Νοσοκομεία: Πανελλαδική απεργία 17 Απρίλη

Με στάσεις εργασίας και μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Πέμπτη 11/4 έξω από τα κτίρια των ΥΠΕ (υγειονομικές περιφέρειες) όλης της χώρας συνεχίζεται ο αγώνας των γιατρών και των εργαζόμενων στα νοσοκομεία ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις στη δημόσια Υγεία. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν στην πανελλαδική απεργία στις 17 Απρίλη με την 6ωρη στάση εργασίας 9πμ-3μμ της ΠΟΕΔΗΝ και την 24ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ. Την ίδια μέρα, οι δύο Ομοσπονδίες του κλάδου οργανώνουν συλλαλητήρια στις 11πμ έξω από το υπουργείο Υγείας για την Αττική και έξω από τις ΥΠΕ για τις άλλες πόλεις.

Τα σχέδια συγκυβέρνησης-τρόικας για συγχωνεύσεις-καταργήσεις κλινικών και νοσοκομείων, οι “αξιολογήσεις” και οι περικοπές κονδυλίων, οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις, οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού, οι απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες πολλών μηνών έχουν ξεσηκώσει τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία. Οσο κι αν προσπαθεί ο υπουργός Υγείας να περάσει την τεράστια επίθεση στη δημόσια Υγεία στα μουλωχτά, οι μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων σε δεκάδες νοσοκομεία όλης της χώρας δεν του το επιτρέπουν. Από το Γενικό Πατησίων, το Αττικό και το Τζάνειο μέχρι τον Αγιο Σάββα και το Κρατικό Νίκαιας στην Αθήνα και από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Λειβαδιάς και της Θήβας μέχρι το νοσοκομείο Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, γιατροί και εργαζόμενοι προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας, γενικές συνελεύσεις, τοπικές συσκέψεις και διαδηλώσεις, κλείσιμο εφημεριών.

Οι μαζικές αυτές αντιδράσεις από τα κάτω ανάγκασαν πρώτα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ και μετά το Συνέδριο της ΟΕΝΓΕ να πάρουν απόφαση για την πανυγειονομική απεργία στις 17 Απρίλη. Στα πλαίσια της κινητοποίησης και για την καλύτερη προετοιμασία της, η ΠΟΕΔΗΝ κάλεσε ένα ευρύ πρόγραμμα δράσης τις προηγούμενες μέρες, όπως οι συγκεντρώσεις στις ΥΠΕ την Πέμπτη.

“Ξεκινήσαμε την Τρίτη 9/4 με συγκέντρωση μαζί με λαϊκές συνελεύσεις, συλλόγους συνταξιούχων και άλλους τοπικούς φορείς στο νοσοκομείο για να κλείσουμε τα ταμεία”, μας είπε ο Χρίστος Αργύρης ειδικευόμενος στο Γεννηματά, “Την ίδια μέρα γίνονταν κινητοποιήσεις σε όλα τα νοσοκομεία. Το Σωματείο του Ευαγγελισμού προχωρούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα ΤΕΠ και αμέσως μετά σε αποκλεισμό του κόμβου Χίλτον. Το Σωματείο του Αγιου Σάββα οργάνωνε αντίστοιχη συγκέντρωση στο νοσοκομείο. Την Πέμπτη 11/4 θα βρεθούμε μαζικά όλα τα νοσοκομεία της 1ης και της 2ης ΥΠΕ έξω από τις αντίστοιχες περιφέρειες”.

Μαζικά

Την ίδια μέρα το Σωματείο εργαζόμενων στο Αττικό πραγματοποιεί ολοήμερη κινητοποίηση με συγκέντρωση πρώτα στο αίθριο του νοσοκομείου και στη συνέχεια στο υπουργείο Υγείας. Εκεί θα είναι και εργαζόμενοι στο Δαφνί.

“Η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη είναι οριακή με τις ελλείψεις και τις περικοπές να ρημάζουν τα νοσοκομεία και τις επικείμενες συγχνεύσεις-καταργήσεις να επιδεινώνουν τα πράγματα”, μας είπε ο Γιάννης Κούτρας, από το ΔΣ ΕΝΙΘ. “Διάθεση για αντίδραση υπάρχει. Το δείχνουν οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών. Ακόμα και οι πιο ‘κακοοργανωμένες' από τη μεριά των ηγεσιών των σωματείων βρίσκουν την ανταπόκριση της βάσης. Την περασμένη Τετάρτη έγινε συζήτηση ενάντια στη συγχώνευση του νοσοκομείου Αφροδισίων-Δερματικών νόσων με το Ιπποκράτειο. Την επόμενη μέρα, στα πλαίσια του προγράμματος της ΠΟΕΔΗΝ, έγινε συγκέντρωση εκατοντάδων στην πύλη του Ιπποκράτειου με τη συμμετοχή εργαζόμενων από το Θεαγένειο και αντιπροσωπείας από το Γεννηματάς που κατέληξε σε μικρή πορεία και κλείσιμο δρόμου. Ακολουθεί την Πέμπτη 11/4 κινητοποίηση έξω από το Γεννηματάς, στο κόμβο Ευαγγελίστριας στις 11πμ και πορεία στις ΥΠΕ, ενώ στις 17 Απρίλη οργανώνεται το κοινό απεργιακό συλλαλητήριο στις ΥΠΕ”.

Η απεργία στις 17 Απρίλη εξελίσεται σε ένα νέο πανυγειονομικό σταθμό. Αν η προηγούμενη κοινή απεργία ΠΟΕΔΗΝ-ΟΕΝΓΕ στις 31 Γενάρη, σε συνδυασμό τότε με τις απεργίες διαρκείας σε μετρό και καράβια, άνοιξε το δρόμο στην πανεργατική απεργία της 20ης Φλεβάρη αλλά και στο κύμα των τοπικών κινητοποιήσεων, το νέο απεργιακό ραντεβού μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση του αγώνα με απεργία διαρκείας σε όλα τα νοσοκομεία. Και όχι μόνο. Η απόφαση του ΕΚ Ιωαννίνων για 24ωρη απεργία στις 17 Απρίλη (βλέπε δίπλα) δείχνει ότι ο αγώνας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία γίνεται κέντρο για όλους τους κλάδους. Η ΑΔΕΔΥ, οι άλλες Ομοσπονδίες του δημοσίου, όλα τα Εργατικά Κέντρα θα έπρεπε να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα.


Διαβάστε επίσης

Απεργία την Πρωτομαγιά 

Απεργία στις Εφορίες 23 Απρίλη 

Ναυτεργάτες: Νέα απεργία 16 Απρίλη 

ΔΟΕ: Στάση εργασίας 

Πανεργατική στα Γιάννενα 17 Απρίλη 

Στάση εργασίας στο Θριάσιο 

Απεργία στα κέντρα πρόληψης 

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα ΜΜΕ 

Σκαραμαγκάς: νέα κινητοποίηση 11 Απρίλη 

Μετρόπολις: συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 17/4