Συγκοινωνίες: Απαιτούμε το εισιτήριο στο 1 ευρώ
Σε κοινή 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη τα Σωματεία του ΜΕΤΡΟ, του ΗΣΑΠ και του ΤΡΑΜ. Οι εργαζόμενοι στις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ) αντιδρούν στις μνημονιακές επιθέσεις στις συγκοινωνίες, καθώς και στα κυβερνητικά σχέδια αύξησης στις τιμές των εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς κατά 25% από τις αρχές του 2013. Διεκδικούν μείωση του εισιτηρίου στο ένα ευρώ, καθώς και δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους, τους φοιτητές και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη μέρα της απεργίας, οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 11πμ στο σταθμό Συντάγματος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ παλεύουν ενάντια στις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που προχωρούν σε μία απεργιακή κινητοποίηση με βασικό περιεχόμενο τη μείωση των εισιτηρίων και τη δωρεάν μετακίνηση, συνδέοντας τη δικαίωση των δικών τους αγώνων με τις μάχες συνολικά του κινήματος. Αποτελώντας τη μόνη δύναμη που μπορεί να ακυρώσει το νέο χαράτσι, χρειάζονται τη στήριξη όλων των εργαζόμενων, όλης της κοινωνίας.
Με μια σύντομη αλλά περιεκτική ανακοίνωση προς τους επιβάτες η οποία μοιράζεται ήδη σε όλους τους σταθμούς, οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς εξηγούν: “Για να δικαιολογήσουν τις επερχόμενες αυξήσεις, ενοχοποιούν για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αποκρύποντας την αλήθεια, ότι μετά το μεγάλο ψαλίδι η μηνιαία μισθοδοσία του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ ΑΕ έχει μειωθεί κατά 48%. Τα ίδια θα κάνουν αύριο στο νερό, στο ρεύμα, στην υγεία, στην παιδεία. Αγαθά τα οποία μαζί με τις συγκοινωνίες θέλουν να ξεπουλήσουν όσο-όσο σε ιδιώτες”.
Κοινή συγκέντρωση
Για ν' ανακοινώσουν και να προετοιμάσουν την απεργιακή κινητοποίηση, τα Σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ οργάνωσαν την Πέμπτη 13/9 κοινή ενημερωτική συγκέντρωση των εργαζόμενων στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ. Παρά το γεγονός ότι η συγκέντρωση δεν περιελάμβανε στάση εργασίας όπως θα έπρεπε για να μπορέσουν όλοι οι εργαζόμενοι να συμμετέχουν, η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά.
Μετά τους χαιρετισμούς εκπροσώπων από άλλα Μέσα και τις ομιλίες των προέδρων των Σωματείων, μια σειρά εργαζόμενοι πήραν το λόγο για συμβάλλουν με ιδέες στην καλύτερη οργάνωση της απεργίας και να μιλήσουν για τη συνέχεια.
Τα Σωματεία της ΣΤΑΣΥ απεύθυναν κάλεσμα στα Σωματεία της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες - μπλε λεωφορεία και τρόλεϋ) να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και να τη μετατρέψουν σε κινητοποίηση όλων των ΜΜΜ. Ωστόσο στη σύσκεψη που έγινε τη Δευτέρα 17/9, οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σε λεοφωρεία και τρόλεϊ αρνήθηκαν να μπουν στο συντονισμό μπλοκάροντας μια τέτοια προοπτική.
Ο αγώνας χρειάζεται να περάσει στα χέρια της βάσης των εργαζόμενων. Τόσο στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς για να εξασφαλιστεί ότι η απεργία στις 20/9 θα έχει άμεση συνέχεια με συμμετοχή στην Πανεργατική στις 26/9 και κλιμάκωση αμέσως μετά με διαρκείας, όσο και στις Οδικές Συγκοινωνίες για να ανατραπεί η προσπάθεια των συνδικαλιστικών ηγεσιών να κρατήσουν τον κλάδο αδρανή. Οι αγωνιστές σε κάθε χώρο και αμαξοστάσιο με περιοδείες και συζητήσεις και με κέντρο τη συγκρότηση απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα παντού, μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο και να ανοίξουν το δρόμο της απεργιακής απάντησης στα νέα μνημόνια.
Ναυπηγεία: Συντονίζονται
Συγκέντρωση την Πέμπτη 13/9 στο λιμάνι του Πειραιά και πορεία προς το Υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά, συνεχίζοντας τον αγώνα για να ανατρέψουν το καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των τελευταίων έξι μηνών. Μαζί τους στην πύλη του υπουργείου βρέθηκαν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία του σωματείου εργαζομένων στα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Σε κοινή συνάντηση που είχαν τα ΔΣ των δύο σωματείων με τον υπουργό Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, τους παρέπεμψε σε συνάντηση με τον Νίκο Αναστασόπουλο, ο οποίος έχει οριστεί από τη Διυπουργική επιτροπή ως εθνικός μεσολαβητής με στόχο να συντονίσει τη δημιουργία ενός ενιαίου ιδιωτικού φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας.
Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Πέραμα
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη για το μέλλον των ναυπηγείων», μας είπε η Δανάη Χουτζούμη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Σκαραμαγκά. «Πλέον όλα τα ναυπηγεία είναι νεκροταφεία. Με Πρωτοβουλία και του σωματείου Τρίαινα και της Συντονιστικής Επιτροπής που έχει συγκροτηθεί, είμαστε σήμερα εδώ στην προσπάθειά μας να ενώσουμε όλο τον κλάδο στα κοινά μας αιτήματα που είναι καταρχήν να πληρωθούμε τα δεδουλευμένα. Εμείς έχουμε να πληρωθούμε από τον Απρίλη αλλά τα ίδια προβλήματα έχουν και οι εργαζόμενοι στην Ελευσίνα που παίρνουν συνέχεια έναντι.
