Το σφράγισμα θεάτρων δεν πέρασε

Την άρση της σφράγισης πάνω από 50 χώρων θεατρικού παιχνιδιού και έκφρασης κυρίως στην περιοχή του Μεταξουργείου-Κεραμεικού κατάφεραν με την δυναμική κινητοποίησή τους έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας εκατοντάδες άνθρωποι του θεάτρου. H Δημοτική Αστυνομία είχε ανασύρει έναν μεταξικό νόμο του 1937 και έδωσε εντολή σφράγισης.

“Είμαστε χωρίς επιχορήγηση και χωρίς βοήθεια από κανένα φορέα, κρατικό ή ιδιωτικό. Είμαστε πάρα πολλοί άνθρωποι σε αυτό το ασφυκτικό τοπίο. Παλεύουμε μόνοι μας να κάνουμε τη δουλειά μας, που ουσιαστικά δεν είναι καν δουλειά, είναι η τέχνη μας. Αυτή τη στιγμή έρχεται ένας νόμος ο οποίος μας απαγορεύει να κάνουμε θέατρο, όπου και όπως εμείς νομίζουμε. Δεν είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στο 2013. Δεν μπορεί να μου απαγορεύσει κάποιος να σταθώ εδώ και να αρχίσω να απαγγέλω ένα μονόλογο και να μου λέει “θες άδεια για αυτό το πράγμα”. Δεν είμαστε επιχειρήσεις, δεν είμαστε θεατρικοί επιχειρηματίες, είμαστε καλλιτέχνες που ψάχνουν τη φωνή τους. Που θυσιάζουν την άνεσή τους και τη βολή τους, για να έχουν φωνή. Πάνε με νόμο το Μεταξά από το 1937 να κλείσουν τα πάντα. Η καλλιτεχνική φωνή πρέπει να το βουλώσει”, τονίζει μιλώντας στην Ε.Α. η Μαίρη Μαραγκουδάκη, ηθοποιός σε στούντιο της οδού Πλαταιών.

“Τα εισιτήρια που βάζουμε είναι για να βγάζουμε τα έξοδά μας και ίσα να καταφέρνουμε να ζούμε. Όταν πας σε μεγάλα θέατρα και στα κρατικά, το εισιτήριο είναι 30 ευρώ και πάνω. Είναι για μια ελίτ η τέχνη λοιπόν; Ε, εμείς τη φέρνουμε σε όλο τον κόσμο. Τη βγάζουμε στο δρόμο, τη βγάζουμε δωρεάν, με ελεύθερη είσοδο σε πάρα πολλά θέατρα. Το επόμενο που θα έχουμε να διαπραγματευτούμε είναι ποια έργα θα επιτρέπονται να παίζονται και ποια όχι. Αν περάσει αυτό εδώ είναι πάρα πολύ σημαντική η αλυσιδωτή αντίδραση που ξεκινάει. Αναπτύσσεται μια παραφιλολογία ότι όλα γίνονται για την ασφάλεια του κοινού, λες και το κοινό είναι πρόβατα που τα φέρνουν σε ένα χώρο χωρίς να μπορούν να κρίνουν”.

“Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση που έχει σαν σκοπό να χτυπήσει την ελεύθερη δημιουργική πράξη και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων θεατρικών οργανισμών”, τόνισε στην τοποθέτησή του στο Δ.Σ. ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.