Athens Pride: Η Αθήνα δικιά μας

“Η Αθήνα δικιά μας”, είναι το σύνθημα του φετινού Athens Pride, που γίνεται το ερχόμενο Σάββατο για 9η συνεχή χρονιά. “Αγωνιζόμαστε για σεβασμό στη σεξουαλική ταυτότητα και τη ταυτότητα φύλου, και ενάντια σε κάθε μορφής ρατσισμό” αναφέρει το κάλεσμα του Pride.

“Η Παρέλασή μας σταδιακά μεγαλώνει. Ο δρόμος, όμως, για την ισότητα και το σεβασμό είναι ακόμη μακρύς”, τονίζεται στο κείμενο αιτημάτων που εξέδωσε η οργανωτική επιτροπή του φετινού Pride. Η επέκταση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας ώστε να περιλαμβάνει σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου αλλά και η επέκταση του Οικογενειακού Δικαίου έτσι ώστε να παρέχεται ουσιαστική ισότητα και πρόσβαση στον πολιτικό γάμο στα ζευγάρια του ίδιου φύλου αλλά και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, παρένθετη μητρότητα, υιοθεσία και γονεϊκότητα σε LGBT ζευγάρια είναι κομμάτι των θεσμικών διεκδικήσεων του κινήματος.

Ομως η θέσπιση νόμων από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Τα πάντα θα παιχτούν στους δρόμους, στο κίνημα. Το παράδειγμα της Γαλλίας είναι χαρακτηριστικό. Μπορεί o Ολάντ του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας, της λιτότητας και της ανεργίας, σε θεσμικό επίπεδο να ψήφισε νόμους για το γάμο των ομοφυλόφιλων, όμως η ακροδεξιά, η δεξιά και η εκκλησία, οι συντηρητικοί πυλώνες της γαλλικής κοινωνίας κατάφεραν να οργανώσουν μεγάλες αντί-κινητοποιήσεις.

Η μάχη για την ισότητα και τον σεβασμό και ενάντια σε κάθε ρατσιστική διάκριση δεν θα κριθεί στο επίπεδο των θεσμών, αλλά στο δρόμο – όχι ξεκομμένα, αλλά σαν κομμάτι των συνολικών αγώνων. Η οικονομική και κοινωνική κρίση, το ρατσιστικό χαρτί που παίζουν οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και η επακόλουθη ενίσχυση των νεοναζί, είναι όλα συστατικά ενός καπιταλισμού σε βαθιά κρίση. Το LGBTQ κίνημα δεν μπορεί παρά να αποτελεί κομμάτι του συνολικότερου κινήματος ενάντια στην καταπίεση και την διάλυση του κράτους πρόνοιας, στην πάλη ενάντια στο ρατσισμό, στους αγώνες για να σταματήσουμε τους φασίστες στους δρόμους και στη Βουλή, στον αγώνα της εργατικής τάξης, της οποίας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, ενάντια στα μνημόνια και της διάλυση της ζωής μας.

Και στην Αθήνα η ξεκάθαρη απάντηση που δόθηκε τον προηγούμενο χρόνο σε κάθε προσπάθεια των νεοναζί της Χρυσής Αυγής να στοχοποιήσουν τους ομοφυλόφιλους είτε με επιθέσεις, όπως στο Γκάζι, είτε με τρικάκια “έρχεται και η σειρά σας”, βρήκε μπροστά της το αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Αυτός είναι ο τρόπος για να επιβάλουμε πως και οι φασίστες θα γυρίσουν στις τρύπες τους και θα επιβληθούν ίσα δικαιώματα και σεβασμός στη σεξουαλική ταυτότητα όλων. Αυτός είναι και ο λόγος που η ΚΕΕΡΦΑ συμμετέχει και φέτος στο Pride και καλεί τόσο στις πολιτιστικές δράσεις όσο και στην μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στις 7μμ στην πλ. Κλαυθμώνος.

Μαζί στην πλατεία Κλαυθμώνος, θα βρίσκεται και το Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο με σειρά βιβλίων και εκδόσεων σχετικά και με την σεξουαλική καταπίεση αλλά και για το σύστημα που την γεννάει.


