Ανατριχιαστικές είναι οι μαρτυρίες των πρώτων έξι Ελλήνων επιβατών του «Στόλου της Ελευθερίας» που απελάθηκαν από το Ισραήλ και επέστρεψαν το πρωί της Τρίτης στη χώρα. Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Πρωτοβουλία «Ενα καράβι για τη Γάζα» την Τρίτη το μεσημέρι στο Πολυτεχνείο, μίλησαν τέσσερις από τους έξι ακτιβιστές που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή -δύο βρίσκονταν στο πλοίο «Σφενδόνη» και δύο στο «Ελεύθερη Μεσόγειος»- περιγράφοντας τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησαν κατά τη διάρκεια τόσο της τρομοκρατικής επίθεσης των ισραηλινών κομάντος στα πλοία όσο και της ομηρίας τους τις επόμενες ώρες.
Τη συνέντευξη τύπου άνοιξε ο Γιάννης Μαϊστρος, πανεπιστημιακός, μέλος της Πρωτοβουλίας: «Πρόκειται για μείζον θέμα με τεράστια διάσταση, ανθρωπιστική και πολιτική, σε διεθνές επίπεδο. Πρόκειται για κατάληψη ελληνικών πλοίων σε διεθνή ύδατα, για την αιχμαλωσία πληρωμάτων και επιβαινόντων, ειρηνικών ακτιβιστών, για απαγωγή τους από το κράτος του Ισραήλ, στέρηση δικαιωμάτων και αποκλεισμό από κάθε επικοινωνία με ένα αδιασαφήνιστο καθεστώς».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Σηφακάκης, μέλος της Πρωτοβουλίας και της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο: «Διεκδικούμε να διακοπεί κάθε σχέση με το κράτος τρομοκράτη, να κλείσει η πρεσβεία των σιωνιστών. Διαδηλώσαμε χτες κατά χιλιάδες και συνεχίζουμε την Πέμπτη 3 Ιούνη με νέα διαδήλωση στις 7μμ στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών για να τονίσουμε τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης».
«Πειρατεία»
Στη συνέχεια μίλησε ο Μιχάλης Γρηγορόπουλος, μέλος του πληρώματος στο «Ελεύθερη Μεσόγειος»: «Εγινε πειρατεία σε διεθνή ύδατα, οι σιωνιστές τρομοκράτες ανέβηκαν στο πλοίο παράνομα, μας κράτησαν υπό εξευτελιστικές συνθήκες, μας είχαν καθισμένους κάτω με τα όπλα από πάνω, μας τραβούσαν συνεχώς βίντεο, μας κράτησαν στη φυλακή. Μαζί να καταγγείλουμε την ελληνική κυβέρνηση που δεν παρείχε καμία βοήθεια, η πρεσβεία ήταν άφαντη. Να καταγγείλουμε και την κυπριακή κυβέρνηση που μας έδιωξε.
Οι σιωνιστές δεν μας έδωσαν να φάμε και να πιούμε τίποτα, προσωπικά πέρασα πάνω από 10 σωματικούς ελέγχους, μας περνάγανε από μηχανήματα και ανακρίσεις, γελούσαν όταν ζητούσαμε δικηγόρο, μας απειλούσαν ότι θα μας βάλουν φυλακή, μας ζητούσαν να υπογράψουμε χαρτιά στα εβραϊκά, μας πήραν όλα τα προσωπικά αντικείμενα, προσωπικά γύρισα με τα ρούχα που φοράω και τα χαρτιά μου. Χωρίς ενημέρωση μας πήγαν στο αεροδρόμιο και μας απέλασαν με συνοδεία. Οσοι προσπάθησαν να βάλουν το σώμα τους ανθρώπινη ασπίδα υπέστησαν ηλεκτροσόκ και χτυπήθηκαν με πλαστικές σφαίρες στα πόδια. Το Βαγγέλη Πισσία τον ξυλοκόπησαν πάνω από 100 αστυνομικοί στο λιμάνι».
