Το πιο δυνατό χαστούκι στην κυβέρνηση, έδωσαν οι εργαζόμενοι του μετρό με τις 9 ημέρες απεργίας. Σε μια κυβέρνηση που μέχρι πριν λίγες ημέρες θριαμβολογούσε για τις επιτυχίες στο εξωτερικό και την εξασφάλιση της δόσης. Αλλά το πανηγύρι του Σαμαρά δεν κράτησε πολύ. Διαλύθηκε όταν πήγε να αγγίξει τις συλλογικές συμβάσεις ενός οργανωμένου και μαχητικού κομματιού της εργατικής τάξης, το οποίο βγήκε στον αγώνα, αντιμετώπισε τόνους λάσπης και συκοφαντίας, συντονίστηκε με άλλους κλάδους, κέρδισε τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας κι όταν δέχτηκε την πιο μεγάλη καταστολή με την επιστράτευση και τα ΜΑΤ να μπαίνουν στο αμαξοστάσιο, η φωτιά απλώθηκε στο σύνολο των ΜΜΜ και όχι μόνο.
Το χρονικό της απεργίας
Η απεργία ξεκίνησε την Πέμπτη 17/1, με το ΣΕΛΜΑ να προκηρύσει 24ωρες απεργίες, ενάντια στην ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο, που εκτός από μεγάλες μειώσεις σήμαινε και το σπάσιμο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στη σύσκεψη για συμπαράσταση και συντονισμό, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21/1, 5η ημέρα απεργίας, στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, δίνουν το παρών εκατοντάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων κι εκπρόσωποι μεγάλων ομοσπονδιών όπως της ΠΟΣ και της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Είναι η μέρα που το δικαστήριο κηρύσσει την απεργία παράνομη και καταχρηστική. Από το πρωί της Τρίτης 22/1, η περιφρούρηση της απεργίας αποκτά μεγάλη μαζικότητα, καθώς εκατοντάδες συμπαραστάτες από εργατικά σωματεία κι οργανώσεις της αριστεράς, παρά το κρύο και τη βροχή, σπεύδουν να ενισχύσουν την απεργιακή φρουρά στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων. Λίγο αργότερα συνεδριάζει και το συντονιστικό των σωματείων των συγκοινωνιών, που καταλήγει ότι σε περίπτωση επίταξης των απεργών του μετρό, ακινητοποιούνται όλα τα ΜΜΜ. Στην ίδια συνεδρίαση προκηρύσεται και η 31η Γενάρη ως ημέρα κοινής απεργιακής δράσης με τους υγειονομικούς και άλλους κλάδους.
Το απόγευμα της Τετάρτης 23/1, μετά από κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης στην πύλη του αμαξοστασίου. Από τη μικροφωνική που έχει στηθεί, περνούν και χαιρετίζουν δεκάδες εκπρόσωποι σωματείων και φοιτητικών συλλόγων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ του Κινήματος Δεν Πληρώνω, της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης και πολλών άλλων. Δύο μεγάλα πανό στολίζουν τη γέφυρα επί της Εθνικής Οδού, έξω από το αμαξοστάσιο, που καλούν “ΜΕΤΡΟ – Ενωθείτε μαζί μας!”.
Το μεσημέρι της Πέμπτης 24/1 κι ενώ έχει προηγηθεί άλλο ένα πρωινό με μαζική περιφρούρηση, η κυβέρνηση, πανικόβλητη, διατάζει την επιστράτευση των απεργών, δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Μέσα στις επόμενες ώρες, το αμαξοστάσιο των Σεπολίων, γεμίζει με χιλιάδες συμπαραστάτες. Από τη μικροφωνική διαβάζονται ψηφίσματα συμπαράστασης, χαιρετισμοί συνδικαλιστών και καλέσματα από τους εργαζόμενους του μετρό και των υπολοίπων συγκοινωνιών. Οι ανακοινώσεις για απεργίες συμπαράστασης έρχονται η μία μετά την άλλη. Η αυτοπεποίθηση των απεργών αποτυπώνεται γλαφυρά στα λόγια του αντιπρόεδρου του ΣΕΛΜΑ, Σπύρου Ρεβύθη: “Η κυβέρνηση σήμερα νομίζει ότι μας τρόμαξε, αλλά δεν κατάλαβε ότι μόλις ξεκίνησε ένα μεγάλο γλέντι. Κατά την άποψή μου σήμερα είναι γιορτή για όλους τους εργαζόμενους. Πρέπει να είμαστε ακόμα πιο δυνατοί. Το πάρτι άρχισε, συνάδελφοι! ΦΑΤΕ ΤΟΥΣ!”.
