Ναυπηγεία Ελευσίνας: Απεργία

Σε απεργία διαρκείας από την Τρίτη 22 Γενάρη βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μετά την απειλή του ιδιοκτήτη Ταβουλάρη ότι, αν το δημόσιο δεν πληρώσει τις οφειλές του για την κατασκευή τριών πολεμικών πλοίων, θα τα κλείσει, όπως και τα ναυπηγεία Νεωρίου στη Σύρο.

Οι περίπου 700 εργαζόμενοι των ναυπηγείων Ελευσίνας, που παραμένουν ένα και παραπάνω χρόνο απλήρωτοι, πραγματοποίησαν δύο απεργιακές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα. Την Τετάρτη 23/1 συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και βάδισαν στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς. Μαζί τους βρέθηκαν εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που αντιστέκονται στην εκ περιτροπής εργασία με δουλειά μία ημέρα την εβδομάδα που έχει επιβάλει εκεί η ιδιοκτήτρια εταιρίας, καθώς και απολυμένοι της Χαλυβουργίας. Ενώ, την Παρασκευή 25/1, ύστερα από την απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατουπαλλήλων Μετάλλου που αναγκάστηκε να κηρύξει 24ωρη απεργία στη ναυπηγική βιομηχανία, εκατοντάδες εργαζόμενοι του κλάδου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Ανάπτυξης στο Σύνταγμα. Εκεί λίγο αργότερα ενώθηκαν μαζί τους οι απεργοί των λεωφορείων.

Από τις συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων δεν πήραν καμιά απάντηση στα αιτήματά τους. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από τα αφεντικά τους, που τους αφήνουν απλήρωτους μόνο και μόνο για να τους χρησιμοποιούν και να τσεπώνουν τα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων του δημοσίου, ούτε από την μνημονιακή κυβέρνηση Σαμαρά που κάνει πλάτες σε ιδιώτες τύπου Ταβουλάρη.

Μόνη λύση η κλιμάκωση του αγώνα και το άπλωμά του σε όλο τον κλάδο, σε συνδυασμό με την απαίτηση για επανακρατικοποίηση όλων των Ναυπηγείων, χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους ιδιοκτήτες τους και για λειτουργία τους με εργατικό έλεγχο για τις ανάγκες της κοινωνίας. “Ο αγώνας είναι κοινός για όλα τα ναυπηγεία”, μας είπε η Δανάη Χουτζούμη, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο Σκαραμαγκά “Τρίαινα”. “Πρέπει να απαιτήσουμε δημόσιο ενιαίο φορέα για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία που να παράγει για τις ανάγκες της κοινωνίας”.