Ανάλογες εικόνες μετέφεραν οι άλλοι τρεις ακτιβιστές. Ο Αρης Παπαδοκωστόπουλος, επιβάτης στο «Ελεύθερη Μεσόγειος»: «Δεχτήκαμε τελευταίοι επίθεση λίγο πριν τις 5 το πρωί, μας επιτέθηκαν τρία φουσκωτά. Δεν προβάλαμε αντίσταση, χτυπηθήκαμε με ηλεκτροσόκ και πλαστικές σφαίρες. Οταν φτάσαμε στο λιμάνι του Ασντόντ συναντήσαμε μια «διαδήλωση» αστυνομικών. Η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης φάνηκε χτες που έμαθα από τους συγγενείς μου ότι χτυπήθηκε η διαδήλωση».
Ο Δημήτρης Γελάλης που βρισκόταν στη «Σφενδόνη»: «Από τις 4-4.30 το πρωί, ενώ είμαστε σε περίοδο ειρήνης έγινε ένας πόλεμος με τη μία πλευρά να έχει όπλα και η άλλη μόνο τα σώματά της σαν ασπίδα. Από αέρα και θάλασσα δεχτήκαμε επίθεση των ισραηλινών κομάντος με πλήρη εξοπλισμό. Ξυλοκοπήθηκαν άγρια πολλοί. Προσωπικά είχα προβλήματα αναπνευστικά από τα χημικά όλη μέρα».
Στη «Σφενδόνη» βρισκόταν και ο Θανάσης Πετρογιάννης, μέλος της ΜΚΟ «Μηχανικοί της Γης»: «Μας συνέλαβαν κομάντος με μάσκες, είχαν δύο γιατρούς και νοσοκόμους με μάσκες που βλέπαμε μόνο τα μάτια τους, δεν έχω ξαναδεί γιατρούς με μάσκες. Στις διαμαρτυρίες μας ότι εδώ είναι διεθνή χωρικά ύδατα, μας μίλησαν για διεθνή ´ισραηλινά´ ύδατα. Προσωπικά, παρά τις συνθήκες, θα ξαναπήγαινα με σκοπό να φτάσουμε στη Γάζα και πιστεύω ότι την επόμενη φορά θα τα καταφέρουμε».
ΙΣΡΑΗΛ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ, ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ
Σπάστε τον αποκλεισμό, κλείστε την πρεσβεία
Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στα σκάφη του «Στόλου της Ελευθερίας» τα ξημερώματα της Δευτέρας, 31 του Μάη, ξεπέρασε την πιο νοσηρή φαντασία. Φουσκωτά σκάφη γεμάτα με ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ περικύκλωσαν τα πλοιάρια, την ώρα που ελικόπτερα πλησίαζαν από ψηλά. Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο πλοίο της αποστολής, το τουρκικό Μαβί Μαρμαρά, δέχτηκε την πρώτη και πιο άγρια επίθεση.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αναφέρονται από 9 εώς 20 νεκροί και πολλές δεκάδες τραυματίες. Οι ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ με πραγματικά πυρά ενάντια στους άοπλους ακτιβιστές. Αφού καταλήφθηκε με αυτόν τον τρόπο το Μαβί Μαρμαρά, σειρά είχαν τα επόμενα μικρότερα πλοία. Ολοι οι ακτιβιστές που επέβαιναν στα σκάφη βρίσκονται αιχμάλωτοι του Ισραήλ. Εξι Έλληνες επέστρεψαν έχοντας απελαθεί το πρωί της Τρίτης για να φέρουν τις πρώτες πληροφορίες, ενώ οι περισσότεροι αρνούνται να υπογράψουν τις απελάσεις τους.
Η αιματηρή πειρατεία των Ισραηλινών έγινε 150 χιλιόμετρα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας, σε διεθνή ύδατα, εκεί όπου τα πλοία θεωρούνται ξένο εθνικό έδαφος. Η επίθεση στο Μαβί Μαρμαρά ισοδυναμεί δηλαδή με εισβολή σε τουρκικό έδαφος. Το τουρκικό πλοίο επιλέχθηκε πρώτο γιατί λειτουργούσε ως κέντρο επικοινωνίας με τα υπόλοιπα σκάφη, αλλά και ως κέντρο πληροφόρησης προς τα διεθνή ΜΜΕ. Πάνω στο πλοίο επέβαιναν δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα πρακτορεία.
Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς είχαν στο μυαλό τους οι «εγκέφαλοι» που σχεδίασαν αυτήν την επιχείρηση, όμως είναι φανερό ότι πρόκειται για φιάσκο που μπορεί να έχει ιστορικές επιπτώσεις. Ο στρατός της 4ης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του κόσμου έβαλε στο στόχαστρό του καράβια ακτιβιστών από 50 διαφορετικές χώρες που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα και αντί για μια αναίμακτη επίδειξη δύναμης έχουμε νεκρούς σε επίπεδα πολεμικής συμπλοκής.
Οι πολιτικές ανακατατάξεις αυτού του φιάσκου είναι ανοιχτές μπροστά μας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έκαναν και κάνουν πλάτες στο Ισραήλ για να συνεχίζει την κατοχή, τον πόλεμο και τον αποκλεισμό, τώρα αναγκάζονται να δηλώνουν ότι παίρνουν αποστάσεις και να ζητάνε εξηγήσεις. Η τουρκική κυβέρνηση έχει μπροστά της το δίλημμα πόσο πραγματικά θα προχωρήσει τη διαδικασία ρήξης με το Ισραήλ. Και τα αραβικά καθεστώτα βιώνουν τον πανικό, για το τι θα προκαλέσει στο εσωτερικό τους αυτή η σφαγή. Είχαν βολευτεί με τον αποκλεισμό της Γάζας από το Ισραήλ και περίμεναν κι αυτά τον αργό θάνατο της Χαμάς. Τώρα, όλες οι σιγουριές τινάζονται στον αέρα και η ανάγκη σύγκρουσης με το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ έρχεται επιτακτικά στην επικαιρότητα.
ΟΙ ΗΡΩΙΚΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Οι νεκροί ακτιβιστές του «Στόλου της Ελευθερίας» είναι μάρτυρες του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Βρίσκονταν πάνω στα πλοία για να καταγγείλουν τον εγκληματικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ και έπεσαν θύματα του ίδιου δολοφονικού μηχανισμού.
Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας είναι η πιο πρόσφατη μορφή που έχει πάρει η βία του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων. Σημείο καμπής για αυτή την πολιτική ήταν η νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές, το Γενάρη του 2006. Το Ισραήλ και οι Αμερικάνοι βρέθηκαν σε μια κατάσταση που δεν είχαν προβλέψει πώς θα αντιμετωπίσουν. Είχαν στήσει μια εκλογική διαδικασία στα μέτρα τους, αλλά ο κόσμος ψήφισε με τρόπο που δεν περίμεναν. Η Χαμάς κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία στις έδρες του Κοινοβουλίου και σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Το επόμενο διάστημα εξελίχθηκε ένα διεθνές θέατρο του παραλόγου. Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, των ΗΠΑ και φυσικά του Ισραήλ, δεν αναγνώρισαν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και συνέχισαν να συνομιλούν με τον Μαχμούντ Αμπάς, τον ηττημένο των εκλογών. Κανείς δεν τόλμησε να αμφισβητήσει τη νομιμότητα του αποτελέσματος, αλλά η διεθνής κοινότητα αποφάσισε ότι οι Παλαιστίνιοι είχαν ψηφίσει το «λάθος» κόμμα.
Η διεθνής οικονομική βοήθεια, και τα όποια έσοδα της παλαιστινιακής Αρχής αφού περνούσαν από το κόσκινο του Ισραήλ, κατευθύνονταν στον πρόεδρο Αμπάς και όχι στην κυβέρνηση της Χαμάς. Αυτή η ανισορροπία γινόταν εργαλείο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης.
Αποτυχία
Οταν αυτοί οι χειρισμοί δεν λειτούργησαν, προχώρησαν ένα βήμα πιο πέρα προσπαθώντας να ανατρέψουν πραξικοπηματικά την κυβέρνηση της Χαμάς. Εξοπλισμένοι από το Ισραήλ παλαιστίνιοι πράκτορες μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας από τα σύνορα της Αιγύπτου επιχειρώντας να προκαλέσουν εμφύλιο και κατάρρρευση της κυβέρνησης. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε σε τεράστια αποτυχία.
