21 Μάρτη στα σχολεία, 30 Μάρτη συλλαλητήρια: Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά

Πέτρος Κωνσταντίνου Δημοτικος Σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ

Πήραμε την πρωτοβουλία να οργανώσουμε μια πλατιά καμπάνια που θα κορυφωθεί με μια μεγάλη πανελλαδική μέρα δράσης με αίτημα ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και νομιμοποίηση των μεταναστών, το Σάββατο 30 Μάρτη με συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ρέθυμνο, Χανιά, Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πόλεις.

Έχουν ανταποκριθεί Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα εκπαιδευτικών. Στις 21 Μάρτη μέσα στα σχολεία θα υπάρχουν δράσεις κατά του ρατσισμού. Η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών έφτασε μέχρι το υπουργείο που πήρε την απόφαση να καλέσει και επίσημα σε μια ώρα δράσης στα σχολεία. Στην καμπάνια αυτή συμμετέχουν διανοούμενοι καλλιτέχνες και ηθοποιοί που υπογράφουν μια έκκληση για ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι αδιανόητο να υπάρχουν ανοιχτά ρατσιστικές αποφάσεις του ΣτΕ που πιέζουν για αλλαγή της νομοθεσίας σε μία κατεύθυνση χειροτέρευσης. Ζητάμε αλλαγές στην κατεύθυνση της βελτίωσης. Ζητάμε να μην εξαρτάται η ιθαγένεια των παιδιών από τη νομιμότητα των γονιών τους. Μπροστά στην εικόνα ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες παιδιά που θα βρεθούν σε καθεστώς παρανομίας στο στόχαστρο των φασιστικών συμμοριών, απευθύνουμε κάλεσμα στα συνδικάτα, στη νεολαία που αυτή τη στιγμή κάνει καταλήψεις, σε όλη την αριστερά, σε όλες τις κοινότητες να μπουν μπροστά να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια αντιδραστικής αλλαγής του νόμου Ραγκούση.


Μάριος Λώλος Πρόεδρος Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Δεν είναι δυνατόν ένα παιδί που έχει γεννηθεί εδώ, που οι φίλοι του είναι Έλληνες, που πάει σε ελληνικό σχολείο που η μητρική του γλώσσα είναι η ελληνική, που όλη του η ζωή είναι στημένη στην Ελλάδα, να μην έχει αυτόματα την ελληνική Ιθαγένεια.

Τι ακριβώς ζητάμε από ένα παιδί μεταναστών που γεννήθηκε και σπουδάζει στην Ελλάδα; Να πάει σε μια χώρα που δεν την ξέρει καν;

Και εδώ πρέπει να αναρωτηθούμε. Ήμασταν εθνικά υπερήφανοι με όλους αυτούς που ερχόντουσαν στην Ελλάδα μόνο και μόνο για να σηκώσουν Ολυμπιακά μετάλλια; Δηλαδή η ελληνοποίηση του Κακιασβίλι, που δεν ήξερε να πει ούτε γεια στα ελληνικά, είναι μια χαρά;

Τι μπορεί να πει κάποιος για αυτή την ιστορία με τους ξένους επενδυτές που μπορούν να αγοράσουν την ελληνική ιθαγένεια; Δηλαδή άμα έχεις λεφτά να εξαγοράσεις την ιθαγένεια είσαι περισσότερο Έλληνας από το παιδί ενός μετανάστη που γεννήθηκε και πήγε σχολείο στα Πατήσια;


ΜC Yinka Μουσικός

Προσωπικά είχα προβλήματα από την αρχή. Με το που τελείωσα το σχολείο ήμουν παράνομος. Ουσιαστικά στα 23 μπήκα σε καθεστώς οικονομικού μετανάστη. Και εκείνη την εποχή ήταν τόσο δύσκολη η γραφειοκρατική διαδικασία για την νομιμοποίηση που ήταν αδύνατο να νομιμοποιηθούν τα παιδιά των μεταναστών.

