Η 10 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΙΣ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ - Πανεργατικό σεισμό

Η ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν περιγράφει την πραγματική εικόνα της απεργίας και του συλλαλητηρίου στις 10 Φλεβάρη, μια εικόνα που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επέλεξαν να κρύψουν ή να την περάσουν στα ψιλά. Όμως η απεργία έγινε πρώτη είδηση σε όλη την Ευρώπη. Ο Ντάριο Φο έγινε ξανά επίκαιρος. Η φωτογραφία των εργαζομένων με τα πλακάτ που σχημάτιζαν τη λέξη «δεν πληρώνω» στην κορυφή της πορείας ανέβηκε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου.

Ο,τι και αν λένε οι στημένοι δημοσκόποι για την «πλειοψηφία» των ελλήνων που «αποδέχονται» το Πρόγραμμα Σταθερότητας, η αλήθεια θα αρχίσει - ήδη έχει αρχίσει να τους ξεσκεπάζει. Στις 10 Φεβρουαρίου ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας νέκρωσε: Στα σύνορα, τα τελωνεία παρέμειναν κλειστά. Οι αεροπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν. Τα τρένα σταμάτησαν σε όλη την Ελλάδα. Οι δήμοι, τα σχολεία, τα νοσοκομεία υπολειτούργησαν. Τα υπουργεία το ίδιο. Ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να λέει ό, τι μεγαλοστομίες θέλει στις Βρυξέλλες, αλλά την είσοδο του υπουργείου του την βρήκε κλειστή.

Η ίδια η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Παρά την άρνηση της ΓΣΕΕ να καλέσει απεργία στις 10 Φλεβάρη, στην απεργία συμμετείχαν τελικά και εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, η ΠΟΕΙΔΔ (καλύπτει τους συμβασιούχους του δημοσίου), οι Ομοσπονδίες του ΠΑΜΕ, αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία, όπως το Σωματείο Εργαζομένων στη Wind, ο Σύλλογος Βιβλιοϋπαλλήλων, ενώ άλλου η συμμετοχή μπλοκαρίστηκε τελευταία στιγμή. (Στην ΟΜΕ-ΟΤΕ, η πρόταση για 24ωρη στις 10 Φλεβάρη δεν πέρασε εξαιτίας της άρνησης της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ να τη στηρίξει).

Η επιτυχία της απεργίας δεν είναι τυχαία. Ηταν αποτέλεσμα μιας αλυσιδωτής εργατικής ανταρσίας από τα κάτω όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσπάθησαν να κρατήσουν πίσω οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης:

Όταν οι ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν ξεδιάντροπα να οργανώσουν έστω και μια «απογευματινή διαμαρτυρία» για τον προϋπολογισμό, είδαν στις 17 Δεκέμβρη όχι μόνο δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά και ομοσπονδίες όπως η ΟΛΜΕ, η ΟΕΝΓΕ, η ΕΣΗΕΑ και οι ομοσπονδίες του ΠΑΜΕ να κατεβαίνουν σε απεργία και να διαδηλώνουν. Αυτή η πίεση ανάγκασε την ΑΔΕΔΥ να καλέσει 24ωρη στις 10 Φλεβάρη. Η απόφαση του Παναγόπουλου να αποφύγει την πανεργατική στις 10 Φλεβάρη βάζοντας 24ωρη της ΓΣΕΕ για τις 24 Φλεβάρη (ήταν αρχικά για το Μάρτη) αποδείχτηκε μπούμερανγκ. Η μαζική συμμετοχή στις 10 Φλεβάρη αλλά και οι ανταρσίες στις ομοσπονδίες του Υπουργείου Οικονομικών (οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες της ΟΣΥΟ, η τριήμερη απεργία των τελωνειακών, 24ωρη και εξουσιόδοτηση για 48ωρη των εφοριακών) ανάγκασαν την ΑΔΕΔΥ να καλέσει και αυτή νέα 24ωρη απεργία στις 24 Φλεβάρη. Ετσι, κυβέρνηση και Παναγόπουλος βρίσκονται αυτή τη στιγμή αντιμέτωποι με αυτό που περισσότερο ήθελαν να αποφύγουν: μια Πανεργατική απεργία.

