Σε μέρα Πανεργατικής για το Δημόσιο εξελίχτηκε η 12 Σεπτέμβρη. Σχολεία, Δήμοι, Νοσοκομεία, Υπουργεία και άλλοι χώροι συντονίστηκαν, ενώ στη μάχη μπήκαν και οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι εργαζόμενοι στους «υπό κατάργηση Οργανισμούς», οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Το κέντρο της Αθήνας ανήκε κυριολεκτικά στους απεργούς. Ακόμα, την επόμενη μέρα (13/9) σε 24ωρη απεργία προχώρησαν οι εργαζόμενοι στις Δομές Ψυχικής Υγείας και σε στάση εργασίας η ΠΟΕ-ΔΟΥ, η ΟΣΥΟ και η ΟΤΥΕ με δυναμικές διαδηλώσεις.
Μέσα σε αυτές τις δύο ημέρες φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο η οργή και η διάθεση των εργαζόμενων να κλιμακώσουν την αντίσταση στα βάρβαρα μέτρα του νέου Μνημονίου παρόλο που απέναντι τους βρίσκεται η τρικομματική κυβέρνηση που σχηματίστηκε τρεις μόλις μήνες πριν.
Η απεργία στην Αγροτική μέσα στο κατακαλόκαιρο και η φοβερή συμμετοχή σωματείων και εργαζόμενων στη διαδήλωση στη ΔΕΘ είχαν δώσει τα πρώτα μηνύματα. Τώρα όμως είναι ακόμα πιο καθαρό για όλους ότι το απεργιακό κίνημα είναι εδώ.
Παρά το ότι αυτή η απεργία ξεκίνησε σαν ντρίπλα της ηγεσίας της ΔΟΕ που κήρυξε την απεργία σε μια δύσκολη ημερομηνία για τα σχολεία (μία μέρα μετά τον αγιασμό) και δεν έκανε ο,τιδήποτε για να την οργανώσει, η βάση των δασκάλων, των καθηγητών και των υπόλοιπων εργαζόμενων την αντιμετώπισε σαν μια ευκαιρία συντονισμού και αφετηρίας για κλιμάκωση.
Αυτή η διάθεση είναι που υπάρχει σε όλους τους χώρους και αντικατοπτρίζεται και στην απόφαση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν τη Γενική Απεργία για τις 26 Σεπτέμβρη. Στις παρακάτω σελίδες μπορείτε να διαβάσετε για την εικόνα των απεργιακών κινητοποιήσεων στις 12 και 13/9 και ποια συνέχεια θα έχουν οι κινητοποιήσεις από τα σχολεία και τα νοσοκομεία μέχρι τους χώρους του ιδιωτικού τομέα.
Στις 12 Σεπτέμβρη αυτοί που άνοιξαν τη μέρα με την κινητοποίηση τους ήταν οι εργαζόμενοι στους Δήμους. Μετά από την προσυγκέντρωση που οργάνωσαν στα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, ανηφόρησαν με παλμό και συνθήματα μέχρι την πλατεία Κλαυθμώνος όπου είχαν συγκεντρωθεί ήδη Δήμαρχοι και η ΚΕΔΕ.
Μπροστά από την πορεία υπήρχαν μηχανάκια με εργαζόμενους, ενώ ακολουθούσαν δύο μεγάλα πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ. «Γενική απεργία διαρκείας» έγραφε το πανό που είχε κατεβάσει το Σωματείο Εργαζόμενων του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, ακολουθούσαν τα πανό των Σωματείων από το Δήμο Παιανίας, από το Δήμο Αγίου Δημητρίου, από το Δήμο Χαλκίδας, από το Δήμο Βύρωνα, από το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Πανό, επίσης, είχαν οι Δήμοι Ελληνικού-Αργυρούπολης και ο Δήμος Πεντέλης.
Δυνατή παρουσία είχαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Χαλκίδας. «Ήρθαμε τρία πούλμαν από τη Χαλκίδα. Η κατάσταση είναι όπως σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας, περιμένουμε πότε θα πεθάνουμε οικονομικά. Η κατάσταση έχει την αιτία της στο Μνημόνιο. Η απεργία μας είναι πολιτική, έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Το δικό μας σύνθημα είναι ή θα μας σταματήσουν ή θα τους σταματήσουμε. Αν κατεβάσουν το πακέτο μέτρων, θα καταλάβουμε τους Δήμους, θα κινητοποιήσουμε τον κόσμο, θα προσπαθήσουμε να τους ανατρέψουμε» μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου, Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Ακολούθησε πορεία μέχρι το Υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή.
