Συγκλονίζει η είδηση για το θάνατο ενός νεογέννητου αγοριού 34 ημερών από ασιτία, που άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ηρακλείου, αφού πριν είχε μεταφερθεί από τη Λέρο όπου και γεννήθηκε.
Η αστυνομία έτρεξε να βγάλει το πόρισμα ρίχνοντας τα βάρη στη μητέρα, ανακοινώνοντας ότι «η 23χρονη μητέρα φέρεται να είχε παραμελήσει το μωρό της”, ενώ ο Δήμαρχος Λέρου ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία της μητέρας. Όμως πέρα από τα σχόλια για την αμέλεια της μητέρας, κανείς «επίσημος» δεν βρέθηκε να σχολιάσει την εγκληματική αμέλεια του κράτους απέναντι στα νεογέννητα μωρά με την διάλυση των δομών πρόνοιας και την πλήρη αδιαφορία για τις συνθήκες ανατροφής τους. Ούτε τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η πολιτική του μνημονίου, που έχει σαν φυσική συνέπεια χιλιάδες οικογένειες να βιώνουν συνθήκες φτώχειας και υποσιτισμού, με πρώτα θύματα τα μικρά παιδιά.
Η αύξηση της ανεργίας και του ανασφάλιστου πληθυσμού έχει τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία, στην ανατροφή και την ίδια την ασφάλεια των παιδιών. Πριν από μερικές μέρες μία είδηση εγκατάλειψης βρεφών είδε το φως της δημοσιότητας, όταν δύο δίδυμα κοριτσάκια αφγανικής καταγωγής, κατέληξαν μετά από πέντε μήνες περιπλάνησης στα γραφεία των Γιατρών του Κόσμου, όταν η μητέρα τους αναγκάστηκε να τα αφήσει σε κάποιο συγγενικό της πρόσωπο, προκειμένου να φύγει από την Ελλάδα.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, «υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τα μαιευτήρια. Φεύγουν παιδιά χωρίς να πάρουν χαρτιά και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ή γεννιούνται στα σπίτια. Άρα έχουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα προστασίας παιδιών και το κυριότερο είναι ότι αυτά τα παιδιά είναι τελείως ευάλωτα».
Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC κατήγγειλε πως σε ελληνικό μαιευτήριο μία μητέρα δεν μπορούσε να πάρει το βρέφος της επειδή... δεν είχε πληρώσει. Η μητέρα είχε γεννήσει με καισαρική τομή, η οποία θα κόστιζε 1200 ευρώ. Μετά το πέρας της γέννας η μητέρα ενημέρωσε πως δεν μπορούσε να πληρώσει το ποσό αυτό, και η απάντηση που έλαβε ήταν λίγο πολύ, μία απειλή πως δεν θα παραλάβει το νεογέννητο εάν δεν εξοφλήσει. «Η μητέρα όπως και χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είτε είναι άνεργοι, είτε εργάζονται ανασφάλιστοι. Η ελληνική πολιτεία παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη μόνο σε όσους έχουν ασφάλεια», ανέφερε το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών του Κόσμου το ποσοστό των ανασφάλιστων Ελλήνων και των παιδιών τους που απευθύνονται σε αυτούς πλησιάζει το 45%, ενώ πριν δύο χρόνια δεν έφτανε ούτε στο 10%. “Αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης, τα δεκάδες βρέφη (2 - 3 μηνών) στο Πέραμα, που τα πηγαίνουν οι γονείς τους στο Πολυϊατρείο αφυδατωμένα από τη γαστρεντερίτιδα, επειδή δεν έχουν να τους αγοράσουν βρεφικό γάλα και τους δίνουν το πιο φθηνό γάλα. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι έγκυες ανασφάλιστες που φτάνουν στο μαιευτήριο χωρίς να τις έχει δει ποτέ γιατρός. Το 30% όσων απευθύνονται στους Γιατρούς του Κόσμου είναι παιδιά και το 60% αυτών είναι για εμβόλια. Στην Ελλάδα τα ανεμβολίαστα παιδιά των ανέργων και των ανασφάλιστων υπολογίζονται στα 30.000”.
Γυναίκες
Το γεγονός ότι ανάμεσα στους 1.300.000 επίσημα ανέργους το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες και επιπλέον οι περισσότεροι εργαζόμενοι μερικού χρόνου είναι γένος θηλυκού, σημαίνει ότι οι δυνατότητες για μια ασφαλή γέννα μικραίνουν και η παιδική θνησιμότητα μεγαλώνει. Παράλληλα, η παιδική φτώχεια αποτελεί πρόβλημα για όλο και περισσότερα νοικοκυριά, λόγω ανεπαρκών εσόδων από την εργασία των γονιών και ελλιπούς υποστήριξης των νοικοκυριών με παιδιά από τη διάλυση των κοινωνικών δομών. Αυτό έχει επιπτώσεις και στη διατροφή τους, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς δε μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ακριβό κόστος ζωής λόγω της αύξησης της τιμής των τροφίμων με όλα τα θρεπτικά τρόφιμα που έχουν ανάγκη.
Απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που έχει γεννήσει το Μνημόνιο και η κρίση του καπιταλισμού, η συλλογική πάλη και οι αγώνες ενάντια στην συγκυβέρνηση της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού μπορεί να δώσει την πραγματική διέξοδο. Ο θάνατος του νεογέννητου βρέφους αποδεικνύει ότι το γκρέμισμα αυτής της πολιτικής είναι πλέον επείγον ζήτημα ζωής και θανάτου.
Χωρίς περίθαλψη
“Η αδυναμία πρόσβασης των Ελλήνων ασθενών στα φάρμακά τους «λαμβάνει πλέον τη διάσταση ανθρωπιστικής κρίσης», προειδοποιεί ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με αναφορά που απέστειλε στον ΟΗΕ. «Χιλιάδες Έλληνες ασθενείς βρίσκονται σε δραματική κατάσταση, με την αδυναμία των νοσοκομείων να καλύψουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη και τα φαρμακεία, λόγω στάσης πληρωμών από τους Ασφαλιστικούς Φορείς, να αδυνατούν να χορηγήσουν πλέον φάρμακα στους ασφαλισμένους».
Σε εργασία της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβρη του 2012 παρατίθενται μερικά συγκλονιστικά στοιχεία: Το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο φτώχειας έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια και είναι τώρα σχεδόν 36%. Επιπλέον, το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να προμηθευθεί τα αγαθά που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης εκτιμάται σε 8,5%.