Ούτε οι ανακοινώσεις απαγόρευσης των συγκεντρώσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της Αθήνας, ούτε τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, ούτε το κλείσιμο των κεντρικότερων σταθμών του ΜΕΤΡΟ, ούτε οι εκατοντάδες “προληπτικές” συλλήψεις των 7000 αστυνομικών που επιστρατεύτηκαν την περασμένη Τρίτη 9/10, μπόρεσαν να εμποδίσουν την μαζικότατη απεργιακή υποδοχή της Μέρκελ στη χώρα. Η συγκυβέρνηση έπαιξε το χαρτί της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού σε απίστευτο βαθμό κι έχασε. Το κέντρο της Αθήνας πλημμύρισε από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους. Η επιτυχία των διαδηλώσεων επισφραγίστηκε την επόμενη μέρα με την κήρυξη της νέας γενικής απεργίας στις 18 Οκτώβρη.
Η συμμετοχή ήταν από όλους τους χώρους. Εργαζόμενοι στην Ακρόπολη και το υπουργείο Πολιτισμού, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, μηχανικοί, εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, βιβλιοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στο Σκαραμαγκά, δικαστικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών, δικηγόροι, εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, επιμελητές κτιρίων, εργαζόμενοι στα πετρέλαια, φοιτητές και μαθητές, εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία τους και ενώθηκαν στην διαδρομή, εργαζόμενοι στην Ιντρακόμ, ήταν στο Σύνταγμα με τα πανό τους. Επίσης όλα τα κομμάτια της Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ που ήρθε από την Ομόνοια.
“Το μνημόνιο βλάπτει σοβαρά την υγεία”, έγραφε το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Γεννηματάς. “Διαδηλώνουμε σήμερα εναντίον των μέτρων που έχουν φέρει τα μνημόνια, τα οποία στα νοσοκομεία σημαίνουν εξαθλίωση και των εργαζομένων και του λαού. Υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες, κλείνουν οι κλίνες”, μας είπε ο Αλέξανδρος Τσίπηρας, ειδικευόμενος μικροβιολογίας στο νοσοκομείο. “Είμαστε σε επίσχεση εργασίας ειδικευόμενοι και ειδικοί, παλεύουμε να μεγαλώσουμε το ποσοστό της συμμετοχής. Πρέπει να ξεκινήσουμε απεργίες, πρέπει να κλιμακώσουμε. Εχουμε τη δύναμη”.
“Βρισκόμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε για τα μέτρα που βιώνει η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια και που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους”, μας είπε ο Διονύσης, εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, “Η σημερινή διαμαρτυρία με αφορμή την επίσκεψη της Μέρκελ γίνεται ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθεί η ίδια και οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ διαλύοντας πλήρως συλλογικά δικαιώματα, καταστρέφοντας ό,τι έχει κατακτηθεί χρόνια σε ό,τι αφορά στις εργασιακές σχέσεις και τα εργατικά δικαιώματα. Πιστεύω ότι η μόνη λύση είναι ο καθένας από μας να δώσει το παρών στο χώρο εργασίας του, στη γειτονιά του με στόχο ν' ανατραπούν αυτές οι πολιτικές. Και νομίζω ότι με συνεργασία και με άλλους λαούς που αυτή τη στιγμή ξεσηκώνονται, στην Ισπανία, την Πορτογαλία και αλλού, μπορούμε να νικήσουμε”.
Σε όλη τη χώρα
Οι διαμαρτυρίες για την επίσκεψη της Μέρκελ, οι οποίες ξεκίνησαν από τη Δευτέρα το απόγευμα, απλώθηκαν σε όλη τη χώρα. “Στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα, στο συλλαλητήριο που κάλεσαν το Εργατικό Κέντρο και η ΕΔΟΘ, συγκεντρώθηκαν 2000 διαδηλωτές”, μας είπε η Φύλλια. “Πολύ μαζική συμμετοχή για απογευματινό συλλαλητήριο με μπλοκ από ΔΕΗ, εργαζόμενους εργολαβίας, την αριστερά. Η πορεία ξεκίνησε από το Αγαλμα Βενιζέλου και κατέληξε στο υπουργείο.