Με τον νόμο Ραγκούση έγινε ένα μικρό βήμα. Ωστόσο και λόγω άγνοιας από την μεριά των μεταναστών δεύτερης γενιάς, όσο και λόγω των γραφειοκρατικών δυσκολιών και των κωλυμάτων που έβαζε ο νόμος στην ουσία δεν είχε πραγματικό αντίκτυπο.

Σήμερα έχουμε μπροστά μας μια δεξιά κυβέρνηση που προσπαθεί να επιβάλει παντού το δόγμα της προληπτικής καταστολής, και αυτό είναι μέσα στα σχέδιά τους, το πώς θα ελέγξουν και θα σταματήσουν την Ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών.

Προσωπικά συμμετέχω σε μια συλλογικότητα τους Generation 2.0 που προσπαθούμε να κάνουμε γνωστό αυτό το θέμα. Στην δική μου την περίπτωση οι γονείς μου είναι από την Νιγηρία. Οι σχέσεις οι δικές μου όμως με την Νιγηρία δεν μπορούν να συγκριθούν με την ζωή μου στην Ελλάδα.

Προσπαθούν να φτιάξουν νόρμες και φόρμες που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα για ένα παιδί που ζει εδώ. Μόλις βγει έξω, από τα δύο του, τα τρία του, τα πέντε του είναι μέρος αυτής της κοινωνίας και σκέφτεται και ζει μέσα σε αυτή την κοινωνία. Με την αλληλεπίδραση μέσα στην πραγματικότητα της καθημερινότητας, στο πώς διαχειρίζεται ο καθένας από εμάς την ελληνικότητα και τι βγαίνει μέσα από αυτό. Από αυτή τη μείξη που εγώ θεωρώ πως είναι θετικό και όχι αρνητικό το αποτέλεσμα. Μπορεί η κουλτούρα μας από το σπίτι να είναι μεταναστευτική, όμως η καθημερινότητα μας είναι πλήρως συνδεδεμένη με τον τόπο που ζούμε.


Ασράφ Χάσνο Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Ελεύθερων Σύριων Ελλάδας

Η απόφαση του ΣτΕ μας παραπέμπει σε άλλες εποχές, δικτατορίας και χούντας του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Εγώ έχω δύο παιδιά. Ο μεγάλος είναι 23 χρονών, γεννημένος και σπουδαγμένος στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι άνεργος και του πληρώνω τα ένσημα για να πάρει την άδεια παραμονής. Αυτό είναι ειλικρινά γελοίο.

Εμείς έχουμε τεράστια προβλήματα στη χώρα μας. Εχουμε 100.000 νεκρούς μέχρι αυτή τη στιγμή. Σαν Συριακή Κοινότητα, έχουμε γύρω στους 200 κρατούμενους εδώ παρόλο που είναι πρόσφυγες πολέμου και τρώνε και ξύλο στα κρατητήρια και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως έγινε με το πρόσφατο περιστατικό στην Κόρινθο. Ντρέπομαι για λογαριασμό αυτών που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις και ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν το ελληνικό έθνος. Γι’ αυτό θα είμαστε παρόντες σε κάθε κίνηση που θα πολεμήσει τις ρατσιστικές επιθέσεις και θα είμαστε πάντα μαζί σας.


Νικόδημος Μάινα ASANTE

Η απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας δημιουργεί πολλά προβλήματα όχι μόνο στους μετανάστες και στα παιδιά τους, αλλά και στην ίδια την κοινωνία, γιατί τα παιδιά των μεταναστών είναι οι Έλληνες πολίτες του αύριο.

Αυτή η απόφαση θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε 200-250.000 παιδιά. Το αποτέλεσμα θα είναι να βρεθούν από τη νομιμότητα στην παρανομία, χωρίς να είναι εύκολο να επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση. Κάποιος δηλαδή που χάνει τη νομιμότητά του σήμερα γιατί η απόφαση του ΣτΕ είναι τέτοια δεν θα μπορεί να έχει άλλου τύπου νομιμότητα η οποία να του επιτρέπει να μπει στη διαδικασία πολιτογράφησης.

