Ξάνθη: Διαδήλωση
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Ξάνθη συνέλευση της Επιτροπής Ενάντια στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης.
Η Επιτροπή δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη με στόχο να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και επικέντρωσε τη δράση της στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Β. Ελλάδας δηλ. του Παρανεστίου, της Ξάνθης και της Κομοτηνής. Σε αυτήν συμμετέχουν πολλές οργανώσεις και φορείς όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θες/νικης και πολλοί ακόμη.
Η πρώτη σύσκεψη στην Ξάνθη ήταν πολύ μαζική, συμμετείχαν περισσότερα από 45 άτομα και πολύ αντιπροσωπευτική από όλες τις οργανώσεις της Αριστεράς της πόλης και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την ΕΛΜΕ. Στη σύσκεψη φάνηκε ξεκάθαρα η διάθεση να απαντήσει το κίνημα στην ρατσιστική επίθεση που επιχειρεί η κυβέρνηση σε βάρος του πιο χτυπημένου κομματιού της εργατικής τάξης, δηλ. των μεταναστών με στόχο να διαιρέσει τους εργαζόμενους και να δημιουργήσει εξιλαστήρια θύματα για την κρίση.
Κοινή συνισταμένη όλων των παρεμβάσεων ήταν ότι στόχος είναι το κλείσιμο των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και ότι οι δράσεις που θα αναληφθούν έχουν αυτό το σκοπό και άρα περιλαμβάνουν ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με εξορμήσεις στην πλατεία και άλλες δράσεις με στόχο την οργάνωση μιας μεγάλης πορείας στην Ξάνθη με πιθανή ημερομηνία την 14η Δεκέμβρη.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρότι αναγνωρίστηκε ότι στην Ξάνθη υπάρχουν πολύ καλύτερες προϋποθέσεις για την οργάνωση της πορείας, προτάθηκε αυτή να πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή (που μέλος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χαρακτηρίσει στην τοποθέτησή του «μαύρη τρύπα»), με το επιχείρημα ότι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Κομοτηνής οι συνθήκες κράτησης είναι χειρότερες. Οι τοποθετήσεις υπέρ του να γίνει η συγκέντρωση στην Ξάνθη ήταν συντριπτικά πλειοψηφικές. Άλλωστε αυτό δεν αποκλείει να οργανωθεί αργότερα και στην Κομοτηνή αντίστοιχη πορεία.
H Επιτροπή θα συνεδριάσει με φορείς και οργανώσεις και στις υπόλοιπες πόλεις πριν καταλήξει στην απόφαση για την πόλη που θα οργανωθεί η πορεία και την καταληκτική ημερομηνία.
Γιάννης Πατζανακίδης
Κόρινθος: Αθώοι αλλά φυλακισμένοι
Aθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ναυπλίου τους 23 μετανάστες, οι οποίοι δικάστηκαν αντιμετωπίζοντας κακουργηματικές κατηγορίες για την κινητοποίηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου στις 18 Νοεμβρίου 2012 που έληξε με την εισβολή των ΜΑΤ και άγριο ξυλοδαρμό των κρατουμένων.
Από τους δεκάδες αστυνομικούς που ήταν παρόντες, δύο παρουσιάστηκαν σαν μάρτυρες για να καταθέσουν ότι “αναγνωρίζουν” όλους τους 23 μετανάστες, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις συνθήκες κράτησης "πολύ καλές".
Η ΚΕΕΡΦΑ είχε καταγγείλει τότε ότι “οι κρατούμενοι βρέθηκαν μπροστά σε εισβολή των ΜΑΤ στο χώρο των φυλακών που ξυλοκόπησαν άγρια δεκάδες απεργούς πείνας μετανάστες ενώ έστειλαν στο νοσοκομείο δέκα βαριά τραυματίες”. Η απεργία πείνας είχε ξεκινήσει σαν διαμαρτυρία “για την κακομεταχείριση σε βάρος του Ναβίτ Γιάσερ που χαροπάλευε και οι ανθρωποφύλακες του Ν.Δένδια αρνιόντουσαν να ενημερώσουν ώστε να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.
Την πρώτη μέρα ξεκίνησε την απεργία πείνας το πρώτο στρατόπεδο και τη δεύτερη πάνω από πεντακόσιοι κρατούμενοι συμμετείχαν στην απεργία. Είχε προηγηθεί άγριο αναίτιο χτύπημα των αστυνομικών σε βάρος μουσουλμάνων μεταναστών την ώρα της προσευχής. Επιτέθηκαν απροκάλυπτα χτυπώντας με ρόπαλα μόνο και μόνο γιατί προσεύχονταν”!
Η αθώωση των κρατουμένων είναι μια δικαίωση, αλλά πρακτικά δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Μετά την απόφαση, οι μετανάστες που μέχρι τώρα κρατούνταν προφυλακισμένοι σε διάφορες φυλακές, θα επιστρέψουν τις επόμενες μέρες σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης αφού δεν έχουν χαρτιά. Πρόκειται για τον απόλυτο εξευτελισμό της όποιας έννοιας δικαιοσύνης, είτε έχεις διαπράξει έγκλημα είτε όχι να καταλήγεις στην φυλακή, απλά επειδή έτυχε να γεννηθείς σε μια άλλη χώρα.
Πραγματική δικαίωση θα έρθει μόλις κλείσει και το τελευταίο στρατόπεδο συγκέντρωσης σε αυτή τη χώρα, όταν και ο τελευταίος ανθρωποφύλακας μαζί με τους πολιτικούς του προϊστάμενους καταλήξει στη φυλακή για τα εγκλήματα που διέπραξε και εξακολουθεί να διαπράττει.