Ούτε παλαιστινιακό εμφύλιο είχαμε, ούτε αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αντίθετα ο κόσμος στη Γάζα έδιωξε κακήν κακώς τους πραξικοπηματίες. Και ενώ τα πράγματα ήταν τόσο ξεκάθαρα για το ποιος είναι ο «δημοκράτης» και ποιος όχι στην Παλαιστίνη, τα γεγονότα έδωσαν αφορμή στον πρόεδρο Αμπάς να ορκίσει ξεχωριστή κυβέρνηση στη Δυτική Οχθη, χωρίς καμιά εκλογική νομιμοποίηση. Αυτή η πραξικοπηματική διάσπαση των παλαιστινιακών εδαφών έγινε με τις ευλογίες των κυβερνήσεων της Δύσης που έτρεξαν αμέσως να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Δυτικής Οχθης, λες και η Λωρίδα της Γάζας είναι ξεχωριστό κράτος. Αυτή η διεθνής στήριξη έδωσε την άδεια στο Ισραήλ να εφαρμόσει ασφυκτικό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας με σκοπό να στραγγαλίσει τους Παλαιστίνιους και την κυβέρνησή τους. Το αεροδρόμιο της Γάζας δεν λειτουργούσε από την έναρξη της 2ης Ιντιφάντα, το 2000. Πλέον ολόκληρη η Λωρίδα βρισκόταν αποκλεισμένη και από ξηρά και από θάλασσα. Περίπου ενάμισυ εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρέθηκαν έγκλειστοι σε μια φυλακή, σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου.
Το αποκορύφωμα της ισραηλινής βαρβαρότητας ήταν η επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας το Γενάρη του 2009. Πάνω από 1500 Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν από τα πυρά της ισραηλινής αεροπορίας και του ναυτικού που χτυπούσαν από κάθε κατεύθυνση κατεδαφίζοντας σχολεία, Πανεπιστήμια, τζαμιά, πολυκατοικίες γεμάτες οικογένειες, ακόμη και τις αποθήκες τροφίμων του ΟΗΕ. Τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα του πλανήτη στράφηκαν κατά ανθρώπων που δεν είχαν παρά πρωτόγονες αυτοσχέδιες ρουκέτες και καλάσνικοφ. Παρόλα αυτά, ούτε οι σαρωτικοί βομβαρδισμοί είχαν το αποτέλεσμα που θα ήθελε το Ισραήλ. Οι χερσαίες δυνάμεις τους στρατού δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στα κεντρικά σημεία, ενώ ο κόσμος αντί να στραφεί ενάντια στη Χαμάς, συσπειρώθηκε ακόμη περισσότερο για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς.
Ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας μετά την επιδρομή του 2009 έγινε ακόμη πιο άγριος. Το καθεστώς του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο έχοντας δώσει κάθε δυνατή βοήθεια στους Ισραηλινούς, απέκοψε όλες τις προσβάσεις από την πλευρά του Σινά, ενώ το Ισραήλ βομβάρδισε πολλά από τα υπόγεια τούνελ μέσα από τα οποία οι Παλαιστίνιοι περνούσαν τα απαραίτητα αγαθά από την Αίγυπτο στη Γάζα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που σήμερα υποκριτικά δηλώνουν σοκαρισμένες από την ενέργεια του ισραηλινού στρατού, γνωρίζουν πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια πώς οργανώθηκαν αυτά τα εγκλήματα. Επαιξαν ρόλο και στήριξαν τα πραξικοπήματα, τους βομβαρδισμούς και τον μεσαιωνικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Το Ισραήλ θα πληρώσει για τα εγκλήματά του. Το κρίσιμο είναι να πληρώσουν και όλοι οι συνένοχοι.
Τα αποτελέσματα του Ισραηλινού αποκλεισμού της Γάζας
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για τα αποτελέσματα του ισραηλινού αποκλεισμού:
Από το 2007, στη Γάζα έχει διακοπεί το 98% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.
Στη Γάζα, ο ισραηλινός αποκλεισμός αποδυναμώνει το σύστημα υγείας, περιορίζει τον ιατρικό και φαρμακευτικό εξοπλισμό αλλά και την εκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού. Εμποδίζει τα σοβαρά περιστατικά να μεταφερθούν εκτός Λωρίδας για πιο εξειδικευμένη θεραπεία.
Η στρατιωτική επιχείρηση το 2008-2009 προκάλεσε ζημιές στα 15 από τα 27 νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας ενώ έπληξε ή κατέστρεψε 43 από τα 110 πρωτοβάθμια κέντρα υγείας, κανένα από τα οποία δεν έχει αποκατασταθεί λόγω του αποκλεισμού σε οικοδομικά υλικά.
