Εκδηλώσεις "Πολυτεχνείο 40 χρόνια από την εξέγερση"

“Κοντά 50 άτομα παρακολούθησαν τη συζήτηση στην Πάτρα, ανάμεσά τους φοιτητές, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, την ΕΡΑ Ζακύνθου και άλλους χώρους”, μας είπε η Ράνια Κούτσικου, “Στην εισήγησή της η Μαρία Στύλλου μίλησε για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και το ρόλο της αριστεράς, για το πώς θα μπορούσε να έχει εξελιχτεί το κίνημα, για την επαναστατική αριστερά που τότε έκανε τα πρώτα της βήματα. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση με κέντρο το πόσο πολύτιμες είναι αυτές οι εμπειρίες σήμερα, για να μην χαριστούν οι νίκες του κινήματος, όπως τότε, σε Καραμανλήδες και κυβερνητικά σχήματα αλλά για να γίνουν δύναμη αντικαπιταλισμού και ανατροπής”.

“Φοιτητές και φοιτήτριες, εργαζόμενοι των πανεπιστημίων και των ΟΤΑ παρακολούθησαν την εκδήλωση στα Γιάννενα”, μας είπε ο Άρης Παναγιωτίδης, “Ο Γιάννης Σηφακάκης, στην εισήγησή του, έκανε μια αναλυτική ιστορική αναδρομή στα γεγονότα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το Πολυτεχνείο, με έμφαση στις πολιτικές μάχες που έδωσε το κίνημα αλλά και στη στάση των δυνάμεων της αριστεράς τονίζοντας το ρόλο των επαναστατικών της τμημάτων.

Αμέσως μετά, ακολούθησε έντονη συζήτηση για τις ομοιότητες και τις διαφορές εκείνης της περιόδου με σήμερα, με προβληματισμούς για το αν είναι ρεαλιστική μια εξέγερση φοιτητών και εργατών τώρα, για το αν η αριστερά μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο. Η απεργία των εργαζόμενων στα πανεπιστήμια που έχει καθυστερήσει τις απολύσεις δύο μήνες, η πολύμηνη μάχη της ΕΡΤ, μπήκαν σαν παραδείγματα αγώνων που εμπνέουν, ενώ δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις για το ρόλο που έπαιξαν οι εργάτες και οι φοιτητές των Ιωαννίνων στην πτώση της χούντας”.

“Με τη συμμετοχή τριάντα αγωνιστών και αγωνιστριών έγινε η συζήτηση στην Αλεξανδρούπολη με ομιλητή τον Πέτρο Κωνσταντίνου”, μας είπε ο Μάκης Δραγάνης, “Φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι από την υγεία και την εκπαίδευση κάναμε μια πολύ ωραία κουβέντα που επικεντρώθηκε κύρια στο τι κάνουμε σήμερα και με ποια προοπτική. Είναι κατάλληλη στιγμή για να πέσει η κυβέρνηση και αν ναι, τι θα ακολουθήσει, τι προτείνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η επαναστατική αριστερά, τι ρόλο έπαιξε το αντιφασιστικό κίνημα στη δίωξη της Χρυσής Αυγής και πώς πρέπει να συνεχίσει, είναι κάποια από τα ερωτήματα και τα ζητήματα που άνοιξαν. Η συζήτηση συνεχίστηκε και στο διάδρομο”.

Προοπτική

“Είκοσι άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση στην Κομοτηνή, κύρια φοιτητές”, μας είπε ο Σωκράτης Ταγκόπουλος, “Εγιναν αρκετές ερωτήσεις και για το Πολυτεχνείο, όπως για το διεθνές πλαίσιο στο οποίο έγινε, αλλά και για σήμερα, για την προοπτική των αγώνων και των απεργιών. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, αφιέρωσε τόσο την εισήγηση όσο και το κλείσιμό του στην αναγκαιότητα να δυναμώσει η επαναστατική αριστερά. Στο τέλος αρκετοί προμηθεύτηκαν το νέο τεύχος του περιοδικού που είναι αφιερωμένο στο Πολυτεχνείο, αλλά και τις νέες εκδόσεις του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείο, το λεύκωμα με φωτογραφίες της εξέγερσης και το βιβλίο για τη Χρυσή Αυγή”.

“Στην Ξάνθη έγινε πολύωρη συζήτηση με είκοσι άτομα να μη σταματάνε τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις”, μας είπε ο Γιάννης Πατζανακίδης, “Εκτός από τα μέλη του ΣΕΚ, μια παρέα φοιτητριών, καθηγητές, αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν η σύνθεση του ακροατηρίου. Ερωτήσεις έγιναν για τα πάντα, από το αντιφασιστικό κίνημα και πώς πρέπει να συνεχίσει την πάλη του ενάντια στην κυβέρνηση και τη Χρυσή Αυγή μέχρι για την έξοδο από το ευρώ και το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Στην ουσία ήταν μια συζήτηση για όλα όσα λέει ή θα έπρεπε να λέει η αριστερά σήμερα, οδηγώντας από μόνη της στο συμπέρασμα ότι το μεγάλωμα της επαναστατικής αριστεράς είναι απολύτως απαραίτητο”.

