Τη δημιουργία νέας συνδικαλιστικής κίνησης «ΕΜΕΙΣ» (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων) εξήγγειλαν συνδικαλιστές που μέχρι σήμερα ήταν στην ΠΑΣΚΕ. Στο ΕΜΕΙΣ συμμετέχουν 38 από τους 168 συνέδρους που είχε συνολικά η ΠΑΣΚΕ στο συνέδριο της ΓΣΕΕ. Ανάμεσα στους συνδικαλιστές, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, η πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Στάβυ Σαλουφάκου και ο Νίκος Ορφανός, πρόεδρος του ΠΟΕΠΔΧΒ που μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη:
“Τη δράση του συνδικαλιστικού κινήματος τα τελευταία τρία χρόνια των μνημονίων και της μεγάλης επίθεσης στους εργαζόμενους, την κρίνουμε επιεικώς ως απαράδεκτη. Με πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, με ισοπέδωση κατακτήσεων δεκαετιών, με την επικείμενη από 1η Απρίλη κατάργηση και της ΕΓΣΣΕ, θωρούμε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα, με επικεφαλής τη ΓΣΕΕ, σιώπησε επικίνδυνα. Κι άφησε τις κυβερνήσεις και τις τρόικες να περνούν τα μέτρα, να χτυπάνε τον εργαζόμενο, από τον εργάτη στο εργοστάσιο μέχρι τη γραμματέα. Γι' αυτό χρειάζεται να αλλάξει. Δε φτάνουν οι ανακοινώσεις και οι καταγγελίες, δε γίνονται με δελτία τύπου οι αγώνες. Οι αγώνες θέλουν οργάνωση, συντονισμό, αντίσταση.
Γι' αυτό εμείς, συνδικαλιστές από μια σειρά Σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, πρώην μέλη της ΠΑΣΚΕ αλλά και από άλλες πολιτικές αφετηρίες, συμφωνήσαμε να αναλάβουμε την ευθύνη που τόσο έχει ανάγκη το συνδικαλιστικό κίνημα, να κάνουμε νέα αρχή στο Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων. Γιατί οι αγώνες πρέπει να ξεκινάνε από τη βάση, να συζητιώνται στις φάμπρικες και σε κάθε χώρο, όχι στα κλειστά γραφεία. Γιατί οι συνδικαλιστές πρέπει να είναι μπροστά στον αγώνα και τις μάχες, στις πορείες. Η ΓΣΕΕ ούτε αυτό δεν έκανε, ούτε ένα πανό δεν μπόρεσε να στηρίξει στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
Πρέπει να αλλάξει λοιπόν και αυτό θα επιχειρήσουμε. Θα καλέσουμε τους συνέδρους έξω από τα γραφεία, χώρο το χώρο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, ν' ανεβάσουμε το κίνημα, να γίνει μια γροθιά. Μόνο σχεδιασμένο μπορώ να το χαρακτηρίσω -για να μην πω σε διατεταγμένη υπηρεσία- το γεγονός, όταν οι εργαζόμενοι στο μετρό βγαίνουν σε απεργία, όταν οι ναυτεργάτες κάνουν το ίδιο, όταν ο κάμπος βράζει, η ΓΣΕΕ να κωφεύει. Χρειάζεται να μπούμε μπροστά να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τους αγώνες. Μόνο έτσι ανατρέπονται επιθέσεις, μόνο έτσι ανατρέπονται πολιτικές και γιατί όχι, και κυβερνήσεις.