Συνήθως δεν υπάρχει στοκ για το 15-20% των πιο απαραίτητων φαρμάκων, ενώ ελλείψεις καταγράφονται στα πιο απαραίτητα ιατρικά εργαλεία.
Στα τέλη του 2008, σχεδόν ένας στους πέντε Παλαιστίνιους ζούσε σε «συνθήκες ακραίας φτώχειας». Περισσότερος από το μισό πληθυσμό ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στο δεύτερο μισό του 2008, το ένα τρίτο των νοικοκυριών της Δυτικής Οχθης και το 71% των νοικοκυριών της Γάζας λάμβαναν βοήθεια για τρόφιμα. Τα τρόφιμα αντιστοιχούν περίπου στο μισό των συνολικών εξόδων του κάθε νοικοκυριού και έτσι οι οικογένειες είναι έκθετες στις διακυμάνσεις των τιμών των τροφίμων.
Το Μάη του 2008, το 56% των κατοίκων της Γάζας και το 25% των κατοίκων της Δυτικής Οχθης χαρακτηρίζονταν από τον ΟΗΕ ως μη-εξασφαλισμένοι από τρόφιμα.
Ο χρόνιος υποσιτισμός ανέβηκε στη Γάζα τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας το 10,2%. Για τα παιδιά το ποσοστό είναι ακόμη χειρότερο.
Ο τομέας της παλαιστινιακής γεωργίας και της αλιείας βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.
Η Γάζα χρειάζεται 100 καινούργια σχολεία για να καλυφθεί ολόκληρος ο παιδικός πληθυσμός. Ο ισραηλινός αποκλεισμός των οικοδομικών υλικών ισοδυναμεί με αποκλεισμό των παιδιών από τη στοιχειώδη μόρφωση.
Η ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Η ελληνική κυβέρνηση είναι συνένοχη στο έγκλημα του Ισραήλ. Ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υπουργοί του έχουν αποφασίσει και ήδη υλοποιούν όχι απλώς τη συνέχιση της πολιτικής Καραμανλή, αλλά την αναβάθμιση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων. Την ώρα που οι ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις δολοφονούσαν τους ακτιβιστές, ισραηλινά αεροσκάφη πετούσαν στον ελληνικό εναέριο χώρο κάνοντας εικονικούς βομβαρδισμούς. Ο Παπανδρέου και ο Βενιζέλος έχουν προσφέρει τον εναέριο χώρο ως μετόπισθεν για την ισραηλινή αεροπορία, η οποία νιώθει στριμωγμένη πάνω από το Ισραήλ, καθώς προετοιμάζεται για τους επόμενους πιθανούς πολέμους, πρώτα και κύρια κατά του Ιράν. Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση προωθεί τη «Μεσογειακή συνεργασία», μέσω της οποίας το Ισραήλ συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και έτσι τα ισραηλινά πολεμικά πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν ολόκληρη τη Μεσόγειο ως ναυτικά μετόπισθεν.
Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διακόψει την ελληνο-ισραηλινή άσκηση «Μίνωας 2010» που θα ολοκληρωνόταν στις 3 Ιούνη. Η ίδια η διακοπή είναι απόδειξη ενοχής. Επίσης ανακοινώθηκε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Αρχηγού της ισραηλινής αεροπορίας στην Ελλάδα. Αλήθεια, τι δουλειά είχε το ισραηλινό γεράκι στην Ελλάδα πέρα από τη συζήτηση για την κλιμάκωση της στρατιωτικής συνεργασίας;
Πρόκειται για μια επικίνδυνη πολιτική που είχε αρχίσει να επιταχύνεται επί κυβέρνησης Καραμανλή. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι πριν και κατά τη διάρκεια της επιδρομής στη Γάζα, αμερικάνικα όπλα έφταναν στο Ισραήλ μέσω του λιμανιού του Αστακού στην Αιτωλοακαρνανία. Τα κοντέινερ γεμάτα όπλα μεταφορτώνονταν στην Ελλάδα και στη συνέχεια πήγαιναν στο λιμάνι Ασντόντ του Ισραήλ, εκεί που τώρα μεταφέρθηκαν οι αιχμάλωτοι ακτιβιστές και τα πλοία με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Η άσκηση «Ενδοξος Σπαρτιάτης» το καλοκαίρι του 2008 ήταν αποκάλυψη για το πόσο ραγδαία ήταν η φιλο-ισραηλινή στροφή της κυβέρνησης Καραμανλή. Την περίοδο που κορυφώνονταν τα σενάρια για ισραηλινό βομβαρδισμό σε βάρος του Ιράν, η ελληνική κυβέρνηση προχωρούσε σε κοινά αεροπορικά γυμνάσια που περιλάμβαναν τροφοδοσία καυσίμων από ελληνικά αεροσκάφη εν πτήσει και βομβαρδισμούς με πραγματικά πυρά που έγιναν σε πεδίο βολής στη Θεσσαλία.
