Κατάληψη στη Δωδώνη

Συνεχίζουν οι κτηνοτρόφοι την κατάληψη που έχουν ξεκινήσει από τις 5 Οκτώβρη - κατευθείαν με το που έπεσαν οι υπογραφές με την ρωσικών συμφερόντων εταιρία “Σίμος Foods” - στα Γιάννενα, στο εργοστάσιο της Δωδώνης. Η κατάληψη γίνεται σε όλα τα γραφεία της Διοίκησης, ενώ η παραγωγή συνεχίζεται κανονικά. Οι καταληψίες της Δωδώνης βρέθηκαν στην κορυφή της Πανηπειρωτικής κινητοποίησης την περασμένη Τρίτη, μέρα επίσκεψης στη Μέρκελ, υψώνοντας τη φωνή τους ενάντια στα σκάνδαλο της ιδιωτικοποίησης.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων που συμμετέχει με όλες τις της δυνάμεις στις κινητοποιήσεις: “Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην περιοχή μας. Η εταιρία ΣΙΜΟΣ που τόσο καιρό έχει αναλάβει την μεταφορά των προϊόντων της ΔΩΔΩΝΗΣ, χρωστάει σε αυτήν περίπου 12 εκ. την εξαγοράζει με περίπου 21εκ, λίγα παραπάνω, δηλαδή, από αυτά που της χρωστάει. Μιλάμε για μια εταιρία που αυτή τη στιγμή έχει να λάβει 16.600.000€ που του χρωστάνε πελάτες, 20.700.000€ από επιταγές, 2.065.000€ από προκαταβολές (φόρων κ.λπ.), 6.200.000€ από προκαταβολές παραγωγών, ενώ υπάρχουν στις αποθήκες της εμπορεύματα αξίας 42.000.000€ και 1.620.000€ σε ρευστό. Το σύνολο περίπου 88.000.000€. Την ίδια στιγμή έχει να πληρώσει 2.600.000€ σε επιταγές, 4.550.000€σε μακροπρόθεσμα δάνεια, 46.340.000€ σε βραχυπρόθεσμα δάνεια, 1.050.000€ σε φόρους και 230.000€ στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα 21.000.000€ που πωλήθηκε η εταιρία φτάνουμε τα 77.000.000€. Ο ΣΙΜΟΣ, λοιπόν, όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτα για την εξαγορά της γαλακτοβιομηχανίας αλλά ταυτόχρονα βγάζει και κέρδος 11.000.000€”.

Ο Μιχάλης Τζίμας, κτηνοτρόφος, μίλησε στην εργατική αλληλεγγύη για τα επόμενα βήματα του αγώνα: “Την Πέμπτη στις 18 Οκτώβρη τη μέρα της πανεργατικής απεργίας θα κατεβούμε στην Ηγουμενίτσα και θα προχωρήσουμε σε συμβολικό αποκλεισμό του λιμανιού. Χρειάζεται να δυναμώσουμε την συμπαράσταση στον αγώνα και να τον κλιμακώσουμε. Αυτό πρέπει να το προσπαθήσουμε από κοινού, όλοι μαζί κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι, μόνο έτσι μπορούμε να νικήσουμε.

Εχουμε την εμπειρία του 1992 όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει και τότε τη Δωδώνη, έχοντας υπογράψει προσύμφωνο με μια “ημέτερη” εταιρία. Κατευθείαν έγινε σύσκεψη με πρωτοβουλία του ΕΚΙ και καλέστηκε 24ωρη απεργία. Κατεβήκαμε στην Αθήνα. Στον αγώνα ήταν όλοι μαζί, σωματείο, εργαζόμενοι, Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Εμπορικός Σύλλογος – ήταν μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις και τους ανάγκασε να σταματήσουν την ιδιωτικοποίηση”.

“Στο συλλαλητήριο ενάντια στην επίσκεψη Μέρκελ το κλίμα είναι ιδιαίτερα μαχητικό και αυτό φάνηκε στην απεργιακή διαδήλωση. Μπροστά ήταν τα πανώ της Δωδώνης που έγραφε “ο λαός της Ηπείρου αποφάσισε: Δεν πωλείται” με καμιά 30ρια τρακτέρ, με κόσμο από τα χωριά, ακολουθούσαν οι εργαζόμενοι με τα πανώ τους και βέβαια όλοι οι υπόλοιποι χώροι που συμμετείχαν – από τα Πράκτικερ, το Μέταλο, την ΕΛΜΕ, τους διοικητικούς. Ξεκινήσαμε από το ΕΚΙ και καταλήξαμε στη Νομαρχία, χιλιάδες κόσμου” μας μεταφέρει την εικόνα η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. “Προηγήθηκε συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων τη Δευτέρα που ήταν παρόντες και από το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και από τα Εργατικά Κέντρα της Ηπείρου και έτσι πάρθηκε η απόφαση για πανηπειρωτική στάση εργασίας και συγκεντρώσεις τη μέρα της επίσκεψης της Μέρκελ.

Ενάντια στην απογοήτευση

Ταυτόχρονα γίνεται μια προσπάθεια να εμπλακούν περισσότερο οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ενάντια στην απογοήτευση που σπέρνει η πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ του σωματείου ότι η ιδιωτικοποίηση πέρασε και το μόνο που μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να διαπραγματευθούν τους όρους εργασίας με τη νέα εργοδοσία και να μην υπάρξει καμιά απόλυση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάλεψε πολύ για να γίνει αυτή η γενική συνέλευση των εργαζομένων και το πετύχαμε. Η πρότασή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν για 24ωρη απεργία τη μέρα υποδοχής της Μέρκελ και η άλλη πρόταση ήταν για τρίωρη στάση εργασίας. Η συνέλευση χάθηκε μόνο με 7 ψήφους διαφορά, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει με τόσο μικρή διαφορά, ήταν ένα βήμα αν σκεφτεί κανείς ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων που είναι εποχιακοί που έρχονται αντιμέτωποι με τις απειλές ότι 'δεν θα ξαναπροσληφθείτε' αν παλέψετε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Το στοίχημα είναι να μπουν και οι εργαζόμενοι στον αγώνα να πάρουν πίσω την ιδιωτικοποίηση με αίτημα κρατικοποίηση του εργοστασίου κάτω από εργατικό έλεγχο και τον έλεγχο των κτηνοτρόφων. Ηδη, μια προσπάθεια να μπει μέσα στο εργοστάσιο το νέο αφεντικό την προηγούμενη βδομάδα απέτυχε”.

“Οι ΕΑΣ μέτοχοι και συνιδρυτές της βιομηχανίας μαζί με τους κτηνοτρόφους παραγωγούς μέλη τους αλλά και την κοινωνία της Ηπείρου αποφάσισαν την ΚΑΤΑΛΗΨΗ για αόριστο χρόνο της εταιρίας. Η ΔΩΔΩΝΗ θα λειτουργεί κανονικά και απρόσκοπτα όπως διαχρονικά έγινε με την στήριξη των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων της. Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι τον αγώνα αυτό να τον συνεχίσουμε μέχρι την οριστική δικαίωσή μας. Έχουμε στο πλευρό μας ολόκληρο τον ηπειρωτικό λαό” αναφέρει το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης της 9/10 που στηρίζει πλήθος σωματείων, φορέων και δημοτικών αρχών της Ηπείρου.