Στα Προπύλαια οι απεργοί από την Παιδεία, την Υγεία, αλλά και από άλλους χώρους της ΑΔΕΔΥ όπως από τα Υπουργεία, άρχισαν να συγκεντρώνονται πριν από τις 12 το μεσημέρι. Εκείνη την ώρα, η πορεία των ξενοδοχοϋπάλληλων κατέβαινε την Ιπποκράτους, πέρασε από την Πανεπιστημίου για να φτάσει στο Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.
Μετά από σύντομους χαιρετισμούς, όλος ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στα Προπύλαια σχημάτισε μεγάλα μπλοκ και η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και τη Βουλή. Μπροστά βρισκόταν το κοινό πανό των Ομοσπονδιών, της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ και της ΟΕΝΓΕ. Ακολουθούσαν με πανό η ΔΟΕ, ο Σύλλογος Δασκάλων «Αριστοτέλης», ΕΛΜΕ-Σύλλογοι Δασκάλων, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, ο Σύλλογος Δασκάλων Χαλκίδας, η ΟΙΕΛΕ (με δύο πανό), ο ΣΕΦΚ, η Ενωτική Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών από το Σωματείο «Βύρωνας», η Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπαιδευτικών μαζί με το Σωματείο Ωρομίσθιων-Αναληρωτών. Με πανό συμμετείχαν στη διαδήλωση οι φοιτητές του ΣΕΚ και οι μαθητές Anticapitalista.
Οργανωμένο μπλοκ έφτιαξαν και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Με πανό είχαν κατέβει ο Σύλλογος Εργαζόμενων του νοσοκομείου Άγιος Σάββας, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΕΝΓΕ και η επιτροπή αγώνα από το νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. Η Αργυρώ Κοτζαμπασάκη μας είπε για την απεργία στο Ιπποκράτειο: «Στο νοσοκομείο μας δεν μπήκε κανένα χειρουργείο πέρα από τα επείγοντα. Απεργούν οι αναισθησιολόγοι, οι ειδικευόμενοι γιατροί και αυτό έφερε το αποτέλεσμα να μην μπει κανένα από τα τακτικά χειρουργεία, στις αίθουσες εξυπηρετούν μόνο τα επείγοντα».
Ο Ηρακλής από το νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού μας περιέγραψε τις συνθήκες που βιώνουν οι νέοι γιατροί. «Είχαμε Γενική Συνέλευση για να αποφασίσουμε να κατέβουμε ομαδικά σήμερα στην απεργία, για να έρθουν όσο γίνεται περισσότεροι. Από τις 17 του μήνα ξεκινάμε γενική επίσχεση εργασίας γιατί μας χρωστάνε από τον Απρίλη και μετά τις εφημερίες. Ο κόσμος έχει εξοργιστεί αφού βλέπουμε ότι υπάρχει μόνο κοροϊδία. Οι αγροτικοί γιατροί έχουν μπει ήδη στο ενιαίο μισθολόγιο. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και με μας. Θέλουν τους ειδικευόμενους να μας φτάσουν στο σημείο να μας θεωρούν εκπαιδευόμενους και απλά να μας δίνουν ένα μισθό της πείνας».
Στη διαδήλωση με το πανό της συμμετείχε η Πρωτοβουλία Εργατικής Αντίστασης. Ακολουθούσαν εργαζόμενοι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εργαζόμενοι από το πρώην Υπουργείο Ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που είχαν πανό «Επαναλειτουργία του ΟΕΚ τώρα».
Η Αθανασία Μπαρακίτη μας είπε «Απολυόμαστε. Θέλουμε να λειτουργήσει ο ΟΕΚ ξανά. Να συνεχιστούν τα προγράμματα όπως ήταν! Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Αυτή τη στιγμή μας έχει φάει το «περιμένετε, περιμένετε», ενώ έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις. Από ότι αντιλαμβανόμαστε από τις κινήσεις τους λένε ότι θα περάσουν κάποια λίγα προγράμματα στον ΟΑΕΔ. Για τους εργαζόμενους όλα είναι ανοιχτά, για να μην αντιδρούμε. Προσπαθούμε να το αντιστρέψουμε, έχουμε πάρει πρωτοβουλία για συνέλευση».