Αλήθεια

Και τα χειρότερα για αυτούς έρχονται, καθώς μέρα τη μέρα ο κόσμος αρχίζει να καταλαβαίνει. Πίσω από την προπαγάνδα ότι τα μέτρα αφορούν μόνο «τους προνομιούχους του δημοσίου», η αλήθεια έχει αρχίσει να ξεπροβάλλει: Οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ έχουν να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο την περικοπή του 10% και το πάγωμα των αυξήσεων, αλλά και την απειλή των ιδιωτικοποιήσεων. Οι απανταχού συμβασιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το πάγωμα των προσλήψεων. Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι ήδη αντιμέτωποι με τις απολύσεις, από την ΕLITE και τις εκδόσεις Αγρα μέχρι το ΔΟΛ του Λαμπράκη και τα Ναυπηγεία.

Ο ΣΕΒ ενθαρρυμένος από την πολιτική της κυβέρνησης εκβιάζει επ΄ αόριστον πάγωμα των μισθών σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Ολόκληρη η εργατική τάξη και οι φτωχοί αυτής της χώρας χτυπιούνται άγρια από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πετσοκόβει ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημα και από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θέλει να μας βάλει να δουλεύουμε ως τα 70. Και από πάνω ζητάνε και το δώρο του Πάσχα.

Η πανεργατική απεργία στις 24 Φλεβάρη έχει τεράστια σημασία. Είναι η πρώτη μεγάλη μάχη ενός σκληρού πολέμου που μόλις αρχίζει. Σε κάθε εργασιακό χώρο, μικρό ή μεγάλο, δημόσιο ή ιδιωτικό, οι εργαζόμενοι έχουμε καθήκον να κατεβάσουμε και τα ρολά, να σβήσουμε τους υπολογιστές, να αφήσουμε κάτω τα εργαλεία - να νεκρώσουμε όλη τη χώρα. Με απεργιακές επιτροπές και απεργιακές φρουρές να οργανώσουμε την ενημέρωση και την περιφρούρηση της απεργίας και να κατέβουμε μαζικά με πλακάτ και πανώ στα απεργιακά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις.

Μια πετυχημένη πανεργατική απεργία στις 24 Φλεβάρη μπορεί να δώσει το έναυσμα για κλιμάκωση με μαζικές απεργίες διαρκείας, σαν αυτή που ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Οικονομικών. Για να πετάξουμε στα σκουπίδια το Πρόγραμμα Σταθερότητας, τη μείωση των μισθών, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, την επίθεση στο ασφαλιστικό. Για να φέρει ο φετινός Μάρτης την άνοιξη των εργατικών αγώνων και της αντίστασης ενάντια στις επιθέσεις του κεφαλαίου - την κρίση να πληρώσουν αυτοί που την δημιούργησαν, οι καπιταλιστές.

Αλλες πόλεις

Μαζική συμμετοχή είχαν η απεργία και οι συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας: «Στη Θεσσαλονίκη η πορεία έγινε παρά τη συνεχή βροχή που είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Νίκος Τουρνάς. «Στη προσυγκέντρωση στο ΙΚΑ βρέθηκαν με τα πανώ τους Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, τα Σωματεία Βιβλίου Χάρτου και Μισθωτών Τεχνικών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ. Βαδίσαμε μπροστά από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, θέλοντας να καταδείξουμε την ανάγκη για ενότητα δράσης όλων των εργαζομένων και στη συνέχεια ενωθήκαμε με τους συγκεντρωμένους της ΕΔΟΘ στην πλατεία Αγίας Σοφίας, (εκεί ήταν συγκεντρωμένοι με το πανώ τους και οι εργαζόμενοι του ΣΜΗΒΕ) και καταλήξαμε στο υπουργείο. Ηδη ο Συντονισμός των Σωματείων καλεί την Πέμπτη 18 Φλεβάρη το απόγευμα σε εξόρμηση ενημέρωσης για την απεργία στις 24 Φλεβάρη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».