ΕΣΡ: Φωλιά σκοταδισμού

“Είναι αδιανόητο την ίδια στιγμή που οι φασίστες περιφέρονται από κανάλι σε κανάλι και σπέρνουν το βρωμερό τους δηλητήριο, το ΕΣΡ να απαγορεύει με σκοταδιστικό τρόπο την προβολή του σποτ του pride, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι ομοφοβικές επιθέσεις αυξάνονται. Είναι μια αδιανόητη απόφαση που αναδεικνύει τόσο τον αντιδραστικό χαρακτήρα του ΕΣΡ, όσο, ακόμα περισσότερο, την ανάγκη από την μεριά των εργαζόμενων στα ΜΜΕ να παλέψουν για πραγματικό έλεγχο πάνω στην ενημέρωση”, σχολίασε στην Ε.Α. η Άννα Μήτρου από τους Financial Crimes.

“Δεν εκπλήσσει ακόμα μια άσκηση σκοταδισμού του ΕΣΡ, το οποίο απαγόρεψε την προβολή του Athens Pride γιατί έκρινε ότι δεν πρόκειται για μήνυμα κοινωνικού χαρακτήρα”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά την αδιανόητη απόφαση του ΕΣΡ να κόψει το τηλεοπτικό σποτάκι του Athens Pride από την δημόσια τηλεόραση. “Με τον αγαπημένο τρόπο κάθε απολυταρχίας, την αναφορά δηλαδή σε ένα νόμο, μια παράγραφο, ένα εδάφιο και κάμποσα πρωτόκολλα, το ΕΣΡ φίμωσε το κίνημα των γκέι, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και τρανσεξουαλικών που αγωνίζεται και υψώνει τη φωνή του, και το έκοψε από την τηλεόραση, όπου ως γνωστόν, προβάλλονται απρόσκοπτα οι «φιλανθρωπίες» του τζόγου, το «κοινωνικό» πρόσωπο των εταιριών που απολύουν ραγδαία εργαζόμενους, τα προεκλογικά σποτ των καταχρεωμένων κομμάτων που και δεν πληρώνουν και τα χρέη τους χαρίζονται σκανδαλωδώς...”.


Οι ρίζες της καταπίεσης

Πηγή του αρνητικού στίγματος που έχει η ομοφυλοφιλία στις σύγχρονες καπιταλιστικές κοινωνίες δεν είναι γενικώς τα λάθος μυαλά των ανθρώπων και οι νοοτροπίες. Είναι οι ίδιοι οι θεσμοί της αστικής κοινωνίας. Οικογένεια, εκπαίδευση, ΜΜΕ, θρησκεία, κατασταλτικοί μηχανισμοί βρίσκονται πίσω από τα στερεότυπα για την ομοφυλοφιλία και οι ίδιοι σήμερα ενορχηστρώνουν το σεξισμό και τις διακρίσεις. Από αυτή την αφετηρία ξεκινάει ο Κώστας Τορπουζίδης στο βιβλίο του “Ομοφυλοφιλία, σεξουαλικότητα και η πάλη για την απελευθέρωση”.

Στην συνέχεια, πατώντας στην κληρονομιά του Ένγκελς και το έργο του «Καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους», αναλύει πώς το πέρασμα από τις προϊστορικές κοινωνίες τροφοσυλλεκτών στις αγροτικές, μόνιμα εγκατεστημένες κοινωνίες που διέθεταν πλεόνασμα, οδήγησε στην δημιουργία των πρώτων ταξικών κοινωνιών, την «ιστορική ήττα του γυναικείου φύλου» και τη θεσμοθέτηση των σεξουαλικών σχέσεων και ρόλων με τρόπο που να εξυπηρετεί τη διαιώνιση του εκάστοτε τρόπου παραγωγής από γενιά σε γενιά.

