Βραβευμένος εργοδότης

“Οι δύο πλευρές” (οι εκπρόσωποι της εταιρίας από τη μια και οι εκπρόσωποι των δυο επιχειρηματικών εργατικών σωματείων από την άλλη) γράφει η σύμβαση, “συμφωνούν να καταρτίσουν την παρούσα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με κυρίαρχο γνώμονα τη νόμιμη λειτουργία, κατ’ εφαρμογή της διάταξης της παραγράφου 7 του άρθρου 2 του ν. 3845/2010 σχετικά με τα μέτρα για την εφαρμογή του Μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ...”

Ποια είναι η G4S, αυτή η “πρωτοπόρα” εταιρία που έτρεξε να αξιοποιήσει το Μνημόνιο για να κόψει 100 Ευρώ το μήνα από τον μισθό των πιο κακοπληρωμένων εργαζομένων της; Πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρία παροχής υπηρεσιών ασφαλείας στον κόσμο: ανάμεσα στις δραστηριότητές της είναι η ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, η λειτουργία ιδιωτικών φυλακών, η μεταγωγή κρατουμένων, η προστασία “διακεκριμένων” προσώπων -βασιλιάδων, υπουργών, διπλωματικών στελεχών, μεγαλοεπιχειρηματιών- από την οργή των κάθε είδους “υπηκόων” τους και φυσικά η προστασία της “περιουσίας” των πλουσίων -από τις τράπεζες και τις χρηματαποστολές μέχρι τις βίλλες τους και τα ακριβά τους σκάφη.

Αδρά

Για τις “ευγενείς” της αυτές υπηρεσίες η G4S πληρώνεται αδρά. Τα κέρδη της μετρούνται κάθε χρόνο σε δισεκατομμύρια. “Η ανάπτυξη της G4S στην Ελλάδα”, γράφει η ιστοσελίδα της  (www.g4s.gr), “ υπήρξε ραγδαία, τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού όσο και από πλευράς κύκλου εργασιών. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των υπηρεσιών ασφαλείας και αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων και βραβευμένων εργοδοτών...”

Σίγουρα. Βραβευμένη διεθνώς! Σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση War On Want “η G4S πληρώνει τους εργαζομένους της στο Μαλάουι τόσο λίγα που αναγκάζονται να τρέφονται μόνο με ψωμί, αναγκάζονται να ζουν σε σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ή νερό και δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσουν χρήματα ούτε για το σχολείο των παιδιών τους, ούτε για ιατρική περίθαλψη. Κερδίζουν κατά μέσο όρο 13 λίρες το μήνα (περίπου 20 Ευρώ το μήνα το 2007, την εποχή που συντάχθηκε η αναφορά). Οι κυνοτρόφοι της εταιρίας συχνά δουλεύουν σε βάρδιες 18-24 ωρών χωρίς διαλείμματα και τιμωρούνται αν βρεθούν να τρώνε σε ώρα υπηρεσίας. Οι επιστάτες συχνά φέρνουν φαγητό για του σκύλους, αλλά τίποτα για τους φύλακες. Και παρόλο που στη Μοζαμβίκη οι φρουροί της G4S κερδίζουν κατά μέσο όρο 31 λίρες (περίπου 45 Ευρώ) το μήνα, αυτό αντιστοιχεί μόλις στο μισό του βιώσιμου μισθού στη χώρα τους”.

Το ΔΝΤ έχει εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια και στο Μαλάουι και στη Μοζαμβίκη. Και δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η G4S θα αυτοδιαφημίζεται σαν “ένας εκ των κορυφαίων και βραβευμένων εργοδοτών” και στις δυο χώρες. Αυτό που παραμένει άγνωστο είναι από ποιόν προέρχεται αυτή η βράβευση. Από την κυβέρνηση; Την αστυνομία; Τις εργοδοτικές οργανώσεις; 'Η μήπως από το ΔΝΤ αυτοπροσώπως;