Στα Γιάννενα τουλάχιστον χίλιοι απεργοί διαδήλωσαν σε όλες τις συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν στην πόλη. «Στην πορεία που ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, το Σωματείο Μετάλλου με πανώ, φοιτητές με το πανώ του Συλλόγου Βιολογικού, οι διοικητικοί του Πανεπιστημίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αναρχικοί» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Γιούλη Καραγιαννάκου. «Βαδίσαμε μπροστά από τη Νομαρχία όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι εργαζόμενοι στα stage, ύστερα από την Ακαδημία, όπου καλούσε η τοπική ΑΔΕΔΥ (εκεί ήταν με πανώ και το ΔΕΠ Ιωαννίνων) και βαδίσαμε όλοι μαζί στη Νομαρχία. Συγκέντρωση έκανε και το ΠΑΜΕ στο Δημαρχείο. Την Τρίτη το βράδυ το Σωματείο Μετάλλου καλεί σε σύσκεψη φορείς και σωματεία της πόλης για το συντονισμό και οργάνωση της απεργίας στις 24 Φλεβάρη».

«Ηταν η πρώτη φορά, τα τελευταία πέντε χρόνια που έγινε πορεία της ΑΔΕΔΥ στο κέντρο της πόλης» μας λέει ο Βασίλης Μυρσινιάς από το Ηράκλειο. «Διαδήλωσαν εκατοντάδες, καθηγητές, δάσκαλοι, εφοριακοί, νοσοκομειακοί. Με πανώ ήταν οι εργαζόμενοι στα ΕΚΑΒ και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Εγινε πορεία στο κέντρο της πόλης που κατέληξε στην περιφέρεια, ενώ ανάλογα μαζική ήταν και η πορεία που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ».

Πρωτοφανής

«Στα Χανιά πάνω από 70% (με βάση τα επίσημα στοιχεία) υπολογίζεται η συμμετοχή στον κλάδο των εκπαιδευτικών» μας λέει η Δώρα Κιντή, καθηγήτρια. «Οι δάσκαλοι, οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι στην υγεία, οι πυροσβέστες, οι εφοριακοί, οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση απήργησαν. Τα απεργιακά κλιμάκια όλων των προηγούμενων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα ο κλάδος των δασκάλων στο νομό Χανίων να έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην απεργία πανελλαδικά Η συμμετοχή στην απεργία φάνηκε και στη διαδήλωση που καλούσε το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία της Αγοράς. Πάνω από 500 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση των σωματείων, αριθμός πρωτοφανής για συγκέντρωση, στην οποία καλεί μόνο η ΑΔΕΔΥ! Ο σύλλογος δασκάλων και η ΕΛΜΕ Χανίων με τα πανώ τους είχαν τη μαζικότερη συμμετοχή στη διαδήλωση, ενώ ακολουθούσαν εργαζόμενοι από όλους τους χώρους του δημόσιου τομέα. Στη διαδήλωση συμμετείχε και η τοπική ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., η οποία συσπείρωσε εργαζόμενους και φοιτητές».

10 Φλεβάρη

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν παρά τη βροχή στο απεργιακό συλλαλητήριο και την πορεία της ΑΔΕΔΥ στις 10 Φλεβάρη στην Αθήνα. (Το ΠΑΜΕ είχε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος). Πολλοί διαδηλωτές χρησιμοποίησαν αποκριάτικες μάσκες και στολές για να καταγγείλουν τα μασκαριλίκια της κυβέρνησης, ενώ κάποιοι θυμήθηκαν την Αργεντινή χτυπώντας κατσαρόλες και τεντζερέδια. Οι μηχανικοί του δημοσίου φόρεσαν τις στολές και τα κράνη εργασίας, βαδίζοντας πίσω από το πανώ της ΕΜΔΥΔΑΣ. «Εσυ θα πληρώσεις τα σπασμένα» καλούσε η μορφή του Uncle Sam από ένα βανάκι γεμάτο με γελοιογραφίες που επιστράτευσαν οι διαδηλωτές. «Δεν πληρώνω» απαντούσαν τα πλακάτ των εργαζόμενων στην κορφή της πορείας.

