Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Ξεκίνησαν την Κυριακή 21 Οκτώβρη και ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 23 Οκτώβρη (την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο) οι διαδικασίες του 35ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Το συνέδριο που έγινε νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο, έγινε σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, παραμονές της κατάθεσης των νέων μέτρων της κυβέρνησης και με ανοιχτή την προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης με 48ωρες επαναλαβανόμενες απεργίες, πρόταση η οποία έχει κατατεθεί επίσημα από το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στη ΓΣΕΕ. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση πάνω στο θέμα του απολογισμού δράσης και του προγράμματος δράσης της Ομοσπονδίας δεν έγινε ποτέ, αφού το μόνο που συζητήθηκε και τις δύο ημέρες ήταν το θέμα της νομιμοποίησης των αντιπροσώπων 5 σωματείων που δεν είχαν καταβάλει τις συνδρομές τους προς την Ομοσπονδία και ο οικονομικός απολογισμός. Ανάμεσα σε αυτά τα σωματεία ήταν και το σωματείο Σπάρτακος, ο πρόεδρος του οποίου, Αδαμίδης κατέβηκε επικεφαλής του δεύτερου ψηφοδελτίου της ΠΑΣΚΕ.

Παρ’ όλα αυτά την πρώτη ημέρα της έναρξης του συνεδρίου (στην οποία για πρώτη φορά δεν χαιρέτισαν υπουργοί καθώς και εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ) ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος κατέθεσε για άλλη μία φορά την πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στα μέτρα της τρόικας και της κυβέρνησης. «Επαναλαμβάνω τη θέση της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που παρά τη προσπάθεια κάποιων, μετά το συνέδριο θα γίνει σημαία της ομοσπονδίας, ότι για να την σταματήσουμε (τρόικα), πρέπει να θέλουμε να την σταματήσουμε, πρέπει επιτέλους να αντισταθούμε. Και αντίσταση δεν μπορεί να είναι και δεν είναι οι 24 ώρες σκόρπιες τουφεκιές στον αέρα. Το σύστημα, όσες 24 ώρες και να κάνεις 10 -20 -30- 100, τις αντέχει και αυτό ο κόσμος το γνωρίζει και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που δεν συμμετέχει. Εκείνο που δεν αντέχει είναι να μπλοκάρεις την λειτουργία νευραλγικών τομέων του και να ασκήσεις συντονισμένη και επί ημέρες συνεχόμενη πίεση. Έτσι λυγίζει. Έτσι υποχωρεί. Έτσι εξουδετερώνεται ο αντίπαλος».

Ο Στέφανος Πράσσος σύνεδρος από το σωματείο «Εργατική Αλληλεγγύη» της Κοζάνης και μέλος της παράταξης «Αγωνιστική Ενότητα» μας είπε: «Το συνέδριο ήταν ένα καραγκιοζιλίκι από άποψη διαδικασίας. Για μία ολόκληρη μέρα η συζήτηση περιορίστηκε πάνω στο θέμα των συνδρομών, αν θα πληρωθούν ή όχι. Δυστυχώς η γνώμη των εργαζομένων για όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή τη φάση, δεν ήρθε μέσα στο συνέδριο. Η ΔΕΗ πάει για ξεπούλημα, οι μισθοί πετσοκόβονται, απολύεται κόσμος. Επιπλέον η ΔΕΗ έχει ήδη διασπαστεί σε τρεις εταιρείες με απόφαση του προηγούμενου συνεδρίου, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας. Αυτή τη στιγμή στους εργασιακούς χώρους γίνεται χαμός. Στα ορυχεία ο κόσμος υποφέρει. Γίνονται ατελείωτα ατυχήματα λόγω έλλειψης προσωπικού αφού προσλήψεις έχουν να γίνουν χρόνια και έρχεται και νέο κύμα επιθέσεων, με κατάργηση εφάπαξ, μειώσεις συντάξεων. Δεν έγινε κουβέντα πάνω σε αυτά. Είναι ένα συνέδριο συσχετισμών για καρέκλες και με προσπάθεια παρέμβασης του βαθιού κράτους, μέσω του δεύτερου ψηφοδελτίου που κατεβάζει η ΠΑΣΚΕ αλλά και παρόμοιο ρόλο παίζει και η ΔΑΚΕ. Έτσι προσπαθούν η κυβέρνηση και ο Παναγόπουλος να ελέγξουν τα πράγματα εδώ μέσα. Με το να βάζουν δικούς του στα ψηφοδέλτια για να βγάλουν αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΓΣΕΕ και να μπορέσει ο Παναγόπουλος να κρατήσει τους συσχετισμούς υπέρ του.

