Οι αγρότες διαδήλωσαν στην Αθήνα

Με μια από τις μεγαλύτερες αγροτικές συγκεντρώσεις που έχει δει η Αθήνα εδώ και δεκαετίες απάντησαν οι αγρότες στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Παρά την προσπάθεια του Δένδια να τους τρομοκρατήσει σταματώντας σε διάφορα σημεία τα δεκάδες πούλμαν που κατέβαιναν στην Αθήνα από την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την Στερεά, χιλιάδες αγρότες από ολόκληρη την χώρα μαζί με εκατοντάδες συμπαραστάτες και χίλιους περίπου αγρότες που ταξίδεψαν από την Κρήτη, βρέθηκαν στο μεγάλο παναγροτικό ραντεβού στην πλατεία Βάθη λίγα μέτρα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ στην συνέχεια έκαναν πορεία στη Βουλή, με κεντρικό πανό “Αγροτιά-Εργατιά μια φωνή και μια γροθιά”.

“Δεν μας έδωσαν τίποτε. Οι αγρότες μπορεί λόγο του ότι ξεκινάνε οι δουλείες να γυρίζουν στα χωράφια, αλλά δεν ξεχνάνε. Είμαστε οργισμένοι γιατί πλέον πάνε να μας ξεκληρίσουν. Δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να παλέψουμε για την επιβίωσή μας”, εξήγησε στην Ε.Α. ο Τάσος Κούτρας από το Πεδινό Καρδίτσας που κατέβηκε στην Αθήνα με το μεγάλο κονβόϊ των αγροτών της Θεσσαλίας που ήταν στο μπλόκο της Νίκαιας.

“Η φετινή κινητοποίηση των αγροτών έχει διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ αφήνει χιλιάδες αγρότες χωρίς πολιτική στέγη. Χιλιάδες περισσότεροι αγρότες αντιλαμβάνονται το βρώμικο ρόλο της ΕΕ στην διάλυση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Ταυτόχρονα είδαμε και την κινητοποίηση εκατοντάδων νέων αγροτών πανελλαδικά. Η νεολαία περισσότερο από τις άλλες φορές βρέθηκε στο δρόμο παίρνοντας τα πράγματα στα χέρια της. Αυτό μπορεί να το δει κανείς και στην σημερινή κινητοποίηση. Εκατοντάδες νέοι αγρότες βγήκαν στο δρόμο διεκδικώντας το δίκιο τους. Στην Μεσσηνία καταφέραμε να συσπειρώσουμε όλο τον κόσμο σε ένα μπλόκο. Ήταν μια θετική εξέλιξη αφού καταφέραμε όλες οι διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούμε και να δράσουμε κοινά”, τόνισε μιλώντας στην Ε.Α. ο Παρασκευάς Διονυσόπουλος αγρότης από την Πύλο και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μεσσηνίας.

Παρακαταθήκες για το μέλλον

“Στην Πρέβεζα φτιάχτηκαν δυο μπλόκα. Το ένα είχε πραγματικά λαϊκά χαρακτηριστικά με συνελεύσεις και κοινές αποφάσεις. Νέος κόσμος μπήκε στην μάχη και προσπάθησε να οργανώσει πράγματα. Ακόμα και στο άλλο μπλόκο που το έλεγχε η ΠΑΣΥ τα πράγματα ήταν διαφορετικά από άλλες φορές. Υπήρχε ανοιχτή επικοινωνία και προσπάθεια να βρεθούμε μαζί σε κοινή δράση. Οι φετινές κινητοποιήσεις έβαλαν βάσεις. Μπορεί η σημερινή κινητοποίηση να είναι στην ουσία ηρωική έξοδος από τις κινητοποιήσεις των τελευταίων δυο μηνών, όμως αφήνει παρακαταθήκες για το μέλλον”, ανέφερε στην Ε.Α. ο Βαγγέλης Νάνος γεωπόνος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας.

“Τα αιτήματα των αγροτών δεν μπορούν να γίνουν πράξη χωρίς διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση των τραπεζών και όλων των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ”, υπογραμμιζόταν στην προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που μοιράστηκε σε εκατοντάδες αντίτυπα στην συγκέντρωση, “Με αγροτικά μπλόκα, καταλήψεις και απεργιακό ξεσηκωμό, μπορούμε και πρέπει να τους νικήσουμε”.