Χιλιάδες γροθιές υψωμένες στη μνήμη του Σεχζάντ Λουκμάν όταν ο Τζαβέντ Ασλάμ και ο Πέτρος Κωνσταντίνου κάλεσαν για ενός λεπτού σιγή
Ένας αντιφασιστικός σεισμός που ακούστηκε σε όλο τον πλανήτη έγινε το Σάββατο 19 Γενάρη στην Αθήνα, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων αντιφασιστών από τις γειτονιές της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και από δεκάδες πόλεις από όλη την Ελλάδα
Ήταν όλοι εκεί. Ενωμένοι σε μία επίδειξη δύναμης ενάντια στους φασίστες, τις τρόικες και τα μνημόνια. Και η μεγαλειώδης ανταπόκριση στην Αθήνα- πόλη αντιφασιστική, δείχνει ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για να τα γκρεμίσουμε όλα μαζί.
Οι αντιφασίστες, οι μετανάστες, τα σωματεία, οι συλλογικότητες και οι οργανώσεις, οι φίλοι του ποδοσφαίρου άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω στις 2μμ στην Ομόνοια. Λίγο νωρίτερα είχαν φτάσει οι οργανωμένες αποστολές των αντιφασιστών από Πάτρα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη.
Την ίδια ώρα εκατοντάδες μέλη της Πακιστανικής Κοινότητας έφθαναν από την οδό Αθηνάς στην Ομόνοια, αφού είχαν ολοκληρώσει στην πλατεία Κοτζιά, την προσευχή στη μνήμη του δολοφονημένου από μαχαίρι χρυσαυγίτη Σεχζάντ Λουκμάν στα Πετράλωνα. Επικεφαλής του μπλοκ τους μπήκαν τα παιδιά των μεταναστών δεύτερης γενιάς, κρατώντας στα χέρια μπαλόνια που έγραφαν τα δικά τους αιτήματα “ιθαγένεια για όλα τα παιδιά”. Αντιφασιστικές προκηρύξεις στα ελληνικά και στα ουρντού μοίρασαν στην Ομόνοια μέλη της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
Τη συγκέντρωση στην Ομόνοια άνοιξε ο ηθοποιός Σπύρος Ζουπάνος αναπαριστώντας τον λόγο του Γρηγόρη Λαμπράκη που εκφώνησε το 1962 και περιελάμβανε τη συγκλονιστική φράση “Είναι πολύ ωραίο να ζεις για την ειρήνη. Είναι πολύ μεγάλο να πεθαίνεις για την ειρήνη”.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Ραμπάμπ Χασάν εκ μέρους της Αιγυπτιακής Κοινότητας, ο Θανάσης Διαβολάκης μέλος του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και Δημοτικός Σύμβουλος της “Ανταρσία στο Λιμάνι” στον Πειραιά. Αμέσως μετά ο Δημήτρης Τσουκαλάς βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ρεζά Γκολαμί, από το Σύλλογο Ενωμένοι Αφγανοί, η Κατερίνα Θωίδου από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας, ο Κώστας Κεχαγιόγλου γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Θεάματος Ακροάματος, ο Δημήτρης Ασράφ από το Σύλλογο Ελεύθερων Σύριων, ο Παύλος Αντωνόπουλος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο Βασίλης Παπαδόπουλος από την Κίνηση Δεν Πληρώνω, ο Νίκος Χρυσόγελος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων που μετέφερε μήνυμα αλληλεγγύης της Ιζαμπέλ Ντουράν, πράσινης Ευρωβουλευτίνας που συμμετείχε στην πορεία μεταφέροντας την στήριξη των Πράσινων της Ευρώπης.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση έκανε στη συνέχεια εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αντιφασιστών Οπαδών Παναθηναϊκού και αμέσως μετά ο Πέτρος Κωνσταντίνου συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικός Σύμβουλος της “Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας” και ο Τζαβέντ Ασλάμ επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, που έδωσε και το σύνθημα για να ξεκινήσει η μεγαλειώδης πορεία προς το Σύνταγμα.
Δεκάδες γειτονιές
Μπροστά μπήκε το τεράστιο λευκό πανώ που έγραφε “Αθήνα- πόλη αντιφασιστική” που το κρατούσαν ντόπιοι και μετανάστες και αμέσως μετά το πανώ της αντιπροσωπείας της αντιφασιστικής κίνησης “Unite Against Fascism” που ήρθε από τη Βρετανία. Ακολουθούσε το μαζικό μπλοκ της Πακιστανικής Κοινότητας, των τοπικών ΚΕΕΡΦΑ από δεκάδες γειτονιές και πόλεις, καθώς και πανώ αντιφασιστικών πρωτοβουλιών από την Φλώρινα μέχρι την Καλαμάτα.
