Πανελλαδικά
Στις 12/9 δεν απεργούσε μόνο η Αθήνα. Η Φύλλια Πολίτη μας έδωσε την εικόνα από τη Θεσσαλονίκη. «H συγκέντρωση της απεργίας στις 12 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη έγινε στο Άγαλμα του Βενιζέλου. Κατά κύριο λόγο, συμμετείχαν δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ πανό είχαν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση από το Σωματείο ΣΙΕΛΒΕ και οι νοσοκομειακοί γιατροί της ΕΝΙΘ. Στη διαδήλωση όπου συμμετείχαν 300 άτομα, παρουσία είχε με πανό και το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Από τη μεριά του ΣΕΚ είχαμε παρουσία με πικέτες και μοιράσαμε υλικό για την Πρωτοβουλία για την Πανελλαδική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης. Η πορεία κατέληξε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 13/9, έγινε συνάντηση συντονισμού όπου συμμετείχαν μέλη των ΔΣ από τις ΕΛΜΕ, από τους Συλλόγους Δασκάλων και από το ΣΙΕΛΒΕ για την οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας στις 26/9 και για άλλες δράσεις στο χώρο της εκπαίδευσης».
«Ξεχειλώθηκε»
Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η απεργία στα Χανιά. Ο Σεραφείμ Ρίζος μας γράφει «Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων στα Χανιά ήταν μεγάλη. 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν και οι γιατροί του νοσοκομείου Χανίων, ενώ η ΕΛΜΕ Χανίων πραγματοποίησε 3ωρη στάση εργασίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση και στην πλατεία της Αγοράς καθώς και στην πορεία που ακολούθησε. Συμμετείχαν με τα πανό τους μπλοκ των δασκάλων, των καθηγητών, των αδιόριστων εκπαιδευτικών, των γιατρών, του ΠΑΜΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που ξεχώρισε για τη μαχητικότητα και τα αντικαπιταλιστικά συνθήματά του.
Η πρωτοβουλία της ΔΟΕ στην κυριολεξία «ξεχειλώθηκε» από πρωτοβουλίες από τα κάτω και είχαμε μια μίνι – πανεργατική απεργία για το δημόσιο τομέα. Αυτό δείχνει ότι τα περιθώρια για δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των κινήσεων βάσης είναι μεγάλα.
Σε αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί το τι προηγήθηκε της απεργίας. Η απόφαση της ΕΛΜΕ Χανίων, έπειτα από πρόταση των συντρόφων του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να κηρυχθεί η 3ωρη στάση συμπαράστασης στους δάσκαλους, από την ΕΛΜΕ, ακόμα και αν δεν κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση πανελλαδικά η ΟΛΜΕ, ανάγκασε την ηγεσία της Ομοσπονδίας να κηρύξει την 3ωρη στάση σε όλη τη χώρα.
Στο σύλλογο δασκάλων οι απόψεις που καλούσαν σε αυτοσυγκράτηση και μετριοπάθεια, έχουν αποδυναμωθεί. Αυτό φάνηκε και στη γενική συνέλευση που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα αλλά και στη συζήτηση στα σχολεία που πήγαν οι σύντροφοι του ΣΕΚ μαζί με συναδέλφους τους, για να ετοιμάσουν την απεργία. Οι δάσκαλοι είναι οργισμένοι αλλά και ετοιμοπόλεμοι. Σε πολλά σχολεία η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική (Κάντανος, Παλαιόχωρα, Τσικαλαριά, 2ο Ν. Κυδωνίας κλπ)».
Συγκέντρωση έγινε και στο Ηράκλειο. Ο Νίκος Σκιαδάς μας έστειλε την παρακάτω ανταπόκριση: «Στην απεργιακή συγκέντρωση των δασκάλων στο Ηράκλειο συμμετείχαν περίπου 90 εργαζόμενοι, τόσο από τον χώρο της εκπαίδευσης (Α' βάθμιας και Β' βάθμιας), από το σύλλογο γονέων, μέλη του Εργατικού Κέντρου καθώς και νοσοκομειακοί. Με πανό ήταν το ΠΑΜΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην Εργατική Αλληλεγγύη μίλησε ο Νίκος Ζαμπουλάκης, εκλεγμένο μέλος στο ΔΣ και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δήλωσε τα εξής:
«Εμείς έχουμε προγραμματίσει έκτακτη συνέλευση στις 19 του μήνα, βγήκε ψήφισμα του συλλόγου των δασκάλων για γενική απεργία που ψηφίστηκε σχεδόν από όλα τα μέλη του συλλόγου και προχωράμε σε αυτή τη βάση».
