ΔΟΛ: Όχι στις απολύσεις

Αποκλεισμένο από εκατοντάδες απεργούς αλλά και συμπαραστάστες βρέθηκε την Τρίτη 19 Μάρτη το κτίριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη στη Μιχαλακοπούλου. Την ίδια μέρα, με απόφαση των Ενώσεων του κλάδου -ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΠΗΤ και ΕΤΕΡ- το “μαγαζί” του Ψυχάρη έκλεινε με 24ωρη απεργία ενάντια στις παράνομες απολύσεις της συνδικαλίστριας Στέλλας Μαλθακού και της συνδικαλίστριας αναπληρώτριας εκπροσώπου των διοικητικών υπαλλήλων Γιάννας Σακελλαρίου.

Η περιφρούρηση της απεργίας ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί. Τρεις μαζικές απεργιακές φρουρές, στην κεντρική και πλαϊνή είσοδο και το γκαράζ, εξασφάλιζαν για ώρες την επιτυχία της κινητοποίησης. Τα πανό της Εργασιακής Επιτροπής του ΔΟΛ, της ΕΠΗΕΑ, του Σωματείου Εργαζομένων Ιντρακόμ, του ΣΒΕΟΔ και της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης είχαν στηθεί στην κεντρική είσοδο, ενώ από τη μικροφωνική δε σταμάτησαν οι ανακοινώσεις ενημέρωσης εργαζόμενων και περαστικών.

Οι προσπάθειες απεργοσπασίας από τη μεριά της εργοδοσίας ήταν εμφανείς από νωρίς το πρωί. Διευθυντικά στελέχη και μεγαλοδημοσιογράφοι είτε προκαλούσαν τις απεργιακές φρουρές είτε ασκούσαν ασφυκτικές πιέσεις στους εργαζόμενους να μπουν στο κτίριο με κάθε τρόπο. Στην υπηρεσία τους μπήκαν και οι εκπρόσωποι των δημοσιογράφων σε ΝΕΑ και ΒΗΜΑ, οι οποίοι πολλές φορές έχουν ταχτεί στο πλευρό της εργοδοσίας και όχι του κλάδου τους. Ετσι, παραβλέποντας απόφαση των Ενώσεων για κοινή συνέλευση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ με στόχο να αποφασιστεί η συνέχεια των κινητοποιήσεων, οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι καλούσαν τους δημοσιογράφους σε συνέλευση στο ΔΟΛ.

Το στήσιμο των απεργοσπαστικών μηχανισμών έκφραζε το φόβο του Ψυχάρη να συνεχιστεί η απεργία. Παρά τις προκλήσεις η περιφρούρηση άντεξε, ενώ γύρω στις 3.30μμ, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο, ξεκινούσε στο ΔΟΛ κοινή γενική συνέλευση των εργαζόμενων παρουσία μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων. Ο προσανατολισμός ήταν να μην κυκλοφορήσουν τα ΝΕΑ την επόμενη μέρα αλλά και η συνέχιση της απεργίας αν η εργοδοσία δεν ανακαλούσε τις απολύσεις.

Οι απολύσεις των δύο εργαζόμενων έγιναν την Πέμπτη 14 Μάρτη. Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Η Γιάννα Σακελλαρίου, μαχητική συνδικαλίστρια της ΕΠΗΕΑ και της εργασιακής επιτροπής του ΔΟΛ, δεν έχει σταματήσει στιγμή να οργανώνει την αντίσταση στις επιθέσεις της εργοδοσίας. Το φθινόπωρο του 2011, η Γιάννα είχε πρωτοστατήσει σε επταήμερη απεργία των εργαζόμενων ενάντια στο κύμα των απολύσεων που είχε εξαπολύσει τότε η Διοίκηση του ΔΟΛ και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα της συνδικαλιστικής της δράσης. Γι'αυτό και είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεται στο στόχαστρο μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόλυσής της πριν ένα περίπου χρόνο. Τότε η απειλή της απεργίας σε όλο το ΔΟΛ είχε αναγκάσει τον Ψυχάρη να ανακαλέσει την απόλυση μέσα σε ένα σαββατοκύριακο. Το ίδιο έχουν τη δύναμη οι εργαζόμενοι να πετύχουν και τώρα, ενάντια στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς της εργοδοσίας.