Στη συνέχεια βάδιζαν με το πανό τους οι εργαζόμενοι στο Βράχο Ακρόπολης που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Θοδωρής μας μίλησε για την προσπάθεια τους να συγκροτήσουν επιτροπή αγώνα: «Είπαμε να ανασυγκροτηθούμε και να οργανωθούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η κατάσταση είναι τραγική, είμαστε κάτω 65% στους μισθούς και αν βάλεις και τους έξτρα φόρους, τι γίνεται στην Παιδεία και στην Υγεία και στις υπόλοιπες αυξήσεις είναι ακόμα χειρότερα. Αυτό που σκεφτήκαμε αρχικά είναι να ενωθούμε όλοι, συμβασιούχοι, αορίστου χρόνου, μαρμαροτεχνίτες, συντηρητές. Είμαστε αρκετοί στο Βράχο γύρω στα 150 με 160 άτομα. Είμαστε δηλαδή συγκεντρωμένοι, σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες που είναι πιο διασκορπισμένοι. Θέλουμε να δώσουμε και ένα μήνυμα στα σωματεία, ότι όλοι εμείς είμαστε ένα. Θέλουμε να λειτουργήσουμε συλλογικά».
Έπειτα υπήρχαν τα πανό του κινήματος «Δεν Πληρώνω» και της ΟΚΔΕ, ενώ στη διαδήλωση συμμετείχαν οργανωμένα και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Πανό είχε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, μαζί του βάδιζαν οι Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σωκράτης» (Ανατολικής Αττικής) και «Σεφέρης», το Σωματείο Εργαζόμενων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Βύρωνας» και το ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας.
13 Σεπτέμβρη
Παρόμοια εικόνα υπήρχε και στις 13 Σεπτέμβρη με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλο το κέντρο της Αθήνας. Νωρίς το πρωί έξω από το Υπουργείο Οικονομικών βρέθηκαν κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι στη Δωδώνη. Χρονικά ακολούθησε η 24ωρη απεργία και η συγκέντρωση των εργαζόμενων στις Δομές Ψυχικής Υγείας.
Η συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας ήταν πολύ ζωντανή με πολλούς χώρους να συμμετέχουν οργανωμένα με πανό. Εκεί βρέθηκαν το Σωματείο Εργαζόμενων στο «Περιβολάκι», οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Φροντίδας Παιδιών με αυτισμό «ALMA», οι εργαζόμενοι από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), από την Εταιρία Ψυχοκοινωνικών Μελετών (ΕΨΥΜΕ), από την εταιρία «Σύνθεση», από το οικοτροφείο «Πορεία», από το Σωματείο Ψυχικά Ασθενών «Αναγέννηση». Με πούλμαν ήρθαν εργαζόμενοι από την Μονάδα Αλτσχάϊμερ και το κέντρο φροντίδας «Δίοδος» στο Βόλο.
«Πρέπει να κάνουμε δράση με τα νοσοκομεία και με άλλους εργαζόμενους, πάνε να μας κλείσουν. Να βγούμε όλοι μαζί σε επίσχεση διαρκείας από την 1η Οκτώβρη» είπε στο χαιρετισμό της η Αγγελική Συλιγαρδάκη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (ΣΕΨΑΕΚΟ).
Μετά την άρνηση του Υπουργού Υγείας να δεχτεί αντιπροσωπεία με διάφορες υπεκφυγές και ψέματα, αποφασίστηκε να γίνει πορεία προς την Βουλή.
Από τις 12 το μεσημέρι και μετά είχαν ξεκινήσει να συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοραή οι εργαζόμενοι που ανήκουν στην ΠΟΕ-ΔΟΥ (Εφορίες), στην ΟΣΥΟ (Υπουργείο Οικονομικών) και στην ΟΤΥΕ (Τελωνειακοί). Στην κοινή συγκέντρωση με πανό συμμετείχαν η επιτροπή του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Οικονομικών και οι εργαζόμενοι από την Επιτροπή Κεφαλαιγοράς.
Οι δύο πορείες συναντήθηκαν επί της Σταδίου στο ύψος της οδού Πεσματζόγλου όπου οι απεργοί αλληλοχειροκροτήθηκαν και αντάλλαξαν συνθήματα. Όταν πλέον η πορεία των τριών Ομοσπονδιών μπήκε στη Σταδίου φάνηκε το μέγεθος της. Πάνω από 1000 άτομα με τα πολύχρωμα καπέλα που είχε μοιράσει η ΟΣΥΟ και με συνθήματα όπως: «1,2,3-1,2,3 Λουκέτο και κατάληψη σε όλα τα Υπουργεία», «Ψωμί-παιδεία-ελευθερία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία» και «Ανυπακοή, απεργία γενική».
Στο Σύνταγμα και συγκεκριμένα στην οδό Νίκης έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, την ώρα που έφταναν οι δύο πορείες σε εξέλιξη βρισκόταν η μαζική κινητοποίηση των ΑμΕΑ. Μέχρι αργά το μεσημέρι συνθήματα και σφυρίγματα ακούγονταν από όλους τους τριγύρω δρόμους με κοινή απαίτηση όλων την κλιμάκωση των αγώνων.