“Μικρή ήταν η συμμετοχή, επτά άτομα, αλλά πολύ καλή ήταν η κουβέντα στην εκδήλωση στο Βόλο”, μας είπε ο Δημήτρης Στεφανάκης, “Την εισήγηση της Θένιας Ασλανίδη ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις που αφορούσαν κύρια στο σήμερα, τι έχει αλλάξει, ποια είναι η προοπτική των αγώνων, πώς οργανώνουμε τις μάχες. Ο Βασίλης Πέτσης, εργαζόμενος από την ΕΡΤ, τόνισε πως απέναντι στα όρια που βάζουν διάφορες ηγεσίες, ο κρίσιμος παράγοντας είναι η δράση, είναι το τέρμα στο κάθομαι και περιμένω, είναι ο συντονισμένος και ανυποχώρητος αγώνας του καθενός και της καθεμιάς”.

“Φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από διάφορες δυνάμεις της αριστεράς, παρακολούθησαν την συζήτηση στην Λάρισα”, μας είπε ο Μάριος Στοιβαχτής, “Μετά την εισήγηση της Θένιας Ασλανίδη, ακολούθησε πολιτική αντιπαράθεση για τη μορφή που είχε ο αγώνας του Πολυτεχνείου αλλά και πώς συνεχίζουμε σήμερα, με ποια όπλα και ποια προοπτική. Αγοράστηκαν τέσσερα βιβλία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου”.


Μονοήμερο στην ΑΣΟΕΕ, Αθήνα

10.00-11.30

Νοέμβρης 1973. Η εξέγερση

Ομιλητές: Λέανδρος Μπόλαρης, Ιάσονας Χανδρινός

12.00-13.30

40 χρόνια σημαδεμένα από το Πολυτεχνείο - Oι μάζες στο προσκήνιο

Ομιλητές: Δημήτρης Λιβιεράτος, Μάκης Καβουριάρης, Πάνος Γκαργκάνας

14.30-16.00

Αίθουσα Α’

Το διεθνές “Πολυτεχνείο”. Από τον Μάη του ’68 στην Επανάσταση με τα Γαρύφαλλα

Ομιλητής: Νίκος Λούντος

Αίθουσα Β’

Η επιστροφή της Επαναστατικής Αριστεράς

Ομιλητής: Γιώργος Πίττας

16.30-18.00

Από τα αδύναμα χέρια των φοιτητών στα χέρια της εργατικής τάξης

Ομιλητής: Τάσος Αναστασιαδης

Κράτος, Δικτατορία και Εκδημοκρατισμός - Τα στρατηγικά όρια του ρεφορμισμού

Ομιλητής: Θανάσης Καμπαγιάννης

18.30-20.00

Ο επαναστατικός δρόμος και η αντικαπιταλιστική προοπτική

Ομιλητές: Ειρήνη Φωτέλη (ΕΡΤ), Βασίλης Συλαϊδής (ΙΝΤΡΑΚΟΜ), Μαρία Στύλλου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σάββατο 7 Δεκέμβρη στην ΕΔΟΘ

11πμ-1μμ, Νοέμβρης 1973, η εξέγερση

Ομιλητής: Λέανδρος Μπόλαρης

1.30μμ-3μμ Από τα αδύναμα χέρια των φοιτητών στα χέρια της εργατικής τάξης

Ομιλητές: Φύλλια Πολίτη, Γιάννης Κούτρας

4μμ-5.30μμ Η Αριστερά και ο επαναστατικός δρόμος

Ομιλήτρια: Μαρία Στύλλου

6μμ-8μμ Η αντικαπιταλιστική προοπτική

Ομιλητής: Πάνος Γκαργκάνας


Εικόνες της εξέγερσης: Ένα πολύτιμο λεύκωμα

Από την ταράτσα της Νομικής, στην πύλη του Πολυτεχνείου και την πλημμυρισμένη Πατησίων. Και από την εισβολή των τανκς ξημερώματα 17ης Νοέμβρη '73, στον εορτασμό της πρώτης επετείου. Δεκαέξι ιστορικές εικόνες της περιόδου, μεγεθυμένες και συγκεντρωμένες σε μια συλλογή, κυκλοφορούν από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο και είναι αφιερωμένες στα 40χρονα της εξέγερσης.

“Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός” είναι η κεντρική ιδέα της συλλογής. Γι' αυτό και εστιάζει -μέσα από γνωστές ασπρόμαυρες φωτογραφίες που κυριολεκτικά μας μεταφέρουν στο κλίμα της εξέγερσης- στο κίνημα, στα οργισμένα πρόσωπα και στις υψωμένες γροθιές, στα πανό και στα συνθήματα, στην ενότητα φοιτητών και εργατών, αντρών και γυναικών. Αλλά και στην επαναστατική αριστερά που πρωτοστάτησε όχι μόνο στην εξέγερση αλλά και μετά. Η αφίσα της ΟΣΕ, μαζί με αυτή των φοιτητικών επιτροπών σχολών, για διαδήλωση στην πρώτη επέτειο, είναι εξίσου ιστορικές με τις περισσότερες φωτογραφίες. Είτε μπουν σε κορνίζα, είτε γίνουν κολάζ σε ένα τοίχο, είτε τίποτα από όλα αυτά, χωρίς άλλο η συλλογή αξίζει να προστεθεί στη βιβλιοθήκη μας.