Η αντίδραση των εργαζόμενων είχε ξεκινήσει από την ημέρα των απολύσεων. Με το που έγινε γνωστή η επίθεση, σε έκτακτη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων, αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η ΕΠΗΕΑ προχωρά σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες στο ΔΟΛ ξεκινώντας από την επόμενη μέρα με περιφρούρηση. Ενώ, παρουσία μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της ΕΤΕΡ και άλλων Ενώσεων, οι εργαζόμενοι απαίτησαν απεργία σε όλο το ΔΟΛ. “Η εργοδοσία θέλει ν'απαλλαγεί από τα συνδικαλιστικά αγκάθια”, είπε στη γενική συνέλευση η Αννα Μήτρου, εργαζόμενη στο ΔΟΛ, μέλος της ΕΣΗΕΑ, “Ξεκινάει νέο γύρο περικοπών και απολύει μία μαχητική συνδικαλίστρια όπως η Γιάννα. Πρέπει όλοι μαζί να υπερασπιστούμε αυτή που μας υπερασπίστηκε και θα το κάνει και στο μέλλον”.

Συμπαράσταση

Τα συνδικάτα του κλάδου των ΜΜΕ και άλλων χώρων που έχουν βγάλει αποφάσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης στις απολυμένες εργαζόμενες του ΔΟΛ είναι τα εξής: ΕΤΕΡ, ΠΟΕΣΥ, Σωματείο Εργαζομένων Ιντρακόμ, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, Σωματείο Εργαζομένων WIND, ΕΛΜΕ Ικαρίας, ΕΛΜΕ Χανίων, Σύλλογος ΠΕ Χανίων, ΣΒΕΟΔ, Σωματείο Βιβλίου Χάρτου, ΕΤΕΡ, ΠΟΕΣΥ, ΕΛΜΕ Λέσβου, Σωματείο Εργαζομένων Θριάσιο, Σύλογος Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας Ενέργειας (τέως ΥΠΑΝ), Γενική Συνέλευση δημοσιογράφων ΕΡΤ. Ανακοίνωση καταγγελίας των απολύσεων έβγαλε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με την οποία είχε κατέβει υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές η Γιάννα Σακελλαρίου.

Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζόμενων του ΔΟΛ έκφρασαν με την παρουσία τους στην περιφρούρηση ο Πέτρος Κωνσταντίνου δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο Δημήτρης Τσουκαλάς βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και μια σειρά συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ αλλά και δεκάδες ακόμα χώρους.



Για να περάσουν οι μνημονιακές επιθέσεις στον κλάδο, οι μαζικές απολύσεις, ο σφαγιασμός των μισθών, η κατάργηση των ΣΣΕ, οι εργοδότες πρέπει να ξεφορτωθούν όσους αντιστέκονται. Ετσι ήρθε για δεύτερη φορά η απόλυσή μου. Πρόκειται για συνδικαλιστική αλλά και πολιτική δίωξη όχι μόνο προς το πρόσωπό μου αλλά και προς όλους τους συναδέλφους. Ετσι πρέπει να το δούμε για να απαντήσουμε μαζικά και συντονισμένα. Η αλληλεγγύη και η κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε την επίθεση. Οι Ενώσεις πρέπει να κλιμακώσουν τον αγώνα στο ΔΟΛ.

Γιάννα Σακελλαρίου, Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ



Η εργοδοσία επανέρχεται με εκδικητικές απολύσεις, με μηδαμινό κόστος για την εταιρεία που βρίσκει λεφτά για να προσλαμβάνει νέους 'δερβέναγες' όπως τους λέω εγώ με μισθούς που αγγίζουν διευθυντές καζίνο. Ταυτόχρονα σε ότι αφορά στη Γιάννα και τη συναδέλφισσα από τη Θεσσαλονίκη, είναι στοχευμένες απολύσεις. Περίμεναν τη στιγμή που σχεδόν με την παρέμβαση της εργοδοσίας η Γιάννα θα έχανε τη θέση της εκπροσώπου των διοικητικών, γιατί μόνο τα δέντρα δεν ψήφισαν σε αυτές τις εκλογές. Κάνει μπάμ τι συμβαίνει εδώ. Είναι η αρχή για ένα νέο κύμα απολύσεων. Τα σωματεία πρέπει να σκληρύνουν τη στάση τους και να επικοινωνήσουν το ζήτημα όχι μόνο στον χώρο αλλά και έξω από αυτόν, για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας.

Παύλος Κουρκουλόπουλος, εργαζόμενος στο λογιστήριο του ΔΟΛ