Είναι επιτακτική ανάγκη η κοινωνία, οι πολίτες, τα εργατικά σωματεία, οι μαθητές, οι σπουδαστές, όλοι να αγωνιστούν όχι για να αλλάξει ο νόμος που αποδίδει την ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών, αλλά να γίνει ένας νόμος ο οποίος να είναι λειτουργικός, δίκαιος, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Διεκδικούμε νομιμότητα και ιθαγένεια για όλα τα παιδιά και όχι άλλου τύπου μπαλώματα.


Ίλσα Μανέ, πρόεδρος Συλλόγου Αλβανών Φοιτητών

Είναι αδιανόητο να είμαι 18 χρόνια στην Ελλάδα όπως είναι και όλοι οι φίλοι μου και να θεωρούμαστε ακόμα μετανάστες. Ξέρουμε πολύ καλύτερα την ελληνική ιστορία από την αλβανική, μιλάμε πολύ πιο σωστά την επιστημονική ελληνική γλώσσα και στο τέλος θεωρούμαστε ξένοι.

Κάτι που λέμε μεταξύ μας για το οποίο και στεναχωριόμαστε αλλά και γελάμε ταυτόχρονα είναι ότι έχουμε δύο πατρίδες αλλά θεωρούμαστε χωρίς πατρίδα, γιατί ούτε η Αλβανία ενδιαφέρεται αλλά βλέπουμε ότι ούτε η Ελλάδα στην οποία ζούμε, μεγαλώνουμε, ερωτευόμαστε, κλαίμε, χαιρόμαστε, διασκεδάζουμε ενδιαφέρεται για μας. Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να πολεμήσουμε για το δικαίωμα στην ιθαγένεια γιατί στην ουσία την έχουμε κερδίσει. Σπουδάζουμε και ζούμε εδώ, έχουμε μάθει την ιστορία της Ελλάδας πολλές φορές καλύτερα και από τους Έλληνες φοιτητές και είναι αδιανόητο να μας φέρονται ακόμα ούτε καν σαν μετανάστες αλλά σαν «λαθρομετανάστες».

Οι φοιτητές συγκεκριμένα έχουν πάρα πολλά προβλήματα. Χρειάζεται να ανανεώνουν την άδεια παραμονής κάθε χρόνο και ξαφνικά ενώ μεγαλώνουμε και σπουδάζουμε εδώ, όταν τελειώνουμε είμαστε αναγκασμένοι μέσα σε ένα έτος να βρούμε δουλειά αλλιώς θεωρούμαστε παράνομοι και πρέπει να γυρίσουμε στη χώρα καταγωγής μας, ενώ έχουμε ζήσει εδώ όλη μας τη ζωή.


Δημήτρης Χριστόπουλος Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Ζούμε σε μια χώρα στην οποία ένας μεγάλος αριθμός των κατοίκων της είναι αλλοδαποί. Tο να αρνηθούμε σε αυτούς τους ανθρώπους την ελληνική ιθαγένεια είναι σα να τους καταδικάζουμε σε μια μόνιμη αλλοδαπότητα, σα να πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανήκουν στο έθνος διότι αυτό το έθνος είναι μια κοινότητα αίματος. Αυτός ο λόγος είναι που έκανε την Χρυσή Αυγή να πανηγυρίσει την επαύριον της απόφασης του ΣτΕ και είναι επαρκής λόγος από μόνος τους να τον παλέψουμε.

Με σχεδόν 800-900.000 μετανάστες, αν κλείσεις την πόρτα της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά τους διεξάγεις ένα κοινωνικό έγκλημα, διότι καταδικάζεις στην αφάνεια, στο βιοτικό αποκλεισμό και στο κοινωνικό αδιέξοδο τα παιδιά εκείνα τα οποία στην προσδοκία της ιθαγένειας βλέπουν την δυνατότητα της κοινωνικής και πολιτικής ενσωμάτωσης. Δε λέω ότι η ιθαγένεια από μόνη της είναι το κλειδί της κοινωνικής ένταξης, λέω όμως ότι η ιθαγένεια κρατάει το φως της κοινωνικής ένταξης ανοιχτό σε μια συγκυρία όπου όλες οι υπόλοιπες κοινωνικές παράμετροι το σβήνουν. Άρα έχει σημασία με κάθε τρόπο να κρατήσουμε αυτή τη διέξοδο ανοιχτή.


Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτίνα ΣΥΡΙΖΑ

Σαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό το θέμα της ιθαγένειας, γιατί συνδέεται άμεσα με τη μάχη που δίνουμε και ενάντια στο μνημόνιο και στην κυβερνητική πολιτική, την πολιτική που χτυπάει το κοινωνικό κράτος και διαλύει τον κοινωνικό ιστό.

Ο νέος νόμος που έχουμε δει είναι πολύ πιο ευνοϊκός σε κάποιον ξένο που θα επενδύσει στη χώρα μας, παρά στα παιδιά που γεννήθηκαν, ζουν εδώ, μιλάνε ελληνικά και δεν έχουν γνωρίσει άλλη πατρίδα ή στους γονείς τους που αγωνιούν και μάχονται συνεχώς για να πάρουν άδεια παραμονής. Είναι ένας ταξικός νόμος και όλη η ιδεολογία για τον ιερό δεσμό γύρω από το έθνος αλλάζει και γίνεται προνόμιο στους πλούσιους.

Θέλουμε να δίνεται ιθαγένεια σε κάθε παιδί που γεννιέται σ’ αυτή τη χώρα, ζητάμε την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που έχουν φοιτήσει τέσσερα χρόνια στο ελληνικό σχολείο, την αποσύνδεση της ιθαγένειας των παιδιών από τη νομική κατάσταση των γονέων τους και ζητάμε επίσης την απόδοση ιθαγένειας σε όλους τους ανθρώπους που μένουν στην Ελλάδα νόμιμα πέντε χρόνια μέσα στην τελευταία δεκαετία.


Μωυσής Λίτσης εκπρόσωπος της Κίνησης για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα στην Εποχή μας.

Η ευαισθησία κάποιων αγωνιστών να προχωρήσουμε στη συγκρότηση της ΚΕΔΔΕ ήταν λόγω της αίσθησης που έχουμε συνεχώς τον τελευταίο καιρό ότι υπάρχει μια έξαρση του απολυταρχισμού από την πλευρά της κρατικής εξουσίας. Δικαιώματα που τα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι πρότινος κινδυνεύουν με κατάργηση, υπονομεύονται. Από το δικαίωμα στην απεργία, όπως είδαμε για παράδειγμα με την επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό και στα Λιμάνια, μέχρι τις προσπάθειες που γίνονται περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης.

Η στέρηση της ιθαγένειας από τα παιδιά των μεταναστών είναι ακριβώς ένα τέτοιο σύμπτωμα. Την Τετάρτη 20/3 προχωράμε σε Συνέλευση στις 6μμ στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Εκεί θα προσπαθήσουμε να δώσουμε σάρκα και οστά σε αυτή την κίνηση, και να δούμε πoια θα είναι τα περαιτέρω βήματα και οι ενέργειές μας, μετέχοντας σε κάθε εκδήλωση όπως και αυτή στις 30 Μαρτίου.

Η ΚΕΕΡΦΑ είναι ούτως ή άλλως μέλος της Κίνησης και ελπίζουμε να μπορέσει να συμβάλει στην ακόμα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινής γνώμης πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα.


Διαβάστε επίσης

21 Μάρτη στα σχολεία 

Συλλαλητήρια Σάββατο 30 Μάρτη 

Εκδηλώσεις ΚΕΕΡΦΑ: Μιλάνε οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς 

70 χρόνια από το ολοκαύτωμα. “ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ” 

Συνέντευξη με τον Βασίλη Κρεμμυδά: “Ιθαγένεια; Το θεωρώ αυτονόητο.” 

Αντιφασιστική εκδήλωση στον Αγ. Σάββα 

Αντιρατσιστικά Κούλουμα 

Ο Σαμαράς παίζει παιχνίδι με την Χ.Α. 

Έκκληση για ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς: Οι πρώτες 100 υπογραφές 

Ο ναζιστικός χαιρετισμός του Κατίδη - Ο ΘΕΟΣ ΣΥΓΧΩΡΕΙ Η ORIGINAL OXI