Στην τέταρτη βδομάδα μπήκε ο αγώνας στην ΕΡΤ, με τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να κρατούν το κανάλι και το ραδιόφωνο υπό τον έλεγχό τους, παρά τους εκφοβισμούς, την τρομοκρατία και τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης.
Η κίνηση της νέας ανασχηματισμένης κυβέρνησης να στείλει χαρτιά απόλυσης στα σπίτια των εργαζομένων, την περασμένη Τετάρτη, δεν πτόησε στο ελάχιστο διοικητικούς, δημοσιογράφους και τεχνικούς. “Με…μπακαλόχαρτα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν τρομοκρατούνται.” ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του συντονιστικού των δημοσιογράφων.
Η κυβέρνηση μέσω του υπουργοποιημένου Παντελή Καψή, παίζοντας το παιχνίδι του καλού και κακού μπάτσου, ξεκινάει την ίδια μέρα διαπραγματεύσεις. Μέχρι και την ημέρα που γραφόταν αυτό το κείμενο, οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν καταλήξει πουθενά. Από τη μια ο Καψής μιλάει για μεταβατικό φορέα, 2000 εργαζόμενους σε αυτόν με δίμηνες συμβάσεις, αποζημιώσεις με βάση το ενιαίο μισθολόγιο κι από την άλλη, οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την απόλυση κανενός συναδέλφου, αντιλαμβανόμενοι την κοροϊδία που στήνει η κυβέρνηση.
Η κατειλημμένη ΕΡΤ έχει αποτελέσει ελπίδα και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε κομμάτι εργαζομένων που αντιμετωπίζει το κλείσιμο και την απόλυση. Το “θα γίνουμε ΕΡΤ” προκαλεί τρόμο στον Άδωνι που θέλει να κλείσει νοσοκομεία, στον Μητσοτάκη που θέλει να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους κλπ. Γι' αυτό κι από το αποφασίζουμε και διατάζουμε με το ξαφνικό “μαύρο” του Κεδίκογλου, οδηγείται ο Καψής σε διαπραγματευτικά τεχνάσματα από τη μια και σε απειλές, ότι αν οι διαπραγματεύσεις δεν λήξουν σύντομα θα αναζητηθούν “άλλες λύσεις”, από την άλλη.
Οι τρεις βδομάδες όμως που έχουν προηγηθεί με αυτοδιαχειριζόμενη την ΕΡΤ, είναι πολύ δυνατή εμπειρία για τους εργαζόμενούς της για να “μασήσουν” στα άτσαλα κόλπα της κυβέρνησης. Αντί αυτού κλιμακώνουν, κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά για τη συνέχεια του αγώνα μέχρι τη νίκη. Το ξεκίνημα απεργιακού ταμείου από την Τετάρτη 3/7, έρχεται σαν απάντηση στις προκλήσεις της κυβέρνησης που αμφισβητούσε την αντοχή και τη διάρκεια που μπορεί να έχει ο αγώνας στην ΕΡΤ, δεδομένων και των δυσκολιών που προκαλεί η οικονομική εξουθένωση, οι δυσκολίες της αυτοδιαχείρισης αλλά και η καλοκαιρινή περίοδος.
Απεργιακό Ταμείο
Το απεργιακό ταμείο, ξεκίνησε σαν απαίτηση του πιο ριζοσπαστικού κομματιού εντός των εργαζομένων κι έγινε μαζική απαίτηση στις συνελεύσεις.
Μετά από πρόταση της Ειρήνης Φωτέλλη στη συνέλευση της ΠΟΣΠΕΡΤ τη Δευτέρα 1/7 πάρθηκε απόφαση και μπορεί να αποτελέσει σημείο κλειδί για το άπλωμα του αγώνα. Δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους και συμπαραστάτες να ανοιχτούν προς τα έξω, να λάβουν ακόμα μεγαλύτερη συμπαράσταση, να συζητήσουν με τον κόσμο και να διαλύσουν όλες τις συκοφαντίες της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή μπορεί να δώσει ηθική αλλά και υλική προώθηση, για να προχωρήσει ο αγώνας παρά τις δυσκολίες. Συν τοις άλλοις αποτελεί ένα δυνατό παράδειγμα για άλλους χώρους εργαζομένων, που αναρωτιούνται αν μπορούν να αντέξουν έναν αγώνα διαρκείας. Γι' αυτό και πρέπει το απεργιακό ταμείο να πετύχει, δεχόμενο οικονομική ενίσχυση από όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, αλλά κι από κάθε εργαζόμενο χωριστά.
Δεκάδες είναι και οι εκδηλώσεις συμπαράστασης που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, συσπειρώνοντας εκατοντάδες κόσμου. Η ίδια η είδηση για το ξεκίνημα απεργιακού ταμείου, τη Δευτέρα 1/7, έφτασε την ώρα που λάμβανε χώρα εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την ΕΡΤ στα Πετράλωνα, με ομιλητές τους δημοσιογράφους Ν. Μπράτσο, Γ. Παυλόπουλο και Τ. Αναστασιάδη, ξεσηκώνοντας ενθουσιασμό αλλά και εξασφαλίζοντας τη δέσμευση των παρευρισκομένων, ότι θα συμβάλλουν στη διακίνηση των κουπονιών, σε γειτονιές και χώρους δουλειάς.
Ταυτόχρονα, δυναμώνει εντός του ραδιομεγάρου, η απαίτηση για κοινή συνέλευση και κοινή εκλεγμένη απεργιακή επιτροπή από όλες τις ειδικότητες. Η ενότητα των εργαζομένων της ΕΡΤ, ανεξαρτήτως αντικειμένου, γίνεται αντιληπτό ότι είναι απαραίτητο στοιχείο για τη συνέχεια και την επιτυχία, καθώς και η καλύτερη οργάνωση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σε ένα κατειλημμένο ραδιομέγαρο. Από τις βάρδιες για να λειτουργεί κανονικά το κανάλι σε 24ωρη βάση, το πρόγραμμα και πως διασφαλίζεται ότι αυτό συνεχίζει να αποτελεί φωνή των εργαζομένων και των αγωνιστών, χωρίς πισωγυρίσματα, την περιφρούρηση και την αναζήτηση τρόπων για να γεμίζει πιο συχνά το προαύλιο της ΕΡΤ, ακόμα και τις διαπραγματεύσεις με τον Καψή, χωρίς να αντικαθιστά τις εκλεγμένες ηγεσίες των σωματείων της ΕΡΤ, αλλά και χωρίς να επιτρέπει αντιδημοκρατικούς συμβιβασμούς στην πορεία.