Στον καπιταλισμό, η πυρηνική οικογένεια φορτώνεται στις πλάτες της την αναπαραγωγή της εργατικής τάξης εξοικονομώντας για τους καπιταλιστές ένα τεράστιο κομμάτι κοινωνικής εργασίας που προσφέρεται τσάμπα από τις γυναίκες. Αλλά η καταπίεση απλώνεται παρά πέρα. Όπως εξηγεί η Δήμητρα Κυρίλου στην παρουσίασή της για το βιβλίο του Κώστα Τορπουζίδη (ΕΑ 1022) “Ο ρομαντικός έρωτας, η μονογαμία, η συμβίωση και κοινωνικότητα ανά ζεύγη με τα παιδιά τους δεν είναι αιώνιες αυθόρμητες ανάγκες των ανθρώπων ούτε ήταν ποτέ: Καλλιεργήθηκαν συστηματικά, με κρυφό και φανερό τρόπο για να δικαιώσουν την αναγκαιότητα της οικογένειας. Οι ομοφυλόφιλοι δεν χωράνε σε αυτό το κάδρο, είναι παραφωνία και σαν τέτοιοι εξοβελίζονται”.

Ο Μάης του '68 σήμανε τη γέννηση του κινήματος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Από τα γεγονότα της εξέγερσης του Στόουνγουολ στη Νέα Υόρκη το 1969 και τη γέννηση του Gay Liberation Front στα χνάρια των απελευθερωτικών κινημάτων μέχρι την πτώση της χούντας στην Ελλάδα και το ΑΚΟΕ, το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας, ο Κώστας Τορπουζίδης κάνει μια εκτενή αναφορά στο σύγχρονο γκέι κίνημα.

Το βιβλίο θέτει το ζητούμενο στο σήμερα μιας Αριστεράς που δεν αποφεύγει ούτε κουκουλώνει τη σεξιστική καταπίεση, αλλά αναδεικνύει τις συγκεκριμένες πολιτικές μάχες και ανοίγει δρόμους για να ενώσει αποτελεσματικά όλα τα κομμάτια του εργατικού κινήματος ενάντια στις ρατσιστικές και σεξιστικές διαιρέσεις προς την προοπτική μιας κοινωνίας συνολικής απελευθέρωσης.


Μαρξιστικό βιβλιοπωλείο

Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο βρέθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, στη 2η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι συζητήσεις που άνοιγαν ήταν πολύ πλούσιες. Μπορούμε να πούμε ότι το ενδιαφέρον περιστρεφόταν γύρω από τρεις κατηγορίες βιβλίων.

Πρώτα απ'όλα τα βιβλία που σχετίζονταν με το φασισμό και το ρατσισμό. Πολύς κόσμος ερχόταν στα τραπεζάκια που φιλοξενούσαν το Μ.Β και ζήταγε βιβλία κυρίως το “Η φασιστική απειλή και η πάλη για να την τσακίσουμε” του Κ. Πίττα και το “Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό σήμερα” του Θ. Καμπαγιάννη, αλλά και βιβλία όπως του R.O.Paxton, “Η ανατομία του φασισμού” και το καινούργιο βιβλίο των Antifa Scripta “Ο Ελληνικός φασισμός στο μεσοπόλεμο”. Ιδιαίτερα κόσμος από την επαρχία που έχει δώσει μάχες ενάντια στους νεοναζί ερχόταν πολύ διψασμένος να εξοπλιστεί με ιδέες για το πώς συνεχίζουμε.

Μια δεύτερη κατηγορία βιβλίων που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον ήταν αυτά που αφορούσαν την ιστορία του κινήματος, όπως το “Αντεπίθεση” του J. Newsinger για τους αγώνες της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ του '30, η έκδοση του Μ.Β για το εργατικό κίνημα στη Γαλλία του 1936 και η “Λαϊκή ιστορία του κόσμου” του Κρις Χάρμαν. Μεγάλη ζήτηση είχαν και τα βιβλία των κλασσικών του μαρξισμού. Το “Κομμουνιστικό Μανιφέστο” των Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς, “Η καταγωγή της οικογένειας” του Φ.Ένγκελς, το “Κράτος κι Επανάσταση” και το “Αριστερισμός – η παιδική ασθένεια του κομμουνισμού” του Λένιν.

Ηλίας Κολοβός, Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

• Το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο συμμετέχει στην Έκθεση Βιβλίου στο Πεδίο του Άρεως, στο περίπτερο 32. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Ιούνη.

Από τις 7 μέχρι τις 23 Ιούνη το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο θα δώσει το παρών στο 32ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στο άγαλμα του Ελ.Βενιζέλου στην Αριστοτέλους.