Συνέδριο ΓΣΕΕ: πτώση ΠΑΣΚΕ, άνοδος της Αριστεράς

Η νέα συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ, που διασπάστηκε από την ΠΑΣΚΕ με βασικό κορμό συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κέρδισε τρεις έδρες στη νέα Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Στη φωτό το μαζικό συλλαλητήριο της ΓΕΝΟΠ στις 25 Μάη 2011.

Τη σφραγίδα τους ακόμα και στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ που έγινε στην Αλεξανδρούπολη από τις 21 έως τις 24 Μάρτη, έβαλαν οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες των τελευταίων ετών ενάντια στα μνημόνια, τις τρόικες και τ' αφεντικά. Παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία για να εκφραστεί η διάθεση της βάσης σε αυτό το επίπεδο, η συμμαχία των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ βρέθηκε κάτω από την πίεση της εργατικής αντίστασης και δέχτηκε πλήγμα στις δυνάμεις της.

Τα αποτελέσματα των εκλογών για τα όργανα διοίκησης βρήκαν την ΠΑΣΚΕ να χάνει έξι έδρες στη νέα Διοίκηση της ΓΣΕΕ, πέφτοντας από τις 22 στις 16. Για πρώτη φορά μετά δεκαετίες, η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ “πληρώνει” την άρνησή της να κλιμακώσει και να συντονίσει τους απεργιακούς αγώνες. Οι αντιδημοκρατικές και υπόγειες μέθοδοί της για να ελέγξει το συνέδριο και να συγκρατήσει τις απώλειές της δεν κατάφεραν να σταματήσουν την πτώση. Τα μαγειρέματα, σε συνεργασία με τη ΔΑΚΕ, στη νομιμοποίηση των συνέδρων ήταν μόνο η μία πλευρά των μηχανισμών που ενεργοποιήθηκαν. Στη διαδικασία για τις ομιλίες των παρατάξεων, μέχρι και το λόγο από όσες δεν εκπροσωπούνταν στην απερχόμενη Διοίκηση προσπάθησαν να αφαιρέσουν. Οι απίστευτες δικαιολογίες, διά στόματος προέδρου συνεδρίου, ότι “η κατάθεση ψηφοδελτίου δε συνιστά παράταξη”, ξεσήκωσαν μαζικές αντιδράσεις. Τελικά δόθηκε ο λόγος σε όλους.

Ούτε η ΔΑΚΕ έμεινε ανέπαφη κι αυτό φάνηκε από τη σχεδόν ανύπαρκτη -από άποψη ομιλητών- παρουσία της στο συνέδριο. Μπορεί να κράτησε τις έδρες της με μικρές απώλειες στις ψήφους και τα ποσοστά της, αλλά οι εσωτερικές συγκρούσεις που αντιμετωπίζει με δυσκολία κουκουλώθηκαν καθώς οι μνημονιακές επιθέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά συνεχίζονται.

Η πίεση του εργατικού κινήματος βρήκε έκφραση προς τ' αριστερά. Καταρχήν με τη διάσπαση της ΠΑΣΚΕ και τη δημιουργία της νέας συνδικαλιστικής κίνησης ΕΜΕΙΣ – Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων που κέρδισε τρεις έδρες στη νέα Διοίκηση. Αλλά και με άνοδο τόσο της Αυτόνομης Παρέμβασης που από τις τρεις ανέβηκε στις πέντε έδρες στη νέα Διοίκηση, όσο και της ΔΑΣ που από τις εννιά έδρες έφτασε στις δέκα.

Στη συντριπτική πλειοψηφία, οι ομιλητές που πήραν το λόγο έκαναν σκληρή κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ για τη στάση της τα τρία τελευταία χρόνια. “Είναι πραγματικότητα όσα ζήσαμε τα τελευταία χρόνια; Δεν πρέπει να προσπαθήσουμε να την ανατρέψουμε; Δεν μπορεί η κοινωνία να λέει ότι 'είστε συνένοχοι' κι εμείς να μη βλέπουμε”, είπε ο Στέφανος Μπασινάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, “Χρειαζόμαστε ανατροπές από τα μέσα. Να συγκρουστούμε με τους εαυτούς μας για να συγκρουστούμε με τα μνημόνια”.

“Η ΓΣΣΕ έγινε παρατηρητήριο ανεργίας στη συνείδηση του κόσμου”, είπε ο Νίκος Πιλαφάς από τον ΟΤΕ. “Η ΓΣΕΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην απόκρουση των επιθέσεων, έχει απαξιωθεί στα μάτια του εργατικού κινήματος” είπε ο Αντώνης Ραπανάκης, από το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου. “Ανέβηκα σήμερα για να καταγγείλω τη ΓΣΕΕ”, είπε ο Τάκης Οικονόμου από το Εργατικό Κέντρο Λειβαδιάς που περιέγραψε βήμα βήμα το ξεπούλημα των αλουμινίων με τη συναίνεση των συνδικαλιστικών ηγεσιών καταλήγοντας ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να γίνει “η παραγωγή δική μας”. “Απόφαση της Ομοσπονδίας μας είναι ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ πρέπει ν' αλλάξει, δεν πάει άλλο. Πρόκειται για στάση προδοσίας που αδρανοποιεί και υπονομεύει τους αγώνες μας. Να πέσει η κυβέρνηση έπρεπε να είναι ο στόχος της ΓΣΕΕ”, είπε η Ντίνα Πεταλά από την Ομοσπονδία Μυλεργατοϋπαλλήλων-Μακαρονοτεχνιτών.

“Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν ήταν απούσα, ήταν παρούσα υπέρ της κυβέρνησης για να περάσουν τα μέτρα”, είπε η Μαρία Ξιφαρά, από την ΟΤΟΕ και την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα. “Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο των αγωνιζόμενων κλάδων, σωματείων, συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα, συντονισμό συνδικάτων σε κάθε κλάδο. Όλες οι μαχόμενες δυνάμεις να συμβάλουν σε ένα τέτοιο μέτωπο που θα δώσει ώθηση στην πάλη εργαζόμενων και ανέργων και θα βοηθήσει να ξεσπάσουν μαχητικοί εργατικοί αγώνες με στόχους που θα ενώνουν την εργατική τάξη”.

Εντύπωση προκάλεσε η στάση του προέδρου της ΠΟΣ Θανάση Λεβέντη, που, ενώ είχε συγκρουστεί με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και η ΠΑΣΚ Σιδηροδρομικών είχε στείλει επιστολή αποχώρησης από την παράταξη και το ΠΑΣΟΚ, σηκώθηκε στο βήμα για να επιχειρηματολογήσει ότι ξαναστηρίζει την ΠΑΣΚΕ στο συνέδριο.

Η επόμενη μέρα του συνεδρίου βρίσκει τη συμμαχία ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ σε πιο αδύναμη θέση. Στ' αριστερά της πλειοψηφίας των κυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, διαμορφώνεται πλέον μία -μειοψηφική μεν, πιο ισχυρή δε- δύναμη 18 μελών στη 45μελή Διοίκηση της ΓΣΕΕ και 6 μελών στη 15μελή Ελεγκτική, που κάνει την ηγεσία της ΓΣΕΕ πιο ευάλωτη στις πιέσεις των εργατών από τα κάτω. Είναι μια ευκαιρία που χρειάζεται να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην προοπτική της κλιμάκωσης των απεργιών για την ανατροπή της επίθεσης.


Η νέα Διοίκηση

Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής (σε παρένθεση του 2010): Ψήφισαν 423 (480), έγκυρα 423 (478), άκυρα-λευκά 0 (2). ΠΑΣΚΕ ψήφοι: 146 (230), ποσοστό: 34,52% (48,2%), έδρες: 16 (22) στο Διοικητικό Συμβούλιο, 9 (12) στο Γενικό Συμβούλιο, 5 (8) στην Ελεγκτική Επιτροπή. ΔΑΚΕ ψήφοι: 103 (118), ποσοστό: 24,35% (24,69%), έδρες: 11 (11) στο ΔΣ, 6 (6) στο ΓΣ, 4 (4) στην ΕΕ. ΔΑΣ ψήφοι: 94 (100), ποσοστό 22,22% (20,92%), έδρες: 10 (9) στο ΔΣ, 5 (5) στο ΓΣ, 3 (3) στην ΕΕ. Αυτόνομη Παρέμβαση ψήφοι 44 (29), ποσοστό: 10,40% (6,08%), έδρες: 5 (3) στο ΔΣ, 3 (2) στο ΓΣ, 2 (-) στην ΕΕ. ΕΜΕΙΣ ψήφοι: 32, ποσοστό: 7,57%, έδρες: 3 στο ΔΣ, 2 στο ΓΣ, 1 στην ΕΕ. Συμφωνία Εργαζομένων ψήφοι: 2, ποσοστό 0,47%. Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ψήφοι: 2, ποσοστό 0,47%.


Ψηφίσματα

Ψήφισμα ενάντια στις πρόσφατες, εκδικητικές απολύσεις των συνδικαλιστριών Γιάννας Σακελλαρίου και Στέλλας Μαλθακού στο ΔΟΛ και στήριξης του αγώνα των εργαζόμενων για την ανάκλησή τους, κατατέθηκε στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ με πρωτοβουλία της Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης.

Ψήφισμα-έκκληση για “ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς”, το οποίο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπέγραψαν μια σειρά αντιπρόσωποι, κατέθεσε επίσης η ΚΕΕΡΦΑ.

Ενώ ψήφισμα ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στη Θράκη κατέθεσαν φορείς και συλλογικότητες του νομού. Η έγκριση των ψηφισμάτων παραπέμφθηκε στη πρώτη συνεδρίαση της νέας Διοίκηση της ΓΣΕΕ όταν αυτή συγκροτηθεί σε σώμα.