Συγκεκριμένα, η 48ωρη απεργία θα είναι κομμάτι μίας εβδομάδας αγωνιστικών κινητοποιήσεων από τη Δευτέρα 16 έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία η ΑΔΕΔΥ καλεί τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία των εργαζόμενων να αποφασίσουν -μέσα από Γενικές Συνελεύσεις- συλλαλητήρια και άλλες μορφές κινητοποιήσεων και να κάνουν προτάσεις για τη συνέχεια του αγώνα. Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα απεργιακά βήματα. Ενώ οι τελικές αποφάσεις θα προσδιοριστούν σε νέο Γενικό Συμβούλιο το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη.
Η απόφαση για 48ωρη απεργία είναι αποτέλεσμα της πίεσης που έχει δεχτεί η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ από όλους τους χώρους της δύναμής της να κλιμακώσει τον αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις και τα κλεισίματα δημόσιων υπηρεσιών, ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Το ίδιο το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στο υπουργείο Τουρισμού να μεταφέρει την απόφαση της συνέλευσης του συλλόγου της για απεργιακή κλιμάκωση.
Αντίστοιχα μηνύματα έρχονταν τις προηγούμενες μέρες. Μετά την ΠΟΕ-ΔΟΥ που πρότεινε στην ΑΔΕΔΥ απεργία διαρκείας από μέσα Σεπτέμβρη, ανάλογο αίτημα με “αιχμή απεργία διαρκείας το συντομότερο δυνατόν” διατύπωσαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες και τα Σωματεία του υπουργείου Εργασίας. Οι ίδιες Ομοσπονδίες έχουν αποφασίσει να ξεκινήσουν άμεσα έναν τέτοιο αγώνα σε συντονισμό με το υπόλοιπο Δημόσιο.
Σε παρόμοιο προσανατολισμό κατέληξαν οι 15 Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ, ΔΟΕ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ, ΠΟΕ-ΔΟΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΟΔΠΤΕ, ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ, ΠΟΣΕ ΙΚΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΔ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΑΕΕ και ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΡΟ) που συμμετείχαν σε σύσκεψη της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 28/8. Οπως αναφέρουν: “Εμείς που συμμετείχαμε στη σύσκεψη δεσμευόμαστε να ανοίξουμε διαδικασίες γενικών συνελεύσεων στους χώρους μας με σκοπό, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη, μια γενικευμένη απεργιακή κινητοποίηση σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την ανατροπή της πολιτικής Κυβέρνησης-Τρόικας”.
Οι αποφάσεις των Ομοσπονδιών είναι με τη σειρά τους αποτέλεσμα της πίεσης της βάσης των εργαζόμενων που απαιτεί από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων εδώ και τώρα. Αυτό ήταν το κλίμα που κυριάρχησε και στη σύσκεψη που κάλεσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τα ΔΣ των Σωματείων της Αττικής την Πέμπτη 29/8. Η σύσκεψη έγινε για να συζητηθεί η στάση εργασίας της Ομοσπονδίας την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη όταν θα δικάζονταν τα μέλη του Γενικού της Συμβουλίου για τις απεργιακές κινητοποιήσεις του Οκτώβρη του 2011, αλλά και η συνέχεια του αγώνα. Μια σειρά συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων των δήμων, όπως Βριλήσσια, Ν. Ηράκλειο, Αγιος Δημήτριος, Πεύκη, μίλησαν για την ανάγκη της κλιμάκωσης των απεργιακών κινητοποιήσεων σε συντονισμό με τους καθηγητές, τα νοσοκομεία και όλο το δημόσιο. Ετσι ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ έκλεισε τη σύσκεψη λέγοντας ότι, σε περίπτωση που ξεκινήσουν απεργία διαρκείας οι καθηγητές, η Ομοσπονδία θα μπει στον αγώνα από τις 23 Σεπτέμβρη.
Μαζική συμμετοχή
Σημαντικό ρόλο στην απόφαση για 48ωρη απεργία έπαιξε και η μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 29/8, την παραμονή του Γενικού της Συμβουλίου. Χιλιάδες διαδήλωσαν από την πλατεία Κλαυθμώνος στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με βασική συζήτηση σε όλα τα μπλοκ των απεργών να είναι η απεργιακή κλιμάκωση.
“Είμαστε 500 καθαρίστριες από το υπουργείο Οικονομικών που μας διώχνουν, από όλο το υπουργείο διάλεξαν εμάς”, μας είπε η Γεωργία Ουλή, από τη ΔΟΥ Ναυπλίου. “Είμαστε με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου που έλεγε ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είμαστε 4ωρες, τους στοιχίζουμε ελάχιστα και αυτή τη στιγμή καταργούν τις οργανικές θέσεις των καθαριστριών για να βάλουν συνεργεία και να πάρουν τις μίζες. Δηλαδή να πλουτίζει ένας και να πεινάνε πολλοί. Αυτό κάνουν, οι αλήτες. Είμαστε σε κινητοποίηση και θα είμαστε εδώ, δε θα σταματήσουμε σε καμία περίπτωση”.
“Το σχέδιο είναι να πάνε όλα στα ιδιωτικά συμφέροντα”, μας είπε η Γεωργία Σουλτάτη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΕΚΑ. “Σε αυτή τη φάση 100 συνάδελφοι απειλούνται με απόλυση γιατί οι διαθεσιμότητες είναι απόλυση, δε πρέπει να γελιόμαστε. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην αξιολόγηση που λένε, δεν υπάρχει αξιολόγηση αλλά και να υπήρχε, δεν έχει στόχο καμιά διοικητική μεταρρύθμιση, αλλά τις απολύσεις. Παρά τη χρονική δυσκολία, ως εργαζόμενοι κάναμε κινητοποιήσεις μέσα στον Αύγουστο, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις, παραστάσεις και θα συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο και με γενικές συνελεύσεις θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας”.
“Στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εργων τίθενται σε διαθεσιμότητα 750 υπάλληλοι, δηλαδή το 25% των υπαλλήλων της γραμματείας”, μας είπε ο Δημήτρης Λάμπρου, πρόεδρος του Συλλόγου ΥΠΕΧΩΔΕ Δυτικής Ελλάδας. “Είναι ένα ποσοστό πρωτόγνωρο τη στιγμή που το Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλά για διαθεσιμότητες της τάξης του 4%. Διαλύεται δηλαδή ένα πρώην υπουργείο, το υπουργείο δημοσίων έργων. Δε θα εκτελεί δημόσια έργα. Δε θα έχει καμία περιφερειακή υπηρεσία. Ισως εκτελούν τα έργα κάποιοι ιδιώτες και ίσως τα επιβλέπουν κάποιοι ιδιώτες, χωρίς τον κρατικό έλεγχο. Διαλύονται όλοι οι τομείς αποκατάστασης σεισμοπλήκτων σε μια χώρα που είναι σεισμογενής, ιδιαίτερα η δυτική της πλευρά. Αναρωτιόμαστε λοιπόν πώς θα αντιμετωπιστούν οι φυσικές καταστροφές στο εξής. Είμαστε σήμερα σε απεργία, θα είμαστε αύριο σε απεργία και θα είμαστε και στη συνέχεια”.
Με πανό συμμετείχαν ακόμα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΥΠΑΝ, η ΟΛΜΕ, οι Σύλλογοι Εργαζόμενων ΕΜΠ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων περιφέρειας Αττικής. Στο υπουργείο Υγείας συγκεντρώθηκαν τα Σωματεία των νοσοκομείων πριν ενωθούν με όλους τους απεργούς στην Κλαυθμώνος.
Διαβάστε επίσης