ΟΤΑ: Μονόδρομος η απεργία διαρκείας

Σε προσυγκέντρωση στις 10 πμ, έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη καλεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ τα σωματεία σε όλους τους δήμους προκειμένου να ανεβούν με πορεία στη συγκέντρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. Την Τετάρτη και Πέμπτη 12-13 Σεπτεμβρίου οι δήμοι προχωράνε σε δεύτερο πανελλαδικό κλείσιμο που αποφασίστηκε στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης 11/9 αποφάσισε να προχωρήσει, την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη σε τετράωρη στάση εργασίας (7-11πμ) και συγκέντρωση στα δικαστήρια Ευελπίδων (8.30πμ) όπου δικάζονται οι εργαζόμενοι που συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ στην προηγούμενη κινητοποίηση των δήμων. Επίσης αποφασίστηκε να γίνουν συνελεύσεις με καταλήψεις την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη σε όλους τους Δήμους. Στο Γενικό Συμβούλιο οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν πρόταση για απεργία διαρκείας με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μόλις κατέβει και μέχρι την απόσυρση του νέου πακέτου μέτρων.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, “εξαπολύεται νέα επίθεση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους Ο.Τ.Α. οδηγώντας τους μαθηματικά στη διάλυση, την οικονομική κατάρρευση και στην κατάργηση των υπηρεσιών Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και στην αδυναμία καταβολής ακόμα και της μισθοδοσίας”. Μαζί με τις περικοπές προχωράνε και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης καθώς, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία, η εκτελεστική επιτροπή του ΕΔΣΝΑ έκανε δεκτή την αιφνιδιαστική εισήγηση του περιφερειάρχη Αττικής Σγουρού για υλοποίηση του ΠΕ.Σ.Δ.Α. Αττικής, μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. εκχωρώντας ουσιαστικά τη διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων στους ιδιώτες.

“Η απεργία στις 12 Σεπτέμβρη πρέπει να γίνει ένα αποφασιστικό βήμα για να προστατεύσουμε το κράτος πρόνοιας γιατί αυτό είναι που απειλείται” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Νικηφόρος Παπαδόπουλος, εργαζόμενος στο Δήμο Ταύρου Μοσχάτου. “Οι περικοπές στους δήμους σημαίνουν λιγότερα λεφτά για τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ, τις υποστηρικτικές δομές που υπάρχουν για τα ΑΜΕΑ, το Βοήθεια στο Σπίτι. Στη δομή που εργάζομαι εγώ η χρηματοδότηση ήταν για τρία και στη συνέχεια για 7 παιδιά, ενώ τα παιδιά που καλύπτουμε είναι 15. Τελικά ο δήμος έβαλε από αλλού για να καλύψει και τα υπόλοιπα. Μιλάμε για αυτιστικά παιδιά, αυτές οι υπηρεσίες δεν πρέπει να σταματήσουν να παρέχονται, οι οικογένειές τους δεν μπορεί να πληρώνουν από τις τσέπες τους. To κίνημα πρέπει να δώσει τα ρέστα του για να υπερασπίσουμε την πρόνοια που δίνει ποιότητα ζωής στην εργατική τάξη”.

Σύσκεψη

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προσκαλεί σε κοινή σύσκεψη τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα την ΠΕΜΠΤΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 – Πλατεία Καραϊσκάκη – Αθήνα – 3ος Όροφος) με “αντικείμενο της κοινής σύσκεψης το συντονισμό δράσης όλων των εργαζομένων του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ώστε με ποικιλόμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και δράσεις να εκφραστούν συνολικά οι αντιδράσεις των εργαζομένων και της κοινωνίας στα νέα μέτρα της τρικομματικής συγκυβέρνησης και της τρόικας”.

“Ο δήμος είναι ένα καζάνι που βράζει, οι εργαζόμενοι και οι υπηρεσίες δεν αντέχουν άλλες περικοπές” δήλωσε στην εργατική αλληλεγγύη ο Μήτσος Καλπίδης εργαζόμενος στο Δήμο Κορυδαλλού. “Το ζήτημα είναι να μετατρέψουμε την οργή σε δράση και να τους αναγκάσουμε να πάρουν όλα πίσω”.


Hρθε η στιγμή οι εργαζόμενοι να ξεσηκωθούν. Τα δικαιώματά μας καταπατούνται βάναυσα. Στους ΟΤΑ, οι δήμαρχοι, ίσως επειδή έχουν θέσεις που ταυτίζονται με την κυβέρνηση δεν αντιδρούν όπως πρέπει. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις δεν αποδίδουν στους δήμους τα κονδύλια που οφείλουν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να στερούνται πια βασικές ανάγκες, στη συντήρηση στις παιδικές χαρές, τις πλατείες, τους δρόμους, ακόμη και στις πολιτιστικές δραστηριότητες.

Τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα δεν δουλεύουν σε τέτοιο βαθμό ώστε η διοίκηση να καταλάβει ότι ο κόσμος αντιδρά στα μέτρα που παίρνονται. Υπάρχει, επίσης, το πρόβλημα της ΠΟΕ ΟΤΑ που πιστεύω ότι θα έπρεπε να αποκτήσει μια άμεση επικοινωνία με τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και αντίστροφα.

Πιστεύω ότι όλοι οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν ανά πάσα στιγμή, αυτό που λείπει είναι η οργάνωση. Οταν υπάρξει μια οργανωτικότητα του κινήματος, θα συνταχθούν όλοι πίσω από αυτό, θα κατέβουν στο δρόμο και θα τρανώσουν την αντίθεσή τους στη βαρβαρότητα των μέτρων. Μόνη λύση είναι η αντίσταση.

Κώστας Φοινινής, εργαζόμενος στο Δήμο Bριλλησίων