Συγκέντρωση των δασκάλων έγινε και στην Ξάνθη στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ το Σάββατο 15/9 έγινε κοινή συγκέντρωση του τοπικού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, των καθηγητών και συλλογικοτήτων της πόλης.
Νοσοκομεία
Kλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι δύο μεγάλες Ομοσπονδίες στη δημόσια υγεία, ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην πανεργατική 24ωρη απεργία στις 26 Σεπτέμβρη.
Με απόφαση της ΟΕΝΓΕ, οι επισχέσεις εργασίας που είχαν ξεκινήσει από το καλοκαίρι οι νοσοκομειακοί γιατροί, από τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου απλώνονται σε όλα τα νοσοκομεία με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων μηνών και ασφαλείς εφημερίες. Μαζί τους σε αρκετά νοσοκομεία, όπως το Σισμανόγλειο, τον Ευαγγελισμό και αλλού, επισχέσεις εργασίας έχει ξεκινήσει και το υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων.
Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τρίωρες ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 9πμ – 12μμ στα προαύλια των Νοσοκομείων την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη σε όλη τη χώρα. Καλεί επίσης τα σωματεία να αναρτήσουν πανό και να προχωρήσουν σε παραστάσεις στις Διοικήσεις, σε κλείσιμο γραφείων και μη είσπραξη 5ευρου, επισχέσεις εργασίας για οφειλόμενα και συνθήκες εργασίας. Ενόψει της 24ωρης πανεργατικής απεργίας στις 26/9 καλεί τα σωματεία να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις πριν την πανεργατική, ενώ μεταθέτει την κινητοποίηση που είχε αποφασίσει στις 27/9, για την επόμενη εβδομάδα.
Μαζική είναι η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις που οργανώνονται παντού. “Η γενική συνέλευση των γιατρών στον Άγιο Σάββα ήταν μαζική και αποφασίστηκε συμμετοχή στην επίσχεση εργασίας. Την επόμενη Τρίτη θα προχωρήσουμε σε κοινή συνέλευση με όλους τους εργαζόμενους για να πάρουμε όλοι μαζί αποφάσεις” μας λέει ο Μιχάλης, ειδικευόμενος γιατρός στον Αγιο Σάββα. Την προηγούμενη Παρασκευή 14/9 οι εργαζόμενοι του 7ου ΙΚΑ προχώρησαν σε κατάληψη του γραφείου διοικητή του Αγία Ολγα ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου τους. Τα ΜΑΤ που κινητοποίησε η ΕΛ.ΑΣ αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά από απαίτηση των εργαζόμενων και των συμπαραστατών. Νέα κινητοποίηση την Παρασκευή 21/9.
Στο Μεσολόγγι, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου στη γενική τους συνέλευση στις 13/9 αποφάσισαν τη συνέχιση των καταλήψεων σε μια σειρά από γραφεία της Διοίκησης, ενώ την Τρίτη 18/9 προχώρησαν σε Γενική Κατάληψη και συγκέντρωση στο Νοσοκομείο όπως και την προηγούμενη Δευτέρα. Καθημερινές στάσεις εργασίας ξεκίνησαν οι Υ.Ε. Νοσοκόμοι και Υ.Ε. Τραυματιοφορείς από 17/9 μέχρι 21/9 στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ σε καθημερινές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Σάμου.
Το κλίμα αγωνιστικής και απεργιακής διάθεσης μεταφέρθηκε από τα κάτω και στην πανελλαδική σύσκεψη σωματείων που έκανε η ΠΟΕΔΗΝ την περασμένη Πέμπτη 13/9 στην Αθήνα με τη συμμετοχή πάνω από 350 συνδικαλιστών. Αρκετοί από αυτούς τοποθετήθηκαν υπέρ του ξεκινήματος απεργιακού αγώνα διαρκείας για την ανατροπή των μέτρων, αναγκάζοντας τον πρόεδο της ΠΟΕΔΗΝ Κουτσουμπέλη να πει κλείνοντας τη σύσκεψη ότι “είμαστε ανοιχτοί στο ζήτημα της διάρκειας εφόσον υπάρχει συμμετοχή”. Το Νυστέρι μοίρασε προκήρυξη με την πρόταση για απεργία διαρκείας με πρώτο βήμα την πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη.
Σχολεία
Mετά την επιτυχία της απεργίας στις 12 Σεπτέμβρη, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ καλούν τις τριτοβάθμιες Ομοσπονδίες να κηρύξουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις με διάρκεια.