Οργανωμένα κατεβάσματα έκαναν με πανώ η Αιγυπτιακή Κοινότητα, η Ένωση Αφρικανών Γυναικών, η Κοινότητα του Κονγκό σε χορευτικούς ρυθμούς, η Κοινότητα Αφγανών. Ανάμεσά τους τα πανώ του ΣΕΚ, το μπλοκ των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία με τα πανώ του Αγίου Σάββα, του Θριάσιου και του Γεννηματά. Ακολουθούσε το κοινό πανώ των ΕΛΜΕ Αθήνας, της Πρωτοβουλίας μαθητών Ζωγράφου. Επίσης με πανώ συμμετείχαν οι μαθητές από το Αρσάκειο, ο Σύλλογος Π.Ε Αριστοτέλης, και ο Σύλλογος Δασκάλων Κερατσινίου μαζί με το Σύλλογο Δήμου Κερατσινίου καθώς και το σωματείο της Ιντρακόμ. Πανώ είχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Οικονομικού -Νομικού, Μαθηματικού- Χημικού και ΣΤΕΦ ΤΕΙ Αθήνας. Ανάμεσα τους οι Αγωνιστικές Κινήσεις. Μαζικό ήταν το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ. Ακολουθούσαν τα μπλοκ της κίνησης “Δεν πληρώνω”, του Δικτύου, της Ανοιχτής Πόλης, του ΣΥΡΙΖΑ, της Διεθνούς Αμνηστίας, των Οικολόγων Πράσινων. Δεκάδες ήταν οι τοπικές πρωτοβουλίες γειτονιών, κοινωνικά στέκια αλλά και ανένταχτοι αγωνιστές που έστελναν τα δικά τους μηνύματα κρατώντας αυτοσχέδια πλακάτ.
Όταν η κεφαλή της πορείας έμπαινε στο Σύνταγμα υπήρχαν ακόμα μπλοκ στην Ομόνοια που δεν είχαν ξεκινήσει και όταν έφτασαν όλοι οι διαδηλωτές στην πλατεία, το οδόστρωμα στην κάτω πλευρά του Συντάγματος αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει το πλήθος. Αμέσως μετά τους χαιρετισμούς του δημοσιογράφου Κώστα Αρβανίτη, του ηθοποιού Βασίλη Κουκαλάνι, της Λορέτα Μακόλεϊ από την Ένωση Αφρικανών Γυναικών, ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Τζαβέντ Ασλάμ κάλεσαν τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του δολοφονημένου Σεχζάντ Λουκμάν με υψωμένες τις γροθιές.
Η ομιλία του Μάρτιν Σμιθ από την Κίνηση “Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό” από τη Βρετανία ξεσήκωσε τους συγκεντρωμένους και το ίδιο και η ανάγνωση του καταλόγου των πόλεων που την ίδια στιγμή διαδήλωναν αντιφασιστικά στο πλευρό της Αθήνας. Ανάμεσα στα τραγούδια χαιρετισμούς μετέφεραν εκπρόσωποι από τις οργανωμένες αποστολές από όλη την Ελλάδα. Η Ζανέττα Λυσικάτου από την ΚΕΕΡΦΑ Αλεξανδρούπολης, η Φύλλια Πολίτη από την ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης, η Αργυρή Ερωτοκρίτου από την ΚΕΕΡΦΑ στα Γιάννενα, ο Νεκτάριος Χάινταρ από την ΚΕΕΡΦΑ Πάτρας, ενώ ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας του Σωματείου στον Αγιο Σάββα τόνισε ότι τα νοσοκομεία θα μείνουν ανοιχτά για κάθε μετανάστη και ανασφάλιστο.
“Αν κάθε μέρα έχουμε τέτοια πολύχρωμα ταξικά ποτάμια στους δρόμους, τότε οι φασίστες θα είναι χωμένοι στις τρύπες τους και η τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού θα πέσει, γιατί μας έχει καταστρέψει τα όνειρα”, είπε η Μάριος Λώλος από την Ένωση Φωτορεπόρτερ.
“Συνήθως σε αυτή την πλατεία παίζαμε για μάχες που είχαν χαθεί”, είπε ο Μίλτος Πασχαλίδης θυμίζοντας τις μεγάλες συναυλίες για τον Οτσαλάν, τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και αργότερα για τα καμένα δάση. “Αυτή η μάχη δεν έχει χαθεί ακόμα, είναι στο χέρι μας ”.