Διήμερο ΕΑΑΚ

Το διήμερο των σχημάτων της ΕΑΑΚ έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο 9 και 10 Νοέμβρη αφού υπήρχαν κινητοποιήσεις την Κυριακή. Συμμετείχαν εκατοντάδες αγωνιστές από όλες τις σχολές πανελλαδικά. Το λόγο πήραν πάρα πολλά σχήματα από όλη την Ελλάδα. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η πολιτική συγκυρία, που έχει φτάσει η κατάσταση με μια κυβέρνηση που είναι αδύναμη ειδικά μετά την ψηφοφορία των μέτρων. Η πλειοψηφία των σχημάτων είχε κοινή εκτίμηση ότι η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη, πιο κλονισμένη και ότι χρειάζεται να συνδεθούμε με το εργατικό κίνημα για να τους ανατρέψουμε, να τους αποτελειώσουμε.

Δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε έντονα ήταν η πάλη ενάντια στους φασίστες. Θετικό σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν ότι όλα τα σχήματα τοποθετήθηκαν απέναντι στη φασιστική απειλή. Έγινε κάλεσμα από μια σειρά σχήματα για να συνδεθούν τα ΕΑΑΚ πιο έντονα με την ΚΕΕΡΦΑ. Αυτό έβαλαν το Resistance από την Ιατρική Ιωαννίνων, από το Χαροκόπειο Αθήνας, από το Θεατρικό Πάτρας, από το Οικονομικό Νομικής, από το Επιστήμης Υλικών Πάτρας και άλλα.

Επίσης, έκανε χαιρετισμό-κάλεσμα ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΚΕΕΡΦΑ το Σάββατο στην οποία πρότεινε στα σχήματα της ΕΑΑΚ να κινηθούν ώστε οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στις 19 Γενάρη, στο μεγάλο κεντρικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο. Όλοι όσοι μίλησαν έβαλαν την ανάγκη να ανοίξουμε τη μάχη με τους φασίστες και στις γειτονιές, και στις σχολές μας και όπου υπάρχουν φοιτητές.

Παρέμβαση

Το τρίτο που συζητήθηκε είναι η παρέμβαση μας στα Πανεπιστήμια. Μετά το μπλοκάρισμα των Συμβουλίων Διοίκησης που ανέδειξε ότι δεν είναι μια μειοψηφία που τα παλεύει, αλλά η πλειοψηφία φοιτητών, καθηγητών και εργαζόμενων για αυτό φτάσαμε να ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Δεν αναγνωρίζουμε τα Συμβούλια Διοίκησης και συνεχίζουμε την κόντρα και απέναντι στα Μνημόνια και απέναντι στο νόμο Αρβανιτόπουλου που είναι συνέχεια του νόμου της Διαμαντοπούλου.

Πλειοψηφική ήταν η άποψη που τόνιζε ότι για να αναδειχτούν τα φοιτητικά αιτήματα πρέπει να κεντρικοποιηθεί η μάχη ενάντια στην κυβέρνηση και τα Μνημόνια και πάντα σε σύνδεση με το εργατικό κίνημα. Σε αυτό προσπαθήσαμε να επιμείνουμε και οι σύντροφοι από το ΣΕΚ και για το βάθεμα της κρίσης και για το βάθεμα της πολιτικής αστάθειας και για το πώς μπορεί το φοιτητικό κίνημα να συνδεθεί στην πράξη με το εργατικό για να τους ανατρέψουμε. Για να ενισχύσουμε την πολιτική συζήτηση, διακινούσαμε τα υλικά μας. Δώσαμε 20 τεύχη του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα Κάτω, 10 εφημερίδες και βιβλία από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο.

Μπήκαν δύο συγκεκριμένα ραντεβού για τη συνέχεια. Επειδή ξεκινούν κινητοποιήσεις οι διοικητικοί, όπως στα Γιάννενα που ετοιμάζουν κατάληψη συζητήσαμε να παίξουν ρόλο τα ΕΑΑΚ παντού για να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές αγώνα διοικητικών, καθηγητών και φοιτητών. Συνολικά, να ανοίξουμε το ζήτημα ποιος ελέγχει το Πανεπιστήμιο.

Το δεύτερο είναι ότι οργανώνουμε συνελεύσεις στις σχολές πριν την απεργία της Τετάρτης 14 Νοέμβρη και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου με πρόταση για τριήμερες καταλήψεις. Φέτος θέλουμε το Πολυτεχνείο να είναι αντικυβερνητικό αντικαπιταλιστικό και αντιιμπεριαλιστικό. Επίσης, την Πέμπτη στις 15 του μήνα θα γίνει αντιφασιστική πορεία των Φοιτητικών Συλλόγων προς τη Βουλή.

Τέλος, άνοιξε σοβαρή συζήτηση για το ποια αριστερά χρειαζόμαστε. Ξανά, η πλειοψηφία των τοποθετήσεων στήριζε ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε το πολιτικό μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να παίξει το ρόλο της ανάδειξης του αντικαπιταλιστικού προγράμματος και ότι αυτά τα αιτήματα πρέπει να αρχίσουμε να τα βάζουμε πιο συγκεκριμένα και μέσα στα Πανεπιστήμια.