“Ξέραμε ότι σε περίοδο διακοπών [στη Γαλλία από τις 23 Οκτώβρη ως τις 3 Νοέμβρη είναι οι φθινοπωρινές διακοπές των σχολείων] θα είχαμε χαμηλότερη συμμετοχή, όμως και πάλι υπήρχε πολύς κόσμος στο δρόμο. Βρείτε μου μια άλλη χώρα όπου σε επτά διαδοχικές κινητοποιήσεις συμμετέχουν από δύο εώς τριάμισυ εκατομμύρια κόσμος. Η μάχη ενάντια στο νέο συνταξιοδοτικό δεν έχει τελειώσει. Στις 6 Νοέμβρη έχουμε την επόμενη κινητοποίηση και θα έχουμε ακόμη περισσότερο κόσμο. Στο μεταξύ θα ξανανοίξουν τα σχολεία και θα ξαναρχίσουν οι απεργίες. Θα δούμε τι θα αποφασίσουν οι μαθητές λυκείου και τι θα κάνει η διασυνδικαλιστική επιτροπή. Ας προσέχουν αυτοί που νομίζουν ότι πέτυχαν οριστικές νίκες, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Η δυναμική του κινήματος θα δείξει αντοχές το επόμενο διάστημα γιατί η εξέγερση δεν έχει να κάνει μόνο με το ζήτημα των συντάξεων. Η ρήξη μοιάζει με εκείνη την περίοδο του δημοψηφίσματος για το Ευρωσύνταγμα. Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα στην πλειοψηφία του κόσμου και σ'αυτά που σκέφτεται η πολιτική ελίτ”.
Δυναμική
Στην πραγματικότητα η τελευταία γενική απεργία έδειξε πόση δυναμική έχει το εργατικό κίνημα στη Γαλλία παρότι οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις που στέκονται ενάντια στο Σαρκοζί – με πιο βασικές το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το ΚΚ- κάθε άλλο παρά βοήθησαν στο να το στηρίξουν και να το απλώσουν. Αρνήθηκαν να καλέσουν σε απεργία διαρκείας, στρέφοντας τις ελπίδες του κόσμου στο τι θα συμβεί μέσα στη Βουλή και τη Γερουσία. Ο Μπεζανσενό ξεκαθαρίζει ότι για το NPA το ζήτημα δεν είναι οι ελπίδες να μετατοπιστούν το 2012 για να ηττηθεί ο Σαρκοζί στις εκλογές, αλλά η κλιμάκωση του κινήματος εδώ και τώρα. “Αυτοί που ποντάρουν στο γεγονός ότι πέρασε η μεταρρύθμιση κόντρα στη θέληση του κόσμου για να πουν ότι ανοίγει πλατιά λεωφόρος για την αριστερά απατώνται. Δεν βρισκόμαστε στο τέλος του κινήματος γιατί ο Σαρκοζί δεν θα περιμένει το 2012 για να συνεχίσει τις επιθέσεις του. Αν δεν τον σταματήσουμε, θα χτυπήσει τις κατακτήσεις του 35ωρου, τις πληρωμένες διακοπές, έχει ένα συνολικό πρόγραμμα λιτότητας. Το ζήτημα του κινήματος δεν πρέπει να περιορίζεται στην κοινοβουλευτική εναλλαγή. Θα υπάρξουν πολλές επιθέσεις σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπήκαν στην αντίσταση για να μην προχωρήσουν όλες αυτές οι καινούγιες επιθέσεις.”
Το Σάββατο, 6 Νοέμβρη, εργαζόμενοι και νεολαία θα ξαναπλημμυρίσουν τους δρόμους σε όλη τη Γαλλία, ετοιμάζοντας τη συνέχεια.