Τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει πτώματα και εθελοντές προσπαθούν απεγνωσμένα να τα συντηρήσουν μέσα στον καύσωνα χρησιμοποιώντας παγοκολώνες και ανεμιστήρες.
«Πολλοί από τους συγγενείς των νεκρών δεν μπορούν να παραλάβουν τις σορούς για ταφή παρά μόνο αν δεχθούν να υπογράψουν μια δήλωση ότι ο άνθρωπός τους …αυτοκτόνησε!» δήλωσε στην εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου ο Χατέμ Ταλίμ, μέλος των Επαναστατών Σοσιαλιστών της Αιγύπτου.
Πολλοί υπογράφουν τη δήλωση για να μπορέσουν να θάψουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί που αρνούνται τη συγκάλυψη της πραγματικής αιτίας θανάτου. Μια γυναίκα δήλωσε στο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mada Masr ότι «θα προτιμούσα να πεθάνω παρά να υπογράψω κάτι τέτοιο. Δεν θα εγκαταλείψω τα δικαιώματα του αδερφού μου».
Ο στρατός οργανώνει επιθέσεις σε βάρος διαδηλωτών σε όλη τη χώρα. «Δεν γίνονται δικαστικές έρευνες για τους θανάτους, ενώ χιλιάδες οδηγούνται στις φυλακές» είπε ο Χατέμ και συμπλήρωσε ότι έχουν κάνει την εμφάνισή τους τοπικές επιτροπές «προστασίας της επανάστασης» που αποτελούνται από τραμπούκους του καθεστώτος, οι οποίοι χτυπούν γυναίκες που φορούν τη μαντήλα και άντρες με γενειάδες.
«Επιβάλουν μια αιματηρή στρατιωτική δικτατορία και επαναφέρουν τους ανθρώπους του Μουμπάρακ στην κυβέρνηση, στα ΜΜΕ και στην οικονομία» συμπλήρωσε ο Χατέμ και συνέχισε: «Τα ΜΜΕ τώρα παρουσιάζουν την επανάσταση της 25 Γενάρη 2011 που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ σαν μια συνομωσία και θέλουν να εμφανίσουν το στρατό σαν τον πραγματικό πρωταγωνιστή και προστάτη της επανάστασης».
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Χατέμ, ο στρατός επέμβηκε γιατί είχε αρχίσει να ανησυχεί για τη δυναμική της επανάστασης ιδιαίτερα ανάμεσα στους εργάτες τους μήνες πριν από την ανατροπή του Μούρσι στις 30 Ιούνη. «Η λαϊκή οργή κατά του Μούρσι είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις. Γι’ αυτό ο στρατός έδωσε υπουργείο στη μεταβατική κυβέρνηση στον ηγέτη των συνδικάτων Καμάλ Αμπού Κεϊτά. Θέλουν να δημιουργήσουν ένα αμορτισέρ ανάμεσα στο καθεστώς τους και στο εργατικό κίνημα».
Μέχρι στιγμής ο στρατός έχει καταφέρει να προωθήσει την αντεπαναστατική επίθεσή του, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή οργή κατά της Προεδρίας Μούρσι σε σημείο που να καταφέρνει να οργανώνει διαδηλώσεις υποστήριξης του στρατού. Για το σκοπό αυτό έχουν τραβήξει προς το μέρος τους δυνάμεις που συμμετείχαν στην ανατροπή του Μουμπάρακ. Ο οπορτουνισμός πολλών φιλελεύθερων πολιτικών, εθνικιστών αλλά και της παλιάς αριστεράς τους έχει οδηγήσει να συμμετέχουν στη «μεταβατική» κυβέρνηση. Γνωστοί πολιτικοί όπως ο αριστερονασερικός Χαμντίν Σαμπάχι έχουν υποστηρίξει την επίθεση του στρατηγού Σίσι κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Επαναστάτες Σοσιαλιστές
Υπάρχει, όμως, μια μειοψηφία, ανάμεσά τους οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές και το Κίνημα της 6 Απρίλη, που στέκονται καθαρά ενάντια στις σφαγές του στρατού ενώ είναι αντίθετοι με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Η άποψή τους είναι ότι οι μάζες μπορούν να κερδιθούν σε νέους αγώνες ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς καθώς η πραγματική φύση του θα αποκαλύπτεται μέσα στο επόμενο διάστημα.
Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές κυκλοφόρησαν μια ανοιχτή επιστολή προς τους υποστηρικτές τους την περασμένη βδομάδα όπου χαρακτηρίζουν τις επιθέσεις του στρατού κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως «Γενική δοκιμή για το πνίξιμο της Αιγυπτιακής Επανάστασης» και προειδοποιούν ότι «οι σφαγές θα επαναληφθούν αύριο σε βάρος κάθε γνήσιας αντιπολίτευσης που θα ξεπροβάλει, ιδιαίτερα κατά του εργατικού κινήματος»… «το είδαμε αυτό με τη επίθεση κατά των απεργών στη Χαλυβουργία του Σουέζ. Οι σφαγές των Ισλαμιστών είναι μόνο τα πρώτα βήματα προς την αντεπανάσταση και πρέπει να τα ξεσκεπάσουμε με αποφασιστικό και ανυποχώρητο τρόπο».
Η επιστολή συνεχίζει εξηγώντας ότι ο κόσμος που βγήκε στους δρόμους στις 30 Ιούνη κατά του Μούρσι απαιτούσε δικαίωση για τα συνθήματα της επανάστασης για «Ψωμί, Ελευθερία και Κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι η «μεταβατική» κυβέρνηση δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις προσδοκίες. «Δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας το γεγονός ότι παρά τις αντιφάσεις στη συνείδησή τους, μεγάλα τμήματα των μαζών έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση… έχουν ανατρέψει δυο προέδρους και τέσσερεις κυβερνήσεις».
Η επιστολή καταλήγει ότι οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές θέλουν να εργαστούν για την οργάνωση «των εργατών και των φτωχών που έκαναν την επανάσταση και συμμετείχαν στο τελευταίο κύμα της 30 Ιούνη και θέλουν να παλέψουν για τους στόχους της επανάστασης που παραμένουν αδικαίωτοι».
Σε αυτή την κατεύθυνση καλούν για το «Επαναστατικό Μέτωπο των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στις αρχές τους και δεν λοξοδρομούν στην αγκαλιά του κράτους και της νέας κυβέρνησης, ούτε συμμαχούν με τους Ισλαμιστές».
Από την εφημερίδα Sosialist Worker του Λονδίνου
Διαβάστε επίσης:
ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η επανάσταση είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρομος
Egyptian Revolutionary Socialists letter to supporters