Η κυβέρνηση Καραμανλή από το 2006 είχε δείξει τις προθέσεις σύσφιξης των σχέσεων, ιδιαίτερα των στρατιωτικών, με το Ισραήλ, με τη στάση που κράτησε στον πόλεμο κατά του Λιβάνου. Επαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποφάσεις του ΟΗΕ με τις οποίες συμφωνήθηκε το αδιανόητο: να σταλούν ένοπλες δυνάμεις που θα διαφυλάξουν την «εκεχειρία» στο Λίβανο που δέχθηκε την επίθεση και όχι στο Ισραήλ που την πραγματοποίησε. Από τότε ελληνικές φρεγάτες υποβοηθούν το Ισραήλ στη ναυτική περικύκλωση του Λιβάνου.
Στρατηγική της κυβέρνησης Παπανδρέου αποδείχθηκε ότι είναι η κλιμάκωση αυτής της πολιτικής. Η άσκηση «Μίνωας 2010» που εξελισσόταν την ώρα του μακελειού αποτελεί απόδειξη. Ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποιούσαν τη Σούδα ως βασικό σταθμό για να κάνουν κοινές ασκήσεις με ελληνικά πάνω από το Αιγαίο. Η βάση της Ανδραβίδας στην Ηλεία ήταν το κέντρο συντονισμού ολόκληρης της επιχείρησης. Ομως δεν είναι μία ξεκομμένη άσκηση. Εντάσσεται στη σύσφιξη των ελληνο-ισραηλινών στρατιωτικών σχέσεων. Ο «Μίνωας 2010» οργανώθηκε μετά την επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών του ισραηλινού στρατού στην Ελλάδα, ενώ τις πρώτες μέρες του Ιούνη ετοιμαζόταν να έρθει ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Χυδαία στάση
Η χυδαία στάση που κράτησε η κυβέρνηση Χριστόφια στην Κύπρο είναι κομμάτι αυτής της νέας προσέγγισης. Η υποτιθέμενη «πιο αριστερή κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης» με το ΑΚΕΛ να είναι αδελφό κόμμα του ΚΚΕ και του ΣΥΝ δεν επέτρεψε στο στόλο της Ελευθερίας ούτε καν να πλησιάσει σε ελληνοκυπριακά λιμάνια. Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση επιστράτευσε όλα τα μέσα -και τις μυστικές υπηρεσίες- για να εμποδίσει βουλευτές και άλλες προσωπικότητες να βρεθούν πάνω στα πλοία. Οι αποδεδειγμένοι πια ρουφιάνοι του Ισραήλ έφτασαν στο σημείο να επιστρατεύουν επιχειρήματα για το πόσο «προδοτικό» είναι να χρησιμοποιεί ο Στόλος της Ελευθερίας τουρκοκυπριακά λιμάνια.
