Οι απεργοί ΜΜΕ πήραν την πρώτη νίκη

Την πρώτη ρωγμή στην κυβερνητική συμμαχία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κατάφεραν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την Τετάρτη 31 Οκτώβρη, με την 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν τα συνδικάτα του κλάδου και την απειλή τους για μετατροπή της σε διαρκείας. Η τροπολογία λεηλασίας του ασφαλιστικού ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας στη Βουλή, καταψηφίστηκε με 143 ψήφους κατά, 136 υπέρ και 14 παρών και απορρίφθηκε.

Η συνέχεια του αγώνα θα δοθεί με νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 5 Νοέμβρη και συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ενώ για την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Νοέμβρη τα συνδικάτα των ΜΜΕ αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην 48ωρη πανεργατική με στάσεις εργασίας 10πμ με 2.30μμ και 4μμ με 7μμ αντίστοιχα. Τη μάχη της κλιμάκωσης με απεργία διαρκείας δίνει η βάση των εργαζόμενων μαζί με τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου.

Η τροπολογία Στουρνάρα, που κατατέθηκε κυριολεκτικά “νύχτα” την Τρίτη 30/10, προέβλεπε την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Η ψήφισή της θα οδηγούσε στη δραματική συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και στη ληστεία των εναπομείναντων, μετά τα κουρέματα του PSI, αποθεματικών του ταμείου. “Η κίνηση αυτή θεωρείται Casus Belli από τους εργαζόμενους των ΜΜΕ. Είναι μια κίνηση εχθρική για τον Τύπο, κατάσχει τους πόρους των Ταμείων μας και πλήττει άμεσα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ”, έγραφε η ανακοίνωση των συνδικάτων για το μέγεθος της επίθεσης, καλώντας σε γενική απεργία σε όλα τα Μέσα από την επόμενη κιόλας μέρα με συγκέντρωση στις 10πμ στην ΕΣΗΕΑ.

Ακολούθησε πανκινητοποίηση για να γίνει γνωστή η απεργιακή απόφαση που βγήκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Με τηλέφωνα και SMS, μέηλ και μηνύματα στο Facebook, ανακοινώσεις στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων και τα ραδιόφωνα, με κάθε τρόπο συνδικαλιστές, παρατάξεις και εργαζόμενοι προσπάθησαν να ενημερώσουν την πλειοψηφία του κλάδου για την απεργία και τη συγκέντρωση. Το πρωί της επόμενης χιλιάδες απεργοί ξεκίνησαν διαδήλωση από την ΕΣΗΕΑ προς τη Βουλή όπου τους περίμεναν πέντε κλούβες των ΜΑΤ.

Η είδηση, λίγες ώρες αργότερα, της καταψήφισης της τροπολογίας γέμισε χαρά όλους τους εργαζόμενους των ΜΜΕ και μαζί όλων των κλάδων (τραπεζοϋπαλλήλων, γιατρών, δικηγόρων και άλλων) των οποίων τα ταμεία συμπεριλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη τροπολογία για ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.

Ήττα

Τελικά, και μόνο η απειλή για γενική απεργία σε όλα τα Μέσα αποδείχτηκε αρκετή για να δημιουργήσει τριγμούς στο μνημονιακό στρατόπεδο και να οδηγήσει στην πρώτη κοινοβουλετική ήττα της τρικομματικής κυβέρνησης.

“Ακολούθησε μάζεμα στην ΕΣΗΕΑ από απεργούς που συζήτησαν και τόνισαν ότι πρέπει ο αγώνας να περάσει στη βάση, να μην αποκλιμακωθεί, να οργανωθούν περιφρουρήσεις και άνοιγμα και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, καθώς και εναλλακτική απεργιακή ενημέρωση”, διαβάζουμε στο μπλογκ των Financial Crimes. “Εκτιμήθηκε ότι η οπισθοχώρηση της συγκυβέρνησης οφείλεται στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν τα ΜΜΕ σαν μηχανισμό προπαγάνδας - τρομολαγνείας, αλλά και στη φοβία τους, να περνάει και ο κλάδος των ΜΜΕ μήνυμα για απεργία διαρκείας με συνεχείς 24ωρες, την ώρα που αντίστοιχες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλούς κλάδους εργαζομένων”.

Η νίκη της απεργίας, σε συνδυασμό με την αμετανόητη στάση του Στουρνάρα ο οποίος επιχειρεί την επαναφορά της τροπολογίας εντάσσοντάς τη στο νέο μνημόνιο, ανάγκασε τις ηγεσίες των συνδικάτων του κλάδου να αποφασίσουν τη νέα 24ωρη απεργία τη Δευτέρα 5/11 και τις στάσεις εργασίας τις ημέρες της 48ωρης πανεργατικής. Το αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου για μετατροπή της απεργίας σε τριήμερη Δευτέρα - Τρίτη - Τετάρτη μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας δεν είχε, μέχρι την ώρα τουλάχιστον που η Εργατική Αλληλέγγυη πήγαινε στο τυπογραφείο την Κυριακή 4/11 το βράδυ, ικανοποιηθεί.

Η απαίτηση της κλιμάκωσης και της απεργιακής ενημέρωσης έρχονταν όλες τις προηγούμενες μέρες από παρατάξεις, συνδικαλιστές, συνελεύσεις, Ενώσεις όπως η ΕΣΠΗΤ (η οποία πραγματοποιήσε έκτακτη γενική συνέλευση το Σάββατο 3/11 και παρά το γεγονός ότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη απαρτία, πάνω από 150 μέλη της συζήτησαν και αποφάσισαν ότι έχει έρθει η ώρα να νεκρώσουν οριστικά όλα τα Μέσα). Ενα παράδειγμα είναι η επιστολή που υπέγραψαν τα μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Κατερίνης και Φίλιππος Δεργιαδές απαιτώντας τη συμμετοχή του κλάδου στη 48ωρη “όχι με την μορφή των στάσεων εργασίας, που πρακτικά μας αποκόβουν από το σύνολο των άλλων εργαζομένων (ακόμα και τους εργαζόμενους του κλάδου μας –τεχνικούς-, οι οποίοι αν και δεν ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ, αλλά στον ΕΟΠΥΥ συμμετείχαν στην πρόσφατη απεργία μας), αλλά με την κήρυξη άλλων δυο 24ωρων απεργιών στις 6 και 7 Νοεμβρίου.

Για την κάλυψη των εργατικών κινητοποιήσεων υπάρχει η δυνατότητα της εκπομπής απεργιακών δελτίων με χρήση των δημόσιων συχνοτήτων ραδιοφώνων και τηλεοράσεων (ΕΡΤ, δημοτικά ΜΜΕ), αλλά και με την πρόβλεψη εναλλακτικών μορφών ενημέρωσης σε συνεργασία με τους συναδέλφους μας τεχνικούς, που θα μετατρέπουν την ΠΟΕΣΥ και τις δημοσιογραφικές ενώσεις σε κέντρα αγωνιστικής ενημέρωσης τις ημέρες των απεργιών”.

Διαβάστε επίσης

Απεργία διαρκείας στην ΕΡΤ