Αδιαχώρητο
Μέχρι το βράδυ, στο αμαξοστάσιο επικρατεί το αδιαχώρητο. Συμπαραστάτες συνεχίζουν να έρχονται μέχρι αργά. Οδηγοί φορτηγών κλείνουν για λίγη ώρα την Λεωφόρο Κηφισσού με τις νταλίκες τους, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους. Κορναρίσματα ακούγονται διαρκώς από την εθνική, ως σινιάλα συμπαράστασης, του κόσμου που περνάει με το αυτοκίνητό του. Παρούσα και η αριστερά στο σύνολό της (από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, μέχρι το ΕΠΑΜ, τη Σπίθα, το Δεν Πληρώνω και τους αντιεξουσιαστές), όλοι για τη στήριξη της απεργίας.
Η κυβέρνηση βλέποντας ότι η επιστράτευση, αντί να καταστείλει την απεργία, την μετατρέπει σε κίνημα, με κέντρο το μετρό, προβαίνει σε ακόμα μια κίνηση πανικού. Τα ξημερώματα της Παρασκευής 25/1, διμοιρίες των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ, εισβάλλουν στο αμαξοστάσιο, κι αποκλείουν όλη τη γύρω περιοχή. Η Δέσποινα Παπαδάκη, που βρισκόταν στα Σεπόλια κατά τη διάρκεια της εισβολής, μίλησε στην Ε.Α: “Ημασταν μέσα στο αμαξοστάσιο του μετρό, μαζί με άλλους συναγωνιστές που συμπαραστεκόμαστε στην απεργία. Κατά τις 3:30 το πρωί, πήραμε μήνυμα ότι έρχονται ΜΑΤ και σε 10 λεπτά όντως είχαν φτάσει. ΕΚΑΜ και 6-7 διμοιρίες ΜΑΤ σπάσανε την πόρτα και μπήκανε μέσα. Μας χώρισαν σε πολύ μικρές ομάδες και με βίαιο τρόπο ζήτησαν από τους συμπαραστάτες να βγούνε έξω. Ζητήσαμε δικηγόρο για να βγούμε έξω, επειδή δεν ξέραμε τι μπορεί να μας συμβεί. Δεν μας άφηναν. Μας απείλησαν με προσαγωγές και με συλλήψεις. Πήραν συναγωνίστριά μου στη ΓΑΔΑ με προσαγωγή. Εγώ αντιστάθηκα αρκετά και δεν το καταφέρανε. Με το βίαιο τρόπο που πήγαν να μας διώξουν, μας χτύπησαν με τις ασπίδες και με κλωτσιές. Εμένα με πέταξαν κάτω. Με άφησαν τραυματισμένη μέσα στη μέση της εθνικής οδού, χωρίς να αφήνουν τους συναγωνιστές μου να έρθουν για βοήθεια. Πήρα το 166 και με πήγε στο Κρατικό της Νίκαιας. Έχω πάθει ρήξη συνδέσμου στο γόνατο.”
Μπροστά στα μπλόκα που έχουν στηθεί από τα ΜΑΤ κι από τις δύο πλευρές της εθνικής οδού, συγκεντρώνονται εργαζόμενοι του μετρό και συμπαραστάτες. Ούτε η καταρρακτώδης βροχή δεν πτoεί τον κόσμο, ο οποίος καταφτάνει με όποιο τρόπο μπορεί. “Αυτό που έγινε σήμερα τα χαράματα, σαν τους κλέφτες να μπούνε μέσα, να κάνουν επιχείρηση και να προσπαθήσουν να συλλάβουν τους εργαζόμενους είναι απαράδεκτο. Πρέπει όλος ο κόσμος να ξεσηκωθεί και να βγει στους δρόμους. Πιστεύω ότι έφτασε η ώρα για να ελευθερωθούμε”, δήλωσε στην Ε.Α ο Μάριος Νικολόπουλος, γραμματέας του Συνδικάτου Τουριστικών Λεωφορείων.