Ολος αυτός ο εναγκαλισμός με το Ισραήλ έχει να κάνει και με τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή. Η κυβέρνηση Ερντογάν μετά την ήττα του Ισραήλ στο Λίβανο και ιδιαίτερα μετά την επιδρομή στη Γάζα το 2009 έκανε σημαντικά βήματα ρήξης με το Ισραήλ. Παραδοσιακά είναι ο σημαντικότερος μουσουλμανικός σύμμαχος του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, και στρατιωτικά οι δεσμοί παραμένουν δυνατοί. Ομως η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει πλέον δυνατότητες να παίξει ευρύτερο ρόλο, από το Ιράκ, λόγω της εμπλοκής της στο κουρδικό, μέχρι τη Συρία και το Ισραήλ. Αυτές οι δυνατότητες μπορούν να γίνουν πραγματικότητα μόνο αν πάρει αποστάσεις από την ισραηλινή βαρβαρότητα. Το επεισόδιο μεταξύ Ερντογάν και Πέρεζ πέρσι στο Νταβός, όπου ο Ερντογάν κατήγγειλε ανοιχτά τις σφαγές αμάχων στη Γάζα ήταν συμβολικό, αλλά πρωτοφανές και προκάλεσε χιονοστιβάδα εξελίξεων. Το Ισραήλ απείλησε να ανακαλέσει τον πρέσβη του από την Τουρκία, ενώ διέκοψε μια σειρά από αεροπορικές ασκήσεις.
Μέσα σε αυτό το κενό, η ελληνική κυβέρνηση θέωρησε ότι βρέθηκε ευκαιρία να προωθήσει ακόμη περισσότερο τη φιλο-ισραηλινή της στάση, αξιοποιώντας την εμπλοκή της σε όλα τα πολεμικά μέτωπα, από τη Σομαλία, το Λίβανο ως το Αφγανιστάν. Ετσι άνοιξαν όλες αυτές οι νέες παρτίδες με τις ισραηλινές επισκέψεις, τις ασκήσεις και τελικά την βαθειά συνενοχή στο έγκλημα κατά των ακτιβιστών.
Είναι πολύ γελασμένοι αν νομίζουν ότι μετά και από αυτό το έγκλημα θα μπορέσουν να συνεχίσουν με τον ίδιο τρόπο. Το ΠΑΣΟΚ καλούσε κάποτε τον Αραφάτ στα συνέδριά του για να εκφράσει όλο το φιλο-παλαιστινιακό αίσθημα. Τώρα καλεί τους ισραηλινούς στρατιωτικούς για να οργανώσουν πολέμους. Η Σοφία Σακοράφα, που εξέφραζε πιο πιστά από όλους την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, πετάχτηκε απ´ έξω κατ´εντολή του Γιώργου Παπανδρέου, για το «Οχι» που είπε στη λιτότητα. Το καινούργιο ισραηλινό έγκλημα φέρνει όλες αυτές τις διαδικασίες στην επιφάνεια και τις συνδέει. Το ποιος είναι με τους Παλαιστίνιους και ποιος με τους δολοφόνους φάνηκε καθαρά, όπως το φωνάξαμε και στην πρώτη διαδήλωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία τη μέρα του μακελειού: «Ομπάμα, Γιωργάκη, Ισραηλινοί. Είσαστε συνένοχοι σε τούτη τη σφαγή».
Φουντώνει το κίνημα για Λευτεριά στην Παλαιστίνη
Σε όλο τον πλανήτη ξέσπασαν μεγάλες και μαχητικές διαδηλώσεις όταν έγινε γνωστή η αιματηρή ισραηλινή πειρατεία. Από τη Βαγδάτη όπου χιλιάδες υποστηρικτές του Μοκτάντα αλ-Σαντρ βγήκαν στους δρόμους, μέχρι το Λονδίνο και άλλες πόλεις της Βρετανίας, όπου η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο οργάνωσε κινητοποιήσεις έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, προξενεία και άλλα σημεία.
Οι εκπρόσωποι της Χαμάς ζήτησαν από τα κινήματα σε όλο τον κόσμο να περικυκλώσουν τις πρεσβείες του Ισραήλ, ενώ μέσα στην Παλαιστίνη το επόμενο τριήμερο οργανώνονται απεργίες και διαδηλώσεις. Οι Παλαιστίνιοι που ζουν εντός του Ισραήλ προχωράνε σε απεργίες και οργάνωσαν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους αιχμάλωτους ακτιβιστές.
