Με απεργία διαρκείας απαντούν οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην απόφαση συγκυβέρνησης-τρόικας να προχωρήσουν στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την Πέμπτη 10 Γενάρη και συνεχίστηκαν τις επόμενες μέρες, κορυφώνονται την Τετάρτη 16 Γενάρη στην παντραπεζική απεργία και συλλαλητήριο που καλεί η ΟΤΟΕ.
“Το προσχεδιασμένο έγκλημα αφανισμού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκτελείται κατά γράμμα, με τη βούλα της τρικομματικής Κυβέρνησης”, αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΤΤ, “Όπως προέκυψε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις με τις διοικήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Τράπεζας της Ελλάδος το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο παύει να υπάρχει με τη σημερινή του μορφή, διασπάται σε «καλή» και «κακή» τράπεζα και το υγιές κομμάτι της περνάει στον αποκλειστικό έλεγχο του ΤΧΣ - σαν να λέμε της Τρόϊκας - έως ότου ξεπουληθεί σε κάποιο «μεγάλο παίκτη». Ταυτόχρονα, λύονται οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων, οι οποίοι οδηγούνται είτε στην ανεργία, είτε στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ οι 72.000 μικρομέτοχοι του ΤΤ, τιμωρούνται αδυσώπητα, με τον εκμηδενισμό των μετοχών τους”.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις για να μην περάσει η μνημονιακή επίθεση ξεκίνησαν στις 10/1 με στάση εργασίας από τις 12μ έως τη λήξη της βάρδιας και συνεχίστηκαν στις 11 και 14/1 με 48ωρη απεργία και έκτακτη γενική συνέλευση τη δεύτερη μέρα. Η Κεντρική Υπηρεσία (ΚΥ) του ΤΤ στην Πεσμαζόγλου καταλήφθηκε από την πρώτη στιγμή, με τους εργαζόμενους να περιφρουρούν με βάρδιες το χώρο μέρα-νύχτα, ακόμα και το σαββατοκύριακο. Καθημερινές ήταν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες εκατοντάδων απεργών έξω από το ΤΧΣ στην Πανεπιστημίου με μαχητικά συνθήματα όπως “Στουρνάρα, ψεύτη, υποκριτή, το Ταμιευτήριο δε θα πουληθεί, όποιος υπογράψει θα πάει φυλακή”.
Η συμπαράσταση δεν άργησε να φανεί. Τη δεύτερη μέρα της απεργίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών παρατάξεων και συλλογικοτήτων χαιρέτισαν τον αγώνα των εργαζόμενων. Ανάμεσά τους ο Τάσος Αναστασιάδης που είπε: “Εκ μέρους της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης χαιρετίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις σας. Η μάχη που δίνετε δεν είναι μάχη μόνο για τις δουλειές σας και τις συλλογικές σας συμβάσεις. Είναι μάχη για να κρατήσουμε στο δημόσιο την τράπεζα.
«Έχουμε τη δύναμη»
Ολες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έκαναν προσπάθεια να ιδιωτικοποιήσουν το ΤΤ και έχουν αποτύχει. Αυτός ο δρόμος ανοίγει ξανά σήμερα μπροστά τους, να αποτύχουν. Εχουμε τη δύναμη όλοι μαζί με αγώνα διαρκείας να ξεσηκώσουμε όλους τους χώρους δουλειάς για να τελειώνουμε και με αυτή την κυβέρνηση μια ώρα νωρίτερα”.
Στη γενική συνέλευση που έγινε στο Τιτάνια, τη μαζικότερη των τελευταίων χρόνων, το κλίμα ήταν εκρηκτικό. Σε μια αίθουσα που ξεχείλισε, πάνω από 1000 εργαζόμενοι, από όλα τα μέρη της χώρας, αποφάσισαν συνέχιση της κατάληψης της ΚΥ, νέα 24ωρη απεργία για την επόμενη μέρα 15/1, συμμετοχή στην παντραπεζική απεργία και συγκέντρωση στις 16/1, εξουσιοδότηση στο ΔΣ του Συλλόγου για κλιμάκωση αμέσως μετά και, αν υπάρξει κάποια εξέλιξη από μεριάς κυβέρνησης, σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης που θα επανεξετάσει την κατάσταση. Στις τοποθετήσεις τους, οι περισσότεροι εργαζόμενοι κάλεσαν σε ενίσχυση της κατάληψης, σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, σε συνέχιση του αγώνα μέχρι τη νίκη.
Το ΤΤ κλείνει, παύει να ισχύει σα νομικό πρόσωπο, σα νομική οντότητα, περνάει στο ΤΧΣ. Οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε εδώ, μπαίνουμε σε διαδικασία διαπραγμάτευσης και χρειαζόμαστε όλους τους συναδέλφους από όλο το δίκτυο να είναι εδώ.
Προσπαθούμε να αποφύγουμε φαινόμενα υπογραφής ατομικών συμβάσεων που θα φτάσουν τοπικά, είτε στα καταστήματα είτε σε άλλα σημεία του δικτύου, όπως έγινε στην Αγροτική Τράπεζα.
Ουσιαστικά μπαίνουμε σε απεργία διαρκείας. Δεν πρέπει να υπάρξει διάσπαση, πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι. Εχει συμμετοχή η απεργία, σε όσα καταστήματα άνοιξαν ο σύλλογος παρενέβη άμεσα και έκλεισαν. Δεν λειτουργεί τίποτα. Μένει ακόμα να βγει η τράπεζα από την πρίζα, κοινώς από τη μηχανοργάνωση, που φαντάζομαι ότι θα γίνει κι αυτό.
Γιάννης Νιωτάκης, υπάλληλος ΤΤ