«Μνημόνιο» και Διαμαντοπούλου ρημάζουν τα Σχολεία

Η απάντηση από τη μεριά του εκπαιδευτικού κινήματος χρειάζεται να είναι άμεση και συντονισμένη. Αυτήν την εβδομάδα θα διεξαχθούν συνελεύσεις στους Διδασκαλικούς Συλλόγους, ενώ στις 11 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί η Συνέλευση των Προέδρων για να αποφασιστούν οι κινητοποιήσεις. Η πρόταση της ΔΟΕ είναι να γίνει 48ωρη απεργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη μαζί με την ΟΛΜΕ.

«Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα φέρει ένα νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους Δημόσιους Υπάλληλους. Στην πραγματικότητα, ετοιμάζει ένα νέο γύρο περικοπών στους μισθούς μας. Προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι το 80% των δημόσιων υπαλλήλων αμείβεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο νέος γύρος περικοπών που ετοιμάζεται να δώσει τη χαριστική βολή στα ήδη διαλυμένα σχολεία. Ο γύρος των γενικών συνελεύσεων είναι ώρα να βγάλει απόφαση για απεργίες με διάρκεια, να μην μείνουμε στην 48ωρη που προτείνει η ΔΟΕ, αλλά να προχωρήσουμε με πενθήμερες επαναλαμβανόμενες παλεύοντας για λεφτά για τα σχολεία, αυξήσεις στους μισθούς- 1400 ευρώ βασικό μισθό για όλους. Αυτή τη μάχη έχουμε να κερδίσουμε και εμείς στη Γενική Συνέλευση του Αριστοτέλη την Τετάρτη 6/10», μας δήλωσε η Ανθή Αθανασούλα.

Οι μαθητές ήδη έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, ενώ σε μια σειρά από σχολεία έγιναν καταλήψεις όπως στο 1ο ΕΠΑΛ Ζωγράφου, στο 4ο Λύκειο Ζωγράφου, στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Κορυδαλλού στην Αθήνα και σε Γυμνάσια στην Ελευσίνα. Το Συντονιστικό Αντίστασης Μαθητικών Πρωτοβουλιών και οι μαθητές Anticapitalista έβγαλαν κάλεσμα για την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτώβρη για «Καταλήψεις και Διαδηλώσεις ενάντια στο σχολείο του Μνημόνιου», όπως τονίζουν στην ανακοίνωση τους.

Την Δευτέρα 4 Οκτώβρη η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας. Βασικά αιτήματα της κινητοποίησης ήταν να σταματήσει άμεσα η καταστρατήγηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν διατεθεί για την πρωτοβάθμια, να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα και να παραδοθούν άμεσα τα βιβλία.

Αντιπαιδαγωγικό

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με την Διαμαντοπούλου, η οποία για μια ακόμα φορά δεν είχε απαντήσεις για τα ζητήματα που της έθεσαν οι εκπαιδευτικοί. Την εικόνα από τη συνάντηση μας έδωσε ο Ηλίας Παπαχατζής, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ και των Παρεμβάσεων.

«Η Ομοσπονδία ζήτησε να κοπούν στη μέση όλα τα τμήματα που έχουν πάνω από 25 μαθητές ανά τη χώρα σύμφωνα με τη δέσμευση της Υπουργού Παιδείας στη συνάντηση της στις 7/9 με την ΟΛΜΕ. Υπάρχουν πάνω από 600 τμήματα με 25 μαθητές, πάνω από 300 με πάνω 28 μαθητές και μερικά με πάνω από 30. Μας είπαν ότι θα το κοιτάξουν ανάλογα με το κτιριακό. Δεν μας έπεισε η απάντηση τους αυτή. Είναι αντιπαιδαγωγικό να υπάρχουν τμήματα με πάνω από 25 μαθητές. Θα επιμείνουμε. Πρέπει να οργανωθούμε μαζί με τους γονείς, θα το παλέψουμε κατά περιοχή και με τις ΕΛΜΕ.

Για τους καθηγητές που διατίθενται στην Πρωτοβάθμια ζητήσαμε να ισχύσει το ωράριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γιατί υπάρχει μια σαφής εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας. Η απάντηση ήταν ότι θα ισχύσει για αυτούς που διατίθενται και θα υπάρξει διευκρίνιση από τη μεριά τους, αλλά δεν θα ισχύσει για αυτούς που αποσπώνται. Υπήρξε μια διαφωνία εκεί για το τι είναι διάθεση και τι απόσπαση. Εμείς δεν δεχόμαστε ότι υπάρχει κάποια απόσπαση».

Η επιτυχία της απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτώβρη θα δώσει ώθηση και στους εκπαιδευτικούς στην μάχη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικα, για να μην αφεθούν τα σχολεία στο έλεος των περικοπών και των ελλείψεων.