ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ: Το απεργιακό κίνημα

Επίσης, με κοινή ανακοίνωση τους τα σωματεία από τα Νοσοκομεία της Ικαρίας, της Χίου, της Λήμνου, της Νάξου-Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων, του 7ου ΙΚΑ, των Μολάων, της Ζακύνθου, του Άργους, του Ψυχιατρικού Τρίπολης, της Κυπαρισσίας, των Κρεστενών, της Κορίνθου, του Καραμανδάνειου Πάτρας καθώς και η Ένωση Γιατρών Λήμνου και η τριμελής επιτροπή ΕΙΝΕΥ Κύμης ζήτησαν από τις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας να προκηρύξουν πανελλαδική απεργία στις 23 Αυγούστου. Η ΠΟΕΔΗΝ πήρε απόφαση ότι καλύπτει με 24ωρη απεργία όποιο σωματείο θελήσει να ανέβει στην Αθήνα.

Το Συντονιστικό των Νοσοκομείων και των Επιτροπών Αγώνα καλεί σε ανοιχτή συνέλευση για την συνέχεια του αγώνα την ίδια μέρα το απόγευμα στις 7.30μμ στον Άγιο Σάββα.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 20 Αυγούστου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της 3ης και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης κατά τη διάρκεια της 4ωρης στάσης που είχε καλέσει η ΠΟΕΔΗΝ. Η Κατερίνα Αβραμίδου από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο μας έδωσε την εικόνα της κινητοποίησης. «Έγινε μια καλή πορεία, με παλμό και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Από τα νοσοκομεία πανό είχαν το Παπανικολάου, το Ιπποκράτειο, το Παναγιά, το Ψυχιατρικό, ενώ πολλοί εργαζόμενοι είχαν έρθει και από άλλα νοσοκομεία. Είχαν ανέβει επίσης οι εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο της Πέτρας Ολύμπου. Συμμετείχαν και οι ασθενείς μας από τις Δομές Ψυχικής Υγείας καθώς και εργαζόμενοι από την ΕΡΤ, δάσκαλοι και εργαζόμενοι από τους Δήμους. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Την Τετάρτη 21 Αυγούστου θα γίνει σύσκεψη σωματείων και των εργαζόμενων στις 7.30μμ στην ΕΡΤ3».

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν αφού το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει σκληρό πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων και κλεισιμάτων. Όσον αφορά τις διαθεσιμότητες-απολύσεις η τελευταία ανακοίνωση μιλάει για 1618 εργαζόμενους από Νοσοκομεία τόσο της Αττικής όσο και της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία «θύματα» ήταν οι 61 εργαζόμενοι από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπως ανακοίνωσε ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ της πόλης αφού θα γίνει δραστική μείωση των τμημάτων, των κλινικών και των θέσεων εργασίας και στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο.

H ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Ο Υπουργός Υγείας βάζει χέρι και στις Δημόσιες Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας αν και γνωρίζει ότι οι εισαγωγές και οι επισκέψεις στα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία τριπλασιάστηκαν τα τρία τελευταία χρόνια. Μεθοδεύει την παράδοση της Δημόσιας Ψυχικής Υγείας στις μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και στα ιδιωτικά συμφέροντα. Δεν νοιάζεται για τους ραγδαία αυξανόμενους ψυχικά ασθενείς εξαιτίας των ακολουθούμενων μνημονιακών πολιτικών και έβαλε στο «μάτι» τους τρείς πυλώνες του Δημόσιου Συστήματος Ψυχικής Υγείας της χώρας Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Ψ.Ν. Αττικής και Δρομοκαΐτειο».

Απειλές

Το μεγαλύτερο κομμάτι των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων θα προέλθει από τα Νοσοκομεία τα οποία απειλούνται με εκκένωση από την Τετάρτη 21 Αυγούστου. Σύμφωνα με το σχέδιο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας από την ερχόμενη Τετάρτη σταματούν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο στην Αττική και στα νοσοκομεία Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και Παναγιά στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα θα δρομολογηθεί «διασπορά» νοσηλευόμενων ασθενών από αυτά τα νοσοκομεία προς άλλες μονάδες υγείας.

Οι εργαζόμενοι στο Σισμανόγλειο παρά τη δύσκολη περίοδο του Αυγούστου έχουν ανακοινώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και κινητοποιήσεων. Έχουν ήδη προχωρήσει σε δύο τετράωρες στάσεις εργασίας, την Παρασκευή 16/8 και την Τρίτη 20/8 (με κάλεσμα σε άλλα σωματεία για ανοιχτή σύσκεψη), τη Δευτέρα 19/8 οργάνωσαν συγκέντρωση-συνέλευση, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη, 21 και 22 Αυγούστου, έχουν αποφασίσει δίωρη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (10πμ με 12μ.) στο προαύλιο του νοσοκομείου και κλείσιμο των ταμείων των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων. Την Πέμπτη στις 7.30μμ θα πραγματοποιηθούν συζήτηση και συναυλία στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στα Μελίσσια.

Τέλος, το Υπουργείο αναγνωρίζοντας ότι έχει δυσκολίες να υλοποιήσει τα σχέδια του έφερε στο προσκήνιο άλλον έναν εκβιασμό. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Άδωνι Γεωργιάδη αν δεν περάσει η «αναδιοργάνωση» του ΕΣΥ θα εφαρμοστεί ο νόμος που έχει ήδη ψηφιστεί από τον Νοέμβρη του 2012 και προβλέπει ότι από 1/1/2014 κάθε ασθενής θα πληρώνει 25 ευρώ σε περίπτωση που θα κάνει εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και 1 ευρώ για κάθε συνταγή χορήγησης φαρμάκων. Σήμερα, η εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομείο και η συνταγογράφηση δε χρεώνονται.

Η μοναδική απάντηση στους εκβιασμούς, στα κλεισίματα και τις απολύσεις είναι ο συντονισμός με τους υπόλοιπους κλάδους και ο απεργιακός αγώνας διαρκείας για την ανατροπή της κυβέρνησης και των επιθέσεων της.

Διαβάστε επίσης:
ΕΡΤ: Το απεργιακό κίνημα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: Το απεργιακό κίνημα