Θέατρο: ΕΜΠΡΟΣ Ελευθερία

“Κάτω τα χέρια από το ΕΜΠΡΟΣ, το θέατρο δεν είναι τσιφλίκι κανενός” και “λευτεριά στους συλληφθέντες” ήταν τα συνθήματα συμπαράστασης στους δυο νέους ηθοποιούς που συνελήφθησαν πρωί, την ώρα που έκαναν πρόβα, και κρατούνταν όλο το βράδυ σαν εγκληματίες, κατηγορούμενοι για παραβίαση σφράγισης του θεάτρου, διατάραξη κοινής ειρήνης, καθώς και βάσει κάποιας μήνυσης του ΤΑΙΠΕΔ κατά αγνώστου. Πάνω από 100 άτομα βρέθηκαν για συμπαράσταση την επόμενη μέρα στα δικαστήρια όπου και ορίστηκε δικάσιμος για τις 14 Νοέμβρη και νέα συγκέντρωση συμπαράστασης για τους δυο συλληφθέντες.

“Εδώ και 2 χρόνια το ΕΜΠΡΟΣ λειτουργεί ως ένας μη εμπορευματοποιημένος πολιτιστικός και κοινωνικός χώρος στην ευαίσθητη περιοχή του Ψυρρή στο κέντρο της Αθήνας. Η σημερινή ενέργεια προφανώς εντάσσεται σε μια πολιτική πάταξης κάθε “ανομίας”, δηλαδή της ελεύθερης έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αυτοδιαχείρισης και της παραγωγής πολιτισμού έξω από τις νόρμες της χυδαίας αγοράς. Η επίθεση στο “Εμπρός” λίγες μέρες μετά την εισβολή στα κοινωνικά ιατρεία, και ίσως λίγες μέρες πριν την επαπειλούμενη έφοδο στην κατειλημμένη ΕΡΤ, δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τις προθέσεις μιας κυβέρνησης που μετά την διάλυση των κρατικών δομών δείχνει αποφασισμένη να “ξεμπερδεύει” και με τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η συνέλευση.

Η επίθεση εντάσεται στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας εκφοβισμού τόσο του δυναμικού του “Εμπρός” όσο και των χιλιάδων θεατρόφιλων που το στηρίζουν. Η ίδια η ημέρα που επέλεξαν οι μπάτσοι για να κάνουν ντου δεν ήταν τυχαία, αλλά ήταν λίγο πριν ανοίξει το 4ήμερο Φεστιβάλ Αυτοοργανωμένης Θεατρικής Δράσης με πέντε από τις σημαντικότερες αυτόνομες θεατρικές ομάδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (Buffonata, Τσιριτσάντσουλες, Μηχανικοί του Φθηνού Μελοδράματος, Facta non Verba, Θεατρικός κύκλος Ανάπλους). Σε αντίθεση με το τι θα θέλανε να πετύχουν οι μπάτσοι, η απόφαση των διοργανωτών ήταν να μην κάνουν πίσω και να ζητήσουν στήριξη με εκατοντάδες κόσμο να παρακολουθεί τις παραστάσεις των επόμενων ημερών. Ήδη έχει ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των επόμενων εβδομάδων με προβολές ταινιών εναλλακτικά θεατρικά δρώμενα, σεμινάρια, και συζητήσεις (Περισσότερα στο blog του Θεάτρου: http://embrostheater.blogspot.gr/).

“Πωλείται”

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγωνιστές του Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ δέχονται την επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών. Στις 16 Σεπτεμβρίου υπάλληλοι του ΤΑΙΠΕΔ με εισαγγελική εντολή αποφάσισαν να σφραγίσουν το θέατρο επικαλούμενοι ζητήματα ασφάλειας, νομιμότητας, αλλά και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος (αν και οι αρμοδιότητες του ΤΑΙΠΕΔ περιορίζονται θεσμικά αποκλειστικά και μόνο στην πώληση δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας). ”Στην περιοχή του Ψυρρή πωλείται κτίριο 782 τ.μ. στην οδό Ρήγα Παλαμήδου 2”, αναφέρει η αγγελία που εξέδωσε τότε το ΤΑΙΠΕΔ μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι επέμβασης.

“Όταν μια κυβέρνηση καταστέλλει την ελευθερία της τέχνης και την ελευθερία της έκφρασης, δεν έχει πια το δικαίωμα να σφετερίζεται το όνομα της δημοκρατίας, είναι η έκφραση ενός ολοκληρωτισμού τον οποίο είναι νόμιμο να αντιμάχεσαι. Η σύλληψη των μελών του Θεάτρου Εμπρός αποτελεί πράξη ηθελημένου σκοταδισμού, ασύμβατου με το δικαίωμα του καθενός στην παιδεία και τον πολιτισμό”, τονίζει στο μήνυμα συμπαράστασης που απέστειλε ο φιλόσοφος – συγγραφέας, Ραούλ Βάνεγκεμ, ενώ ο συγγραφέας Σέρτζιο Τζιράρντη στο δικό του μήνυμα αναφέρει πως, “Αν ο καπιταλισμός είναι πλέον πλανητική συνθήκη και η θανατοπολιτική του εντείνει την καταστολή, δεν θα πάψουμε να καταγγέλουμε παντού, αδιάκοπα, τις αδικίες του, αντιστεκόμενοι με κάθε τρόπο και μέσο (...)”.

Ανάμεσα στις δημόσιες τοποθετήσεις συμπαράστασης συγκαταλέγονται επιστολές και δημοσιεύσεις προσωπικοτήτων του πολιτισμού από την Ελλάδα και το εξωτερικό: Σίμπιλ Πέτερς (Fundus Theater, Hamburg), Άκης Γαβριηλίδης (συγγραφέας – μεταφραστής), Αθηνά Καρατζογιάνη (The University of Hull, United Kingdom), Μάνια Παπαδημητρίου (ηθοποιός), Φίληξ Στέντλερ (Zurich University of the Arts), Κόνραντ Μπέκερ (Institute for New Culture Technologies, Wien), κ.ά.