Συνέντευξη με την Μαρία Ντάσιου, εργαζόμενη γιατρό στο ΙΚΑ: «Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί»

-Το ΙΚΑ δέχεται επίθεση με κλεισίματα κι απολύσεις. Ποια είναι η κατάσταση και ποιές οι συνέπειες;

Εργάζομαι σε ΙΚΑ πάνω από 17 χρόνια. Το ΙΚΑ πάντα ήταν μια διαδικασία επώδυνη για όλους. Το ωράριο είναι πιεστικό, ο αριθμός των ασθενών που πρέπει να δούμε είναι πολύ μεγάλος, αλλά τώρα πια οι καταστάσεις είναι ακόμα χειρότερες. Είμαι σε ένα ΙΚΑ που ο κόσμος δεν έχει χρήματα, άρα δεν είμαστε απλά συνταγογράφοι, είμαστε κατά κύριο λόγο οι γιατροί του.

Παίζουν πάρα πολλά σενάρια. Έχουν φύγει συνάδελφοι οι οποίοι είναι συμβασιούχοι έργου.Υπάρχουν ενδείξεις ότι μάλλον θα απολυθούν και κάποιοι άλλοι από εμάς. Λέγεται ότι κάποιοι θα επιστρέψουν αλλά όχι όλοι. Δεν έχουμε δει προς το παρόν κάτι, είναι φήμες. Αυτό σημαίνει ότι κάποια ΙΚΑ θα κλείσουν, ενώ πολλά ήδη έχουν συγχωνευτεί. Έχουν συγχωνευθεί σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του ΙΚΑ και πολλοί γιατροί έχουν μεταφερθεί σε άλλες θέσεις ενώ χρειάζονταν εκεί που βρίσκονταν. Τα εργαστήριά μας έχουν κλείσει με αποτέλεσμα το κόστος να πέφτει στις πλάτες των ασθενών γιατί αναγκάζονται να πηγαίνουν στα ιδιωτικά και να πληρώνουν. Επίσης πάρα πολλά φάρμακα από κει που ο ασθενής είχε μηδενική συμμετοχή στο κόστος, έφτασε να έχει 25% συμμετοχή κι ορισμένες φορές πολύ παραπάνω.

Αρχίζουν να αναπτύσσονται μεγάλα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα, εργαστήρια και κλινικές σε περιοχές όπως το Περιστέρι, προφανώς για να αντικαταστήσουν τις υπηρεσίες που δεν παρέχουν πια τα ΙΚΑ. Πιθανά το πλάνο να είναι κι όλοι εμείς να γίνουμε εργάτες αυτών των κέντρων, με μισθούς προφανώς πολύ μικρότερους.

Μια άλλη μεγάλη συνέπεια για τον ιατρικό χώρο αφορά και τη γνώση. Όταν πια αυτό που κερδίζεις από τη δουλειά σου είναι λίγο κι αυτό που μαθαίνεις θα είναι λίγο. Μην μπορώντας να διαθέσεις χρήματα για συνέδρια, διάβασμα κλπ και η παροχή σου θα είναι λίγη.

Δεν είμαι σίγουρη ότι ξέρουν τι θέλουν να κάνουν. Το σίγουρο είναι ότι όλο το κόστος έχει μετακυλήσει στην πλάτη των ασθενών και των εργαζομένων που δουλεύουν με πολύ λιγότερα χρήματα.

- Στο ΙΚΑ πριν λίγο καιρό έγινε και μια μαζική απόλυση 500 διοικητικών υπαλλήλων, μέσω e-mail μάλιστα. Οι ίδιοι στις κινητοποιήσεις τους λέγανε ότι το σύστημα έκδοσης συντάξεων θα είχε μεγάλο πρόβλημα.

Ήδη το πρόβλημα με τις συντάξεις στο ΙΚΑ είναι μεγάλο. Καταρχήν έχουν πέσει όλα τα ταμεία στις επιτροπές του ΙΚΑ με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και οι εργαζόμενοι αλλά και οι ασθενείς που μπορεί να περάσουν και 2 χρόνια για να βγάλουν μια σύνταξη αναπηρίας. Παρόμοιο πρόβλημα έχουν και οι συντάξεις γήρατος γιατί όταν λιγότεροι εργαζόμενοι έχουν να εξυπηρετήσουν περισσότερο κόσμο λογικό είναι κι εκεί να καθυστερούνε. Η απόλυση μεσω mail των συναδέλφων μπορεί να είναι μοντέλο και για επερχόμενες απολύσεις.

