Βήμα-βήμα χτίστηκε ο αγώνας

Η απόφαση των εργαζόμενων της ΕΡΤ για μετωπική σύγκρουση με την συγκυβέρνηση με κατάληψη του Ραδιομεγάρου και μετάδοση απεργιακού προγράμματος υπό τον έλεγχό τους, είναι αποτέλεσμα της συσσωρευμένης εμπειρίας από τους μεγάλους και συνεχείς αγώνες που έχουν δώσει τα τελευταία χρόνια. Στους αγώνες αυτούς, η συζήτηση για την κλιμάκωση με απεργίες διαρκείας, καταλήψεις και απεργιακά δελτία -στο δρόμο που είχαν ανοίξει οι απεργοί του Αλτερ και της Ελευθεροτυπίας- ερχόταν ξανά και ξανά στο προσκήνιο.

Οι μνημονιακές πολιτικές είχαν από την πρώτη στιγμή βάλει στο μάτι τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Το σχέδιο “αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ” του πρώην υπουργού Τύπου του ΠΑΣΟΚ Η.Μόσιαλου, πριν ενάμιση χρόνο (με λουκέτο σε ΕΤ-1, ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ και “Ραδιοτηλεόραση”, με συγχώνευση των τριών ραδιοσταθμών της Θεσσαλονίκης σε έναν και των 19 περιφερειακών σε εννέα, με απολύσεις συμβασιούχων, με περικοπή μισθών και θέσεων εργασίας, με ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ και λεηλασία του αρχειακού υλικού της κ.α.), ήταν ο προπομπός της σημερινής επίθεσης Σαμαρά. Ο λόγος που δεν προχώρησε ήταν οι μαζικές αντιδράσεις των εργαζόμενων με επαναλαμβανόμενες απεργίες και στάσεις εργασίας, με διαμαρτυρίες και συλλαλητήρια για πάνω από τρεις μήνες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2011.

«Εναλλακτική απεργιακή ενημέρωση»

“Δεν λείπουν και οι ριζοσπαστικές φωνές, που ζητάνε απεργιακή κλιμάκωση, σκληρές περιφρουρήσεις, υλοποίηση απεργιακού ταμείου και εναλλακτικής απεργιακής ενημέρωσης” ενημέρωναν (16/9/2011) οι Financial Crimes στο μπλογκ τους για τις συνελεύσεις τότε των δημοσιογράφων και των εργαζόμενων της ΕΡΤ, προβάλλοντας ως παράδειγμα την πρόταση της “Πρωτοβουλίας εργαζόμενων στην ΕΡΤ”:

“Απεργία Διαρκείας σε όλη την ΕΡΤ από αύριο...Συγκρότηση απεργιακού ταμείου για την ενίσχυση των πιο αδύναμων οικονομικά συνάδελφων για να αντέξουν ένα μακρύ αγώνα. Απεργιακές περιφρουρήσεις καθημερινά...Κατάληψη των εγκαταστάσεων στην Κατεχάκη για να επιβάλουμε ότι η ΕΤ1 δεν θα κλείσει όσες αποφάσεις και αν παίρνουν στη βουλή. Να συνεδριάσει άμεσα το διασωματειακό των ΜΜΕ για να αποφασίσει απεργία σε όλα τα ΜΜΕ...Με ευθύνη της Ομοσπονδίας και της επιτροπής αγώνα των δημοσιογράφων, να βγαίνει απεργιακό δελτίο ειδήσεων για όλες τις ημέρες της απεργίας. Να μετατρέψουμε την ΕΡΤ σε αυτό που θέλει πραγματικά ο αγωνιζόμενος κόσμος της δουλειάς, ένα κανάλι που να μην αναπαράγει τα ψέματα των υπουργών και της κυβέρνησης, αλλά αντίθετα να προβάλλει τους κλάδους που αγωνίζονται και παλεύουν”.

Σε αυτό το κλίμα έδωσαν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ όλες τις μάχες τους μέχρι σήμερα -ενάντια στις μειώσεις μισθών, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, τις απολύσεις συμβασιούχων, τις αδιαφανείς προσλήψεις, τις μεικτές παραγωγές, την υφαρπαγή ανταποδοτικού τέλους, τη λογοκρισία κ.α. Με κορυφαίες στιγμές: τη διακοπή στις 9 Δεκέμβρη του '11 της απευθείας μετάδοσης της συνέντευξης τύπου του Παπαδήμου στη ΝΕΤ λόγω κατάληψης των εργαζόμενων στον τρίτο όροφο του Ραδιομεγάρου, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων. Την απεργία διαρκείας της ΠΟΣΠΕΡΤ το Γενάρη του 2012 για τη ΣΣΕ. Τις απεργίες και τις συγκεντρώσεις για την επαναφορά της εκπομπής “Πρωινή Ενημέρωση” το Νοέμβρη του '12. Τις πρόσφατες απεργίες των δημοσιογράφων κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτές οι μάχες κράτησαν την ΕΡΤ ανοιχτή όλα τα τελευταία χρόνια και βήμα-βήμα διαμόρφωσαν τις σημερινές αγωνιστικές συνθήκες της κατάληψης και του εργατικού ελέγχου.