Την επόμενη μέρα έγινε στάση εργασίας και συγκέντρωση με εντυπωσιακή παρουσία των εργολαβικών του ΑΠΘ που βρίσκονταν στην τρίτη βδομάδα απεργίας και μπαίνουν στην τέταρτη, με εργαζόμενους από τα ελληνικά Πετρέλαια, την ΕΛΒΟ. Ακολούθησε δυναμική πορεία με την ίδια διαδρομή. Το απόγευμα έγιναν νέες συγκεντρώσεις της αριστεράς, του ΠΑΜΕ στο Αγαλμα, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Καμάρα όπου συγκεντρώθηκαν γύρω στα 1000 άτομα και κατέληξαν στο γερμανικό προξενείο”.
“Στο Ηράκλειο τη Δευτέρα το απόγευμα έγινε συλλαλητήριο δύο με δυόμιση χιλιάδων διαδηλωτών, καλεσμένο από τα συνδικάτα και με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων και όλης της Αριστεράς”, μας είπε ο Γιάννης. “Τα συνθήματά μας για κλιμάκωση με απεργία διαρκείας αλλά και τα αντιφασιστικά συνθήματα έβρισκαν ανταπόκριση. Την Τρίτη, η καταρρακτώδης βροχή δεν βοήθησε στη συμμετοχή, αλλά έγινε πορεία και μάλιστα ενιαία της αριστεράς”.
“Την Τρίτη στην Πάτρα έγιναν δύο μαζικότατες κινητοποιήσεις, η μία που καλέστηκε από τα Σωματεία και το Εργατικό κέντρο το πρωί και η άλλη από την τοπική ΑΝΤΑΡΣΥΑ το απόγευμα”, μας δήλωσε ο Νεκτάριος. “Και οι δύο είχαν μεγάλο όγκο και παλμό, στην πρωινή πρωτοστατούσε το Σωματείο του δήμου που οργάνωνε το σπάσιμο του επόμενου δημοτικού συμβουλίου με θέμα την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Διαδηλώσαμε στο κέντρο της πόλης με συνθήματα για απεργία διαρκή, κάπου τρεις χιλιάδες διαδηλωτές, δυναμική συνέχεια της τελευταίας πανεργατικής. Συνεχίζουμε στη νέα πανεργατική στις 18/10 με εξορμήσεις στις πλατείες και τους χώρους δουλειάς”.
“Η απογευματινή διαδήλωση της Δευτέρας στα Γιάννενα ήταν πάρα πολύ μαζική, πάνω από 1000 άτομα, δεν είχαμε συνηθίσει τα απογεύματα να συμμετέχουν τόσοι πολλοί χώροι, να κατεβαίνουν με πανό και μάλιστα κάποιοι να έχουν κάνει συνέλευση για να συμμετάσχουν”, μας μετέφερε η Λουίζα. “Την Τρίτη τον τόνο τον έδωσε η Δωδώνη με συνοδεία κάπου 20 τρακτέρ και τους κτηνοτρόφους να ρίχνουν γάλα μπροστά στην Περιφέρεια. Γενικά η Δωδώνη είναι πολύ σημαντική για την Ηπειρο και τα Γιάννενα και έχει συσπειρώσει πολύ κόσμο. Στις συζητήσεις που κάναμε μαζί τους, οι κτηνοτρόφοι μάς περιέγραφαν ότι και ο Μητσοτάκης είχε προσπαθήσει το '92 να την ιδιωτικοποιήσει και δεν πέρασε. Το κλίμα είναι πολύ μαχητικό”.
“Στα Χανιά έγινε μια αρκετά δυναμική πορεία τη Δευτέρα το απόγευμα στην οποία συμμετείχαν το ΙΚΑ, το νοσοκομείο Χανίων, το ΤΕΙ, τα ΕΛΤΑ”, μας είπε ο Μανώλης. Την ίδια ώρα “έγινε συγκέντρωση εκατοντάδων εργαζόμενων στη Τρίπολη με κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου”, μας είπε η Θάλεια.
“Την Τρίτη είχε κάλεσμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ στο Εργατικό Κέντρο και το ΚΚΕ στο Δημαρχείο”, μας είπε η Ζαννέτα για την Αλεξανδρούπολη. “Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε προς τη συγκέντρωση του ΚΚΕ για να διαδηλώσουμε ενωτικά, όπως κι έγινε, μία κοινή πορεία μέσα στην πόλη. Φωνάζαμε συνθήματα για τη διαγραφή του χρέους, ενάντια στους νεοναζί και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης”.