Να παλέψουμε

Εγώ συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Ενότητας που κατεβαίνει για πρώτη φορά. Κάποιοι είπαν για εμάς ότι είμαστε ένα συνονθύλευμα. Εμείς δεν προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα πολιτικό κόμμα, διότι έχουμε διαφορές. Άλλοι λένε ναι στην ΕΕ, άλλοι όχι. Άλλοι λένε οριστική διαγραφή του χρέους, άλλοι μερική. Όμως εμείς είπαμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη ότι πρέπει να παλέψουμε για να σταματήσει αυτή η κατρακύλα. Έχουμε αγωνιστές από όλους τους χώρους εργασίας της ΔΕΗ και όλα τα ρεύματα.

Αν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω στο συνέδριο θα έλεγα ότι με βάση αυτό το κριτήριο θα έπρεπε να ψηφίσουν οι σύνεδροι. Όχι με βάση την κομματική τοποθέτηση του καθενός. Γιατί αυτό είναι παρωχημένο και δεν βοηθάει σε τίποτα να έχεις δύο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ που ότι και να λένε παραμένουν να είναι η παράταξη του ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ που δηλώσανε ανεξαρτητοποίηση παραμένουν τα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Άρα δεν πρέπει να ψηφίσουν με βάση αυτούς τους συσχετισμούς αλλά με βάση τα προβλήματα και την ενότητα που θα έπρεπε να γίνει στη βάση, στους εργασιακούς χώρους για να δουν οι εργαζόμενοι μία προοπτική, για να αγωνιστούν.

Εμείς είμαστε σύμφωνοι με την πρόταση που έχει καταθέσει το προεδρείο για 48ωρες επαναλαμβανόμενες. Εννοείται ότι αυτό πρέπει να γίνει με ένα συντονισμό με άλλες ομοσπονδίες. Αν πάμε μόνοι μας θα καταλήξουμε όπως το 2010 που κάναμε 17 ημέρες απεργία χωρίς να κερδίσουμε τίποτα. Εμείς καταθέσαμε πρώτοι πρόταση στο ΔΣ της ΓΕΝΟΠ ότι πρέπει να γίνει οριζόντιος συντονισμός ομοσπονδιών και είναι εφικτό. Και έτσι μπορούμε να πάμε σε μια απεργία διαρκείας και με άλλες ομοσπονδίες. Από την ΓΣΕΕ έτσι και αλλιώς δεν περιμένουμε. Ακόμα και να έχει διάθεση ο Παναγόπουλος, που δεν έχει, να πάει σε μία τέτοια σύγκρουση, δεν θα τον ακολουθήσει ο κόσμος, διότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και προς τη ΓΣΕΕ. Στο χάλι που έχει περιέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα, που δεν έχει μπορέσει να απαντήσει με βάση τη σκληρή επίθεση που δέχεται σήμερα θα ήταν μία λύση να γίνει ένας συντονισμός με Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια σωματεία. Οριζόντιος συντονισμός και απεργία διαρκείας είναι η λύση για να μην περάσουν τα μέτρα και να καταργηθούν τα μνημόνια, να διαγραφεί το χρέος. Αυτά είναι που αγγίζουν τους εργαζόμενους.

Εμείς και σαν πρωτοβάθμιο σωματείο σκοπεύουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες και με αυτό το ψηφοδέλτιο που κάναμε. Ήδη κάναμε μία πρώτη συνάντηση χθες, είδαμε ότι υπάρχει ανταπόκριση και η κίνηση θα βγει στους εργασιακούς χώρους θα μιλήσει στους εργαζόμενους και θα πάρει και άλλες πρωτοβουλίες και αγωνιστικές και ενημερωτικές».

Ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, σύνεδρος από το σωματείο ΑΗΣ Λαυρίου, μας είπε: «Το 35ο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ θεωρείται από τα πιο σημαντικά για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος. Βρίσκει τη χώρα εντελώς βουλιαγμένη, το συνδικαλιστικό κίνημα καθισμένο και είναι πολύ σημαντικό η Ομοσπονδία να μπορέσει να προχωρήσει τις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει και στη ΓΣΕΕ και να έχει μια πιο δυναμική παρουσία. Δυστυχώς όμως η γραμμή του προέδρου και της προδοτικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, καθώς και της τρικομματικής κυβέρνησης προσπάθησε να περάσει και μέσα στο συνέδριο. Δημιουργώντας ένα κλίμα να μην γίνουν τοποθετήσεις πάνω σε βασικά σημεία που αφορούν τη δράση και το έργο της Ομοσπονδίας. Για όλα αυτά δεν ακούστηκε τίποτα. Αντιθέτως είδαμε ξυλοδαρμούς, ύβρεις, σωματεία τα οποία καταθέτουν εξώδικα και αγωγές το ένα στο άλλο και μια πλήρη προσπάθεια γελοιοποίησης του συνεδρίου. Ακόμα επί της ουσίας δεν έχει ειπωθεί τίποτα. Η πρώτη μέρα μας βρήκε να συζητάμε το θέμα πληρωμών των συνδρομών, το οποίο μπορούσε να είχε λυθεί αν το κάθε σωματείο που χρωστούσε μπορούσε να καταθέσει μια επιταγή. Αντιθέτως ακούσαμε στις 12 το μεσημέρι που το συνέδριο βρισκόταν σε εξέλιξη, «περιμένω να κάνω ΔΣ για να αποφασίσω τι θα γίνει με τις συνδρομές». Η προσπάθεια του Παναγόπουλου πέτυχε εχθές και ελπίζω να μην πετύχει σήμερα.

Δυναμικό

Η πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση ενάντια στα μέτρα πρέπει να περάσει στο επόμενο ΔΣ. Πιστεύω ότι θα βγει πιο δυναμικό αφού θα γίνει μια αυτοκάθαρση της ΓΕΝΟΠ και θα μπορέσει να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης του ΔΣ. Γιατί οι αποφάσεις ενός ΔΣ έχουν συνέχεια άσχετα αν πηγαίνει σε εκλογές. Αν αυτή η συνέπεια δεν φανεί τώρα θα χαθεί κάθε εμπιστοσύνη των εργαζόμενων προς τη ΓΕΝΟΠ. Το καινούργιο ΔΣ πρέπει να συνεχίζει να πιέζει τη ΓΣΕΕ, να συνεννοηθεί με τις άλλες ομοσπονδίες για να προχωρήσουν σε συνεχείς και μαζικές κινητοποιήσεις, κλείνοντας υπουργεία, λιμάνια, τα πάντα.

Να νεκρώσουμε τη χώρα χωρίς ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης σε μία απεργία είναι ένα αποτυχημένο συστατικό. Όταν ξέρεις ότι την τρίτη και τέταρτη μέρα ξεσηκώνεται ο κόσμος, γιατί βλέπει την πίεση που ασκείται, γιατί πάντα τις πρώτες μέρες ο κόσμος έχει την αμφιβολία, αν έχεις ορίσει ότι την πέμπτη μέρα τελειώνεις, τότε η απεργία θεωρείται αποτυχημένη. Η απεργία δεν είναι ούτε γιαούρτι ούτε γάλα να έχει ημερομηνία λήξης. Το θέμα δεν είναι μόνο να μην ψηφιστούν τα μέτρα. Το θέμα είναι εάν ψηφιστούν να ανατραπούν. Το συνδικάτο μπορεί να ανατρέπει τους συσχετισμούς και τους ανατρέπει στους δρόμους. Η απεργία πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα πριν ψηφιστούνε τα μέτρα αλλά ακόμα και αν ψηφιστούνε δεν τελειώσαμε».