Εκεί, διαδήλωσαν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, κάτω από τα πανώ της ΟΛΜΕ, του Συντονιστικού Ωρομίσθιων Εκπαιδευτικών, της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, των Αναπληρωτών Νηπιαγωγών και πολλών ΕΛΜΕ και Διδασκαλικών Συλλόγων που είχαν μαζική παρουσία. Με πανώ συμμετείχαν στην απεργία εργαζόμενοι από το Αγία Ολγα, ενώ οι εργαζόμενοι από τα ΕΚΑΒ κατέβασαν τα ασθενοφόρα. «Εχουμε μεγάλο πρόβλημα. Το κόψιμο 10% στα επιδόματα, το πάγωμα των μισθών και τα συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Στέλλιος Ξενιάδης, εργαζόμενος στα ΕΚΑΒ. «Εμείς που είμαστε διασώστες στα ασθενοφόρα δεν μπορούμε να δουλεύουμε στο δρόμο μέχρι τα 65 και τα 67 χρόνια που ακούγεται».

ΜΑΤ

Νωρίτερα σε μια πρωτοφανή ενέργεια, τα ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν τους εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ - υπήρχαν πανώ από τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Ν. Σμύρνης, Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου - να ανέβουν από την πλ. Καραϊσκάκη στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ. «Μας χτυπήσανε τα ΜΑΤ, δεν μας αφήναν να περάσουμε την Αγίου Κωσταντίνου» μας είπε ο Χρήστος Ευθυμίου, εργαζόμενος στο Δήμο Αγίου Δημητρίου. «Ο λόγος γιατί το κάνανε είναι προφανής. Ο καπιταλισμός διαθέτει όλα τα μέσα για να καταστείλει τις απεργίες. Η απεργία στο χώρο μου είχε 90% συμμετοχή, δουλέψανε κάποιες υπηρεσίες με προσωπικό ασφαλείας. Εννοείται, ότι πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Για τους μόνους που δεν υπάρχει συνέχεια, είναι οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί που πάλι τους βολέψανε και γι΄ αυτό τους έχουν να μας χτυπάνε».

Στην πορεία με πανώ συμμετείχαν επίσης οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εργαζόμενων Περιφέρειας Αττικής, η Πρωτοβουλία Γένοβα στην Ιντρακόμ, το Σωματείο Εργαζομένων στη Wind, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, φοιτητικοί σύλλογοι από Νομική και Πολυτεχνείο, οι μαθητές Αnticapitalista, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΣΕΚ, η «Επιτροπή Αλληλεγγύης Συνδικαλιστών και Συνδικάτων, η ΕΡΓΑΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι.

Με συνθήματα «Και σήμερα και αύριο και όσο χρειαστεί είμαστε όλοι απεργοί», «ανυπακοή απεργία γενική», η πορεία κατευθύνθηκε στη Βουλή και κατέληξε στο κτήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Δηλώσεις απεργών

Ανεβαίναμε το μπλοκ της ΠΟΕ ΟΤΑ με πορεία την Αγ. Κωσταντίνου προς τη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, μαζί με τη σκουπιδιάρα. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να μας εμποδίσουν δια της βίας ρίχνοντας χημικά και δακρυγόνα. Η εξήγηση που έδωσαν για την επίθεση ήταν ότι δεν ήθελαν να περάσει...η σκουπιδιάρα! Ο κόσμος εξοργίστηκε, φωνάξαμε συνθήματα, να φύγουν τα ΜΑΤ από την πορεία, πολλοί συνάδελφοι φώναζαν «αν δεν φύγουν τα ΜΑΤ, το σαββατοκύριακο αποχή και από Δευτέρα επαναλαμβανόμενες απεργίες». Μετά από λίγη ώρα τα ΜΑΤ έφυγαν και εμείς πήραμε μια πρώτη γεύση από «σοσιαλιστικά δακρυγόνα».

Η απεργία στο Δήμο Αγ. Παρασκευής πήγε πάρα πολύ καλά, είχε περίπου 70% συμμετοχή, που είναι πρωτόγνωρο για το δικό μας Δήμο. Το πρωί κάναμε απεργιακή φρουρά έξω από το Δημαρχείο. Από τους εφτά παιδικούς σταθμούς, που είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι να κλείσει, έκλεισαν οι πέντε. Σαν Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου προτείνουμε στην ΠΟΕ ΟΤΑ, έχουμε πάρει και απόφαση, να κλιμακώσει σε 48ωρες και απεργία διαρκείας, είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να περάσει η επίθεση της κυβέρνησης.

