Οι στόχοι σε αυτές τις κάλπες

Πρώτος στόχος είναι να πετύχουμε μια πολιτική ήττα για το κυβερνητικό στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ που διαχειρίζεται τη χειρότερη επίθεση σε βάρος της εργατικής τάξης εδώ και δεκαετίες. Ο ίδιος ο Παπανδρέου έχει παραδεχθεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα βαρύνει πάνω στην ικανότητα της κυβέρνησής του να συνεχίσει την πολιτική του Μνημόνιου. Καθένας και καθεμιά που βγήκαμε στους δρόμους όλη αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερα στις 5 Μάη όταν η Βουλή άναβε το πράσινο φως στην Τρόικα, έχουμε κοινό στόχο να μαυρίσουμε αυτούς που εφαρμόζουν τα μέτρα ΔΝΤ-ΕΕ. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα τους αποδυναμώσει, έτσι ώστε κάθε απεργός να μπορεί να αντισταθεί από καλύτερες θέσεις.

Δεύτερος στόχος είναι να οξύνουμε την πολιτική κρίση στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που έθρεψε τις κερδοσκοπικές φούσκες των τραπεζιτών και των άλλων καπιταλιστών και άφησε τη λυπητερή στους εργαζόμενους. Ο Σαμαράς περιμένει με αγωνία το αποτέλεσμα της κάλπης για να δείξει ότι η αλλαγή ηγεσίας μπορεί να ξαναβάλει τη ΝΔ στο παιχνίδι. Ποντάρει στην οργή ενάντια στο Μνημόνιο και στη ραγδαία φθορά του ΠΑΣΟΚ και παριστάνει υποκριτικά ότι αντιπολιτεύεται την πολιτική του ΔΝΤ και της ΕΕ. Έχουμε κάθε συμφέρον να καταψηφίσουμε αυτές τις ψευτιές του κόμματος που έχει λάβαρο τον «εθνάρχη που μας έβαλε στην Ευρώπη». Μια νέα ήττα και κρίση στη ΝΔ θα αποδυναμώσει το στρατόπεδο των αφεντικών, θα του κόψει εφεδρείες συναίνεσης για την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες μας.

Αδιέξοδο

Τρίτος στόχος είναι η απομόνωση της ακροδεξιάς απειλής του ΛΑΟΣ. Οι προσπάθειες του Καρατζαφέρη να μετατρέψει το χουντοφασιστικό περιθώριο σε ευέλικτο δεκανίκι κάθε αντεργατικής επίθεσης οδηγούνται σε αδιέξοδο. Προσφέρθηκε να στηρίξει τον Καραμανλή πέρσι και οδηγήθηκε σε κατάρρευση. Στήριξε την κυβέρνηση του Μνημόνιου φέτος και βγήκε ξανά οφσάιντ. Οι εφημερίδες μιλάνε ότι μπορεί να καταλήξει σε διάσπαση. Είναι η κατάλληλη στιγμή να φάει μια σπρωξιά και από τα αποτελέσματα της κάλπης. Σε όλη την Ευρώπη η ακροδεξιά σηκώνει κεφάλι, εμείς από την Ελλάδα μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι αυτή η τάση μπορεί να αντιστραφεί.

Τέταρτος στόχος είναι η καταγραφή μιας μαζικής στροφής προς τα αριστερά. Οι ιδέες και οι συνειδήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων και νεολαίων έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων. Η ηρωική απεργία των δασκάλων το 2006, οι καταλήψεις των φοιτητών την επόμενη χρονιά, η εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008 και οι αλλεπάλληλες πανεργατικές του 2010 έχουν δημιουργήσει ένα νέο αριστερόστροφο ρεύμα μέσα στα σπλάχνα της κοινωνίας.

Η περσινή εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται ότι δεν κατάφερε να το ανακόψει. Σε αυτές τις κάλπες μπορούμε να το κάνουμε να αναδειχθεί. Σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπάρχουν ψηφοδέλτια της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, καλούμε τους εργαζόμενους να χρησιμοποιήσουν τα άλλα αριστερά ψηφοδέλτια για να στείλουν αυτό το μήνυμα.

Πέμπτος και καθοριστικός στόχος είναι η ανάδειξη του ρεύματος της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Το Μέτωπο των δυνάμεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κατάφερε με την παρουσία του να εμπνεύσει τη συγκρότηση ψηφοδελτίων αυτού του ρεύματος σε 11 από τις 13 Περιφέρειες και σε πολλούς Δήμους, ανάμεσά τους τους τρεις μεγάλους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Δίνοντας την ψήφο μας σε αυτά τα ψηφοδέλτια μπορούμε να στείλουμε το πιο πολύτιμο μήνυμα που μπορεί να βγεί από τις κάλπες: ότι η αριστερά ξαναγεννιέται, ότι το πιο συνεπές στήριγμα των εργατικών αγώνων δυναμώνει και ανανεώνει το πρόγραμμα και τη στρατηγική του σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση.

Οι προτάσεις μας για διαγραφή του χρέους, ανυπακοή στο ΔΝΤ αλλά και στην ΕΚΤ και στον ζουρλομανδύα του ευρώ, για απαγόρευση των απολύσεων και κρατικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο είναι ό,τι πιο ξεκάθαρο κατατέθηκε σε αυτή την εκλογική μάχη. Η μαχητική υπεράσπιση των μεταναστών από τους υποψήφιους της αντικαπιταλιστικής αριστεράς βοήθησε να μπλοκαριστεί το χαρτί του ρατσισμού που προσπαθούν να παίξουν όχι μόνο ΝΔ και ΛΑΟΣ αλλά και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή την Κυριακή, λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα να αναδείξουμε τις δυνάμεις που αρχίζουν να ανανεώνουν την αριστερά, από τα κάτω και από τα αριστερά. Ας το κάνουμε πράξη μαζικά και αποφασιστικά. Ας βοηθήσουμε να ανοίξουν δρόμοι για τις εναλλακτικές λύσεις των εργατών απέναντι στα μαύρα σκοτάδια της κρίσης του καπιταλισμού.