Στις 7 Σεπτέμβρη πρόκειται να γίνουν εκλογές και το Εργατικό Κόμμα του Kevin Rudd κινδυνεύει να χάσει από το Δεξιό κόμμα του Tony Abbot, γιατί όλη την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση των Εργατικών ήταν η συνέχεια της πολιτικής της δεξιάς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εντατικοποίηση του ρατσισμού ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια, καθώς επίσης και οι περικοπές στα πανεπιστήμια.
Οι σύντροφοι στην Αυστραλία προσπαθούν να δώσουν ενωτικές μάχες με τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους Πράσινους- την επίσημη Αριστερά, ενάντια στην πολιτική των κλειστών συνόρων και των περικοπών.
Την Παρασκευή 16/8 έγινε αντιρατσιστική συγκέντρωση στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ενάντια στην επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών Bob Carr και τα ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Νέες αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις ετοιμάζονται από το Μέτωπο Δράσης για τους Πρόσφυγες (Refugee Action Coalition-RAC) στις 24/8 σε κεντρικά σημεία στο Σίδνεϊ και στη Μελβούρνη και στις 31 Αυγούστου έξω από το γραφείο του αναπληρωτή πρωθυπουργού Antony Albanese στο Σίδνεϊ. Ενώ στις 20/8 κατεβαίνουν σε απεργία οι καθηγητές στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.
Στο διήμερο συμμετείχε επίσης ο Sultoni Farras, ακτιβιστής από την Ινδονησία και μέλος της σοσιαλιστικής οργάνωσης KPO-PRP που μετέφερε τις εικόνες από τους αγώνες στα εργοστάσια τους παλεύουν διεκδικώντας ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, που φτάνουν στο σημείο να κρατάνε τους εργοδότες ομήρους μέχρι να υπογράψουν. Επίσης ο Μohammad Ali Baqiri, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν μετέφερε τις εμπειρίες του από τα κέντρα κράτησης μεταναστών, που σημείωσε ότι το τι κάνει το αντιρατσιστικό κίνημα μετράει πάρα πολύ για αυτούς που κρατούνται μέσα στα στρατόπεδα.
Οι περιγραφές από τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα στο θέμα «Ευρώπη Κρίση, Λιτότητα και Αντίσταση» και ιδιαίτερα της κατάληψης των εργαζόμενων της ΕΡΤ συγκέντρωσαν τεράστιο ενδιαφέρον. Στη διάρκεια της συζήτησης τα περισσότερα ερωτήματα αφορούσαν το ρόλο της Αριστεράς στην Ελλάδα και κυρίως το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα που προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ανάλογη έμπνευση πήραν οι σύντροφοι από τους αγώνες του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος στην εισήγηση «Η πάλη ενάντια στο φασισμό στην Ελλάδα» και ιδιαίτερα από τον ξεσηκωμό των εργατών γης στη Μανωλάδα.
Στη Μελβούρνη μίλησα επίσης σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας Ελλήνων μεταναστών «Όχι στη Χρυσή Αυγή» η οποία έγινε στα γραφεία του πολιτιστικού συλλόγου Δημόκριτος, που φτιάχτηκε τη δεκαετία του ‘30 από μέλη του ΚΚΕ. Η αντιφασιστική αυτή κίνηση οργανώνει καμπάνια ενάντια στο ενδεχόμενο ανοίγματος γραφείων της Χρυσής Αυγής στη Μελβούρνη. Εκπρόσωποι της συμμετείχαν στην εκδήλωση του τοπικού πυρήνα της Solidarity στην Μελβούρνη για την κρίση στην Ελλάδα και για το αντιφασιστικό κίνημα στο πανεπιστήμιο. Η επίσκεψη είχε επίσης μεγάλη κάλυψη από τα ΜΜΕ και στις δύο πόλεις και ιδιαίτερα τα ελληνόφωνα, αφού έδωσα πέντε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, ενώ η εφημερίδα Νέος Κόσμος έγραψε ένα ρεπορτάζ για το ΣΕΚ, την ΚΕΕΡΦΑ, τη Solidarity και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.