Κώστας Μεγαγιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της εξαγγελθείσας κυβερνητικής πολιτικής. Οι άνθρωποι μαζεύονται, οι άνθρωποι οργανώνονται, παρά τη βροχή, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε. Είναι η πρώτη από τις απεργίες που πρόκειται να ακολουθήσουν. Η κυβέρνηση λέει ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περάσουν τα μέτρα σταθερότητας. Εμείς λέμε ανυπακοή! Να τα πάρουν όλα πίσω. Τα δικαιώματά μας που τα κερδίσαμε με αίμα, δεν θα μας τα κλέψουν για μια κρίση που δεν τη δημιουργήσαμε εμείς, τη δημιουργήσανε οι ίδιοι.

Είμαι νοσηλευτής και είμαι άνεργος εδώ και ένα χρόνο, από τότε που με απολύσανε από την ιδιωτική κλινική που δούλευα για να μειώσουν το κόστος εργασίας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής του παγώματος των προσλήψεων στα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που οι οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία παραμένουν κενές.

Γιώργος Παναγάκης, άνεργος νοσηλευτής

Περικοπή των επιδομάτων. Σχέδιο «Καλλικράτης». Την πατήσαμε. Θα μας κόψουν 10% από το επιδόματά μας. Σκεφτείτε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό, εμείς, δεν έχουμε πάρει ακόμα βαρέα και ανθυγειινά και δουλεύουμε με τις ηπατήτιδες και το AIDS. Και ενώ δεν μας δίνουν αυτά που δικαιούμαστε, θέλουν να κάνουν περικοπές και στα ήδη υπάρχοντα! Φανταστείτε την αδικία. Λόγω του παγώματος των προσλήψεων, λειτουργούμε εκ των πραγμάτων με προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις βάρδιες. Πρακτικά τις μέρες της απεργίας δεν μπορούμε να απεργήσουμε. Η εντατικοποίηση μεγάλη. Όταν φτάνει ένας εργαζόμενος να έχει 30 και 40 οφειλόμενα ρεπό, καταλαβαίνετε τι γίνεται.

Νικολέτα, Μαία στο νοσοκομείο Αγία Ολγα.

Ολες τις προηγούμενες μέρες κάναμε ενημερώσεις στο νοσοκομείο, έγιναν συναντήσεις και σήμερα έχουμε κατέβει στη διαδήλωση αρκετοί εργαζόμενοι με πανώ. Δυστυχώς η ηγεσία του Συλλόγου, το προεδρείο, δεν ήθελε να κάνει συνέλευση μπροστά σε αυτή τη σημαντική απεργία. Ηδη έχουμε μαζέψει πολλές υπογραφές από συναδέλφους και ζητάμε να γίνει συνέλευση την επόμενη Τρίτη, με στόχο να οργανώσουμε την πανεργατική απεργία που θα γίνει μαζί με τη ΓΣΕΕ στις 24 του Φλεβάρη. Ο κόσμος είναι οργισμένος, όσο και αν προσπαθούν να βάλουν αναχώματα από τις ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Βασίλης Κυριάκης, μάγειρας μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγία Ολγα

Η απεργία σήμερα είχε καθολική συμμετοχή και όλες οι απεργίες που έχουμε ξεκινήσει έχουν συμμετοχή 100%. Εχουμε αποφασίσει κυλιόμενες απεργίες για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Ολος ο κόσμος χρωστάει στις τράπεζες και δεν μπορεί να αντέξει άλλες περικοπές. Οι δημοσιογράφοι και όλοι οι δοσίλογοι όμως δεν μιλάνε για αυτά. Κάθε βράδυ μας συκοφαντούν στα δελτία ειδήσεων, όμως εμείς λέμε ότι δεν θα περάσουν. 30 χρόνια τώρα αυτό γίνεται. Πληρώνουν αυτοί οι οποίοι εργάζονται. Τέτοιου είδους οικονομική πολιτική την κάνει και ένας κουλουράς. Εγώ είμαι ΠΑΣΟΚος αλλά αγανακτώ όταν βλέπω όλους αυτούς τους φωστήρες , τους γιάπιδες, να προτείνουν για άλλη μία φορά τον εύκολο δρόμο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσει αυτή η οικονομική πολιτική.

Ιάκωβος Φουστέρης, εργαζόμενος στο Υπ. Οικονομικών