Επίσης ζητάμε να έρθουν πίσω στη δουλειά τους οι 160 εργαζόμενοι του τροχαίου υλικού, να παρθεί πίσω το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας και να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ενιαίο δημόσιο φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας. Προκειμένου να συσπειρώσουμε όλους τους εργαζόμενους στα ναυπηγεία συγκροτήσαμε Συντονιστική Επιτροπή γιατί οι στόχοι είναι κοινοί και οι επιπτώσεις κοινές για όλους».
Ο συντονισμός που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους εργαζόμενους στα ναυπηγεία χρειάζεται να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί κάνοντας την αρχή με την απεργία που καλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου στις 20 του μήνα και κλιμακώνοντας με τον ξεσηκωμό όλων των εργαζόμενων στα Ναυπηγεία στην πανεργατική στις 26 και αμέσως μετά παλεύοντας μέσα από γενικές συνελεύσεις για καταλήψεις και απεργίες διαρκείας σε όλο τον κλάδο.
Μέταλλο – Επισιτισμός: Όχι στη λεηλασία του Ταμείου Πρόνοιας και την ανεργία
24ωρη απεργία για την Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη κήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ), με συγκέντρωση στις 11πμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Την ίδια μέρα 24ωρη απεργία αποφάσισε να καλέσει και η Ομοσπονδία Επισιτισμού Τουρισμού (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), με συγκέντρωση 12.30μμ στην πλατεία Κλαυθμώνος και 1μμ στο Υπουργείο Εργασίας. Οι δύο Ομοσπονδίες απεργούν ενάντια στη λεηλασία του κοινού τους Ταμείου Πρόνοιας (ΤΑΠΙΤ).
Εργαζόμενοι από τα Ναυπηγεία μέχρι την Ιντρακόμ, τη Χαλυβουργία και τα μικρά Αλουμινάδικα του Περιστερίου, θα συντονιστούν σε μία κοινή απεργία ενάντια στις νέες απαιτήσεις της τρόικας για διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των αποζημιώσεων απόλυσης, του εφάπαξ και τη διάλυση του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα.
Ο κλάδος του Μετάλλου έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στα Αμυντικά Συστήματα, να μην πληρώνονται δεδουλευμένα και να αντιμετωπίζουν την προοπτική της διάλυσης και της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι στα Αμυντικά Συστήματα θα κάνου συγκέντρωση στο Υπουργείο Άμυνας τη μέρα της απεργίας στις 10πμ. Στη Χαλυβουργία οι 100 απολυμένοι παραμένουν ακόμα εκτός δουλειάς, ενώ στην Ιντρακόμ η εργοδοσία προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να επιβάλει μειώσεις στους μισθούς.
“Η κινητοποίηση στις 20 Σεπτέμβρη χρειάζεται να γίνει η αρχή για έναν παρατεταμένο αγώνα διαρκείας”, αναφέρει προκήρυξη εργαζομένων στην Ιντρακόμ, την ΠΥΡΚΑΛ, το Σκαραμαγκά που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία για μια Εργατική Συνάντηση Εργατικής Αντίστασης. “Η αναμονή για “λύσεις” που θα έρθουν με τις συναντήσεις με τα υπουργεία μάς έχουν οδηγήσει σε αυτό το τραγικό σημείο που είμαστε σήμερα. Γι' αυτό χρειάζεται να ξεδιπλώσουμε τα όπλα που έχουν οι εργάτες στα χέρια τους, την απεργία διαρκείας και την κατάληψη, να επιβάλουμε τις δικές μας λύσεις. Αυτή την προοπτική της κλιμάκωσης του αγώνα και του συντονισμού, μπορούν να την επιβάλουν μονάχα οι εργαζόμενοι με τις δικές τους απεργιακές επιτροπές και τις επιτροπές αγώνα που χρειάζεται να φτιαχτούν σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς. Μπροστά στην απεργία στις 20 και στις 26 Σεπτέμβρη παίρνουμε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα σε όλους τους χώρους για να οργανώσουμε την επιτυχία των απεργιών αλλά και την συνέχειά τους”.
Μαζί με την ΠΟΕΜ και την ΠΟΕΕ-ΥΤΕ, άλλες 10 Ομοσπονδίες (λιπάσματα, τσιμέντα, ιπποδρομίες, εμπορικά καταστήματα, φάρμακο, λιμάνια, εθνικό θέατρο και ύδρευση Θεσσαλονίκης) που ανήκουν στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα είχαν την προηγούμενη Πέμπτη 13/9 προχωρήσει σε κοινή συνέντευξη τύπου, δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην δραστική περικοπή του εφάπαξ στους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΤ. “Κάτω από την επίκληση της μνημονιακής δέσμευσης του Ν.4046/2012 για εναρμόνιση ανταποδοτικότητας στη σχέση εισφορών – παροχών των εφάπαξ βοηθημάτων, το Υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να μετακυλήσει άμεσα στους ασφαλισμένους την τεράστια λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων που προέκυψε μετά το PSI και έμμεσα να προβεί σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων που σχετίζεται με τις προθέσεις για αναδρομική παρακράτηση από όσους έλαβαν εφάπαξ τις περασμένες δεκαετίες”, αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.