-Πως συνδέεται η επίθεση στο ΙΚΑ με την γενικότερη προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας Υγείας;

Όταν το προσωπικό είναι λιγότερο, η παροχή θα είναι πολύ δύσκολη κι ο ασθενής αναγκάζεται να καταφεύγει αλλού. Όταν τα υλικά μας τα δίνουν με φειδώ κι εμείς θα τα προσφέρουμε με φειδώ στους ασθενείς. Όταν ο ασθενής για τα φάρμακά του από κει που πλήρωνε 10 ευρώ τώρα πληρώνει 40 και 50 ευρώ, απλά δεν θα τα αγοράζει. Οπότε και η Υγεία θα υποβαθμίζεται.

Στα νοσοκομεία επίσης υπάρχουν παρόμοια προβλήματα γιατί σε μια εφημερία ή και στα τακτικά ιατρεία είναι τεράστιος ο αριθμός των ασθενών και λίγοι οι εργαζόμενοι. Κι εκεί τα υλικά είναι πολύ λιγότερα. Την κατάσταση των νοσοκομείων την επιβαρρύνει ακόμα περισσότερο το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των ΙΚΑ, γιατί από κει που θα μπορούσα να περιθάλψω έναν ασθενή στα αρχικά στάδια της ασθένειάς του χωρίς να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, τώρα αυτή η δυνατότητα μειώνεται. Κινητοποιούμε νοσοκομεία για περιστατικά που εμείς θα μπορούσαμε να έχουμε λύσει πολύ εύκολα. Αποτέλεσμα οι συνάδελφοι στα νοσοκομεία να δουλεύουν με εξοντωτικούς ρυθμούς για να καλύψουν όλα τα περιστατικά και πάλι να υπάρχουν ασθενείς που φεύγουν αδιάγνωστοι.

Παρόμοιοι ρυθμοί ισχύουν και για μας. Όταν έχω 25 ραντεβού και πρέπει να δω 40 ασθενείς είναι πρόβλημα. Όταν έχω 10 λεπτά για τον κάθε ασθενή και σ'αυτά τα 10 πρέπει να βάλω άλλον έναν ή άλλους δύο, καταλαβαίνεις ότι η ποιότητα της παροχής πέφτει και η πιθανότητα λάθους μεγαλώνει.

-Ποια νομίζεις ότι πρέπει να είναι η απάντηση από τη δική μας πλευρά.

Η απάντηση πρέπει να είναι μαζικοί αγώνες για να μην περάσουν όλα αυτά. Ο ασφαλισμένος αυτό που πληρώνει πρέπει να το παίρνει πίσω. Και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι πάνω σε αυτό. Γιατροί, διοικητικοί, ασφαλισμένοι πρέπει να είμαστε σε ένα ενιαίο μέτωπο και να είμαστε απέναντί τους.

Όπως και στα δημόσια νοσοκομεία έτσι και στο ΙΚΑ βρισκόμαστε εδώ και πολύ καιρό σε κινητοποιήσεις. Οι συνελεύσεις και οι απεργίες μας είναι πια πιο μαζικές και το πιο σημαντικό έχουμε τη συμπαράσταση των ασθενών. Πριν 4 χρόνια όταν απεργούσαμε μπορεί να είχαμε αρνητικές αντιδράσεις από τους ασθενείς. Τώρα μου χει τύχει να μάθω ότι απεργούμε την ώρα που πήγα στο ΙΚΑ για δουλειά κι ενώ περίμεναν οι ασθενείς και τους είπα “συγνώμη απεργώ”, εξεπλάγην από την ενθουσιώδη αντίδρασή τους. Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα από ασθενείς μου “πολύ καλά κάνεις γιατρέ κι απεργείς.”

Δεν είναι αρκετό όμως. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής παρά το να αγωνιστούμε όλοι μαζί.

Η Μαρία Ντάσιου μίλησε στον Στέλιο Μιχαηλίδη