέα και 40% του έγγειου αγροτικού κεφαλαίου. Αυτο σημαίνει ότι για χιλάδες αγρότες η πίεση να χάσουν τη γη τους και να δουν την υποθηκευμένη περιουσία τους να περνάει στα χέρια του Σάλλα, αυξάνεται κατακόρυφα. Βλέπουν μπροστά τους περισσότερες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Οι διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους είναι κενό γράμμα. Υποτίθεται ότι ο Σάλλας έχει εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας. Αλλά ούτε για πόσο χρόνο, ούτε με τι όρους και συνθήκες. Είναι προφανές ότι η διαδικασία “σωτηρίας” του ελληνικού τραπεζικού κεφαλαίου μέσω του λεγόμενου “μαζέματος” των μικρών τραπεζών από τις μεγάλες, περιλαμβάνει κλείσιμο καταστημάτων και απολύσεις. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος των αποζημιώσεων το έχει ήδη φορτωθεί η “κακή” τράπεζα που μένει στο Δημόσιο.

Εξάλλου ποιος μπορεί να εμπιστευθεί τον Σάλλα που είναι ένα σκάνδαλο από μόνος του. Την περασμένη βδομάδα στην Εργατική Αλληλεγγύη γράφαμε για τις κομπίνες που είχε στήσει μαζί με τον Βγενόπουλο, φέρνοντας γύρω γύρω τα ίδια χρήματα, τα οποία παρουσίαζαν ως επενδύσεις για να δικαιολογούν την “κεφαλαιακή επάρκεια” των τραπεζών τους. Οι εργαζόμενοι της ίδιας της Πειραιώς βρίσκονται ούτως ή άλλως κάτω από την πίεση τα τελευταία χρόνια να αποδέχονται τετραήμερο και άλλες περικοπές στις ώρες εργασίας, διότι προφανώς “περισσεύουν” μετά το σκάσιμο της φούσκας.

Ο αγώνας των Εργαζόμενων στην ΑΤΕ είναι αγώνας όλων μας. Η “Αγωνιστική Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στην Αγροτική” γράφει στην προκήρυξη που μοίραζε την πρώτη μέρα της απεργίας για την ανάγκη ενός “κοινού μετώπου αγώνα με τους εργαζόμενους των θυγατρικών, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, και τους κατοίκους των περιοχών”. Ενός μετώπου που μπορεί να παλέψει για “Ματαίωση της πολιτικής απόφασης εκχώρησης περιουσίας του ελληνικού λαού στο τραπεζικό κεφάλαιο. Πάλη για εθνικοποίηση της ΑΤΕ και λειτουργία της με εργατικό έλεγχο προς όφελος των εργαζόμενων και των αγροτών”.

Νίκος Λούντος