Αίγυπτος: Ο στρατός στοχοποιεί την Αριστερά

Έμεινε αλύγιστος, ώσπου τελικά ακτιβιστές τον υποδέχθηκαν στο Κάιρο την Κυριακή το βράδυ. “Απελευθερώθηκα χάρη στην πίεση όλων όσων έδειξαν την αλληλεγγύη τους, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε. Ήταν τόσο μεγάλη η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεσή του μετά τη σύλληψη ώστε η πρώτη ερώτηση από την αστυνομία στην επίσημη απολογία ήταν “Ποιος είναι ο Χάιθαμ Μουχαμεντάιν; Όλοι για σένα μιλάνε.” Ο Ουασίμ Ουάγκντι μάς μεταφέρει την εικόνα από το Κάιρο: “Η αλληλεγγύη που πήρε ο Χάιθαμ ήταν εντυπωσιακή. Πολλοί βιομηχανικοί εργάτες συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. Πολλών διαφορετικών ειδών εργατικά σωματεία κυκλοφόρησαν ανακοινώσεις αλληλεγγύης με τον Χάιθαμ. Διαδηλώσεις έγιναν στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Φαγιούμ, το Πορτ Σάιντ και το Σουέζ.

Ωστόσο, οι κατηγορίες σε βάρος του παραμένουν. Συνελήφθη όταν τον σταμάτησε η αστυνομία στο λεωφορείο όπου είχε επιβιβαστεί. Πήγαινε να συναντηθεί με μια ομάδα εργατών στο Σουέζ που του είχαν ζητήσει να τους εκπροσωπήσει. Η αστυνομία σχολίασε το γεγονός ότι έχει γένια και τον ρώτησαν αν είναι μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Τον κατέβασαν από το λεωφορείο και τους έδειξε την δικηγορική του ταυτότητα.

Μέσα στην τσάντα του είχε φυλλάδια για τις διαδηλώσεις της 30ης Ιούνη ενάντια στη Μουσουλμανική Αδλεφότητα. Όμως είχε και υλικό ενάντια στους στρατιωτικούς μετά την πτώση της Αδελφότητας. Μεταφέρθηκε κρατούμενος σε αστυνομικό τμήμα του Σουέζ και υπέστη ανάκριση.

Η καταστολή των στρατιωτικών ως τώρα στοχεύει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Οι δυνάμεις καταστολής σκότωσαν εκατοντάδες υποστηρικτές της που διαδήλωναν για την επιστροφή του Μούρσι. Οι Επαναστάτες Σοσιαλιστές είχαν πάρει μέρος στις διαδηλώσεις της 30 Ιούνη ενάντια στον Μούρσι. Όμως κράτησαν το κουράγιο τους και μετά την πτώση του Μούρσι, μιλώντας ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς. Είναι προφανές ότι έτσι έχουν μπει στο μάτι της κυβέρνησης.