Πριν ακόμα ανακοινωθεί η Γενική Απεργία στις 26/9 η ΔΟΕ είχε κυκλοφορήσει την παρακάτω ανακοίνωση-κάλεσμα: «Το Τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των Δημοσίων Υπαλλήλων να λάβει άμεσα αποφάσεις στην κατεύθυνση κήρυξης γενικής απεργίας με χαρακτηριστικά διαρκείας στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον υπάρχουν καθυστερήσεις, από την πλευρά της ΓΣΕΕ, να κηρύξετε 3ήμερη ή 5ήμερη απεργία στο δημόσιο την εβδομάδα συζήτησης και ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή. Να αναλάβετε πρωτοβουλίες για συντονισμό όλων των εργαζομένων από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης των νέων μέτρων. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δηλώνουμε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του κοινού αγώνα».
Η ΟΛΜΕ έχει βγάλει εισήγηση προς τις ΕΛΜΕ, ενώ ανακοίνωσε ήδη ότι θα υπάρχει Συνέλευση των προέδρων το Σάββατο 29/9 στην Αθήνα. Οπότε, συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα διεξαχθούν πανελλαδικά μέχρι τις 28/9.
Η Ομοσπονδία προτείνει στις Γενικές Συνελεύσεις συμμετοχή στην Γενική Απεργία και «Νέα 24ωρη ή 48ωρη απεργία το διάστημα της κατάθεσης, συζήτησης και ψήφισης των νέων αντιλαϊκών μέτρων στη βουλή, σε συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα». Η πρόταση αναφέρει επίσης ότι θα υπάρχουν συνελεύσεις και μετά τις 29/9 για την περαιτέρω κλιμάκωση του αγώνα.
Oι εκπαιδευτικοί της «Τάξης μας» κυκλοφορούν προκήρυξη πανελλαδικά για την οργάνωση της Γενικής Απεργίας και την κλιμάκωση των αγώνων. Ένα κομμάτι της αναφέρει: «Η 26 Σεπτέμβρη είναι η πρώτη γενική απεργία ενάντια στη νέα κυβέρνηση και στο νέο μνημόνιο. Θα νεκρώσουμε όλους τους χώρους δουλειάς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Είναι η μέρα που η εργατική τάξη θα βρεθεί ενωμένη στο δρόμο. Να γυρίσουμε όλα τα σχολεία και να τα ξεσηκώσουμε για την οργάνωση της απεργίας και το κατέβασμα στη διαδήλωση.
Σε κάθε σύλλογο και σε κάθε σχολείο παίρνουμε την πρωτοβουλία να συγκροτήσουμε απεργιακή επιτροπή ή να ενεργοποιήσουμε τις απεργιακές επιτροπές που είχαν φτιαχτεί το προηγούμενο διάστημα. Οι απεργιακές επιτροπές οργανώνουν συζητήσεις για την απεργία σε κάθε σχολείο. Οργανώνουν την απεργιακή περιφρούρηση έξω από τα σχολεία μας για να μην μπει κανείς για δουλειά. Κατεβαίνουμε όλοι μαζί με το πανό μας στα απεργιακά συλλαλητήρια».
• Συνέλευση έχει προγραμματίσει η ΕΛΜΕ Πειραιά την Τετάρτη 19/9 στη 1.30 το μεσημέρι στο συγκρότημα Τζαβέλα.
ΠΟΕ ΟΤΑ
Ως πανελλαδική μέρα κατάληψης των Δημαρχείων σε όλη τη χώρα έχει ορίσει η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη. Στόχος είναι να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις από όλα τα Σωματεία.
«Ο αγώνας για να μην περάσουν τα νέα «βάρβαρα» μέτρα που μας οδηγούν πλέον όλους στην κοινωνική καταστροφή και για να απαλλαγούμε οριστικά από τα δεσμά των μνημονίων είναι καθημερινός, επίπονος και χρειάζεται τη συμμετοχή όλων μας», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.
Μετά τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις στις 12/9, η ΠΟΕ-ΟΤΑ πήρε την πρωτοβουλία και κάλεσε σε σύσκεψη συντονισμού, άλλες Ομοσπονδίες. Στη συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 13/9 συμμετείχαν η ΟΛΜΕ, η Ομοσπονδία εργαζόμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, η Ομοσπονδία Περιφερειακών Υπαλλήλων, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα (ΠΟΜΗΤΕΔΥ). Αποφάσισαν κινηματική συμπόρευση και να πιέσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για Γενική Απεργία (δεν είχε βγει ακόμα η απόφαση για τις 26/9).
Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 14/9, πραγματοποιήθηκε στάση εργασίας και συγκέντρωσης συμπαράστασης στα δικαστήρια για τους τρεις οδηγούς απορριμματοφόρων που είχαν συλληφθεί στην προηγούμενη κινητοποίηση της Ομοσπονδίας. Τελικά, η δίκη πήρε αναβολή για τις 19 Δεκέμβρη.