Στην Ισταμπούλ ο κόσμος βγήκε πιο οργισμένος από ποτέ. Η είδηση ότι τα περισσότερα θύματα της ισραηλινής βίας είναι Τούρκοι ακτιβιστές, οδήγησε από τα ξημερώματα κόσμο έξω από το ισραηλινό προξενείο. Οπως μας ενημέρωσε τη Δευτέρα το πρωί ο Αβι, από την πόλη: «Οι διαδηλώσεις στην Τουρκία ξεκίνησαν από τα ξημερώματα γύρω από το ισραηλινό προξενείο. Ο κόσμος είναι πραγματικά εξαγριωμένος. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή από ισλαμικές οργανώσεις. Πήγαμε την πλατεία Ταξίμ και διαδηλώσαμε για τρεις ώρες. Ηταν τεράστια κινητοποίηση και σήμερα προετοιμάζουμε καινούργια διαδήλωση και ολονύκτια παραμονή στην Ταξίμ. Η κατάσταση είναι τεταμένη και δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα πάνε τα πράγματα. Θα σας κρατάμε ενήμερους αν η κυβέρνηση αποφασίσει να διαλύσει τις διαδηλώσεις και για τα επόμενα βήματα που θα οργανώσουμε».
Στην Ελλάδα η συμπαράσταση που είχε ξεσηκώσει το «Ενα καράβι για τη Γάζα» μαζί με την τεράστια παράδοση του αντιπολεμικού κινήματος και της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη δημιούργησαν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Ηδη την Παρασκευή, ενώ ο «Στόλος της Ελευθερίας» έπλεε ακόμη προς τη Γάζα, έγινε μια πρώτη διαδήλωση έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ για να καταγγείλει τις απειλές κατά των ακτιβιστών.
Τη Δευτέρα, όταν έγινε γνωστή η επίθεση, υπήρξε γενικός ξεσηκωμός. Παλαιστινιακές οργανώσεις, το «Ενα καράβι για τη Γάζα» και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ξεκίνησαν να οργανώνουν περικύκλωση της πρεσβείας. Στις 7 το βράδυ ήδη υπήρχαν χιλιάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές που απλώνονταν στην Κηφισίας. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες έβγαιναν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στην Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, υπήρχαν μεγάλες διαδηλώσεις.
Η πρεσβεία στην Αθήνα ήταν προστατευμένη από τις κλούβες των ΜΑΤ και πολλές διμοιρίες. Πολύ γρήγορα έγινε σαφές τι εντολές είχαν πάρει από τον Χρυσοχοϊδη και την κυβέρνηση Παπανδρέου. Χωρίς σημαντική αφορμή ξέσπασαν με κάθε τρόπο κατά των διαδηλωτών, χτυπώντας με ασπίδες και κλομπ από όλες τις κατευθύνσεις. Τα μπλοκ της Συμμαχίας και του ΣΕΚ δέχθηκαν επίθεση εξ επαφής με δακρυγόνα από φυσούνες, την ώρα που τα ΜΑΤ πετούσαν κρότου λάμψης μέσα στην πορεία και οι ομάδες ΔΙΑΣ περικύκλωναν με μοτοσυκλέτες τα κάθετα στενά στην Κηφισίας. Η διαδήλωση οπισθοχώρησε μέχρι τον Ευαγγελισμό και τα Προπύλαια υπό τις διαρκείς προκλήσεις των ειδικών δυνάμεων του Χρυσοχοϊδη.
Ηταν φανερό ότι η καταστολή είχε στόχο να τρομοκρατήσει, αλλά και να εμποδίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές που ακόμη ανέβαιναν την Κηφισίας να φτάσουν μέχρι την πρεσβεία.
Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη δεν τελείωσε με την πρώτη άμεση κινητοποίηση. Την Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 το απόγευμα συγκεντρωνόμαστε στα Προπύλαια για να διαδηλώσουμε στη Βουλή και στο Υπουργείο Εξωτερικών. Θα έχουμε μαζί μας τους πρώτους ακτιβιστές που επέστρεψαν από την ισραηλινή αιχμαλωσία και θα καταγγείλουμε τους ενόχους που έχουμε μέσα στην ίδια μας τη χώρα. Το αίτημά μας είναι απλό και ξεκάθαρο: πλήρη διακοπή των σχέσεων της Ελλάδας με το κράτος-πειρατή και δολοφόνο. Καμιά στρατιωτική, καμιά εμπορική, καμιά διπλωματική συνεργασία. Να κλείσει τώρα η πρεσβεία του Ισραήλ. Να απομονώσουμε τους δολοφόνους. Λευτεριά στην Παλαιστίνη.