Στη συγκέντρωση βρέθηκε και αντιπροσωπεία των Χαλυβουργών. Ο Χάρης Μανώλης από το ΔΣ του σωματείου μίλησε στην Ε.Α: “Ήρθαμε σήμερα εδώ να συμπαρασταθούμε στους εργαζόμενους του μετρό και να διαδηλώσουμε ενάντια στην τρικομματική χούντα που μας κυβερνάει αυτή τη στιγμή. Αφήστε ελεύθερους τους εργαζόμενους, αφήστε ελεύθερους τους συνδικαλιστές, γιατί σπέρνετε ανέμους και θα θερίσετε θύελλες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Παναγιώτης Τερζόγλου από τον ΟΣΕ συνέχισε: “Οι σιδηροδρομικοί συμπαραστεκόμαστε απόλυτα στον αγώνα που δίνουν οι συνάδελφοί μας του μετρό. Είναι αγώνας που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στην εταιρία αυτή. Αφορά τους εργαζόμενους σε όλες τις συγκοινωνίες αλλά και σε όλη τη χώρα. Να ξανακερδίσουμε το θεσμό των ΣΣΕ, γιατί είναι το μόνο μέσο που έχουν οι εργαζόμενοι για να γλιτώσουν από την εξαθλίωση. Εμείς στον ΟΣΕ έχουμε αποφασίσει και σήμερα 24ωρη απεργία στον Προαστιακό και θα συνεχίσουμε με επαναλαμβανόμενες 24ωρες μέχρι τη Δευτέρα, όπου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας για να αποφασίσει περαιτέρω κλιμάκωση. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την επιστράτευση. Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους.”
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομονώσει την απεργία για να την καταστείλει, απέτυχε παταγωδώς. Μέσα από τη διαδικασία συσκέψεων συντονισμού, τόσο με άλλα σωματεία των ΜΜΜ όσο και σωματεία και ομοσπονδίες από όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η σπίθα που άναψε το μετρό, μετατράπηκε σε πυρκαγιά με απεργίες στο σύνολο των συγκοινωνιών και όχι μόνο. Με το που ανακοινώνεται η επίταξη του μετρό, το μεσημέρι της Πέμπτης, τα τρόλεϊ σταματούν να κινούνται.
Η συνέλευση των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, αποφασίζει απεργία μέχρι τις 29/1 και τα αμαξοστάσια γεμίζουν με απεργιακές φρουρές. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, επιστρατευμένοι κι αυτοί, επεκτείνουν τη στάση εργασίας που πραγματοποιούσαν σε ολοήμερη κι ανακοινώνουν απεργία και για την επόμενη ημέρα. Απεργίες αποφασίζουν και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό. Η ΓΣΕΕ προκηρύσει 24ωρη απεργία για τις συγκοινωνίες την επόμενη της επίταξης και το ΕΚΑ παναττική στάση εργασίας. Η απεργία που είχαν προκηρύξει οι υγειονομικοί για τις 31/1, μετατρέπεται σε μικρή πανεργατική “από τα κάτω”, καθώς συμμετέχουν, τα νοσοκομεία, οι συγκοινωνίες, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι Ναυτεργάτες (ΠΝΟ) και η ΑΔΕΔΥ με στάση εργασίας. Απέναντι στους αυταρχισμούς της κυβέρνησης, υψώθηκε ένα τείχος εργατικής αλληλεγγύης, που βάζει τις καλύτερες προοπτικές για τη συνέχεια της μάχης ενάντια στα μνημόνιά τους. Το σωματείο των εργαζομένων του Μετρό, θα πραγματοποιήσει νέα γενική συνέλευση, την Τετάρτη 30/1, στις 1:30 μμ, στα Σεπόλια.